Płyta ceramiczna a indukcyjna – najpopularniejsze rodzaje płyt grzewczych na prąd
Żadna kuchnia nie może obejść się bez dobrej płyty grzewczej lub kuchenki wolnostojącej. O ile różnica pomiędzy kuchenką a płytą grzewczą oraz między płytą elektryczną a gazową jest dla większości osób oczywista, to już nie każdy potrafi od razu odróżnić płytę ceramiczną i indukcyjną.
Te 2 najpopularniejsze rodzaje płyt elektrycznych łączy jedna, dość istotna cecha – wygląd. To dlatego rozpoznanie typu zamontowanej płyty grzewczej do zabudowy nie zawsze jest takie oczywiste. Staje się jednak znacznie prostsze, kiedy zaczynamy przyglądać się funkcjonalności oraz zasadzie działania danego urządzenia.
Płyty ceramiczne i indukcyjne różnią się wieloma parametrami, które mają istotny wpływ na sposób i komfort ich użytkowania. Jakimi? Postaramy się pokrótce omówić różnice między płytą ceramiczną a indukcyjną oraz wskazać na zalety i wady obu urządzeń.
Płyta ceramiczna – co to jest i jak działa?
Jak sama nazwa wskazuje, płyta ceramiczna zbudowana jest z gładkiej tafli ceramicznego szkła, pod którym znajdują się spiralne grzałki zasilane energią elektryczną. Ich układ wyznacza powierzchnię pól grzejnych. Pola grzewcze kuchenki ceramicznej mogą mieć różne średnice i kształty. Zdecydowanie najpopularniejsze są okrągłe, oznaczone pojedynczą linią. W zależności od modelu, pola bywają też podwójnie lub potrójnie poszerzane, co ułatwia podgrzewanie naczyń o różnych wymiarach. Do garnków o nietypowych kształtach przystosowane są natomiast pola owalne.
Po uruchomieniu płyty i wybraniu konkretnego pola, zamontowane pod nim grzałki rozgrzewają się i przenoszą ciepło na ceramikę, a ona – na dno garnka. Taka zasada działania sprawia, że od włączenia płyty do uzyskania pożądanej mocy grzania może minąć nawet kilka minut. Podobnie jest po wyłączeniu płyty – jej powierzchnia stygnie powoli, co pozwala dogotować danie przy zerowym zużyciu prądu, ale też utrudnia szybkie wyczyszczenie plam i zabrudzeń powstałych na szkle podczas gotowania.
Zalety płyty ceramicznej na prąd
- możliwość używania dowolnych naczyń
- płaska konstrukcja ułatwiająca montaż nawet w niewielkich wnękach
- możliwość stosowania nawet małych lub wąskich naczyń
- niższa cena zakupu niż w przypadku płyty indukcyjnej
- długa żywotność – nawet 15 do 20 lat
- emitowanie ciepła po wyłączeniu, umożliwiające np. podtrzymanie temperatury gotowego dania.
Wady ceramicznej płyty grzewczej
- długi czas rozgrzewania się
- brak możliwości precyzyjnego dopasowania powierzchni grzania do wymiaru naczynia
- ryzyko poparzenia – mocno nagrzewająca się powierzchnia płyty
- mocno okrojone funkcje dodatkowe i udogodnienia
- brak opcji łączenia sąsiadujących pól grzewczych
- trudne czyszczenie w trakcie gotowania – jeśli coś wykipi, musimy zaczekać z myciem do zupełnego ostygnięcia płyty.
Płyta indukcyjna na prąd – co to jest i jak działa?
Indukcyjna płyta grzewcza również składa się z tafli szkła ceramicznego, pod którym znajdziemy cewki wytwarzające szybkozmienne pole elektromagnetyczne. Generują one tzw. prądy wirowe, które przetwarzają powstałą energię w ciepło.
Sama cewka ani powierzchnia płyty nie nagrzewają się w trakcie gotowania. Wytworzone pole elektromagnetyczne sprawia, że ciepło powstaje bezpośrednio w denku garnka. Dzięki temu płyta indukcyjna zaczyna podgrzewać potrawę niemal od razu i szybko osiąga zaprogramowaną moc. Nie dochodzi tu też do niepotrzebnych strat energii – nagrzewa się jedynie dno garnka, a nie cała powierzchnia pola, na którym go ustawimy.
Płyty indukcyjne mogą być wyposażone w szereg funkcji i zabezpieczeń, które ułatwiają gotowanie oraz chronią przed skutkami drobnych kuchennych wpadek, np. przed wykipieniem lub przypaleniem dania. Często mają też możliwość łączenia sąsiadujących pól grzewczych lub możliwość ustawienia garnka w dowolnym miejscu płyty (płyty bezstrefowe). Do gotowania na płycie indukcyjnej potrzebne są jednak specjalne garnki o ferromagnetycznym dnie – pozostałe naczynia nie zostaną wykryte i grzanie się nie uruchomi.
Zalety płyty indukcyjnej do zabudowy
- łatwe czyszczenie, nawet od razu po zakończeniu gotowania
- szeroki wybór urządzeń
- szybkie gotowanie
- liczne udogodnienia i funkcje (zależnie od modelu)
- pola grzewcze w różnych kształtach i z możliwością łączenia
- optymalne wykorzystanie energii
- mniejsze ryzyko oparzenia gorącą powierzchnią płyty.
