Jak wybrać płytę indukcyjną pod zabudowę?
Płyty indukcyjne cieszą się niesłabnącą popularnością – są proste i eleganckie, czym wpisują się w obecne trendy wnętrzarskie. Klienci cenią je również za elastyczność pracy, możliwość precyzyjnego sterowania gotowaniem, a także za liczne udogodnienia, jakimi są m.in. moduł Wi-Fi, elastyczne pola grzewcze czy wbudowany okap. Co więcej, ich cena jest bardzo przystępna – podstawowe modele można kupić już za ok. 800-900 zł.
Zanim jednak zdecydujesz, jaką płytę indukcyjną wybrać, powinieneś rozważyć kilka kwestii, które pozwolą Ci dopasować model urządzenia do Twoich potrzeb.
Wymiary płyty indukcyjnej do zabudowy
Poszukiwania płyty grzewczej warto zacząć od określenia wielkości urządzenia. Najpopularniejsza i najczęściej spotykana jest 4-palnikowa płyta indukcyjna 60 cm. Taki sprzęt powinien sprawdzić się w średniej wielkości rodzinach i u osób, którym do tej pory w zupełności wystarczała czteropalnikowa kuchenka gazowa lub ceramiczna. To również świetny wybór dla tych, którzy chcą połączyć pełnowymiarowy piekarnik z płytą indukcyjną w jednej szafce. Identyczna szerokość obu urządzeń sprawi, że stworzą one jednolitą i harmonijną całość.
Płyty indukcyjne do zabudowy występują też w innych rozmiarach:
- 2-palnikowa płyta indukcyjna 30 cm – dobry wybór do małych kuchni i aneksów kuchennych, do domków letniskowych, camperów oraz apartamentów na wynajem. Mała indukcję powinny rozważyć też osoby, które rzadko gotują w domu
- 3-palnikowa płyta indukcyjna 45 lub 50 cm – takie sprzęty należą do rzadkości. Będą jednak dobrym kompromisem pomiędzy rozmiarem w funkcjonalnością dla osób, które sporo gotują, lecz mają niewielkie kuchnie
- 4-palnikowa płyta indukcyjna 70 cm – większa siostra standardowej płyty. Zwykle ma szerszy rozstaw pól grzewczych, co tworzy przestrzeń na uchwyty patelni i garnków oraz ułatwia ich rozmieszczenie
- duża płyta indukcyjna 80 lub 90 cm – idealna dla dużych rodzin oraz dla miłośników gotowania, którzy mogą pozwolić sobie na montaż szerokiej płyty w swojej kuchni. Takie sprzęty mają zwykle 5, a nawet 6 pól grzewczych.
Poza szerokością, ważnym wymiarem płyty indukcyjnej jest też grubość. Montaż płyty indukcyjnej w blacie wymaga odpowiedniej ilości miejsca pod jego powierzchnią. Przed zakupem urządzenia należy dokładnie zmierzyć wolną przestrzeń, zwłaszcza w przypadku cienkiego blatu, wysoko umieszczonego piekarnika lub szuflad. Do najmniejszych przestrzeni i najcieńszych blatów przeznaczone są płyty typu slim lub slim fit o zmniejszonej grubości.
Wszystkie te rozważania dotyczą sytuacji, kiedy dopiero projektujesz, urządzasz lub remontujesz kuchnię. Zupełnie inną kwestią jest wymiana płyty indukcyjnej na nową. W tym przypadku nie masz zbyt dużego pola manewru – zwykle będziesz „skazany” na sprzęt o takiej samej szerokości i grubości, jak dotychczas. Możesz też wybrać szerszy model, o ile pozwala na to układ Twojej zabudowy kuchennej. Czasem wymiary otworu pod płytę indukcyjną można powiększyć bez uszczerbku dla estetyki całego pomieszczenia.
Pola grzewcze na indukcji – ilość, rodzaje i łączenie
Podczas wyboru płyty indukcyjnej znaczenie ma nie tylko ilość, ale też wielkość i rodzaj pól grzewczych. Ze względu na kształt, możemy podzielić je na:
- okrągłe – najczęściej o średnicy od 14 do 26 cm. Mogą być pojedyncze (oznaczone jedną linią) lub poszerzane dwukrotnie, a nawet trzykrotnie. Na polu pojedynczym ustawimy tylko garnek o średnicy dopasowanej do pola. Dwu-lub trzykrotne poszerzenie pozwala na gotowanie w garnkach o 2 lub 3 różnych wielkościach
- prostokątne – umożliwiają gotowanie w naczyniach o kształcie innym niż okrągły, np. w brytfankach
- owalne – przystosowane do umieszczania na nich naczyń o wydłużonym kształcie.
