Wygląd ekspresu De’Longhi La Specialista Arte
Producent ekspresów De’Longhi przyzwyczaił nas, że jego produkty wyróżniają się nie tylko pod względem technicznym i użytkowym, ale i zachwycają wyglądem. Nie inaczej jest w tym przypadku. Ten ekspres jest bardzo ładny, elegancki i dopracowany.
Całość wykonana jest ze stali szlachetnej połączonej z tworzywem sztucznym, a powierzchnie zmatowione, co dodaje całości powagi. Ciekawym połączeniem jest zestawienie plastikowych, białych ścianek bocznych oraz młynka w tym samym kolorze z metalowym frontem i podstawą na skropliny.
Pokrętła i guziki są w zbliżonym odcieniu do całości, dodatkowo pokryte lekko chropowatą na-wierzchnią, co zapobiega ślizganiu się palca podczas wybierania funkcji.
Panel sterujący w całości jest usytuowany frontem do osoby przygotowującej kawę, co bardzo ułatwia pracę z ekspresem. Centralnym punktem jest manometr, który poza funkcją użytkową jest ozdobą dodającą całości charakterystycznego, kawiarnianego wyglądu.
Mamy tutaj przyciski i kontrolki odpowiadające za:
- włączanie i wyłączanie ekspresu,
- wybór stopnia zmielenia ziaren,
- 1 lub 2 filiżanki kawy,
- temperaturę wody,
- rodzaj kawy,
- spienianie mleka,
- brak wody,
- odkamienianie.
Bardzo ważnym elementem, który podobnie jak manometr, dodaje ekspresowi specyficznego wizerunku, jest młynek do kawy. Elegancki, zaokrąglony, ze zdejmowaną pokrywą i skalą od 1 do 8, za pomocą której wybieramy grubość mielenia ziaren.
Co znajduje się w zestawie?
Ogrom dodatków. Testując wcześniej ekspresy typowo kolbowe lub automatyczne, nie spotkałam się z taką ilością akcesoriów, z reguły były same niezbędne. Tutaj mamy szeroką gamę, dzięki czemu pojęcie „jak z kawiarni” nabiera głębokiego sensu i znaczenia. Mając ten ekspres, nie musisz zaopatrywać się w żadne dodatkowe akcesoria, poza szklankami, bo wszystko masz w zestawie.
Akcesoria, jakie dostajesz razem z ekspresem La Specialista Arte:
- kolba, czyli uchwyt na filtr,
- filtry na 1 oraz 2 filiżanki kawy,
- zestaw do odkamieniania: odkamieniacz, softballs, pasek kontrolny badający twardość wody,
- zestaw do czyszczenia: pędzelek, igła,
- praska,
- lejek do kolby,
- podkładka do ubijania,
- profesjonalny dzbanek na mleko.
Jak korzysta się z ekspresu De’Longhi La Specialista Arte?
Choć na pierwszy rzut oka może się to wydać nie do końca proste – jest proste. Ale czasochłonne. I o tym należy pamiętać, rozważając kupno tego ekspresu. Przygotowanie kawy jest schematyczne, ale nie jest tak, że po dojściu do wprawy, wszystko będzie przebiegało dużo szybciej. Będzie sprawniej, ale nie szybciej. Czy to minus? Nie, bo po pierwsze uczy celebracji chwili, jaką jest przygotowanie i picie kawy, a po drugie – smak kawy z takiego ekspresu jest nieporównywalnie lepszy niż z tradycyjnego kolbowego czy automatycznego. Już opisuję, jak krok po kroku wygląda przygotowanie w nim kawy:
- Mielimy kawę! Do młynka wsypujemy kawę – preferuje się wsypywanie za każdym razem odmierzonej ilości, aby kawa była świeża. Ja wsypuję od razu pełny zbiornik, bo codziennie wypijamy tyle kaw, że nie sposób, aby straciła świeżość.
- Wybieramy stopień zmielenia kawy, następnie wybieramy odpowiedni filtr i mocujemy go w kolbie. Dodajemy nadstawkę na filtr, ustawiamy pod młynkiem, czekamy na charakterystyczny „klik” i kawa mieli się wprost do filtra.
- Wybieramy ilość zmielonej kawy potrzebnej do zaparzenia 1 lub 2 filiżanek kawy.
- I ubijamy tamperem – to ważne, żeby kawa dobrze się zaparzyła.
- Wybieramy temperaturę kawy (można się tutaj posiłkować instrukcją, aby ustawić najlepiej) oraz rodzaj kawy i klikamy OK.
- Właściwie jeśli chodzi o zaparzenie kawy czarnej, to wszystko. Smak jest wyjątkowy.
Czy ekspres nadaje się do latte art?
