Historia kawy Irish Coffee
Wśród kawoszy krąży wiele legend na temat powstania kawy po irlandzku. Jedno jest pewne: przepis na irish coffee liczy już ponad sto lat, a w licznych kawiarniach można spotkać różne wariacje na temat tego kawowego koktajlu. Połączenie kawy z alkoholem, określane mianem glorii, można było spotkać już we francuskich, XIX-wiecznych kawiarniach.
Według Margaret O’Shaughnessy, założycielki muzeum Foynes Flying Boat, to właśnie na lotnisku Foynes stworzono pierwszą taką kawę. Miało to się stać zimą w 1943 roku, kiedy to Joe Sheridan, szef kuchni i zarazem barman, miał okazję przygotować posiłki i napoje dla zmarzniętych pasażerów lotu linii Pam Am lecącej do Nowego Jorku, która musiała zawrócić na Foynes z powodu złej pogody. Wiele osób, nieco zdziwionych widokiem kawy z whiskey i bitą śmietaną pytało Sheridana, czy to jakiś rodzaj kawy brazylijskiej, ten zaś odpowiadał, że wręcz przeciwnie, to kawa po irlandzku.
Irish coffee bardzo szybko podbiła światowy rynek, bowiem już w 1951 roku trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie dziennikarz i reporter gazety The San Franscisco Chronicle, Stanton Delaplane, w kawiarni The Buena Vista Cafe próbował kolejnych wariacji kawy, zmieniając poszczególne proporcje. Koktajl bardzo szybko zyskał sławę wśród lokalnej społeczności, czyniąc właściciela kawiarni, Jacka Koepplera, najbogatszym mieszkańcem miasta.
Istnieje też inna wersja kawowej legendy, znacznie bardziej przyziemna. Napój wymyślił Joseph Jackson, żołnierz, którzy w trakcie II wojny światowej wraz z towarzyszami broni pił przez całą noc kawę z whiskey, aby nie zasnąć podczas niemieckich ataków. Po powrocie do kraju nieco zmodyfikował przepis, dodając do niego bitą śmietankę.
Kawa po irlandzku, Irish Coffee, jakie składniki?
Składniki do przygotowywania Irish Coffee. Aby przygotować klasyczną irlandzką kawę, potrzebujemy czterech składników:
- filiżanki dobrego, mocnego americano
- brązowego cukru
- bitej śmietanki kremówki 36%
- irlandzkiej whiskey.
Aby przygotować irish coffee potrzebujemy oczywiście prawdziwej, irlandzkiej whiskey, z łagodnym smakiem balansującym gorzkość kawy. Weźmy pod uwagę, że whiskey i whisky to nie są tożsame nazwy. Whiskey produkowana jest w USA i Irlandii, zaś whisky głównie w Szkocji, Kanadzie i Japonii.
Kawa po irlandzku to kawowo-alkoholowy koktajl, który bardzo mocno rozgrzewa. Znakomicie się sprawdza nie tylko jako drink podczas świętowania obchodów Dnia Św. Patryka, ale także w pochmurne, jesienne poranki i zimowe, mroźne wieczory.
Kawa po irlandzku, Irish Coffee, jakie proporcje?
Ważne jest trzymanie się odpowiednich proporcji. Jak zrobić kawę po irlandzku?
na dwie części alkoholu dajemy cztery części gorącej kawy, jedną łyżeczkę brązowego cukru i półtorej części bitej śmietany.
Jaka szklanka do kawy po irlandzku? Kawę po irlandzku podajemy w wysokich, przeźroczystych kubkach z uszkiem u spodu osadzonych na wyższej nóżce.
Irish Coffee – przepis krok po kroku na kawę po irlandzku.
Przygotowanie kawy po irlandzku z ekspresu zajmuje tylko chwilę. Należy przygotować filiżankę dobrego, mocnego americano, najlepiej za pomocą automatycznego lub kolbowego ekspresu do kawy, który na bieżąco zmieli świeże ziarna, uwalniając ich moc smaku i aromatu.
Poznaj nasze rankingi ekspresów i wybierz najlepszy dla siebie:
>> ekspresy automatyczne: https://sprawdzono.pl/ranking-ekspresow-do-kawy-najlepsze-domowe-ekspresy/
>> ekspresy kolbowe: https://sprawdzono.pl/ekspres-kolbowy-jaki-ekspres-kolbowy-do-domu-ranking/
Następnie do uprzednio podgrzanego kubka lub szklanki do kawy po irlandzku przelewamy porcję whiskey, dodajemy kawę i łyżeczkę cukru. Całość dobrze mieszamy i dekorujemy delikatnie świeżo ubitą śmietanką tak, by unosiła się na powierzchni napoju. Napój podajemy od razu po przygotowaniu.
Tak naprawdę w przypadku kawy po irlandzku liczą się dwie rzecz:
- dobra whiskey
- baza kawowa w postaci americano ze świeżych ziaren arabiki o niskiej kwasowości i intensywnym aromacie.
Co zamiast whiskey do kawy po irlandzku? W alternatywnych wersjach przepisu na irish coffee możemy wykorzystać inny alkohol na przykład Baileys Irish Creme, a wierzch kawy posypać prażonymi wiórkami kokosowymi lub startą mleczną czekoladą.
W Hiszpanii taką kawę podaje się z porcją whiskey na dnie, bez mieszania jej z americano.
W kawiarniach w Azji serwuje się irish cofee na bazie mrożonej kawy, bez dodatku bitej śmietanki.
Na Jamajce sprzedaję się taką kawę z rumem, zaś w Szkocji ze szkockim alkoholem, określając ją jako kawa gaelicka lub jamaican coffee.
Czytaj też: Kawa po bawarsku – poznaj przepis na kawę z czekoladą i bitą śmietaną.