Wielkość i kształt pola grzewczego wyznaczają maksymalny rozmiar garnka, jaki możemy na nim umieścić. Fragmenty naczynia wystające poza obrys nie zostaną podgrzane, a przygotowywane w nim jedzenie może być niedogotowane. Na szczęście, producenci sprzętów AGD rozwiązali ten problem, oferując:
- łączenie sąsiadujących pól – 2 wybrane mniejsze pola łączą się w 1 duże. Takie łączenie może być manualne (ustawiane na panelu sterowania) lub automatyczne (uruchamia się po wykryciu naczynia postawionego na sąsiadujących polach)
- płyty bezstrefowe – najwygodniejsze, ale też najdroższe rozwiązanie, stosowane głównie w topowych modelach. Cała powierzchnia bezstrefowej płyty indukcyjnej podzielona jest na wiele prostokątnych pól grzewczych, które automatycznie łączą się w dwóch kierunkach po ustawieniu na nich garnka. Dzięki temu można gotować w dowolnym miejscu płyty i w dowolnie wybranym naczyniu – urządzenie wykryje jego położenie i rozmiar, a następnie aktywuje odpowiednią moc indukcyjną.
Nowoczesne płyty mają zwykle kilka rodzajów pól grzewczych o różnych rozmiarach i właściwościach. Mogą być to np. kombinacje pól łączonych automatycznie z polami pojedynczymi, pól okrągłych z prostokątnymi lub owalnymi, pojedynczych stref grzewczych z łączonymi polami – ilość wariantów jest ogromna, więc znalezienie urządzenia dopasowanego do Twoich potrzeb nie jest trudne.
Moc przyłączeniowa i zasilanie indukcyjnej płyty grzewczej
Kolejną kwestią, na którą musisz zwrócić uwagę przy zakupie, jest moc oraz sposób podłączenia płyty indukcyjnej do zasilania. Moc płyty indukcyjnej zwykle mieści się w przedziale od 6 do 7,4 kW, a dla dużych płyt indukcyjnych 90 cm może nawet przekraczać 11 kW. Co do zasady, im mocniejsza jest płyta, tym szybciej będziemy mogli na niej gotować. Proste? Nie do końca. Możliwość korzystania z mocy zastosowanej w naszej płycie będzie zależała od sposobu jej podłączenia do prądu.
Ze względu na sposób podłączenia do zasilania, wyróżniamy 3 rodzaje urządzeń:
- jednofazowa płyta indukcyjna 230 V – podłączysz ją do zwykłego gniazdka elektrycznego
- 3-fazowa płyta indukcyjna 400 V – wymaga podłączenia do gniazda trójfazowego, czyli tzw. siły
- płyta indukcyjna 230 V/400 V – można ją podłączyć zarówno do standardowego gniazdka, jak i do siły. To najczęstsze rozwiązanie, stosowane w większości indukcji dostępnych w sprzedaży.
Lepszym i wygodniejszym dla użytkownika rozwiązaniem są płyty indukcyjne na siłę. Umożliwiają one korzystanie z pełnej mocy, czyli gotowanie na wszystkich polach grzewczych w tym samym czasie i przy maksymalnych ustawieniach grzania. W przypadku podłączenia płyty do gniazda 230 V, takie próby mogą skończyć się przeciążeniem instalacji, znanym powszechnie jako „wywalanie korków”. Mogą, ale nie muszą. Nowoczesne płyty indukcyjne z regulacją mocy przyłączeniowej są wyposażone w systemy umożliwiające ograniczenie poboru mocy (np. do 2, 3 lub 4 kW), które chronią instalację elektryczną i samo urządzenie przed przeciążeniem. W takiej sytuacji moc płyty 230 V spada np. z 7 kW do 3 kW, które są następnie rozdzielane pomiędzy aktualnie wykorzystywane pola grzejne. Co to oznacza w praktyce? Jeśli będziesz jednocześnie korzystać z 2 pól ustawionych na maksymalną moc, to nawet nie zauważysz różnicy. Kiedy jednak zechcesz gotować na 3 i więcej polach, Twoja płyta automatycznie zmniejszy ich moc, spowalniając gotowanie.
