Jak wybrać najlepszy piekarnik z czyszczeniem pyrolitycznym
Pyroliza w piekarniku zaliczana jest do tzw. funkcji samoczyszczących. Wyposażony w nią piekarnik ma zazwyczaj specjalny program pracy, podczas którego jego wnętrze rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, sięgającej 470-500oC. Sprawia to, że wszystkie zabrudzenia znajdujące się w komorze: resztki tłuszczu, plamy, osady i przypalenia ulegają spopieleniu i opadają na dno. Po ostygnięciu urządzenia wystarczy usunąć popiół miękką ściereczką i gotowe – można cieszyć się idealnie czystym piekarnikiem, bez mycia, szorowania i odmaczania. Więcej o pyrolizie przeczytasz w naszym poradniku: Piekarnik z pyrolizą – czym jest i jak działa pyroliza?
Jak widzisz, piekarniki z pyrolizą są zaawansowanymi urządzeniami, które muszą być bardziej odporne i wytrzymałe, niż urządzenia bez tej funkcji. Dlatego wybierając najlepszy piekarnik z pyrolizą warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.
- Elementy, które można czyścić pyrolitycznie
Sam fakt, że piekarnik ma funkcję pyrolizy nie oznacza, że całe jego wyposażenie nadaje się do czyszczenia pyrolitycznego. Zamontowane w takim urządzeniu prowadnice, ruszty i blachy nie zawsze wytrzymują tak wysokie temperatury. O ile wyjęcie blach przed czyszczeniem nie jest zbyt problematyczne, to już konieczność odkręcania prowadnic może być irytująca. Co więcej, elementy te trzeba (niestety) umyć ręcznie, co również nie jest zbyt komfortowe.
Najlepszym wyborem będzie więc piekarnik z akcesoriami, które mogą być poddawane pyrolizie. Takie sprzęty są jednak rzadkością, a ich ceny zwykle zwalają z nóg. Pewnym kompromisem jest zakup urządzenia z prowadnicami, które mogą być czyszczone pyrolitycznie i blachami, które trzeba będzie wyjąć przed uruchomieniem programu. Jeśli jednak szukasz taniego piekarnika z pyrolizą musisz być gotowy na każdorazowy demontaż zarówno blach, jak i prowadnic.
- Pobór energii i klasa efektywności energetycznej
Program czyszczenia pyrolitycznego trwa zwykle od godziny do kilku godzin. W tym czasie piekarnik pobiera bardzo dużo energii koniecznej do rozgrzania jego wnętrza do ekstremalnie wysokich temperatur. Nawet niezbyt częste uruchamianie programu czyszczenia może zwiększyć zużycie energii. Aby to zrekompensować, warto wybrać model o wysokiej klasie energetycznej (najlepiej A+ lub A++).
Piekarniki z pyrolizą osiągają bardzo wysokie temperatury (do 500 stopni Celsjusza), dlatego ważne jest, aby miały one odpowiednie zabezpieczenia, takie jak blokada drzwi podczas pyrolizy, która wyłącza się dopiero po ostygnięciu urządzenia.
- Dodatkowe funkcje czyszczące
Choć pyroliza jest bardzo przydatną funkcją, to jej uruchamianie do usunięcia niewielkich, bieżących zabrudzeń nie ma większego sensu. Z tego względu warto wybierać piekarniki, które mają też inne funkcje wspomagające czyszczenie, np. panele lub emalię katalityczną, czyszczenie parowe bądź wnętrze pokryte gładką, łatwą w czyszczeniu powłoką.
Piekarniki z pyrolizą są zazwyczaj droższe od standardowych piekarników, dlatego na zakup urządzenia warto przewidzieć odpowiednio wyższy budżet.
Poza tymi aspektami, wybór piekarnika z pyrolizą nie różni się znacząco od wyboru każdego innego piekarnika. Jeśli właśnie planujesz zakup takiego sprzętu do swojej kuchni, skorzystaj z naszych porad: Jaki piekarnik wybrać? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Czytaj też: