Zastosowania mikrofalówki – co możesz zrobić w kuchence mikrofalowej?

Czas czytania 5 minut
Nowoczesna mikrofalówka to wszechstronny sprzęt kuchenny, który potrafi znacznie więcej, niż tylko rozmrozić to, co zamrożone i podgrzać to, co zimne. Mikrofalówka nie tylko ułatwi Ci przygotowywanie i serwowanie posiłków, ale również zaskoczy Cię swoimi możliwościami i zainspiruje do podejmowania niestandardowych wyzwań kulinarnych! Jak działa mikrofala i jak możesz ją wykorzystać w kuchni? Poznaj zastosowania mikrofalówki i daj się zaprosić do świata smacznego i kreatywnego gotowania!
Zastosowania mikrofalówki – co możesz zrobić w kuchence mikrofalowej?
Czas czytania 5 minut
Nowoczesna mikrofalówka to wszechstronny sprzęt kuchenny, który potrafi znacznie więcej, niż tylko rozmrozić to, co zamrożone i podgrzać to, co zimne. Mikrofalówka nie tylko ułatwi Ci przygotowywanie i serwowanie posiłków, ale również zaskoczy Cię swoimi możliwościami i zainspiruje do podejmowania niestandardowych wyzwań kulinarnych! Jak działa mikrofala i jak możesz ją wykorzystać w kuchni? Poznaj zastosowania mikrofalówki i daj się zaprosić do świata smacznego i kreatywnego gotowania!

Jak działa mikrofala?

Mikrofalówka wykorzystuje fale elektromagnetyczne do podgrzewania i gotowania żywności. Fale o określonej długości są generowanych przez magnetron i kierowane do wnętrza komory mikrofalówki, gdzie są równomiernie rozprowadzane za pomocą wentylatora i odbijaczy.

Gdy fale mikrofalowe przenikają przez żywność, wprawiają w wibracje cząsteczki wody, tłuszczów i innych substancji zawartych w jedzeniu – tarcie na poziomie molekularnym generuje ciepło, co prowadzi do szybkiego podgrzewania i gotowania potraw. Im wyższa jest zawartość wody w żywności, tym szybsze i skuteczniejsze jest jej podgrzewanie w mikrofali. Obrotowy talerz, będący standardowym wyposażeniem każdej mikrofalówki, pomaga w równomiernym rozprowadzeniu fal mikrofalowych, zwiększając skuteczność podgrzewania Twoich dań z każdej strony.

Skoro mamy już za sobą teoretyczny wstęp, to przejdźmy do praktyki! Na pewno wiesz, że w mikrofali można podgrzewać i odgrzewać dania, lecz na tym jej zastosowania się nie kończą! Co jeszcze może zrobić dla Ciebie mikrofalówka?

Odmrażanie w mikrofali – co i jak odmrażać w kuchence mikrofalowej?

Funkcja defrost umożliwia bezpieczne i skuteczne odmrażanie produktów i gotowych dań. Prawidłowe korzystanie z tej opcji pozwala zaoszczędzić sporo czasu i przygotować zamrożone składniki do dalszej obróbki w zaledwie kilka minut. Aby zachować smak i wartości odżywcze mrożonej żywności, konieczne jest dostosowanie technik i parametrów mikrofali do konkretnego produktu.

Jak rozmrozić mięso w mikrofali?

Mięso należy umieścić na płytkim talerzu, włożyć do mikrofali i wybrać parametry trybu defrost. Jakie? Przede wszystkim określ rodzaj mięsa i jego wagę, by mieć pewność, że mięso zostanie równomiernie rozmrożone. Podczas pracy, Twoja mikrofalówka będzie sygnalizowała momenty, w których należy odwrócić mięso na talerzu. Nie ignoruj tych sygnałów – dzięki temu zminimalizujesz ryzyko częściowego ugotowania lub nadmiernego wysuszenia mięsa.

Jak rozmrozić mięso mielone w mikrofali?

Zmielone mięso odmraża się szybciej niż całe kawałki mięsa, dlatego ważne jest zachowanie szczególnej ostrożności.  Rozłóż mięso mielone na płaskim talerzu i użyj trybu odmrażania, kontrolując proces co kilka minut i rozdrabniając większe kawałki na mniejsze. W ten sposób zadbasz o to, aby odmrażanie było bardziej jednolite i zminimalizujesz ryzyko przypadkowego ugotowania mięsa.

Jak rozmrozić kurczaka w mikrofali?

