Jak suszyć grzyby w mikrofalówce?

Czas czytania 2 minut
Suszenie grzybów to proces, który pozwala zachować wyjątkowy smak i intensywny aromat prawdziwków, borowików, podgrzybków i koźlarzy. Tradycyjne suszenie na powietrzu i w piekarniku może być czasochłonne. Jeśli zależy Ci na maksymalnym przyspieszeniu tego procesu, wypróbuj suszenie grzybów w mikrofali. Przeczytaj artykułu i dowiedz się, jak suszyć grzyby w mikrofalówce.
Jak suszyć grzyby w mikrofalówce?
Czas czytania 2 minut
Suszenie grzybów to proces, który pozwala zachować wyjątkowy smak i intensywny aromat prawdziwków, borowików, podgrzybków i koźlarzy. Tradycyjne suszenie na powietrzu i w piekarniku może być czasochłonne. Jeśli zależy Ci na maksymalnym przyspieszeniu tego procesu, wypróbuj suszenie grzybów w mikrofali. Przeczytaj artykułu i dowiedz się, jak suszyć grzyby w mikrofalówce.

Suszenie grzybów w mikrofali zacznij od… wybrania i przygotowania grzybów

Podstawą sukcesu jest wybór świeżych i apetycznie wyglądających grzybów. Upewnij się, że na Twoich grzybach nie ma listków, resztek runa, piasku, pleśni oraz dziurek świadczących o obecności robaków. Najlepsze do suszenia są grzyby jędrne i dojrzałe, które po wysuszeniu zachowają swój aromat i zwartą konsystencję. Próby wysuszenia grzybów starych, przemoczonych czy zepsutych skończą się niepowodzeniem lub… niesmakiem. 

Przed suszeniem grzyby należy dokładnie oczyścić z resztek ziemi i innych zanieczyszczeń. To najbardziej czasochłonna część przygotowań! Użyj miękkiej szczoteczki lub wilgotnej ściereczki, aby delikatnie usunąć zabrudzenia. Grzyby do suszenia należy pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej na cienkie plasterki – optymalna grubość pojedynczych plasterków to 5 mm. Dzięki temu grzyby będą suszyć się szybko i równomiernie. Mniejsze grzyby, np. pieczarki lub małe borowiki, możesz pokroić na połówki lub ćwiartki.

Gotowe? Czas zabrać się za właściwą część procesu suszenia grzybów w mikrofali.

Poznaj najbardziej przydatne funkcje kuchenki mikrofalowej.

Jak suszyć grzyby w mikrofalówce? Instrukcja krok po krokuPoczątek formularza

Suszenie grzybów bez piekarnika jest możliwe! Wystarczy nowoczesna kuchenka mikrofalowa i odrobina cierpliwości w dopasowywaniu optymalnych ustawień urządzenia. Zobacz, jak suszyć grzyby w mikrofali!

  1. Rozłóż grzyby na płaskim talerzu (możesz użyć papieru do pieczenia). Grzyby powinny tworzyć jedną warstwę, bez nakładania się jeden na drugi.
  2. Włóż talerz z grzybami do mikrofalówki i ustaw niską lub średnią moc urządzenia, najlepiej w przedziale od 100 do 600 W.
  3. Włącz mikrofalę na 2-3 minuty, po czym otwórz drzwiczki urządzenia, aby usunąć ze środka parę wodną i zapobiec jej kondensacji.
  4. Powtórz cykl 6-10 razy, uważnie monitorując proces, aby uniknąć przesuszenia grzybów. Między kolejnymi cyklami możesz delikatnie odwracać grzyby, aby wysuszyły się równomiernie z każdej strony.
  5. Po zakończeniu suszenia, wyjmij talerz z mikrofalówki i pozwól grzybom ostygnąć w suchym miejscu. Po ostygnięciu, grzyby powinny być lekkie i chrupiące.

Czas suszenia grzybów w mikrofali może się różnić, w zależności od mocy mikrofalówki oraz rodzaju grzybów i wielkości kawałków/plasterków. Najbezpieczniej jest zacząć od krótszego czasu pojedynczego cyklu (np. 30-60 sekund) i stopniowo go wydłużać (do 2-3 minut), uważnie kontrolując stan grzybów. W większości przypadków cały proces suszenia grzybów w mikrofali zamyka się w 30 minutach – to zdecydowanie mniej niż w przypadku suszenia naturalnego (na powietrzu) i w piekarniku. Jeśli masz mikrofalę z grillem, możesz rozłożyć grzyby na ruszcie – wtedy obracanie nie będzie konieczne.

No dobrze, ale ile kosztuje takie suszenie grzybów? Przeczytaj artykuł: Ile prądu zużywa mikrofalówka? Koszty użytkowania kuchenki mikrofalowej.

Grzyby ostygły? Są lekkie, chrupiące i obłędnie pachną? Wszystko się udało!

Przechowywanie suszonych grzybów

Aby zachować pełnię smaku i aromatu wysuszonych w mikrofalówce grzybów, należy również zadbać o ich prawidłowe przechowywanie.

Oto najważniejsze zasady przechowywania suszonych grzybów:

  • Do przechowywania suszonych grzybów najlepiej nadają się pojemniki z opcją szczelnego zamknięcia. Mogą być to szklane słoiki z zakrętką, plastikowe pojemniki z uszczelką lub specjalne woreczki strunowe (przeznaczone do kontaktu z żywnością!). Hermetyczne zamknięcie pojemnika zapobiegnie przedostawaniu się do środka wilgoci i powietrza, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość Twoich grzybów.
  • Pojemniki z suszonymi grzybami najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu, np. w kuchennej szafce typu cargo (z dala od zlewu, lodówki, piekarnika i kuchenki), w spiżarce lub piwnicy. Dla zwiększenia ochrony przed wilgocią, można użyć pochłaniaczy wilgoci, np. torebeczek silica gel – pod warunkiem, że są dopuszczone do kontaktu z żywnością.
  • Dobrą praktyką jest etykietowanie pojemników z grzybami – na etykiecie możesz zapisać rodzaj grzybów, datę zbioru i suszenia. Ułatwi to zarządzanie zapasami i zapewni, że najpierw wykorzystasz te grzyby, które zostały wysuszone najwcześniej. To szczególnie ważne dla zapalonych grzybiarzy, których jesienne plony liczą się… w dziesiątkach litrów wysuszonych grzybów.
  • Okresowo sprawdzaj stan przechowywanych grzybów, aby upewnić się, że nie pojawiła się pleśń lub nie zaczął zmieniać się ich zapach. W razie wykrycia jakichkolwiek nieprawidłowości, lepiej wyrzucić całe opakowanie grzybów – Twoje zdrowie jest najważniejsze!

Przestrzegając powyższych zasad, możesz cieszyć się aromatem i smakiem suszonych grzybów przez wiele miesięcy!

Wiesz już, jak suszyć grzyby w mikrofalówce. Przyznaj, że to prosty i szybki sposób, który pozwoli Ci cieszyć się smakiem ulubionych grzybów przez cały rok.

Testujemy i recenzujemy sprzęty. Ułatwiamy podejmowanie świadomych decyzji zakupowych.
Przejdź do
Click outside to hide the comparison bar
Compare