Ekspres kolbowy: jaki ekspres kolbowy do domu? Ranking

Ekspresy kolbowe zdobywają coraz większą rzeszę zwolenników – przygotowują doskonałą i aromatyczną kawę, są o wiele tańsze niż ich automatyczne odpowiedniki, a nawet posiadają bardzo dobre systemy mleczne.

Co wyróżnia maszyny kolbowe? Jaki ekspres kolbowy wybrać? Jaki młynek będzie nam potrzebny przy takim urządzeniu? Przygotowaliśmy ranking 10 najlepszych ekspresów kolbowych, które świetnie sprawdzą się do parzenia kawy w domowym zaciszu.

najlepszy ekspres kolbowy do domu

Budowa i zasada działania ekspresu kolbowego

Ekspresy kolbowe z powodzeniem służą w kawiarniach i lokalach gastronomicznych. To właśnie za ich pomocą zaparza się najlepsze kawy o bogatym smaku i aromacie. Sekret czarnego napoju tkwi w odpowiednich umiejętnościach osoby przygotowującej kawę. Obecnie cały proces parzenia kawy cieszy się coraz większym zainteresowaniem i wiele osób chciałoby się pochwalić tytułem domowego baristy. Z tego powodu w sklepach pojawia się coraz więcej modeli kolbowych przystosowanych do domowego użytku.

Ekspres kolbowy nazywany też ręcznym lub manualnym wymaga od nas większych umiejętności niż tylko naciśnięcie guzika.

Jak działa ekspres kolbowy? Zasada działania urządzenia jest taka sama jak w innych maszynach ciśnieniowych gorąca woda pod wysokim ciśnieniem zostaje przepuszczona przez drobno zmieloną kawę. Jednak by uzyskać najlepszy aromatyczny napój w ekspresie kolbowym, musimy wykonać o wiele więcej czynności, niż tylko wsypać kawę i nalać wodę.

Zmielone ziarna (najlepiej tuż przed parzeniem!) należy umieścić w sitku znajdującym się w kolbie (inaczej zwanej też portafiltrem) oraz odpowiednio ubić za pomocą tampera.

Następnie umieszczamy całość w grupie zaparzającej, czyli okrągłym wylocie z ekspresu. To właśnie przez to miejsce będzie przepuszczana gorąca woda pod dużym ciśnieniem. W zależności od tego, jakie ziarna wybierzemy, jak je zmielimy, w jaki sposób umieścimy je w kolbie i jak mocno ubijemy, taką otrzymamy kawę.

Ręczny ekspres kolbowy daję bardzo dużą dowolność w sposobie przygotowania tego aromatycznego napoju, więc miłośnicy picia kawy mogą za pomocą maszyny manualnej przetestować różne metody nadające się do parzenia espresso, americano czy latte macchiato.

Przejdź do

Ekspres kolbowy: ranking i ceny najlepszych

1 miejsce
1 miejsce
najlepszy ekspres kolbowy De’Longhi Dedica Style EC685.BK

De’Longhi Dedica Style EC685.BK

Pierwsze miejsce w naszym rankingu zajmuje cieszący się sporą popularnością wśród użytkowników ciśnieniowy ekspres kolbowy De’Longhi Dedica Style.
2 miejsce
dobry ekspres do kawy Krups XP320830 Opio

Krups XP320830 Opio

Na drugim miejscu rankingu plasuje się ekspres do kawy Krups XP320830 Opio o mocy 1140 W i ciśnieniu 15 barów.
3 miejsce
ekspres kolbowy z automatycznym spieniaczem Sencor SES 4040BK

Sencor SES 4040BK

Nasze podium uzupełnia ekspres kolbowy Sencor SES 4040BK z automatycznym spienianiem mleka i sterowaniem przy pomocy przycisków.
4 miejsce
nowoczesny ekspres kolbowy Yoer Lattimo EMF01S

Yoer Lattimo EMF01S

Na 4. pozycji w naszym rankingu uplasował się ciśnieniowy ekspres kolbowy Yoer Lattimo EMF01S ze spieniaczem mleka i karafką.
5 miejsce
kolbowy ekspres do kawy Blaupunkt CMP601

