W czym parzyć kawę?
Zanim zastanowimy się, jak parzyć kawę sypaną, to po pierwsze trzeba pomyśleć, w czym ją parzyć. To właśnie odpowiednio dobrane naczynie lub urządzenie determinuje sposób parzenia kawy oraz wpływa na jej smak. Do wyboru jest sporo opcji, przyjrzymy się kilku najbardziej popularnym, które warto wypróbować w swojej kuchni.
Sposoby parzenia kawy:
- French Press,
- aeropress,
- Chemex,
- dripper,
- kawiarka ciśnieniowa,
- tygielek do kawy po turecku,
- ekspres ciśnieniowy automatyczny.
French Press
French Press to wyjątkowo prosty i szybki sposób na zrobienie pozbawionej fusów sypanej kawy zalewanej wrzątkiem. Nie wymaga użycia filtrów, co sprawia, że korzystanie z French Press, inaczej zwanego kafeterią, jest bardzo tanie. Sekretem przygotowania dobrej małej czarnej z French Press jest unikanie zbyt drobno zmielonej kawy, która może powodować problemy z oddzieleniem fusów od naparu. Z French Press można przygotować więcej niż jedną filiżankę – w sklepach dostępne są dzbanki nawet na 1 litr naparu.
Jak używać French Press
Jak się parzy kawę za pomocą French Press? Należy zalać zmieloną kawę (niezbyt drobno!) w dzbanku, po paru minutach opuścić filtr, a następnie przelać kawę do kubka. Optymalny czas parzenia wynosi od 3 do 5 minut, zależnie od tego, jak mocny napój chcemy uzyskać.
Smak kawy z French Press
Parzenie kawy w dzbanku French Press nadaje jej łagodny smak – nie tak intensywny i skoncentrowany jak w przypadku espresso. Napar zawiera w sobie jednak sporo kofeiny, bo zmielone ziarna mają długi kontakt z wodą. Aromat kawy jest złożony i intensywny, choć nie tak głęboki jak kawy z ekspresu czy z kawiarki.
Aeropress
Aeropress, czyli prasa francuska do kawy to ciekawe i solidne urządzenie składające się z trzech części, dzięki któremu możliwe jest przygotowanie kawy pod ciśnieniem w kilka minut. Jest wygodne w użyciu i łatwo je wyczyścić. Można dowolnie eksperymentować ze smakiem i aromatem naparu, zmieniając grubość mielenia kawy oraz wybierając dowolną temperaturę dolanej wody i jej ilość.
Przygotowanie kawy w aeropressie
Jak zaparzyć dobrą kawę w aeropressie? Potrzebna jest przegotowana woda o temperaturze około 85 stopni i drobno zmielona dobra kawa w ilości około 15 gram. Kawę wsypuje się do tuby urządzenia, a następnie zalewa się ją wodą i czeka 30 sekund, aż ziarna napęcznieją. Następnie dolewa się wodę niemal do pełna, miesza i czeka kolejne 30 sekund przed zakręceniem sitka z filtrem. Potem wystarczy postawić aeropress na kubku i delikatnie wciskać tłok, by zaparzona kawa spływała do naczynia.
Smak kawy z aeropressu
Kawy parzone w tym urządzeniu mają intensywny smak podobny do naparu z kawiarki. Nie zawierają fusów ani drobinek kawy.
Czytaj też: Aeropress: jak używać i zaparzać kawę w aeropressie?
Chemex
Kolejny ciekawy sprzęt umożliwiający przelewowe parzenie kawy to Chemex – szklane naczynie z filtrem ze specjalnego papieru. Pozwala na przygotowanie do czterech porcji kawy jednocześnie.
Przygotowanie kawy w Chemeksie
Kawa parzona – jak zrobić ją krok po kroku z Chemeksem? Na początku należy umieścić filtr w dzbanku i przelać go gorącą wodą, by pozbyć się papierowego posmaku. Do filtra wsypuje się grubą warstwę zmielonych ziaren – około 3-4 łyżeczki kawy na jedną filiżankę naparu. Następnie trzeba przegotować wodę i poczekać aż ostygnie – kawy nigdy nie zalewa się wrzątkiem. Początkowo należy wlać trochę wody, by zmoczyć ziarna, odczekać około minuty i okrężnym ruchem powoli wlewać resztę płynu .
Smak kawy z Chemexa
Kawa zaparzona z użyciem Chemeksu ma czysty aromat, delikatny smak i gładką konsystencję. Najlepiej pić ją bez dodatku cukru i mleka.
