Grill elektryczny Braun MultiGrill 9 Pro CG 9167 okiem producenta
Grill kontaktowy Braun MultiGrill 9 Pro to największy spośród grilli elektrycznych tego producenta – powierzchnia grillowania wynosi 850 cm2, a po rozłożeniu urządzenia na płasko wzrasta do aż 1700 cm2. Model MultiGrill 9 Pro powstał z myślą o osobach, które cenią sobie precyzję działania i doskonałe rezultaty grillowania za każdym razem. Jest szybki, wielofunkcyjny i wydajny. Oprócz typowych, „grillowych” zastosowań: pieczenia mięs i warzyw, celem producenta było umożliwienie użytkownikowi przygotowania też innych dań i produktów, które z powodzeniem można zaserwować na śniadanie, obiad, kolację oraz na szybką przekąskę. A jak jest naprawdę? Sprawdźmy to!
Unboxing grilla kontaktowego Braun – co jest w zestawie z modelem CG 9167?
Od razu po wyjęciu z pudełka, grill Braun zrobił na mnie spore wrażenie. Jest duży, solidnie wykonany i ma naprawdę ciekawy i estetyczny design. Proste i nowoczesne wzornictwo to spora zaleta, która wyróżnia Brauna na tle konkurencyjnych sprzętów. MultiGrill ma przejrzysty panel sterowania, przyjemne w dotyku, płynnie działające pokrętła, dotykowe przyciski i jasne podświetlenie, które pozwoli korzystać z niego nawet w słabo oświetlonych miejscach. Pokrywa unosi się dość lekko, a jej uchwyt jest matowy, antypoślizgowy i bardzo wygodny.
W zestawie z grillem kontaktowym Braun MultiGrill 9 Pro CG 9167 otrzymujemy:
- 2 płyty grillowe z rowkami
- 2 gładkie płyty
- 2 płyty do pieczenia gofrów
- termosondę
- miarkę do ciasta na gofry
- instrukcję obsługi z przepisami.
Testowany model CG 9167 to najlepiej wyposażony sprzęt z całej gamy urządzeń MultiGrill 9 Pro. W ofercie Braun dostępne są też 2 inne grille o identycznych parametrach: CG 9140 z płytami: grillową i gładką oraz CG 9160 z takimi samymi płytami oraz dodatkową termosondą.
Jak na topowy model przystało, w MultiGrillu 9 Pro zastosowano tylko najwyższej jakości materiały. Znajdziemy tu aluminiowe płyty, a także metalowe elementy ze srebrnej, szczotkowanej stali nierdzewnej oraz z wytrzymałego i przyjemnego dla oka tworzywa sztucznego.
Grill elektryczny Braun idealnie mieści się na standardowym kuchennym blacie. Razem z zamocowaną tacką ociekową ma około 40 cm głębokości, więc pozostaje jeszcze sporo przestrzeni roboczej na otwarcie pokrywy lub odłożenie szczypców do grilla, łopatki bądź widelca. Po ustawieniu i podłączeniu do prądu, grill jest prawie gotowy do użycia. Wystarczy jeszcze wyczyścić wszystkie zewnętrzne elementy oraz umyć płyty przed pierwszym grillowaniem i już można zacząć testować jego możliwości. A te są dość imponujące!
Obsługa elektrycznego grilla kontaktowego Braun MultiGrill 9 Pro
Sterowanie grillem Braun jest bardzo proste. Tak proste, że nawet nie ma potrzeby sięgania po instrukcję obsługi. Wszystkie ruchome elementy: przyciski, suwaki i pokrętła są czytelnie oznaczone i opisane, a wprowadzane ustawienia na bieżąco pojawiają się na dużym wyświetlaczu. Ogromnym plusem MultiGrilla 9 Pro są też powiadomienia dźwiękowe, które rozlegają się np. po rozgrzaniu się płyt do ustawionej temperatury, po upływie czasu odmierzanego przez cyfrowy timer lub po wysmażeniu steka zgodnie z preferencjami użytkownika. Dzięki nim nie trzeba stale pilnować grilla – można zająć się krojeniem warzyw, przygotowaniem surówki lub nakrywaniem do stołu.