Wszystko zależy od tego, czy odmrażasz całego kurczaka, czy jedynie jego mniejsze części. Mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego należy precyzyjnie dopasować parametry urządzenia do wielkości rozmrażanej porcji i rodzaju elementów (filet z piersi kurczaka rozmrozi się szybciej niż podudzie ze skórą) oraz na bieżąco obracać mięso na talerzu.

Rozmrażanie kurczaka w mikrofali

Jak rozmrozić chleb w mikrofali?

Mrozisz chleb? To dobra praktyka, która pozwala cieszyć się świeżym pieczywem bez konieczności codziennych wypraw na zakupy. Chleb można odmrozić w mikrofalówce, umieszczając go na talerzu i używając trybu odmrażania (przez pierwsze 20-30 sekund, w zależności od wielkości kawałka), a następnie korzystając z pracy mikrofali na najniższej mocy. Podczas odmrażania warto kilkukrotnie odwrócić chleb na talerzu!

Gotowanie w mikrofali – co i jak gotować w mikrofalówce?

Mikrofalówka to nie tylko narzędzie do podgrzewania czy odmrażania żywności, ale również… wygodny sposób na szybkie gotowanie wielu potraw. Co i jak gotować w mikrofali, by uzyskać smaczne i zdrowe rezultaty?

Jak ugotować jajko w mikrofali?

Wypełni szklaną miseczkę wodą i wbij do niej jajko – powinno być w całości zanurzone. Możesz dodać do wody kilka kropel octu lub szczyptę soli. Przykryj naczynie i uruchom mikrofalę na maksymalnej mocy na około 1 minutę (jeśli chcesz zjeść jajko na miękko) lub dłużej, do 2-3 minut (dla uzyskania twardszego żółtka). Zbyt długie gotowanie jajka w mikrofalówce może skończyć się „wybuchnięciem” żółtka i zniweczyć Twoje plany na śniadanie czy kolację.

Jak ugotować ziemniaki w mikrofali?

Ziemniaki można ugotować w mikrofalówce na dwa sposoby: pozostawiając je w skórce lub obierając i krojąc w kostkę. Dokładnie umyte średniej wielkości ziemniaki należy osuszyć i ponakłuwać w kilku miejsca widelcem, by para wodna mogła wydostawać się spod skórki w miarę postępów gotowania (bez nakłuć ziemniaki mogłyby wybuchnąć!). Duże ziemniaki lepiej obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do miski – w ten sposób szybciej się ugotują.

Gotowanie ziemniaków w mikrofali może trwać 5-10 minut, w zależności od ich wielkości i mocy urządzenia. W połowie zaplanowanego czasu warto ziemniaki obrócić lub zamieszać w misce, aby obróbka termiczna przebiegała równomiernie.

Jak ugotować makaron w mikrofali?

Aby ugotować makaron w mikrofalówce, wystarczy umieścić go w dużej misce, zalać gorącą wodą (poziom wody powinien znajdować się około 2 cm powyżej makaronu), dodać szczyptę soli i gotować pod przykryciem przez około 6-8 minut. Aby makaron się nie skleił, warto co 2-3 minuty delikatnie zamieszać w misce.

Makaron ugotowany w mikrofali

Jak ugotować ryż w mikrofali?

Ugotowanie ryżu w mikrofalówce jest równie proste, jak ugotowanie makaronu. Umieść ryż w misce i zalej go wodą, stosując proporcje 1 do 2 (1 część ryżu do 2 części wody). Po przykryciu naczynia ustaw mikrofalę na maksymalną moc i czas pracy na około 10-15 minut. Kiedy gotowanie się zakończy, pozostaw ryż na kilka minut pod przykryciem, aby dodatkowo zmiękł i napęczniał pod wpływem pary wodnej.

Jak sparzyć kapustę w mikrofali?

Sparzenie kapusty w mikrofalówce to szybki sposób na przygotowanie jej do dalszej obróbki. Wystarczy umieścić liście kapusty w misce, dodać trochę wody i przykryć. Włącz mikrofalę na wysoką moc i gotuj przez 2-4 minuty. Dzięki temu liście staną się miękkie i elastyczne, czyli idealne do… zawijania gołąbków! Początek formularza

Pieczenie w mikrofali – upiecz babeczki, jabłko, zrób popcorn i rozpuść czekoladę

Nowoczesna mikrofala to urządzenie, które umożliwia również pieczenie! Słodki lub słony deser prosto z kuchenki mikrofalowej? Jesteśmy na tak!

Sprawdź, co oznaczają symbole na mikrofali, by przekonać się, jakie możliwości ma Twoja kuchenka.

Jak zrobić babeczki w mikrofali?