Po lekturze powyższego akapitu, pewnie od razu zechcesz kupić trójfazową płytę indukcyjną. Niestety, musimy ostudzić Twój zapał. Zanim zadecydujesz, jaką płytę indukcyjną wybrać, koniecznie sprawdź rodzaj zasilania dostępny w Twoim domu lub mieszkaniu. Jeśli masz gniazdo 400 V – nie zastanawiaj się ani chwili i kupuj płytę indukcyjną z podłączeniem trójfazowym. Takie gniazda zwykle dostępne są w kuchniach nowych lub niedawno wyremontowanych budynków, projektowanych już z myślą o podłączeniu indukcji. W wielu starszych budynkach będziesz mieć do dyspozycji tylko standardowe gniazdko elektryczne 230 V. Czy to powód do zmartwień? Absolutnie nie! Wystarczy, że przy zakupie płyty upewnisz się, że można podłączyć ją do instalacji jednofazowej oraz że zastosowano w niej zabezpieczenie przed przeciążeniem.
Sterowanie i programator – jaka płyta indukcyjna jest najprostsza w obsłudze?
Płyta indukcyjna musi być prosta w obsłudze. Podczas gotowania często zmieniamy ustawienia mocy, uruchamiamy dodatkowe palniki i wyłączamy te nieużywane. Jeśli te czynności będą czasochłonne i niezbyt intuicyjne, to nawet najlepsza płyta indukcyjna stanie się naszym kuchennym koszmarem.
Dobry panel sterowania płyty indukcyjnej powinien być:
- czytelny – mowa tu o intuicyjnych symbolach, dobrze widocznych liczbach, przejrzystym układzie oraz rozmieszczeniu ułatwiającym sterowanie
- czuły – powinien reagować na każde naciśnięcie za pierwszym razem
- odpowiednio duży – przyciski nie mogą być ani zbyt małe (będziesz wciskał po 2 na raz) ani za duże (niepotrzebnie zajmą miejsce, które można przeznaczyć na pola grzejne)
- umieszczony w takiej odległości od pól grzejnych, by jego przyciski nie nagrzewały się.
Nie bez znaczenia jest też jego wygląd, ale kwestie designu omówimy dopiero za moment. Pozostając w temacie sterowania – płyty indukcyjne najczęściej wykorzystują jeden z 2 rodzajów programatorów:
- z przyciskami plus/minus – aby zmienić poziom mocy, użytkownik musi nacisnąć je odpowiednią ilość razy (np. by ustawić 7. poziom, klikamy 7 razy) lub przytrzymać tak długo, aż moc „przeskoczy” do pożądanego poziomu
- ze sliderem – do zmniejszenia lub zwiększenia mocy wystarczy jedno przesunięcie palcem. Taki sposób sterowania jest bardzo szybki i nie wymaga ciągłego przeklikiwania w trakcie gotowania. Suwak może mieć formę linii, kropek lub wycinka koła – to tylko kwestia estetyki.
Zarówno przyciski, jak i slidery mogą występować w wersji pojedynczej (jeden do sterowania wszystkimi polami), jak i poczwórnej (w 4-palnikowej płycie indukcyjnej każde pole ma własny zestaw przycisków lub slider). Według nas, panel z 4 sliderami jest najprostszy i zapewnia największy komfort użytkownika.
Kolejną kwestią jest sposób wyboru pola grzejnego. Jeśli mamy 4 slidery lub zestawy przycisków, powinny być one czytelnie oznaczone tak, byś nie miał wątpliwości, którego pola dotyczą. Przy tylko 1 sterowniku, pole można wybrać:
- naciskając jego symbol umieszczony na schemacie odwzorowującym układ pól płyty
- przeklikując kolejnym przyciskiem +/- pomiędzy kolejnymi polami. Takie sterowanie jest czasochłonne i niezbyt przyjazne użytkownikowi, dlatego coraz częściej odchodzi się od niego na rzecz rysunku.
Na panelu sterowania umieszczone są też pozostałe przyciski funkcyjne. W zależności od modelu, mogą być to: włącznik, timer, booster, blokady lub sterowanie wbudowanym wentylatorem.