Blaupunkt CMP601

Piąta lokatę zajął kolbowy ekspres do kawy Blaupunkt CMP601, cechujący się prostym i niezbyt finezyjnym designem.
6 miejsce
mały ekspres kolbowy Krups Calvi XP3440

Krups Calvi XP3440

Miejsce szóste należy do kolejnego już w naszym rankingu ekspresu marki Kups – modelu Calvi XP3440.
7 miejsce
ekspres do kawy z kolbą De’Longhi Stilosa EC235.BK

De’Longhi Stilosa EC235.BK

Siódmą lokatę naszego rankingu przyznaliśmy ekspresowi kolbowemu De’Longhi Stilosa EC235.BK dysponującemu ciśnieniem 15 barów.
8 miejsce
designerski ekspres kolbowy Adler AD 4404CR

Adler AD 4404CR

Na ósmym miejscu sklasyfikowaliśmy ekspres kolbowy Adler AD 4404CR o wyjątkowym kolorze obudowy.
9 miejsce
retro ekspres do kawy Smeg ECF01CREU

Smeg ECF01CREU

Na przedostatniej pozycji umieściliśmy ekspres kolbowy Smeg ECF01CREU o wyjątkowym designie.
10 miejsce
tani kolbowy ekspres do kawy Amica Espris CD1011

Amica Espris CD1011

Ostatnie miejsce naszego rankingu należy do taniego ekspresu kolbowego Amica Espris CD1011 o bardzo prostej konstrukcji.

Ekspres kolbowy: ranking i ceny najlepszych

1 miejsce
najlepszy ekspres kolbowy De’Longhi Dedica Style EC685.BK

De’Longhi Dedica Style EC685.BK

Do parzenia małej czarnej wykorzystuje on ciśnienie 15 barów dzięki czemu jest w stanie przygotować 2 rodzaje kawy: esencjonalne espresso o bogatym i intensywnym aromacie oraz klasyczną dużą kawę czarną.

Model Dedica jest niezwykle kompaktowym urządzeniem do zaparzania kawy – jego szerokość wynosi tylko 15 cm. Mimo niewielkich gabarytów został wyposażony w możliwość przygotowania 2 espresso jednocześnie, podgrzewacz do filiżanek oraz manualną dyszę do spieniania mleka.

Do ekspresu Dedica Style dołączone są 3 sitka: do parzenia 1 lub 2 filiżanek kawy oraz do stosowania saszetek z kawą E.S.E. umożliwiających szybkie przygotowanie espresso.

Wszystkie elementy ekspresu są łatwo dostępne i bez trudu możemy uzupełnić poziom wody i opróżnić tacki ociekowe.

Cena: ok. 649 zł

Najważniejsze parametry

  • moc: 1350 W
  • ciśnienie: 15 barów
  • dostępne napoje: espresso, czarna kawa
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: dysza spieniająca
  • rodzaj kawy: mielona, saszetki
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,1 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak
  • wymiary (szer. x wys. x głęb.): 14,9 cm x 30,5 cm x 33 cm

Zalety

  • możliwość zaparzenia 2 filiżanek kawy
  • szybkie rozgrzewanie się i parzenie naparu
  • możliwość regulacji ilości kawy
  • doskonała pianka (crema)

Wady

  • pojemnik na wodę na tylnej ściance
2 miejsce
dobry ekspres do kawy Krups XP320830 Opio

Krups XP320830 Opio

Podobnie jak jego poprzednik, parzy kawę szybko i sprawnie dzięki technologii Thermoblock.

Design urządzenia jest dość charakterystyczny – na środku górnego panelu sterowania znajduje się spore pokrętło umożliwiające wybór pomiędzy przygotowywaniem espresso a spienianiem mleka. Podstawka pod filiżanki jest mocno cofnięta, co eksponuje czarny uchwyt kolby.

