Kielichowy czy ręczny blender do kruszenia lodu?
W naszym rankingu blenderów do kruszenia lodu znajdziesz zarówno urządzenia kielichowe, jak i ręczne. Który typ blendera lepiej sprawdzi się w Twoim przypadku?
- Blender kielichowy do kruszenia lodu
Zwykle jest mocniejszy niż blender ręczny i dysponuje większym kielichem, umożliwiającym przygotowanie kilku porcji kruszonego lodu lub zmrożonego napoju. Dobrze sprawdzi się w domach osób, które lubią koktajle, lodowe shake’i oraz inne napoje wymagające jednoczesnego blendowania lodu z dodatkowymi składnikami (np. owocami, warzywami, wodą). Wybierając blender do lodu z kielichem, warto zarezerwować w swojej kuchni sporo miejsca do przechowywania – zarówno dzbanek, jak i jego podstawa nie należą do najmniejszych akcesoriów.
- Blender ręczny do kruszenia lodu
Idealny dla osób, które chcą najpierw rozdrabniać kostki lodu, a następnie dodawać je do już przygotowanych napojów. Jego zaletą jest oddzielne ostrze do kruszenia lodu, które jest bardziej efektywne, niż standardowe noże blenderów kielichowych. Ręczny blender do lodu zapewnia też większą elastyczność w kwestii przechowywania – na rynku znajdziemy różne modele urządzeń o różnych zestawach akcesoriów. Dzięki temu można precyzyjnie dopasować gabaryty sprzętu do przestrzeni w kuchni, a także do najczęściej wykonywanych kuchennych prac. Co więcej, blender ręczny z szatkownicą do lodu jest łatwiejszy w transporcie, kiedy np. zechcesz skorzystać z urządzenia na działce lub w domku letniskowym.
Co powinien mieć dobry blender do lodu? Najważniejsze funkcje i akcesoria
Skoro wiesz już, jaki typ blendera do lodu wybrać, to przyszedł czas na dopasowanie jego parametrów do Twoich oczekiwań. W przypadku blenderów z funkcją kruszenia lodu, te oczekiwania są dość wygórowane – twarde, lodowe kostki to wymagający przeciwnik, z którym poradzą sobie tylko najlepsze sprzęty.
Wybierając najlepszy blender z opcją kruszenia lodu zwróć uwagę na:
- specjalne ostrze do kruszenia lodu – znacząco ułatwia i przyspiesza pracę. Zwykle dostępne jest tylko w blenderach ręcznych
- moc – absolutne minimum to 600 W. Optymalny zakres mocy to 1000 W i więcej
- materiał dzbanka i pojemników – najlepszy wybór to tritan i szkło. Inne materiały łatwo się rysują i matowieją
- funkcję kruszenia lodu – oddzielny przycisk aktywujący program kruszenia lodu będzie atutem dla osób, które często przygotowują zmrożone napoje. Takie przyciski są domeną blenderów kielichowych
- funkcję pracy pulsacyjnej – pozwala skuteczniej i bardziej równomiernie skruszyć lód
- zabezpieczenie przed przegrzaniem – zdarza się, że pracujący na wysokich obrotach silnik blendera do kruszenia lodu ulega przegrzaniu i awarii. Aby temu zapobiec, warto wybierać modele z zabezpieczeniem przed przegrzaniem i stosować się do zalecanego w instrukcji czasu pracy.
Zastanawiasz się, który sprzęt zaprezentowany w rankingu powinieneś kupić? Dowiedz się, jaki blender do kruszenia lodu wybrać i na co zwracać uwagę przy podejmowanie decyzji.