Oprócz urządzeń z dotykowym panelem, w sklepach spotkamy też płyty indukcyjne retro z pokrętłami. Takie rozwiązanie nie jest ani wygodne, ani eleganckie i minimalistyczne, a to właśnie te cechy najbardziej cenimy w domowych indukcjach. Płyta indukcyjna z pokrętłami jest też trudniejsza w czyszczeniu i konserwacji. W ostateczności może sprawdzić się u osób spędzających mało czasu w kuchni, które przedkładają design nad funkcjonalność.
Bezpieczeństwo i zabezpieczenia – na co zwrócić uwagę przy wyborze płyty indukcyjnej?
Wybierając płytę indukcyjną musimy upewnić się, że będzie ona bezpieczna w użytkowaniu, zwłaszcza, jeśli w domu są małe dzieci lub zwierzęta. Mimo że płyta nie nagrzewa się od umieszczonej pod nią cewki, to przyjmuje ciepło naczyń ustawionych na polach grzewczych. Jest też urządzeniem elektrycznym, dookoła którego może pojawić się rozlana woda. Obie te okoliczności stwarzają pewne (niewielkie, ale jednak) niebezpieczeństwo w kuchni. Na szczęście, można je zminimalizować.
W wielu płytach indukcyjnych znajdziemy funkcje, które wpływają na ich bezpieczeństwo:
- zabezpieczenie przed dziećmi (i nie tylko) – blokada panelu sterowania chroniąca przed ingerencją ciekawskich, małych paluszków lub przed naciśnięciem przez pomyłkę, o co nietrudno w kuchennym rozgardiaszu. Dotyczy to zarówno uruchomienia płyty, jak i zmiany ustawień w trakcie gotowania
- wskaźnik ciepła resztkowego – informuje, czy powierzchnia płyty jest rozgrzana, a jeśli tak, to jak mocno (taka kilkustopniowa skala jest dostępna tylko w niektórych modelach). Ta funkcja jest przydatna zwłaszcza podczas czyszczenia płyty zaraz po gotowaniu – dioda lub odpowiedni symbol wskaże, czy jest to bezpieczne, czy lepiej zaczekać jeszcze chwilę
- pauza – umożliwia przerwanie gotowania np. kiedy zadzwoni domofon i wznowienie go, gdy znów będziesz mógł wrócić do kuchni
- wyłączenie po wykipieniu – kiedy płyta wykryje, że na jej powierzchni rozlała się ciesz, automatycznie się wyłączy
- zabezpieczenie przed pozostawieniem naczynia na panelu sterowania – zwykle ma formę sygnału dźwiękowego
- automatyczne wyłączanie – po wykryciu bezczynności, płyta samoczynnie się wyłącza
- blokada panelu sterowania na czas czyszczenia – zapobiega niepożądanemu uruchomieniu płyty w trakcie mycia
- zabezpieczenie przed przeciążeniem, o którym wspominaliśmy przy okazji omawiania kwestii mocy przyłączeniowej.
Design – jak wybrać płytę indukcyjną pasującą do kuchni?
Wzornictwo płyty indukcyjnej jest jedną z najważniejszych kwestii branych pod uwagę podczas jej wyboru. Dla niektórych osób będzie ono nawet priorytetem. To zupełnie normalne – płyta często jest centralnym miejscem w kuchni, które przyciąga wzrok. Odpowiednio dobrana do projektu i stylu kuchni, wprowadzi w nim poczucie harmonii. Równie dobrze niepasujący sprzęt może zupełnie popsuć efekt końcowy i razić w oczy właścicieli oraz ich gości.
Kolorystyka indukcji
Zacznijmy od kolorystyki płyty. Najpopularniejsze, najczęściej spotykane i najtańsze są czarne płyty indukcyjne. Są uniwersalne, pasują do większości sprzętów kuchennych, a ich wybór jest zdecydowanie największy. Niestety, zwykle widać na nich wszystkie zabrudzenia, plamy, smugi i zarysowania. Sporo zależy tu od rodzaju zastosowanego szkła – błyszczące, niemal lustrzane powierzchnie uwidaczniają każdy paproch, podczas gdy szkło wpadające w mat „wybacza” drobne niedociągnięcia.
Jeśli zależy Ci na jak najbardziej jednolitej powierzchni czarnej płyty, poszukaj takiej z powloką Black Undercoat. Zmniejsza ona widoczność elektroniki i elementów konstrukcyjnych umieszczonych pod szkłem.
Oprócz czarnych urządzeń, w sklepach znajdziemy też szare, kremowe, beżowe, szampańskie, brązowe i białe płyty indukcyjne. Decydując się na taki nietypowy kolor musisz liczyć się z niewielkim wyborem urządzeń. Oznacza to, że konieczne będą pewne kompromisy w kwestii funkcjonalności płyty.
