Kuchnia ceramiczna – czy warto wybrać kuchenkę elektryczną z płytą ceramiczną?

Czas czytania 3 minut
Tradycjonaliści i fani sprzętów AGD w stylu retro niekiedy wybierają do swoich kuchni specyficzne, acz praktyczne kuchenki wolnostojące z piekarnikiem. Jednym z takich urządzeń jest kuchenka ceramiczna. Przyjrzyjmy się jej budowie oraz sprawdźmy, czy i dlaczego warto zdecydować się na kuchenkę elektryczną z płytą ceramiczną.
Kuchnia ceramiczna – czy warto wybrać kuchenkę elektryczną z płytą ceramiczną?
Czas czytania 3 minut
Tradycjonaliści i fani sprzętów AGD w stylu retro niekiedy wybierają do swoich kuchni specyficzne, acz praktyczne kuchenki wolnostojące z piekarnikiem. Jednym z takich urządzeń jest kuchenka ceramiczna. Przyjrzyjmy się jej budowie oraz sprawdźmy, czy i dlaczego warto zdecydować się na kuchenkę elektryczną z płytą ceramiczną.

Kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną – alternatywa dla kuchenki gazowej

Kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną to nowoczesny sprzęt do gotowania o tradycyjnym wyglądzie. Z pozoru może przypominać znane i niegdyś powszechnie używane kuchnie gazowe. W rzeczywistości jest od nich wygodniejsza, bezpieczniejsza i łatwiejsza w czyszczeniu.

Zarówno płyta grzewcza, jak i piekarnik kuchenki ceramicznej zasilane są na prąd. Dzięki temu gotowanie i pieczenie stają się bardziej precyzyjne – można dokładnie ustawić pożądaną moc i mieć pewność, że urządzenie utrzyma ją przez cały czas przygotowywania dania. Koniec z nierównomiernym podgrzewaniem, przypalonym spodem ciasta i koniecznością odwracania blachy w trakcie pieczenia. Nowoczesne funkcje zastosowane w piekarnikach elektrycznych kuchni ceramicznych to gwarancja doskonałego rezultatu za każdym razem. Zwykle do dyspozycji mamy m.in. termoobieg, grill czy timer, a także automatyczne funkcje czyszczące – katalizę lub czyszczenie parowe.

Prosty w czyszczeniu jest nie tylko piekarnik, ale też cała kuchenka z płytą ceramiczną. Jej gładka powierzchnia pozwala szybko usunąć wszystkie plamy i zabrudzenia przy pomocy standardowych środków czyszczących. Do mocniejszych przypaleń wystarczy zaopatrzyć się w specjalny skrobak. W porównaniu z kuchenką gazową z żeliwnymi lub metalowymi kratkami… z resztą, tu nie ma czego porównywać i wie o tym każdy, kto choć raz miał wątpliwą przyjemność czyścić zatłuszczone kratki i zabrudzone palniki gazowe.

„Przesiadka” z kuchni gazowej na ceramiczną nie wymaga wymiany garnków i pozostałych naczyń. Co więcej, nagrzewająca się powierzchnia płyty daje podobne odczucia cieplne, jak gazowy płomień. Z tego względu kuchenka ceramiczna stanowi świetną alternatywę dla osób przyzwyczajonych do tradycyjnego gotowania, które chcą ułatwić sobie życie lub z różnych względów obawiają się używania kuchni gazowych.

Rodzaje kuchni z płytą ceramiczną – wymiary, typ piekarnika, funkcje

Elektryczne kuchnie ceramiczne dostępne są w 2 szerokościach: 50 cm i 60 cm. W obu opcjach urządzenia mają po 4 pola grzewcze, których rozstaw i średnica mogą się różnić między sobą. Naszym zdaniem, warto w tej kwestii zapewnić sobie pewną elastyczność i szukać kuchni z poszerzanymi polami (dwu- lub rzadziej: trzykrotnie), które pozwalają dostosować powierzchnię grzania do rozmiaru naczynia oraz zapobiegają marnowaniu energii. Osoby gotujące w brytfankach lub podłużnych naczyniach żaroodpornych mogą rozważyć kuchenkę ceramiczną z 3 polami okrągłymi i 1 owalnym, które równomiernie podgrzeje garnki o niestandardowym kształcie.

