Blender ręczny jest bardzo przydatnym urządzeniem, które pozwoli nam usprawnić i przyspieszyć proces przygotowywania wielu dań. To niezastąpiony pomocnik w każdym domu, zwłaszcza w przypadku wegetarian, wegan oraz rodziców małych dzieci, którzy nie wyobrażają sobie codziennego gotowania bez mocnego blendera ręcznego. W związku z tym pojawia się pytanie: jaka moc blendera będzie najlepsza? Jaki blender kupić do smoothie i koktajli warzywnych, a jaki do masła orzechowego? Czy mocny blender ręczny to zawsze dobry wybór?
Moc blendera – co oznacza ten parametr?
Moc blendera ręcznego jest jednym z najważniejszych parametrów podawanych przez producentów i sprzedawców urządzeń. Ta wielkość wyrażana jest w watach (W) i mówi nam o pracy, jaką wykona silnik blendera w danej jednostce czasu.
Przyjmuje się, że im wyższa jest moc blendera, tym skuteczniej i szybciej on pracuje. Mocny blender bez trudu poradzi sobie nawet z twardymi i trudnymi w obróbce składnikami, podczas gdy słabsze sprzęty przeznaczone są raczej do miękkich produktów, np. owoców.
Warto pamiętać, że duża moc blendera ręcznego zazwyczaj idzie w parze z wysoką ceną, dlatego określenie swoich potrzeb i oczekiwań jest jedną z najważniejszych czynności przed zakupem urządzenia. Sprecyzowane wymagania pozwolą nam wybrać blender o dokładnie takiej mocy, jakiej potrzebujemy i nie przepłacać niepotrzebnie za zbyt wysokie parametry urządzenia, które okażą się zbędne.
Blendery ręczne – jaką moc oferują?
Blender ręczny o mocy 200-500 W będzie dobrym wyborem dla osób, które swojego urządzenia planując używać sporadycznie i dysponują niewielkim budżetem. Taki sprzęt najczęściej posiada tylko w podstawową końcówkę, tzw. żyrafę, a rozdrabnianie nim produktów może pochłaniać sporo czasu.
Na rynku dostępne są blendery ręczne oferujące moc od 200-300 W do nawet 1200 W. Standardem natomiast jest moc ok. 600 W.
Blendery o mocy 600-800 W bywają wyposażone w kilka akcesoriów dodatkowych, np. rozdrabniacz, choć nie jest to regułą – wśród nich znajdują się też podstawowe sprzęty posiadające jedynie stopę miksującą. Takie urządzenia są kompromisem pomiędzy mocą a ceną, oferując przyzwoitą wydajność i szybkość pracy.
Najmocniejsze blendery ręczne to te o mocy rzędu 900-1200 W. Urządzenia z takim silnikiem pracują bardzo szybko i wydajnie. W sklepach spotkamy je zarówno w postaci prostych sprzętów z końcówką typu żyrafa, jak i wielofunkcyjnych i wielozadaniowych blenderów, które zastąpią nam pracę kilku urządzeń kuchennych. Ich cena jest dość wysoka, dlatego będą dobrym wyborem dla osób często korzystających w kuchni z pomocy blendera oraz dla zapalonych amatorów gotowania, u których zdecydowanie nie sprawdzi się słabszy sprzęt.
Jeśli szukasz urządzenia o większej mocy, możesz postawić na blender kielichowy lub bardziej zaawansowany blender molekularny. Takie sprzęty mają nawet 2000 W, a dodatkowo cechują się większą ilością obrotów ostrzy ze stali szlachetnej.
Co najczęściej blendujesz? Dobór mocy do zastosowań
Wielu użytkowników podczas wyboru najlepszego blendera kieruje się głównie jego przeznaczeniem, szukając urządzenia do najczęściej przygotowywanych przez siebie dań. Świadczy o tym spora ilość zapytań, jaki blender do smoothie czy masła orzechowego należy wybrać. To słuszny trop – jak już wspominaliśmy, przeznaczenie sprzętu pomoże nam zawęzić pole wyboru i powinnobyć jednym z najważniejszych kryteriów, którymi kierujemy się podczas zakupu.