Dripper
Do parzenia kawy można też wypróbować szklany lub ceramiczny filtr, zwanym inaczej dripperem. Ta metoda filtracyjna wykorzystuje specjalny papierowy filtr – jest nieco mniejszą wersją Chemeksa. To proste i tanie urządzenie pozwalające w kilka minut uzyskać przepyszną kawę. Cały zestaw do parzenia kawy składa się tylko z drippera i jednorazowego filtra.
Przygotowanie kawy w dripperze
Jak zaparzać kawę za pomocą drippera? Najpierw umieszcza się filtr w naczyniu, następnie przelewa go gorącą wodą, by pozbyć się posmaku papieru w naparze. Drip do kawy należy umieścić na kubku lub dzbanku, zależnie od tego, ile naparu chce się przygotować. Zmielone na gruby piasek ziarna kawy – około 6 g ziaren na każde 100 ml naparu – wsypuje się do filtra. Następnie trzeba zagotować wodę, chwilę odczekać aż uzyska ona optymalną temperaturę parzenia kawy – około 90 stopni, a potem wlać ją za pomocą konewki – metalowego czajnika z dziubkiem – tak, by całkowicie pokryła ziarenka. Po 30 sekundach, gdy zmielone ziarna napęcznieją, można powoli dolewać resztę wody. Proces parzenia trwa ok. 3,5 minuty od momentu, kiedy cała woda zostanie przelana do zmielonej kawy. Warto kontrolować wagę ziaren i napoju, ustawiając dripper z kubkiem lub dzbankiem na kuchennej wadze.
Smak kawy z drippera
Zaparzanie kawy mielonej z użyciem drippera skutkuje uzyskaniem delikatnego naparu o niezwykłym, pełnym, głębokim smaku i zapachu – jasno palone ziarna dają karmelowy lub orzechowy aromat.
Kawiarka ciśnieniowa
Parzenie kawy sypanej w kawiarce, inaczej zwanej Moką, to tradycyjna metoda uwielbiana przez Włochów. Klasyczna kawiarka ma trzy elementy – zbiornik na wodę, pojemnik na kawę oraz sitko. Napar powstaje w wyniku ciśnienia wytworzonego przez wysoką temperaturę. Gorąca woda przechodzi z dolnego zbiornika kawiarki z filtrem do górnego, przesączając się przez zmielone ziarna.
Kawiarki są tanie i proste w użyciu, więc z powodzeniem nadają się nawet dla osób niezbyt wprawionych w parzeniu kawy. Na rynku dostępne są 2 rodzaje takich sprzętów: kawiarki ciśnieniowe elektryczne oraz kawiarki na indukcję i gaz.
Parzenie kawy w kawiarce
Jak zaparzyć kawę w kawiarce? W dolnym zbiorniczku umieszcza się wodę, a do sitka wsypuje się zmieloną kawę – ważne, by jej nie ubijać. Zakręca się górną część, stawia kawiarkę na ogniu i czeka. Po usłyszeniu odgłosu bulgotania trzeba szybko zdjąć kawiarkę z ognia i rozlać aromatyczną kawę do kubków. Inaczej kawa może zyskać gorzki posmak z racji przypalenia się. Jeśli kawa wyjdzie za mocna, można dolać do niej przegotowanej wody.
Smak kawy z kawiarki
Kawa z kawiarki ma skondensowany, dość mocny smak i wyjątkowy aromat, podobny do espresso. Zawartość kofeiny jest średnia. Zaparzacz Moka pozwala uzyskać najmocniejszą kawę spośród wszystkich innych metod parzenia wymienionych powyżej.
Tygielek do kawy po turecku
Tygielek to niewielkie naczynie do parzenia kawy po turecku. Może być emaliowany lub stalowy.
Parzenie kawy po turecku
Jak zaparzyć kawę sypaną w tygielku? Należy wsypać jedną czubatą łyżkę drobno zmielonej kawy na 1 filiżankę wody i dodać cukier – jedną łyżeczkę na 2 łyżki kawy. Naczynie stawia się na małym ogniu. Nie można jednak dopuścić do zagotowania kawy, zatem trzeba pilnować tygielka – gdy tylko pojawi się pianka, zdejmuje się go z ognia i czeka, aż pianka opadnie. Potem ponownie stawia się tygielek i czeka na piankę, zdejmuje naczynie z ognia i jeszcze raz powtarza ten proces. Następnie wlewa się gotowy napar do kubka lub filiżanki, zaczynając od gęstej pianki. Pianka sama wypłynie na powie