Dzięki ogromnej mocy aż 2200 W, grill Braun bardzo szybko się rozgrzewa. Każda płyta ma wbudowane elementy grzewcze, które odpowiadają za wysoką wydajność urządzenia oraz błyskawiczne i (co bardzo ważne!) równomierne rozprowadzenie ciepła. Ściekający podczas grillowania tłuszcz spływa do zintegrowanej z grillem tacki, która umieszczona jest z tyłu urządzenia. Jest bardzo pojemna, łatwa w montażu, a po zakończeniu pracy i opróżnieniu można umyć ją w zmywarce.
Jeśli przygotowujesz bardzo dużo jedzenia za jednym zamachem, to pewnie będziesz musiał opróżniać tackę ociekową w trakcie pracy. Tu pojawia się pewien problem – żeby to zrobić, konieczne jest wysunięcie rozgrzanego grilla do przodu, co nie należy do najprostszych zadań. Jeszcze trudniej jest w momencie, kiedy pieczesz dania na grillu rozłożonym na płasko, a tacka znajduje się pomiędzy płytami. Czy dało się to inaczej rozwiązać? Raczej nie, dlatego nie winię producenta. Czy to uciążliwe? Tak, ale najwyraźniej trzeba przywyknąć.
Grillowanie w 3 pozycjach – jedna z największych zalet grilla Braun!
Grill elektryczny Braun ma bardzo ciekawą i praktyczną funkcję pracy w 3 pozycjach – można z niego korzystać:
- jak z klasycznego, zamykanego grilla kontaktowego, by opiekać potrawy jednocześnie z obu stron. Skraca to czas przygotowywania jedzenia
- jak z półotwartego grilla, kiedy górna płyta jest zablokowana nad dolną. Taka pozycja sprawdza się przy opiekaniu potraw, które źle znoszą docisk z góry, np. pieczywa i miękkich warzyw oraz przy grillowaniu produktów o dużej grubości, wymagających powolnego podgrzewania
- jak z grilla stołowego, po rozłożeniu pokrywy na płasko. Ta pozycja pozwala przygotować na raz dużą ilość jedzenia lub grillować różne potrawy i składniki, bez mieszania ich smaków.
Do ustawiania grilla w pozycji półotwartej służy specjalny suwak, który można zablokować w aż 5 pozycjach, by precyzyjnie dopasować wysokość górnej płyty do potrzeb konkretnego dania.
Automatyczne programy grillowania – dania z grilla elektrycznego po naciśnięciu przycisku
Kontaktowy grill Braun ma 3 automatyczne programy pracy: do przygotowywania hamburgerów, panini oraz do podtrzymywania temperatury wcześniej ugotowanego jedzenia. Każdy z tych trybów uruchamia się dedykowanym przyciskiem. Ich automatyzm polega na ustawieniu optymalnej temperatury grillowania każdej potrawy – nie musisz zastanawiać się, jak przygotować soczystego burgera ani na ile stopni ustawić grill, by podgrzać pitę.
Tyle teorii. A jak to działa w praktyce? Bardzo prosto! Omówię to na przykładzie kanapki. Wystarczy nacisnąć przycisk funkcji (u mnie: panini). Na wyświetlaczu pojawia się wtedy standardowy czas grillowania, czyli 5 minut, który wystarcza do podpieczenia kajzerki bądź pity z warzywami, jajkiem, mięsem i czym tylko zechcesz. Czas ten dowolnie zmieniać – jeśli chcesz przygotować cienkie tosty z serem i szynką, to spokojnie możesz skrócić go nawet do 3 minut. Chcesz podgrzać tortillę z wieloma dodatkami? Wtedy wydłuż czas, żeby wszystkie składniki zdążyły się podgrzać. Temperatura jest już automatycznie ustawiona, dlatego tutaj nie musisz nic zmieniać – naciskasz start, czekasz na sygnał gotowości do pracy, wkładasz kanapkę do grilla i uruchamiasz pieczenie wciskając przycisk z symbolem panini. Kiedy jedzenie będzie gotowe, grill „wezwie” Cię sygnałem dźwiękowym. I to wszystko!
Zintegrowana termosonda dla fanów steków, karkówki, kurczaka i ryb z grilla
Jeśli do tej pory nie udawało Ci się przygotować idealnie wysmażonych steków, to teraz będziesz mógł to zmienić! Dołączona do MultiGrilla 9 Pro CG 9167 termosonda mierzy temperaturę wewnątrz potrawy i zapewnia najwyższą precyzję opiekania. Wystarczy podłączyć ją do specjalnego gniazda umieszczonego na froncie urządzenia, wbić szpikulec w porcję mięsa i ustawić docelową temperaturę.