Pamiętaj też, że biel bieli nierówna – jeśli chcesz kupić pasujące piekarnik i płytę indukcyjną, lepiej zdecyduj się na urządzenia z jednej linii tego samego producenta. Biała płyta indukcyjna Electrolux i biały piekarnik do zabudowy Bosch mogą mieć zupełnie inne odcienie (cieplejsze, chłodniejsze, szarawe, niebieskawe itd.). Podobnie jest z resztą z pozostałymi niestandardowymi kolorami, dlatego zanim kupisz, koniecznie porównaj odcienie!
Wykończenie i dopasowanie do blatu
Dla wyglądu całej kuchni znaczenie ma też sposób wykończenia płyty i zamontowania jej w blacie. W tym zakresie mamy do wyboru 3 najpopularniejsze rozwiązania:
- metalowa ramka – otacza cała płytę i lekko wystaje nad jej powierzchnię, zabezpieczając szkło przed uszczerbieniem. Ramka zatrzymuje też płyny, które rozleją się na płycie – jeśli wykipi Ci mleko, to nie zabrudzi blatu, szafek i podłogi. Ramka zwykle ma kolor srebrny. Może mieć różną szerokość i fakturę (błyszczącą, matową, szczotkowaną). Płyty indukcyjne z ramką montuje się kilka milimetrów nad blatem. Powstały w ten sposób rant i okolice samej ramki są dość problematyczne w czyszczeniu – zbiera się w nich brud, który ciężko usunąć
- szlifowane ranty – wykończone ukośnym szlifem płyty indukcyjne również montuje się nad blatem. Oszlifowane mogą być wszystkie krawędzie urządzenia lub tylko przednia (przy panelu sterowania). Na nieoszlifowanych bokach najczęściej stosuje cię cienkie, metalowe listwy
- brak ramki i frezu – rozwiązanie stosowane w płytach, które będą zlicowane z blatem kuchennym, tworząc z nim równą i jednolitą powierzchnię. Znika tu ryzyko uszczerbienia krawędzi płyty, nie ma też problemów z czyszczeniem, a całość wygląda bardzo elegancko. To wymarzone rozwiązanie do minimalistycznych i monochromatycznych pomieszczeń. Montaż płyty indukcyjnej zlicowanej z blatem wymaga jednak ogromnej precyzji, dlatego warto poszukać dobrego, polecanego fachowca.
Wygląd i podświetlenie panelu sterowania
Nawet najlepszy design nie obroni się w sytuacji, kiedy panel sterowania płyty będzie raził pstrokatym i niepasującym do wnętrza podświetleniem. Jeśli zastanawiasz się, jaką płytę indukcyjną wybrać, a wzornictwo jest jednym z Twoich priorytetów, koniecznie zwróć uwagę na:
- kolor podświetlenia – zwykle jest ono czerwone, niebieskie lub białe. Wybierz kolor, który będzie pasował do charakteru Twojej kuchni oraz do podświetlenia interfejsów pozostałych sprzętów
- ilość przycisków, sliderów, kontrolek i piktogramów – bardziej rozbudowany panel to łatwiejsze sterowanie, lecz mniejsza estetyka. Warto poszukać tu pewnego kompromisu między funkcjonalnością a wyglądem
- wielkość i krój liter i liczb – im większe, tym bardziej będą rzucać się w oczy.
Najbardziej eleganckie i minimalistyczne są panele złożone z dotykowych wyświetlaczy lub podświetlanych ikonek, które wygaszają się po zakończeniu pracy. Dzięki temu panel jest dobrze widoczny podczas gotowania, a po jego zakończeniu wtapia się w powierzchnię płyty i pozostaje niemal niezauważalny.
