Jak wybrać najlepszy wielofunkcyjny robot kuchenny do gotowania slow food?

Wielofunkcyjny robot kuchenny nie tylko przyspiesza siekanie i przyrządzanie potraw, ale też umożliwia świadome odżywianie i gotowanie w stylu slow food. Dzięki niemu zautomatyzujesz wiele tradycyjnych sposobów przygotowywania żywności, co pozwoli Ci szybciej stworzyć zdrowe zbilansowane posiłki pełne bogatych w cenne składniki warzyw i owoców. Sprawdź, co potrafi robot kuchenny, i przekonaj się, że urządzenie pozwoli Ci zrezygnować z gotowych dań na rzecz tych przygotowanych zgodnie z filozofią slow.
Spis treści

Slow food – co to jest i na czym polega jego idea?

Choć potrzeba sięgania po zdrowe organiczne jedzenie wydaje się czymś naturalnym, w rzeczywistości jeszcze do niedawna nie zwracaliśmy bacznej uwagi na tę kwestię. 20–30 lat temu zachłysnęliśmy się nowościami z całego świata, które napłynęły do nas głównie z Zachodu. Chętnie sięgaliśmy po pełne konserwantów półprodukty i polepszacze, starając się maksymalnie uprościć oraz przyspieszyć przyrządzanie potraw.

Obecnie jednak mamy większą świadomość tego, w jaki sposób spożywane przez nas produkty wpływają na ogólny stan naszego organizmu, a także na otaczające nas środowisko naturalne. Zaczęliśmy przykładać większą uwagę do tego, co i jak jemy, wybierając żywność od lokalnych producentów i powracając do celebrowania rodzinnych posiłków. Zależy nam nie tylko na tym, by codzienne dania miały niepowtarzalny smak, ale też były zdrowe, odżywcze i lekkostrawne.

Główne zasady stylu slow food

Slow food to ruch, który powstał w opozycji do zbyt szybkiego tempa życia oraz wszechobecnych fast foodów. Jego zwolennicy wystrzegają się:

  • półśrodków – sięgania po szybkie rozwiązania, które nie są zbyt zdrowe ani etyczne
  • sztucznych dodatków – polepszaczy smaku i chemicznych konserwantów
  • przygotowywania jedzenia w biegu – byle jak i byle gdzie
  • braku wiedzy na temat tego, co jemy – propagują zdrowy sposób myślenia o produktach i świadomość konsumencką.

Preferują za to:

  • tradycyjne receptury i sposoby produkcji żywności – bazują na pomysłach naszych babć i czerpią z wiedzy o jedzeniu zdobywanej przez pokolenia
  • lokalne wyroby – kupują świeże polskie produkty od regionalnych producentów żywności, promują lokalne smaki i małe, etyczne przedsiębiorstwa
  • celebrację przygotowywania jedzenia – z użyciem tradycyjnych receptur i metod wytwarzania wymagających czasu i odpowiedniego nakładu pracy.
Świeże składniki to podstawa gotowania slow food
fot. Świeże składniki to podstawa gotowania slow food

Chcesz gotować w duchu slow food? Nie musisz kroić wszystkiego ręcznie. Część prac przyspieszy robot kuchenny

To oznacza, że aby odżywiać się w stylu slow food, należy jak najbardziej ograniczyć wysoko przetworzone i zmodyfikowane produkty, odgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej oraz korzystanie z barów szybkiej obsługi, a zamiast tego przestawić się na gotowanie w domu przy użyciu naturalnych składników.

Istotne jest również to, w jaki sposób jemy: należy robić to powoli, odnajdując przyjemność w każdym kęsie. Wszystkie główne zasady tej filozofii mają nie tylko przywrócić nam radość z jedzenia, ale także umożliwić prowadzenie zdrowszego trybu życia i ograniczyć ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy otyłość.

Robot planetarny a slow food – jak wprowadzić nowe nawyki żywieniowe?

Wszyscy wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowe nawyki żywieniowe. Jednak istotny jest również balans pomiędzy obowiązkami a odpoczynkiem. Tymczasem doba często wydaje nam się zbyt krótka, by zmieścić w niej pracę zawodową, życie towarzyskie i rodzinne, pasje oraz przygotowywanie kilku domowych posiłków dziennie.

Ale czy to oznacza, że jesteśmy skazani na gotowe dania z supermarketów i kompromisy w sprawie własnego samopoczucia? Nie! Na szczęście oferta na rynku sprzętów AGD nadąża za potrzebami współczesnego zabieganego człowieka, proponując mu liczne urządzenia znacząco usprawniające realizowanie domowych obowiązków.