Na szczęście nie musisz wiedzieć, jak przygotować steka rare, a jak well-done. Optymalne temperatury wysmażenia znajdziesz w instrukcji obsługi. Dla przykładu, krwisty stek z polędwicy wołowej powinien mieć 52oC, dobrze wysmażony – 65oC, a grillowana pierś z kurczaka lub indyka – 75oC. Kiedy już wybierzesz docelową temperaturę, a grill się nagrzeje, wrzucasz swoje mięso na rusz i czekasz na sygnał dźwiękowy. Voila!
Działanie termosondy możesz też połączyć z automatycznym programem do przygotowywania hamburgerów albo korzystać z niej tylko do sprawdzania aktualnej temperatury, a nie podczas całego procesu grillowania. Grill Braun zawsze dopasuje się do Twoich potrzeb!
Płyty grillowe dołączone do sprzętu Braun MultiGrill 9 Pro CG 9167
Testowany model MultiGrill 9 Pro ma w zestawie aż 3 rodzaje płyt: klasyczne, ryflowane płyty do grillowania, gładkie płyty do podsmażania i przypiekania oraz bonus: płyty do gofrów! Wszystkie są solidne i dość ciężkie, a co najważniejsze – pokryte powłoką zapobiegająca przywieraniu. Dzięki temu do grillowania nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu, co na pewno docenisz, jeśli jesteś na diecie ograniczającej ilość kalorii.
Płyty można łatwo wyjmować i wkładać. Wystarczy nacisnąć przycisk na boku grilla (jeden jest na podstawie, a drugi na pokrywie), a płyta odskakuje i da się ją wysunąć. Montaż też jest prosty – wyżłobienia w płycie wsuwa się pod plastikowe „łapki” i lekko wciska w dół, aż do momentu, kiedy słychać metaliczny klik. Płyty gładkie i grillowe mają na końcu rynienkę, którą wytapiający się tłuszcz i soki z potraw spływają do tacki ociekowej. Akurat te 2 rodzaje płyt można montować dowolnie – na górze lub na dole. Przy montażu płyt do gofrów trzeba jednak uważać – płyta o wyższych brzegach zawsze musi być na dole!
Możliwość dowolnego montażu gładkich i ryflowanych płyt ma jeszcze jedną ogromną zaletę – możesz zamontować 2 różne płyty i grillować na nich różne dania. Ja polecam tę funkcję np. do przygotowywania śniadań. Rozkładasz grilla na płasko, na gładkiej płycie smażysz jajka sadzone i połówki pomidora, a na płycie z rowkami podsmażasz plastry boczku i kiełbaski.
Jak czyścić płyty MultiGrilla? Bardzo prosto! Każdą z nich można myć w zmywarce. Oczywiście, przed myciem trzeba oczyścić je z większych resztek jedzenia. Z tym jednak nie ma żadnego problemu – dzięki nieprzywierającej powłoce wystarczy przetrzeć każdą płytę (po ostygnięciu!) wilgotną ściereczką, a pozostałości i przyschnięte kawałki odpadną.
Wszystkie płyty bez problemu mieszczą się w uchwytach zmywarki przeznaczonych na talerze. Włożyłam tam nawet płyty do gofrów, które są sporo grubsze! Polecam jednak rozmieszczać je co drugi uchwyt – wtedy będziesz mieć 100% pewności, że nawet zaschnięte, tłuste i klejące plamy dokładnie się domyją. Nawet w takim układzie, do mojej zmywarki 45 cm bez problemu zmieściło się 6 płyt, a nawet zostało jeszcze trochę miejsca na 1 lub 2 talerze. Idealnie.
Gofry z grilla – czy Braun MultiGrill 9 Pro jest lepszy od gofrownicy?
Jeśli kupisz MultiGrill 9 Pro CG 9167, to klasyczna gofrownica nie będzie Ci już potrzebna. Ja przekonałam się o tym bardzo szybko. Po pierwsze, grill Brauna ma moc aż 2200 W, a najmocniejsze gofrownica ledwo osiągają 1500 W. Dzięki temu MultiGrill jest bardzo szybko gotowy do pracy i upiecze gofry w kilka minut. Producent podaje, że czas pieczenia wynosi 4-5 min, ale moje doświadczenia wskazują, że już po 3 minutach gofry są rumiane i chrupiące. Po drugie, jednocześnie możesz piec aż 4 gofry, dlatego przygotowanie jedzenia na cały kinderbal zajmie Ci maksymalnie 20 minut. I po trzecie: gofrownicę wykorzystasz tylko do gofrów, a grill posłuży Ci do setek innych zastosowań!