Zastosowane w ekspresie technologie i udogodnienia sprawiają, że kawa nie ma zbyt mocnego posmaku goryczki. Możemy ją, zgodnie ze swoimi preferencjami, uzupełnić o porcję spienionego mleka lub kremowej mlecznej pianki przygotowanej dzięki manualnej dyszy spieniającej. Dołączone filtry umożliwiają zaparzenie 1 lub 2 filiżanek kawy jednocześnie.

Zbiornik na wodę umieszczono na samym tyle urządzenia, przez co ustawienie go na blacie pod nisko zawieszonymi szafkami nie jest najlepszym pomysłem.

Cena: ok. 360 zł

Najważniejsze parametry

  • moc: 1140 W
  • ciśnienie: 15 barów
  • dostępne napoje: espresso, czarna kawa
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: dysza spieniająca
  • rodzaj kawy: mielona
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,5 l
  • wymiary (szer. x wys. x głęb.): 33 cm x 34 cm x 25 cm.

Zalety

  • możliwość zaparzenia 2 filiżanek kawy
  • szybkie rozgrzewanie się i parzenie naparu
  • możliwość regulacji ilości kawy
  • doskonała pianka (crema)

Wady

  • pojemnik na wodę na tylnej ściance
3 miejsce
ekspres kolbowy z automatycznym spieniaczem Sencor SES 4040BK

Sencor SES 4040BK

Wyróżnia się wysokim ciśnieniem – aż 20 barów oraz funkcją wstępnego parzenia kawy, która umożliwia uzyskanie pełniejszego smaku naparu. Bojler ekspresu wyposażono w system grzejny Termoblok, który do minimum skraca czas ogrzewania wstępnego i przygotowania napoju.

Znacznym ułatwieniem dla fanów kaw mlecznych, zwłaszcza , cappuccino i cafe latte, jest możliwość zaparzenia ich za jednym naciśnięciem przycisku. Co więcej, czyszczenie systemu mlecznego jest dość łatwe, a karafkę z mlekiem można przechowywać w lodówce.

2 dołączone do ekspresu filtry pozwalają na zaparzenie 1 lub 2 filiżanek czarnej kawy za jednym zamachem. Mleczne napoje musimy przygotowywać pojedynczo. Ciekawym rozwiązaniem jest funkcja pamięci wielkości filiżanki kawy, która oszczędza nam konieczności ustawiania tego parametru przy każdym parzeniu małej czarnej.

Ekspres Sencor SES 4040BK posiada jeszcze jedną cenną funkcjonalność: informuje nas o konieczności odkamienienia, dzięki czemu my  nie musimy o niej pamiętać.

Cena: ok. 585 zł

Najważniejsze parametry

  • moc: 1450 W
  • ciśnienie: 20 barów
  • dostępne napoje: espresso, podwójne espresso, cappuccino, cafe latte, spienione mleko
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: automatyczny system mleczny z karafką
  • rodzaj kawy: mielona
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,4 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak
  • wymiary (szer. x wys. x głęb.): 33,9 cm x 53,5 cm x 22,9 cm

Zalety

  • łatwość czyszczenia
  • automatyczne spienianie mleka
  • wysokie ciśnienie
  • dobry stosunek ceny do jakości i funkcjonalności
  • przypomnienie o odkamienianiu

Wady

  • za niska temperatura kaw z dużą ilością mleka
4 miejsce
nowoczesny ekspres kolbowy Yoer Lattimo EMF01S

Yoer Lattimo EMF01S

Wyjmując urządzenie z pudełka, od razu rzuca się w oczy elegancka obudowa ze szczotkowanej stali z elementami z tworzywa sztucznego. Panel sterowania z podświetlanymi diodami i okrągłymi przyciskami przywodzi nam na myśl maszyny vendingowe. Taki design z pewnością będzie pasował do loftowych, industrialnych i nowoczesnych wnętrz.

Wygląd to jednak nie wszystko, co ma nam do zaoferowania urządzenie Yoer Lattimo. Wydajna technologia Thermoblock i moc 1350 W sprawiają, że ekspres jest gotowy do pracy w  zaledwie 65 sekund. Przygotowanie każdej z zaprogramowanych kaw wymaga jedynie naciśnięcia przycisku (po wcześniejszym zamontowaniu kolby z mieloną kawą).