Babeczki z mikrofali to szybki sposób na słodką przekąskę. Wystarczy przygotować ciasto według ulubionej receptury, wlać je do silikonowych foremek na babeczki i umieścić w mikrofalówce. Muffinki najlepiej piec na maksymalnej mocy przez około 2-3 minut. Uwaga: czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy urządzenia i wielkości muffinek! Babeczki są gotowe, gdy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy – dokładnie tak, jak podczas tradycyjnego pieczenia w piekarniku.

Jak upiec jabłko w mikrofali?

Upieczone jabłko to pyszny i zdrowy deser! Jak przygotować je w mikrofali? Usuń gniazdo nasienne z jabłka, umieść w środku trochę masła, cynamonu i cukru, a następnie umieścić jabłko na talerzu i piecz w mikrofalówce na wysokiej mocy przez około 3-4 minuty. Po tym czasie jabłko stanie się miękkie i aromatyczne, idealne do jedzenia łyżeczką lub widelczykiem.

Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?

Chcesz polać babeczki lub jabłko czekoladą? Doskonały pomysł! Tym bardziej, że rozpuszczenie czekolady w mikrofali jest naprawdę proste i szybkie. Pokrusz czekoladę na mniejsze kawałki, umieść w szklanej misce i podgrzewaj na niskiej mocy w kilku sesjach po 10-20 sekund każda. W trakcie każdej przerwy w podgrzewaniu zamieszaj masę, a następnie powtarzaj czynność aż do uzyskania gładkiej czekolady o pożądanej, płynnej konsystencji.

Jak zrobić popcorn w mikrofali bez torebki?

O tym, że w mikrofalówce można zrobić popcorn w torebkach wie każdy miłośnik tej przekąski. Przygotowanie popcornu w mikrofali bez użycia gotowej torebki również jest możliwe! Wsyp ziarna do miski, wypełniając ją w maksymalnie 25%, przykryj i podgrzewaj na wysokiej mocy przez około 2-4 minuty.

Popcorn w mikrofali bez torebki

Niestandardowe zastosowania mikrofali

Jeśli wydaje Ci się, że na kuchennych wyzwaniach kończą się możliwości mikrofalówki to jesteś w błędzie. Oto 4 przykłady, jak można kreatywnie wykorzystać mikrofalówkę do innych zadań!

Jak roztopić wosk w mikrofalówce?

Roztapianie wosku w mikrofalówce to prosty sposób na przygotowanie go do wyrobu świec DIY lub innych rękodzielniczych cudów. Wystarczy umieścić wosk w szklanej misce i podgrzewać go w krótkich odstępach czasu, mieszając po każdej „rundzie” podgrzewania – dokładnie tak, jak roztapia się czekoladę. Pamiętaj, by korzystać z naczyń odpornych na wysoką temperaturę i obchodzić się z gorącym woskiem bardzo ostrożnie!

Jak wyczyścić gąbkę do makijażu w mikrofali?

Mikrofalówka może również pomóc w dezynfekcji i czyszczeniu gąbek do makijażu. Wystarczy namoczyć gąbkę w wodzie, umieścić ją na talerzu odpornym na wysoką temperaturę i działanie mikrofal, a następnie podgrzewać gąbeczkę przez około 1 minutę. Wysoka temperatura pomoże zabić bakterie i usunąć z gąbki resztki kolorowych kosmetyków.

Jak wyparzyć słoiki w mikrofalówce?

Wyparzanie słoików w mikrofalówce to szybka metoda przygotowania ich do pasteryzacji żywności. Wlej do słoika wodę (do około 1/4 jego objętości), a następnie podgrzewaj każdy słoik oddzielnie przez około 2 minuty. Po zakończeniu procesu ostrożnie wylej gorącą wodę i pozostaw słoiki do wyschnięcia.

Jak rozpuścić mydło w mikrofalówce?

Chcesz zrobić własne mydło lub kreatywnie wykorzystać resztki mydlanych kostek? Umieść kawałki mydła w szklanej misce i podgrzewaj w seriach po 10-20 sekund, w międzyczasie mieszając masę. Gotowe!

Wiesz już, że kuchenka mikrofalowa ma mnóstwo zastosowań, zarówno tych standardowych, jak i niestandardowych. Zachęcamy do odkrywania możliwości nowoczesnych urządzeń z tej kategorii, oczywiście z zachowaniem zasad bezpieczeństwa!

Przeczytaj także:

Testujemy i recenzujemy sprzęty. Ułatwiamy podejmowanie świadomych decyzji zakupowych.
Przejdź do
Click outside to hide the comparison bar
Compare