Podczas testów przygotowywałam gofry z różnych przepisów i zawsze wychodziły idealne – nie przyklejały się, nie rozwarstwiały i nie były gumowe. Przy okazji zauważyłam, że taki grill to świetny sposób na wyczarowanie ulubionych dań dzieci: placuszków na różne sposoby (smażonych na płaskich płytach i rozłożonym grillu), hot dogów, owocowych szaszłyków, parówek, tostów, pancakes i właśnie gofrów. Polecam!
Ustawienia temperatury w grillu elektrycznym Braun MultiGrill 9 Pro
Do tej pory opisywałam automatyczne programy i grillowanie z termosondą, gdzie raczej nie musisz zajmować się ręcznym ustawianiem temperatury. Nadszedł więc czas na omówienie możliwości, jakie w tym zakresie oferuje MultiGrill 9 Pro.
Przede wszystkim, grill elektryczny Braun ma rzadko spotykaną możliwość ustawienia temperatury dla każdej płyty z osobna. Wszystko to dzięki zastosowaniu 2 niezależnych, elektronicznych termostatów. Każda płyta ma własne pokrętło, a na wyświetlaczu widnieją 2 wskazania temperatury. Taka funkcja przyda Ci się w kilku sytuacjach:
- kiedy na rozłożonym grillu przygotowujesz jednocześnie 2 potrawy wymagające innych ustawień temperatury (np. karkówkę i warzywa)
- kiedy grillujesz w pozycji półotwartej i chcesz, żeby danie mocniej przypiekło się od dołu (np. podczas pieczenia filetów z łososia ze skórą
- kiedy pracujesz na rozłożonym grillu stołowym i na jednej płycie dopiero przygotowujesz jedzenie, a na drugiej podtrzymujesz temperaturę już zgrillowanych produktów.
Jak pewnie zauważyłeś, maksymalna temperatura pracy MultiGrilla 9 Pro to 240oC. Istnieje jednak pewna sprytna funkcja, która pozwala na moment mocniej rozgrzać płyty, żeby nadać potrawom rumianego koloru i stworzyć apetyczną, chrupiąca skórkę. Funkcja ta nazywa się Sear. Można uruchomić ją oddzielnie dla każdej z płyt, by rozgrzać ją aż do 265oC. Świetnie sprawdza się pod koniec grillowania kiełbasek i steków, a także do przypieczenia kromek chleba – z zewnątrz będą rumiane i chrupiące, a w środku pozostaną mięciutkie.
Kilka porad dotyczących użytkowania grilla elektrycznego Braun MultiGrill 9 Pro CG 9167
Podczas testu grilla Braun MultiGrill 9 Pro odkryłam kilka prostych, lecz bardzo przydatnych trików, którymi chcę się z Tobą podzielić.
- Grillowanie miękkich warzyw
Podczas grillowania na karbowanej płycie, pomidor i wodnista cukinia często zamieniają się w breję, która wpada pomiędzy rowki płyty. Polecam grillować je na gładkiej płycie i przy rozłożonym na płasko grillu. Do odwracania najlepiej wykorzystać łopatkę o bardzo cienkiej krawędzi z bezpiecznego tworzywa, które nie zarysuje płyty.
Jeśli koniecznie chcesz grillować cukinię na płycie rowkowanej, pokrój ją w grube, mniej więcej 2-centymetrowe plastry i piecz w pozycji półotwartej.
- Odmierzanie ciasta na gofry
Resztki gęstego ciasta na gofry bardzo niechętnie spływają z miarki na płytę, dlatego podczas pieczenia warto mieć pod ręką silikonową szpatułkę. Dzięki niej zgarniesz całe ciasto z pojemniczka (a jest go całkiem sporo) i przygotujesz idealne gofry bez „obgryzionych” brzegów.
- Grillowanie steków
Najlepsze steki przyrządzisz na półotwartym lub rozłożonym na płasko grillu. Te z zamkniętego grilla kontaktowego też są pyszne, ale mają trochę zbyt gumową konsystencję.