Ekspres przygotowuje 4 rodzaje kaw: espresso, podwójne espresso, cappuccino, caffe latte, a kawy mleczne można przyrządzić w 2 rozmiarach: małą i dużą. Maksymalna wysokość filiżanki wynosi 11,4 cm, a regulowana dzięki wyjmowaniu tacki ociekowej odległość filiżanki od kolby zapobiega chlapaniu i zabrudzeniu obudowy.

Cena: ok. 698 zł

Najważniejsze parametry

  • moc: 1350 W
  • ciśnienie: 20 barów
  • dostępne napoje: espresso, podwójne espresso, cappuccino, caffe latte
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: spieniacz z karafką
  • rodzaj kawy: mielona
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak

Zalety

  • duży zbiornik na wodę
  • automatyczny spieniacz mleka
  • wysokie ciśnienie
  • charakterystyczny design

Wady

  • głośna praca
5 miejsce
kolbowy ekspres do kawy Blaupunkt CMP601

Blaupunkt CMP601 

Od razu rzuca się w oczy panel sterowania z 7 przyciskami umieszczonymi u góry urządzenia. Solidna, choć trochę toporna obudowa została wykonana z czarnego wytrzymałego plastiku uzupełnionego wstawkami ze srebrnej stali.

Najważniejszym z ocenianych przez nas parametrów są jednak możliwości parzenia kawy. Ekspres pozwala zaparzyć 3 rodzaje napojów: espresso, cappuccino i cafe latte, każdy z nich w dwóch wielkościach. Wysokie ciśnienie 15 barów sprawia, że przygotowana mała czarna jest esencjonalna, aromatyczna i zwieńczona gęstą, złotawą crema.

Ekspres Blaupunkt może zaparzyć kawę zarówno ze zmielonych ziaren, jak i ze specjalnej kawowej saszetki, dzięki której espresso zawsze smakuje dokładnie tak samo. Pomogą w tym 3 wymienne filtry dostosowane do 1 lub 2 porcji kawy bądź do rozmiarów pojedynczej saszetki.

Za utrzymanie odpowiedniej temperatury parzenia kawy odpowiada wydajny Thermoblok. Sporą zaletą tego urządzenia jest automatyczny program płukania systemu mlecznego, który ułatwia utrzymanie go w czystości i higieniczne parzenie kawy mlecznej.

Cena: ok. 599 zł.

Najważniejsze parametry

  • moc: 1350 W
  • ciśnienie: 15 barów
  • dostępne napoje: espresso, cappuccino, caffé latte
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: automatyczny spieniacz z karafką
  • rodzaj kawy: mielona, saszetki
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak

Zalety

  • automatyczne czyszczenie systemu spieniającego
  • trwała, gęsta i kremowa pianka mleczna
  • prostota obsługi
  • odpowiednia temperatura kaw mlecznych i czarnych

Wady

  • głośna praca
  • niska jakość tworzyw sztucznych na obudowie
  • trudności z wyjęciem pojemnika na mleko
6 miejsce
mały ekspres kolbowy Krups Calvi XP3440

Krups Calvi XP3440

To niezwykle kompaktowe urządzenie o szerokości zaledwie 14 cm, które zmieści się w każdej kuchni, a nawet w małym aneksie kuchennym. Na froncie u góry znajduje się spore pokrętło sterujące oraz przycisk on/off. Na uwagę zasługują perforowane ścianki boczne urządzenia, które nadają mu ciekawego wyglądu.

Ekspres Krups umożliwi nam zaparzenie standardowego espresso oraz spienienie mleka niezbędnego do cappuccino lub caffé latte. Wyposażono go w ręczną dyszę spieniajacą, którą należy umieścić w pojemniku z mlekiem, a najlepiej w specjalnym stalowym dzbanuszku. Pozwala ona przygotować gęstą i sztywną piankę lub gorące spienione mleko – nie ma więc obaw o zbyt niską temperaturę kaw mlecznych. Ręczna kontrola napełniania kubka pozwala na przygotowanie dokładnie takiej ilości kawy, jakiej potrzebujemy.