Przy wyborze idealnego blendera ręcznego warto wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj blendowanych produktów, ale też ilość – im większa tym mocniejsze powinno być urządzenie. Do gotowania dla singla lub pary nadaje się już urządzenie o mocy 300-500 W, lecz dla kilkuosobowej rodziny warto postawić na mocny silnik – minimum 600-800-watowy.
Jaką moc ma najlepszy blender ręczny do poszczególnych zadań?
Blender o mocy 200-500 W sprawdzi się do:
- rozdrabniania miękkich produktów: owoców i ugotowanych warzyw
- blendowania niewielkiej ilości miękkich składników
- przygotowania małych porcji koktajli i smoothie
- miksowania zupy krem
- okazjonalnego użytku.
Dobry blender ręczny o mocy 600-800 W powinien poradzić sobie z większością kuchennych zadań. Można wykorzystywać go do:
- większych ilości smoothie, koktajli i zup
- przygotowywania musów i puree o kremowej konsystencji
- miksowania gęstych past kanapkowych
- rozdrabniania niezbyt twardych surowych warzyw
- częstego użytku.
Blender o większej mocy, 1000-1200 W, to urządzenie, którym z powodzeniem możemy rozdrabniać nawet twarde produkty: warzywa, mrożonki oraz orzechy. Sprawdzi się przy przygotowywaniu posiłków dla większych rodzin oraz do bardzo częstego użytkowania. To dobry ręczny blender do masła orzechowego i koktajli warzywnych, ale też do smoothie, sporych ilości zup lub sosów oraz do kruszenia lodu.
Jeśli jesteś fanem zdrowego trybu życia i szukasz blendera do koktajli warzywnych, powinieneś rozważyć również blender kielichowy z technologią próżniową. Taki sprzęt ma większą moc, dlatego z jego pomocą szybko i sprawnie przygotujesz zdrowe koktajle i soki. Co więcej, jest wygodniejszy w użytkowaniu i pozwala zachować więcej cennych składników odżywczych wewnątrz posiłku.
Czytaj więcej: Ranking blenderów próżniowych – najlepsze modele
Moc blendera to nie wszystko! Na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie?
Wybór blendera nie ogranicza się jedynie do dobrania odpowiedniej ilości watów. Oprócz mocy blendera, przy zakupie powinniśmy zwrócić uwagę również na kilka innych aspektów i parametrów, które ułatwią nam pracę i pozwolą jeszcze lepiej dopasować rodzaj urządzenia do naszych oczekiwań:
- liczba poziomów regulacji prędkości – pozwala na dostosowanie szybkości wirowania ostrza do konsystencji, którą chcemy uzyskać oraz do rodzaju blendowanych składników
- dodatkowe końcówki i przystawki – dzięki nim możemy rozbudować podstawowy model blendera ręcznego o dodatkowe funkcje, np. ubijanie piany, tarcie, krojenie frytek, siekanie lub szatkowanie
Czytaj też: Końcówki do blendera – nieograniczone możliwości dzięki akcesoriom!
- ergonomiczna i wygodna rączka, która pewnie leży w dłoni – to ważna cecha zwłaszcza dla osób, które często używają blendera. Odpowiednio wykonana rączka zapobiegnie wyślizgiwaniu się urządzenia z dłoni w trakcie pracy i ułatwi manewrowanie nim
- tryb turbo – pomocny przy rozdrabnianiu twardych produktów. Pozwala na chwilowe zwiększenie ilości obrotów ostrzy ze stali nierdzewnej
- tryb pulsacyjny – działanie tylko podczas naciskania przycisku pozwalające lepiej kontrolować pracę noży. Przydatne przy rozdrabnianiu twardych składników
- proste czyszczenie – warto wybierać blendery ręczne, których elementy mogą być myte w zmywarce lub pod bieżącą wodą oraz nie posiadają trudnodostępnych zakamarków wydłużających czyszczenie
- stopa miksująca o kształcie zapobiegającym rozpryskom i zasysaniu do dna naczynia – znacznie zwiększa komfort pracy oraz minimalizuje ryzyko zachlapania otoczenia (szczególnie istotne przy blendowaniu gorących produktów, którymi można się oparzyć)
- dodatkowe akcesoria – niektóre modele wyposażone są w dodatkowy kielich, pojemniki do przechowywania, butelki i bidony.
Czytaj też: Jaki blender ręczny wybrać? Ranking najlepszych modeli