Jednym z takich produktów jest wielofunkcyjny planetarny robot kuchenny, który umożliwia m.in.: krojenie, mieszanie, ubijanie piany, zagniatanie ciasta, a nawet gotowanie. Dzięki temu nie tylko zastępuje wiele innych urządzeń przydatnych w kuchni (a więc pozwala oszczędzić miejsce), ale również znacznie skraca czas, który w niej spędzamy.

Najlepszy robot planetarny – jaki wybrać i na co zwrócić uwagę?

Kupując robot kuchenny, należy wziąć pod uwagę przede wszystkim własne upodobania i zwyczaje. Jakie potrawy najchętniej jemy, a które chcielibyśmy przyrządzać częściej, ale są dla nas zbyt pracochłonne? Ogromną zaletą tego rodzaju sprzętu jest jego uniwersalność. Przy jego pomocy można m.in. wyrobić ciasto na pizzę lub biszkopt, posiekać warzywa, zmielić mięso, zetrzeć ziemniaki, zmiksować zupę krem, a nawet ją ugotować. Jedno urządzenie służące do tak wielu czynności sprawdzi się zwłaszcza w małej kuchni, w której brakuje przestrzeni na wiele różnych przedmiotów.

Ceny robotów planetarnych zależą m.in. od ich funkcjonalności.

Bazowe modele – takie jak np. Prospero+ marki Kenwood, posiadają w zestawie kilka podstawowych przystawek: mieszadło (przeznaczone do mieszania, zagniatania ciast oraz przygotowywania farszów czy puree), trzepaczkę oraz hak do ciasta drożdżowego. Taki robot kuchenny ma też optymalną pojemność misy roboczej, w zupełności wystarczającą dla typowych gospodarstw domowych, a moc wynosi ok. 1000 W – jest wystarczająca do codziennego użytku, ale jeszcze nie imponująca; trudniejsze prace mogą zabrać robotowi więcej czasu.

Modele dla średniozaawansowanych – miksery planetarne z mocą 1200–1400 W oraz z możliwością dokupowania mieszadeł i przystawek w miarę rozwijania umiejętności kulinarnych. Umożliwiają blendowanie, mieszanie, zagniatanie ciasta, mielenie mięsa, rozdrabnianie i miksowanie.

Bardziej profesjonalne modele – czyli roboty o mocy 1500 W i większej, pojemnej misie roboczej oraz bardzo imponujących funkcjach obejmujących m.in.: dostęp do platformy z wideo-przepisami kulinarnymi, wyświetlacz LCD, możliwość blendowania, krojenia w plastry i słupki, szatkowania, siekania, wyciskania cytrusów, mielenia mięsa oraz gotowania na parze. Przykładem może być model Kenwood Chef XL Titanium o mocy 1700 W, który poradzi sobie z nawet najtwardszymi składnikami. On również jest wielozadaniowy: miesza, ubija, zagniata, mieli mięso, rozdrabnia, szatkuje, sieka, kroi w słupki i plastry, blenduje i miksuje.

Serwowanie deseru slow food
fot. Serwowanie deseru slow food

Slow food to nie tylko niespieszne przyrządzanie, ale też jedzenie w pięknych okolicznościach

Wybór robota kuchennego nie jest prosty? Skorzystaj z pomocy eksperta online

Ostateczną decyzję dotyczącą zakupu należy podjąć w oparciu o własne potrzeby i upodobania, preferowane funkcje, ilość dostępnego miejsca na kuchennym blacie oraz możliwości finansowe. Warto również zwrócić uwagę na możliwość rozbudowywania robota o kolejne przystawki, podświetlenie misy czy osłonę przeciw chlapaniu.

Niektóre marki oferują usługę doradztwa online. Jednym z nich jest Kenwood, jednak niezależnie od tego, w jaką markę celujesz, warto rozejrzeć się za taką opcją. Jak to wygląda w praktyce? W przypadku marki Kenwood czekają eksperci, z którymi możesz się skontaktować poprzez rozmowę video Live Demo. Za pośrednictwem tej usługi znawcy tematu przeanalizują Twoje oczekiwania i dobiorą do nich produkt, który najlepiej spełni Twoje potrzeby. Jednocześnie zaprezentują Ci wybrany produkt. Pokażą obsługę, dostępne przystawki i dokładnie opowiedzą o możliwościach każdej z nich, co pozwoli dokonać bardziej świadomego wyboru. Wszystko oczywiście w zaciszu własnego domu. Co ważne, prezentacja odbywa się na żywo, więc możesz w każdej chwili zadać pytanie dotyczące interesującego nas elementu lub poprosić o ponowne pokazanie obsługi danej funkcji.

Przejdź do
top