Zaawansowana technologia Thermoblock zapewnia optymalną temperaturę parzenia espresso i to już od pierwszej filiżanki. Ciśnienie wykorzystywane do przygotowywania kawy to aż 15 barów, a moc urządzenia wynosi 1460 W.

Cena: ok. 839 zł.

Najważniejsze parametry

  • moc: 1460 W
  • ciśnienie: 15 barów
  • dostępne napoje: espresso
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: manualna dysza spieniająca
  • rodzaj kawy: mielona, saszetki
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,1 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak
  •  

Zalety

  • kompaktowe wymiary
  • kremowa i gęsta pianka mleczna

Wady

  • długi czas spieniania mleka
  • głośna praca dyszy spieniającej
7 miejsce
ekspres do kawy z kolbą De’Longhi Stilosa EC235.BK

De’Longhi Stilosa EC235.BK

To urządzenie o dość jednolitym i eleganckim wzornictwie – większość obudowy została utrzymana w czarnej kolorystyce. Wzrok przyciąga błyszczące tło pokrętła sterującego oraz srebrne elementy umieszczonej pod nim kolby.

Ekspres De’Longhi jest dość przystępny i łatwy w obsłudze. Jednorazowo może przygotować nawet 2 filiżanki espresso, które dzięki manualnej dyszy spieniającej mleko możemy w kilka chwil zmienić w cappuccino z gęstą pianką.

Wykonany ze stali nierdzewnej bojler i 2 wbudowane termostaty czuwają nad utrzymaniem idealnej temperatury wody podczas całego procesu parzenia kawy i spieniania mleka. Emisję pary możemy dowolnie regulować, podobnie jak ilość używanej kawy mielonej. Jest to możliwe za sprawą dołączenia kilku rodzajów sitek do zestawu. Do parzenia powtarzalnego espresso można tez używać saszetek kawowych E.S.E.

Cena: ok. 449 zł.

Najważniejsze parametry

  • moc: 1100 W
  • ciśnienie: 15 barów
  • dostępne napoje: espresso
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: manualna dysza spieniająca
  • rodzaj kawy: mielona, saszetki
  • pojemność zbiornika na wodę: 1 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak

Zalety

  • szybkie nagrzewanie
  • prosta obsługa
  • gęsta, orzechowa crema na espresso

Wady

  • głośna praca
  • niewielki pojemnik na wodę
8 miejsce
ekspres do kawy z kolbą De’Longhi Stilosa EC235.BK

Adler AD 4404CR

Wstawki ze stali w kolorze miedzianym zamocowane na najbardziej wyeksponowanych elementach urządzenia niewątpliwie dodają mu charakteru. Sterowanie odbywa się za pomocą pokrętła oraz 3 przycisków umieszczonych w górnej części ekspresu.

Adler AD 4404CR dysponuje stosunkowo niewielką mocą 850 W oraz ciśnieniem 15 barów, czyli porównywalnym z innymi ekspresami prezentowanymi w naszym rankingu. Z jego pomocą możemy przygotować kawy czarne wyłącznie z wcześniej zmielonych ziaren – ten model nie parzy espresso z saszetek. Został za to wyposażony w ręczną dyszę do spieniania mleka z regulacją pary, która umożliwia przygotowanie caffe latte lub cappuccino z kremową pianką.

Jego zaletą jest spory zbiornik na wodę o pojemności 1,6 l, który jednak został umieszczony na tylnej ściance urządzenia – napełnianie go może być problematyczne zwłaszcza dla osób, które planują ustawić ekspres pod nisko zawieszonymi szafkami kuchennymi.

Cena: ok. 299 zł

Najważniejsze parametry

  • moc: 850 W
  • ciśnienie: 15 barów
  • dostępne napoje: espresso
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: ręczna dysza spieniająca
  • rodzaj kawy: mielona
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,6 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak

Zalety

  • niebanalny design
  • prosta obsługa i czyszczenie
  • dobre spienianie mleka

Wady

  • brak dodatkowych sitek
  • zbiornik wody umieszczony z tyłu urządzenia
  • niska moc
9 miejsce
retro ekspres do kawy Smeg ECF01CREU

Smeg ECF01CREU

Sprzęty tej marki znane są z wzornictwa w duchu retro, a dokładniej lat 50. i pastelowych barw. Nie inaczej jest w przypadku tego ekspresu – korpus urządzenia wykonano z lakierowanej stali z plastikowymi oraz chromowanymi elementami. Ekspres Smeg dostępny jest w wielu kolorach: białym, czarnym, kremowym, różowym, błękitnym, miętowym, czerwonym, a niekiedy producent wypuszcza też wzorzyste edycje limitowane.

Nad wydobyciem wyjątkowego aromatu i utrzymaniem optymalnej temperatury wody w trakcie parzenia czuwa system Thermoblock. Zbiornik na wodę ma małą pojemność i umieszczony jest z tyłu urządzenia, przez co konieczne jest odsuwanie do od ściany przy uzupełnianiu poziomu wody.

Wyjmowana tacka ociekowa pozwala parzyć kawę do wysokich kubków i szklanek. Wymienne sitka umożliwiają zaparzenie 1 lub 2 filiżanek espresso z kawy mielonej lub 1 porcji małej czarnej z saszetek kawowych. Spieniający mleko tryb pary uruchamiany jest przy pomocy charakterystycznej dźwigni, a manualna dysza dobrze radzi sobie z przygotowaniem puszystej pianki mlecznej.

Cena: ok. 1550 zł.

Najważniejsze parametry

  • moc: 1350 W
  • ciśnienie: 15 barów
  • dostępne napoje: espresso, podwójne espresso, gorąca woda
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: manualna dysza spieniająca
  • rodzaj kawy: mielona, saszetki
  • pojemność zbiornika na wodę: 1 l
  • podgrzewanie filiżanek: tak
  • wymiary (szer. x wys. x głęb.): 14,9 cm x 30,3 cm x 33 cm

Zalety

  • wyjątkowy design
  • możliwość użycia saszetek kawowych
  • regulacja stopnia twardości wody
  • stalowa obudowa
  • możliwość parzenia herbaty i ziół
  • kompaktowe wymiary

Wady

  • mały zbiornik na wodę
  • bardzo wysoka cena
  • zbiornik na wodę z tyłu urządzenia
10 miejsce
tani kolbowy ekspres do kawy Amica Espris CD1011

Amica Espris CD1011

To najsłabsze urządzenie w całym zestawieniu, a na dodatek dysponujące najniższym ciśnieniem – zaledwie 5 barów. Z tego względu uzyskanie złocistej crema na zaparzonym espresso jest raczej nierealne.

Kolba ekspresu jest bardzo pojemna, co umożliwia zaparzenie bardzo mocnej kawy. Dołączony do urządzenia dzbanek jest dość praktyczny – możemy przygotować więcej kawy np. na śniadanie dla wszystkich domowników. W początkowych etapach parzenia kawy, zmielone ziarna przelewane są zimną wodą, dlatego zrobienie małego i gorącego espresso z pomocą ekspresu Amica graniczy z cudem.

Przygotowanie mlecznej kawy, a zwłaszcza użytkowanie manualnej dyszy spieniającej mleko wymaga nieco wprawy, a sam spieniacz pracuje dość głośno. Sporym minusem jest też brak wyjmowanego zbiornika na wodę – jest on zintegrowany z ekspresem.

Cena: ok. 169 zł.

Najważniejsze parametry

  • moc: 800 W
  • ciśnienie: 5 barów
  • dostępne napoje: espresso, czarna kawa
  • wbudowany młynek: nie
  • spienianie mleka: dysza spieniająca
  • rodzaj kawy: mielona
  • pojemność zbiornika na wodę: 0,24 l
  • podgrzewanie filiżanek: nie
  • wymiary (szer. x wys. x głęb.): 16,1 cm x 30,3 cm x 21,9 cm

Zalety

  • wyjątkowo niska cena
  • proste sterowanie
  • uniwersalność i wielozadaniowość
  • ciekawy design

Wady

  • niskie ciśnienie parzenia kawy
  • zbyt chłodne napoje
  • mała moc

Dlaczego ekspresy kolbowe są tańsze od automatycznych?

