Co to jest i jak działa kielichowy blender próżniowy?
Kielichowy blender próżniowy jest urządzeniem, które w szybki, prosty, a przede wszystkim zdrowy sposób pozwoli przygotować posiłki. Sekret jego działania tkwi w rozdrabnianiu produktów w próżni, czyli bez udziału tlenu, co zapobiega utracie cennych składników odżywczych. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że przygotowany koktajl nie rozwarstwia się i nie ciemnieje (tak jak kawałek jabłka pozostawiony a dłużej), lecz zachowuje swój nasycony i apetyczny kolor oraz jednolitą strukturę.
Jak działa kielichowy blender próżniowy? Po umieszczeniu wszystkich składników w pojemniku i szczelnym zamknięciu pokrywy, następuje odessanie całego znajdującego się wewnątrz powietrza. Dopiero po zakończeniu tego procesu ostrza zaczynają wirować i blendować składniki na gładki koktajl lub zupę-krem. Urządzenia próżniowe są zazwyczaj wysokoobrotowe (osiągają nawet 45 tys. obrotów/min), co przekłada się na bardzo dobrą skuteczność rozdrobnienia produktów – można z nich stworzyć jednolite smoothie lub sorbet bez ani jednej grudki.
Tyle o zasadzie działania. Teraz czas na krótkie wyjaśnienie co to jest blender próżniowy i jak wygląda. Otóż, na pierwszy rzut oka blender próżniowy nie różni się od klasycznego blendera kielichowego, choć zazwyczaj ma trochę większe rozmiary. Charakterystyczną cechą niektórych blenderów próżniowych jest dodatkowe ramię, przy pomocy którego z kielicha usuwane jest powietrze. Urządzenie zbudowane jest z podstawy mieszczącej silnik i pokrętło lub przyciski do sterowania, a także pojemnego kielicha wykonanego ze szkła lub wytrzymałego tworzywa – tritanu. Możemy więc śmiało stwierdzić, że blender próżniowy jest bardziej zaawansowanym rodzajem blendera kielichowego, który przeznaczony jest dla osób chcących jeszcze lepiej zadbać o zdrową i odżywczą dietę.
Czytaj też: Rodzaje blenderów kielichowych: wysokoobrotowe, mini, próżniowe
Czy warto kupić blender próżniowy? Kiedy się sprawdzi?
Wysokoobrotowy blender próżniowy niewątpliwie jest ciekawym i przydatnym sprzętem. Oferuje chyba jedyną metodę obróbki jedzenia, podczas której nie tylko nie tracimy składników odżywczych, ale też jesteśmy w stanie dotrzeć do tych uprzednio niedostępnych ze względu na budowę komórek roślinnych oraz zachować je na dłużej i to nawet podczas przechowywania przez dzień czy 2.
Dla kogo jest wysokoobrotowy blender próżniowy?
- dla osób chcących regularnie przygotowywać zdrowe koktajle
- dla fanów zdrowego odżywiania
- dla wzrokowców, których cieszy nie tylko smak dania, ale też jego jednolity wygląd
- dla osób na diecie raw food (witarian)
- dla osób przygotowujących większe ilości koktajlu lub smoothie na 2-3 dni
- dla zabieganych chcących przygotowywać smaczne i zdrowe dania w kilka minut
- dla osób często przyrządzających drugie śniadania na wynos.
Naszym zdaniem nie zawsze kupno takiego urządzenia będzie dobrym pomysłem. Ze względu na dość wysoką cenę w porównaniu ze zwykłymi blenderami kielichowymi, zalecamy przed zakupem rozważyć wszystkie za i przeciw i dopiero na tej podstawie zdecydować czy warto mieć blender próżniowy w swojej kuchni.
U kogo raczej nie sprawdzi się wysokoobrotowy blender próżniowy?
- u osób sporadycznie przygotowujących rozdrobnione posiłki
- u osób korzystających na co dzień z cateringu dietetycznego
- u diabetyków, którym zaleca się spożywanie nierozdrobnionych dań
- u osób, których zwierzęta domowe lub małe dzieci źle reagują na spory hałas
- ze względu na spore wymiary – w domach o niewielkich kuchniach lub aneksach kuchennych.
Czytaj też: Mikser, blender, a może… mikser z blenderem? Porównanie małego AGD do kuchni