Biała kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną i otwartym piekarnikiem

Każda kuchenka elektryczna z płytą ceramiczną ma też elektryczny piekarnik. Poszczególne modele mogą różnić się:

  • sposobami grzania – góra-dół, rożen, grill, termoobieg
  • funkcjami ułatwiającymi czyszczenie – panele katalityczne, czyszczenie parowe, emalia łatwoczyszcząca
  • typem prowadnic – wytłaczane, drabinkowe, teleskopowe
  • dostępnością funkcji dodatkowych – szybkie nagrzewanie, rozmrażanie, sygnał końca pracy, automatyczne wyłączanie, pieczenie wielopoziomowe.

Choć nie jest to ilość funkcji i udogodnień porównywalna do gamy oferowanej przez nowoczesne piekarniki do zabudowy, to i tak o lata świetlne wyprzedza kuchenki gazowe z gazowymi piekarnikami. Z powodzeniem wystarczy więc osobom, które potrzebują podstawowego, solidnego sprzętu do gotowania i pieczenia, który sprosta większości kuchennych wyzwań.

W kwestii sterowania nie mamy zbyt wielkiego wyboru – wolnostojące kuchnie z płytą ceramiczną mają zwykle pokrętła. Niektóre z nich dodatkowo wyposażone są w przyciski do sterowania piekarnikiem, ale takie modele należą do rzadkości. Pokrętła mogą być chowane (są łatwiejsze w utrzymaniu czystości i bardziej eleganckie) lub tradycyjne, doskonale pasujące do pomieszczeń w stylu retro, a czasem też preferowane przez osoby starsze, mające problem z obsługą nowoczesnych sprzętów.

Zalety i wady elektrycznej kuchenki ceramicznej z piekarnikiem

Wolnostojąca kuchnia ceramiczna nie jest urządzeniem idealnym – jak każdy sprzęt ADG ma zarówno zalety, jak i wady. Niektóre z jej cech, np. wolne stygnięcie płyty, można interpretować w dwojaki sposób: dla jednych będzie to wada uniemożliwiająca wyczyszczenie kuchenki zaraz po gotowaniu, a dla innych zaleta, pozwalająca dogotować danie lub podtrzymać jego temperaturę przy zerowym poborze prądu.

Do zalet kuchni ceramicznej z piekarnikiem elektrycznym zaliczamy:

  • gładką, łatwą w czyszczeniu powierzchnię płyty
  • precyzyjne sterowanie piekarnikiem i płytą
  • podgrzewanie naczynia bez płomieni
  • możliwość używania dowolnych garnków do kuchni ceramicznej
  • piekarniki z praktycznymi funkcjami, np. termoobiegiem, grillem, prowadnicami teleskopowymi (ich dostępność zależna jest od modelu)
  • wysoka klasa efektywności energetycznej – większość kuchenek ceramicznych ma najwyższą klasę – A
  • brak charakterystycznego, tłustego osadu z gazu na meblach otaczających kuchenkę
  • możliwość korzystania z tzw. ciepła resztkowego po wyłączeniu płyty
  • dostępne zarówno modele podłączane do gniazdka 230 V, jak i do tzw. siły 400 V.
Płyta grzewcza kuchenki ceramicznej

Wadami kuchni elektrycznej ceramicznej są natomiast:

  • długi czas rozgrzewania płyty
  • powolne stygnięcie płyty po zakończeniu pracy
  • brak nowoczesnych funkcji i udogodnień znanych z płyt indukcyjnych
  • wyższe zużycie prądu niż w kuchniach z płytami indukcyjnymi.

Gdzie sprawdzą się wolnostojące kuchenki ceramiczne?

Na koniec zastanówmy się, kto może odnieść korzyści z zakupu kuchenki z płytą ceramiczną oraz w jakich pomieszczeniach sprawdzą się tego typu urządzenia.

Naszym zdaniem, zalety kuchni elektrycznej z płytą ceramiczna mogą docenić:

  • osoby starsze, przyzwyczajone do gotowania na wydzielającej ciepło kuchence gazowej
  • osoby z rozrusznikami serca lub aparatami słuchowymi, które nie mogą korzystać z indukcji
  • fani stylu retro, poszukujący stylizowanej kuchenki ceramicznej.

Kuchnia ceramiczna będzie też dobrym wyborem:

  • do budynków, w których nie ma instalacji gazowej
  • do starszych kuchni, w których nie ma sprzętów do zabudowy
  • jako bezpieczniejsza w użytkowaniu alternatywa dla kuchenki gazowej
  • ze względu na niską cenę zakupu – do domków letniskowych i na działkę, do okazjonalnego użytkowania.
Testujemy i recenzujemy sprzęty. Ułatwiamy podejmowanie świadomych decyzji zakupowych.
Przejdź do
Click outside to hide the comparison bar
Compare