Jednym z czynników „ZA” tym ekspresem jest możliwość stworzenia artystycznej kawy mlecznej. Tutaj umożliwia to wysokie ciśnienie, które pozwala na idealne spienienie mleka oraz dołączony do zestawu dzbanek z odpowiednio wyprofilowanym dziubkiem. Dzięki temu z łatwością stworzysz do-skonałe latte. W odróżnieniu od ekspresów automatycznych tutaj najpierw przygotowuje się espresso, a następnie dodaje spienione mleko – to właśnie jeden z sekretów tworzenia rysunków na kawie.
Moje rady:
- mleko musi być zimne,
- po ubiciu mleka warto kilka razu lekko uderzyć dzbankiem w podłoże, aby pozbyć się pęcherzy-ków powietrza,
- tłuste mleko – do kaw mlecznych kupuje zawsze mleko 3,2 proc.
Specyfikacja techniczna ekspresu De’Longhi La Specialista Arte
- moc 1300 W,
- ciśnienie 15 barów,
- sterowanie mechaniczne,
- wbudowany młynek,
- pojemność zbiornika na kawę 250 g,
- pojemność zbiornika na wodę 1,7 litra.
Dodatkowe funkcje
- spienianie mleka,
- wybór rodzaju kawy,
- wybór temperatury parzenia,
- regulacja mocy i ilości zaparzanej kawy.
Czyszczenie ekspresu La Specialista – co trzeba wiedzieć?
Podstawą dobrego funkcjonowania kolbowych ekspresów do kawy jest utrzymanie ich w czystości i dobrym stanie technicznym. O ile czyszczenie zewnętrznych powierzchni nie stanowi problemu, bo niemal wszystkie są gładkie, o tyle czyszczenie „środka” mogłoby się wydawać skomplikowane. Na szczęście takie nie jest.
Na panelu sterowania umieszczono kontrolkę sugerującą czas na odkamienianie – w zestawie dołączono niezbędne do tego akcesoria. Kiedy się skończą – bez problemu dostaniesz je w sklepie firmowym De’Longhi.
Przechodząc do spraw bezpieczeństwa i higieny elementów stykających się bezpośrednio z zaparzaną kawą, tutaj także wszystko jest przemyślane – dołączono do zestawu pędzelek oraz igłę.
Pamiętaj, żeby po każdym użyciu mleka umyć dyszę i przepuścić przez nią wodę, aby nie zalegały w niej resztki mleka. Dzięki takim prostym zabiegom masz pewność, że ekspres będzie służył przez lata w dobrym stanie.
Wady i zalety De’Longhi La Specialista Arte
Zalety:
- elegancki wygląd,
- intuicyjna obsługa,
- cicha praca ekspresu,
- kawa podczas dozowania do kolby nie rozsypuje się,
- mocno trzyma się podłoża, bo jest ciężki,
- profesjonalny dzbanek do mleka, którym zrobisz wzorki na kawie,
- stała temperatura parzenia,
- różnorodność temperatur parzenia dla różnych rodzajów kaw,
- specjalna podstawka do małych szklanek – dzięki temu unikamy zachlapania kuchni kawą.
Wady:
- po zaparzeniu kawy z kolby kapie jeszcze jakiś czas woda – nie jest to problemem, bo wlatuje wprost do pojemnika na skropliny,
- długość przygotowywania pojedynczych kaw.
Moja opinia – czy warto go kupić?
To zdecydowanie pierwszy ekspres, przy testach którego miałam ochotę nauczyć się robić profesjonalne latte art. Mleko jest doskonale ubite, ma zwartą konsystencję, kremową, dzięki czemu nawet laikowi wyjdzie „jakiś” kształt na kawie. Wszystko wymaga wprawy, ale tutaj naprawdę uwierzyłam, że to ma prawo się udać w warunkach domowych.
Wracając do obsługi sprzętu – nie jest trudno, a wręcz intuicyjnie. Ale nie jest to model dla każdego. Dlaczego? Bo nie znając się na kawach, sposobie parzenia, zwyczajnie nie wykorzystasz jego wszystkich funkcji np. 3 temperatur parzenia 92, 94 lub 96 stopni C przeznaczonych dla odrębnych gatunków ziaren. Wtedy tak jak ja, potrzebny jest Ci ekspres automatyczny, który za pomocą jednego kliknięcia przygotuje Ci latte.
Dla kogo jest więc ten sprzęt? Zdecydowanie dla osób, które interesują się kawą, rozróżniają jej smaki, lubią eksperymentować i dozować ilość ziaren samodzielnie. Dla osób, które lubią się bawić kawą i wielką frajdę sprawia im przygotowywanie jej. Osób, które lubią na przyjęciach zachwycać swoim kunsztem parzenia kawy przyjaciół. Które chcą tworzyć finezyjne kształty mleczne na powierzchni kawy. Dla takich osób ten ekspres jest strzałem w dziesiątkę. Bo ten ekspres da im zdecydowanie więcej niż genialny smak!