Pozostałe funkcje dobrej płyty indukcyjnej
Nowoczesne płyty indukcyjne mogą być wyposażone w różne funkcje, które ułatwiają gotowanie, zwiększają komfort użytkowania, a nawet przejmują kontrolę nad pracą urządzenia. Nie sposób wymienić tu wszystkich z nich – producenci często mają własne, opatentowane technologie i ciągle ulepszają swoje sprzęty, proponując klientom coraz to nowe udogodnienia. Z tego względu skupimy się tu na najpopularniejszych i najczęściej występujących funkcjonalnościach:
- funkcja szybkiego gotowania, tzw. booster – czasowe zwiększenie mocy pola grzejnego, umożliwiające szybkie (znacznie szybsze niż na kuchence gazowej lub ceramicznej) podgrzanie jedzenia, np. zagotowanie kilku litrów wody w zaledwie kilka minut
- minutnik – umożliwia ustawienie czasu gotowania na danym polu grzejnym. Po upływie tego czasu, grzanie się wyłączy
- zapamiętywanie ostatnich ustawień – po uruchomieniu, płyta automatycznie wybierze poprzednio wykorzystywane ustawienia mocy
- wskaźnik zużycia energii – płyta na bieżąco informuje o ilości zużytej energii. Ciekawa funkcja dla osób, które chcą zmniejszyć rachunki za prąd lub w trosce o środowisko i planetę zmienić swoje codzienne nawyki i ograniczyć zużycie energii
- sterowanie okapem kuchennym – niektóre płyty mają na panelu przyciski umożliwiające sterowanie wyciągiem kuchennym lub same dopasowują parametry pracy okapu do wykorzystywanej mocy gotowania
- płyta indukcyjna z wyciągiem – topowe modele płyt indukcyjnych wyposażone są we wbudowany wyciąg. Płyta indukcyjna z pochłaniaczem nie potrzebuje podłączenia do wentylacji, dlatego można ją montować na wyspach kuchennych, pod wiszącymi szafkami i półkami
- uruchomienie po wykryciu ustawionego naczynia – płyta automatyczne rozpocznie pracę w momencie wykrycia naczynia na polu grzewczym. Jeśli dostawimy kolejne naczynia – uruchomi grzanie na zajmowanych przez nie polach
- podtrzymywanie ciepła – utrzymywanie temperatury już gotowego dania
- programy automatyczne – gotowe ustawienia gotowania (temperatury, niekiedy też czasu) dostosowane do różnych rodzajów potraw. Dostępne są w zaawansowanych płytach
- sensor gotowania – czuwa nad bezpieczeństwem przygotowywania potraw, zapobiegając ich wykipieniu. W momencie zagotowania się wody, płyta zmniejsza moc, by uniknąć zalania swojej powierzchni
- sensor smażenia – dba o odpowiednie wysmażenie potrawy (użytkownik zwykle może wybrać jeden z kilku poziomów wysmażenia) i zapobiega jej przypaleniu. Dostępny w najbardziej zaawansowanych płytach
- sterowanie z poziomu aplikacji mobilnej – wbudowany moduł Wi-Fi umożliwiający płycie łączenie się z aplikacją na smartfonie, dzięki której możliwe jest sterowanie niektórymi funkcjami.
Opinie – płyty indukcyjne oczami użytkowników
Kiedy już zdecydujesz, jaką płytę indukcyjną wybrać lub zawęzisz pole wyboru do kilku modeli, koniecznie sprawdź opinie ich użytkowników. Znajdziesz je na forach internetowych, w porównywarkach cenowych, na stronach sklepów ze sprzętem AGD i nie tylko. Wpisz w swojej wyszukiwarce: „[symbol urządzenia] kuchnia indukcyjna opinie”, a z pewnością trafisz na recenzje internautów, a czasem nawet na testy i videotesty konkretnego sprzętu.
Dlaczego opinie o kuchniach indukcyjnych są takie ważne? Cóż, może zdarzyć się, że sprzęt, który „na papierze” wygląda rewelacyjnie, podczas użytkowania okazuje się zwykłym bublem: jest awaryjny, źle zaprojektowany, ma skomplikowane sterowanie lub jest problematyczny z jakiegoś innego powodu.
Jeśli kompleksowo wyposażasz kuchnię, możesz zrobić „rundkę” po showroomach swoich ulubionych producentów sprzętów AGD. Wprawdzie nie usłyszysz tam obiektywnych opinii o kuchence indukcyjnej (każdy producent zechce sprzedać Ci swój produkt), ale będziesz miał możliwość „poklikania” i pobawienia się urządzeniami oraz przekonasz się, czy dany model i jego programator na pewno Ci odpowiadają. W takich miejscach sprzęty zwykle są podłączone do prądu (czego nie można powiedzieć o wielu zwykłych sklepach z AGD), więc można łatwo sprawdzić ich działanie.
Czytaj też: Płyta ceramiczna czy indukcyjna? Zalety, wady, różnice