Dzięki rosnącej grupie miłośników kawy ekspresy kolbowe trafiły do domowych kuchni i może je teraz kupić każda osoba. Bardzo często zdarza się, że kiedy nie mamy wiedzy i doświadczenia związanego z ciśnieniowym parzeniem kawy, możemy mocno się zdziwić, widząc różnicę cenową pomiędzy maszyną ręczną a automatyczną – ceny ekspresów kolbowych zaczynają się już od 200–300 zł. Zdarza się, że niektórzy oceniają z góry, że tańsze urządzenie musi być w jakiś sposób gorsze od tego droższego, dlatego wybierają od razu zakup ekspresu automatycznego. Czy tak jest naprawdę? Oczywiście, że nie! Zarówno ekspresy automatyczne, jak i kolbowe są w stanie przygotować doskonałą kawę o porównywalnych parametrach.

W takim razie czym się różnią? Ekspresy automatyczne są przeznaczone dla osób, których nie interesuje sam proces parzenia kawy i które nie traktują przygotowania espresso jako codziennego rytuału. Są wielbicielami pysznego smaku, ale ani myślą poświęcać zbyt dużo czasu na naukę i obsługę maszyny. W takim przypadku sięgają po ekspres automatyczny, który za jednym przyciśnięciem guzika robi doskonałe kawy mleczne i czarne, a wbudowany młynek sam mieli ziarna. Jedyne, co musimy zrobić podczas obsługi ekspresów automatycznych, to dolewać wody oraz dosypywać ziaren kawy. Wszystko odbywa się prosto i szybko. Takie urządzenia świetnie się też sprawdzają w biurach, gdzie jest wiele osób i każdy oczekuje szybkiej i pysznej kawy. W takich warunkach nie ma czasu na pieczołowite napełnianie ekspresu i ubijanie zmielonych ziaren.

Ekspresy kolbowe do kawy są tańsze, ponieważ nie posiadają tylu automatycznych udogodnień. Samo serce urządzenia jest identyczne, dzięki czemu wysokie ciśnienie jest w stanie wydobyć z kawy wszystko to, co najlepsze. Jednak by do tego doszło, sami musimy zmielić ziarna, napełnić maszynę i odpowiednio ubić kawę przed zaparzaniem. Nieco trudniejsza jest też pielęgnacja i konserwacja: brak automatycznych programów czyszczenia, odwapniania i płukania sprawi, że będziemy musieli nauczyć się, jak czyścić i odkamienić ekspres kolbowy krok po kroku. Ekspresy automatyczne są sporo droższe, bo oferują cały szereg udogodnień, których nie mają te ręczne.

Jaki ekspres do kawy – kolbowy czy automatyczny?

Żadna z tych maszyn nie jest lepsza czy gorsza. Są po prostu przeznaczone dla różnych typów kawoszy.

Ekspres kolbowy do domu – jak go wybrać?

Podczas przeglądania różnych modeli przed zakupem ekspresu musimy zwrócić uwagę na kilka bardzo ważnych parametrów. Pierwszym z nich jest odpowiednio wysokie ciśnienie wody. Minimalnie powinno ono wynosić 9 barów. Najlepsze ekspresy kolbowe do parzenia kawy mają nawet 15 barów.

Nigdy nie decydujmy się na ekspres ciśnieniowy, który ma mniej niż 9 barów. Stosując zbyt niskie ciśnienie, nigdy nie uzyskamy naparu o najlepszym smaku i aromacie. Bardzo ważna jest również temperatura, którą zapewnia nam ekspres. Zwykle mieści się ona w przedziale od 88°C do 92°C. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, czy oglądany model posiada możliwość regulacji temperatury wody ułatwiającą dobranie odpowiedniej ciepłoty wody do rodzaju przygotowywanej kawy. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy warto inwestować w droższą pompę rotacyjną, która pracuje ciszej, czy może wybrać tańszą pompę wibracyjną. Zaletą modelu wibracyjnego jest to, że nie ulega zniszczeniu, jeżeli okaże się, że w ekspresie zabraknie wody.

Zwróćmy też uwagę na system spieniania mleka. Manualna dysza powoli odchodzi już do lamusa, a obecnie największą popularnością cieszą się karafki na mleko. Ręczne spienianie mleka wymaga nieco wprawy i cierpliwości, a automatyczny system może wykonać całą tę pracę za nas. Bardzo ważne jest też to, czy wybrany ekspres kolbowy ze spieniaczem posiada opcję automatycznego czyszczenia systemu mlecznego. Każdy, kto musiał zmagać się z regularnym czyszczeniem mleka z trudno dostępnych miejsc w ekspresie, doceni taki dodatek.

Nie możemy również zapomnieć o jakości wykonania samej maszyny. Solidna obudowa i dobrze wykonane wnętrze zapewni nam długie i bezproblemowe korzystanie z wymarzonego urządzenia. Warto zainwestować w najlepszy ekspres kolbowy ze stali nierdzewnej, który na pewno lepiej sprawdzi się niż jego odpowiednik w plastikowej obudowie.

Jaki młynek wybrać do ekspresu kolbowego?

Jeśli do parzenia naparu zamierzamy używać kawy mielonej tuż przed użyciem, musimy mieć młynek do kawy lub kupić ekspres kolbowy wyposażony w młynek. W przeciwnym razie pozostanie nam jedynie paczkowana już zmielona kawa, która może nie zadowolić większości wielbicieli małej czarnej, zwłaszcza tych, którzy przygotowanie kawy traktują jak rytuał.

Dobry ekspres kolbowy z młynkiem to rzadkość na rynku – urządzenia zazwyczaj nie mają wbudowanego młynka, dlatego musimy liczyć się z zakupem osobnego sprzętu umożliwiającego zmielenie kawy. Bardzo dobry młynek do kawy to pierwszy krok do doskonałego smaku aromatycznego napoju. Warto więc się porządnie przygotować przed zakupem ekspresu. Przeglądając różne modele, natkniemy się przede wszystkim na podział młynków na udarowe i żarnowe. O wiele lepszym wyborem będzie młynek żarnowy, wyposażony w żarna o specjalnych ząbkach, które dokładnie i szybko ścierają ziarna kawy. Taka metoda mielenia nie wpływa na smak ani aromat kawy. W przypadku urządzeń udarowych ziarenka są cięte na drobny pył za pomocą wirujących ostrzy. Ten sposób jest mniej wydajny i zajmuje więcej czasu, przez co młynek może się nadmiernie nagrzewać. Przegrzanie kawy psuje jej smak!

Jaki młynek do ekspresu kolbowego: stalowy czy ceramiczny? Mamy już wybrany sposób mielenia ziaren, ale młynek do kawy musi być też wykonany z odpowiedniego materiału. Najczęściej spotykanymi urządzeniami są te zrobione ze stali oraz ceramiczne. Wokół każdego narosło sporo mitów, które warto obalić:

• żaden z tych dwóch młynków nie wpływa na smak kawy (możecie zapomnieć o rzekomym metalicznym posmaku od stali!)
• oba pracują z porównywalną głośnością i temperaturą (w zależności od wybranego producenta).

Najważniejszą różnicą, o której trzeba pamiętać, jest to, że stalowe modele są po prostu trwalsze i bardziej odporne na zużycie oraz uszkodzenia mechaniczne, dlatego pozwolą nam przygotować więcej filiżanek kawy. Niekiedy można zauważyć też różnicę w precyzji zmielenia kawy na niekorzyść ceramicznych modeli. Ceramiczne młynki do kawy często mielą ziarna w taki sposób, że powstaje w nich o wiele więcej pyłu, który może nadawać napojowi nieprzyjemnej goryczki. Wynika to z faktu, że nie są one tak ostre, jak ich stalowe odpowiedniki, dlatego mogą nieznacznie popsuć smak naszej ulubionej kawy.