Wady płyty indukcyjnej pod zabudowę
- konieczność używania specjalnych garnków
- wyższa cena zakupu.
Czytaj też: Jaką płytę indukcyjną wybrać? Rodzaje, najważniejsze parametry i cechy dobrej indukcji
Czym się różni płyta ceramiczna od płyty indukcyjnej?
Jak zdążyliśmy się przekonać, podstawową różnicą między płytą indukcyjną a ceramiczną jest zasada działania, a więc sposób przekazywania ciepła z urządzenia do potrawy. Pociąga ona za sobą też kolejne odmienności, które mogą przesądzać o tym, która płyta jest lepsza ceramiczna czy indukcyjna?
Funkcjonalność – różnica między płytą ceramiczną a indukcyjną
Pod względem funkcjonalności zdecydowanie wygrywają płyty indukcyjne. Dlaczego? Spójrzmy tylko na listę wad – indukcja ma ich zdecydowanie mniej. Jej atutem jest również ogromna gama funkcji dodatkowych: od tak prostych, lecz przydatnych, jak timer lub możliwość ręcznego łączenia pól, aż po automatyczne rozpoznawanie naczynia, sensor smażenia i gotowania. Płyty ceramiczne z nielicznymi, raczej bazowymi funkcjami, zostają daleko w tyle.
Zużycie prądu – płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Indukcyjna. Płyty indukcyjne zwykle mają większą moc od płyt ceramicznych. Teoretycznie mogłoby to oznaczać też większe zużycie energii. W rzeczywistości jest jednak inaczej – szacuje się, że indukcja zużywa 15-30% mniej prądu niż płyta ceramiczna. Dzieje się tak z powodu różnicy w ich sprawności – efektywność płyty indukcyjnej to ok. 90%, a ceramicznej zaledwie 60%. Kuchnie ceramiczne po prostu gotują wolniej i mają większe straty energii.
Ile prądu zużywa płyta indukcyjna? To zależy od mocy urządzenia, ilości wykorzystywanych pól, ustawień gotowania i czasu pracy urządzenia. Przyjmijmy, że płyta ma moc 7 kW, a my korzystamy z 2 palników na średnich poziomach mocy. Zakładając, że płyta indukcyjna na prąd działa każdego dnia przez 1,5 godziny, pobierając 3kW, to w ciągu 30 dni zużyje 135 kWh. W przypadku płyty ceramicznej, zużycie prądu pozwalające na ugotowanie tych samych potraw będzie wynosić od 155 do 175,5 kWh.
Zdrowie – płyta ceramiczna czy indukcyjna?
To zależy. W kwestii bezpieczeństwa płyt ceramicznych nie ma żadnych wątpliwości – gotowanie na nich w żaden sposób nie wpływa ani na użytkownika ani na przygotowywane jedzenie. Dyskusyjny jest natomiast wpływ płyt indukcyjnych na zdrowie. Podkreślmy, że nie ma żadnych badań jednoznacznie wskazujących na szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego emitowanego przez płytę. Mimo to istnieją pewne przesłanki, które nakazują przestrzeganie pewnych zasad bezpieczeństwa podczas korzystania z indukcji. Producenci zwykle zamieszczają w instrukcji obsługi informacje, by nie przebywać w odległości mniejszej niż 30 cm od pracującego urządzenia. Szczególną ostrożność zaleca się też w przypadku kobiet w ciąży, małych dzieci oraz osób korzystających z niektórych sprzętów medycznych (rozruszników serca, aparatów słuchowych, elektronicznych protez).
Co jest lepsze – płyta ceramiczna czy indukcyjna? Naszym zdaniem, jeśli ufasz zapewnieniom producentów sprzętu AGD i wynikom dotychczasowych badań, możesz z powodzeniem wybrać wygodniejszą w użytkowaniu płytę indukcyjną. Jeśli jednak masz obawy i nie byłbyś w stanie w spokoju korzystać z indukcji, postaw na płytę ceramiczną. Osoby z rozrusznikami serca, aparatami słuchowymi i innymi urządzeniami medycznymi powinny zasięgnąć opinii lekarza przed zakupem indukcji.
Czyszczenie płyty ceramicznej vs czyszczenie płyty indukcyjnej
Czyszczenie płyty indukcyjnej. Pod względem utrzymania w czystości lepiej wypadają płyty indukcyjne. Zawdzięczają to głównie swojej niezbyt mocno nagrzewającej się powierzchni, która szybko stygnie po wyłączeniu urządzenia. Dzięki temu wszelkie resztki, rozlane sosy czy wykipiałe dania można zetrzeć niemal od razu, bez obawy o oparzenie dłoni.
W przypadku ceramiki nie jest to takie proste. Szkło na jej powierzchni rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur, przez co resztki szybko się przypalają i przywierają. Ich usunięcie jest możliwe dopiero po dłuższym czasie, kiedy płyta ostygnie. Zanim to jednak nastąpi, plamy i zabrudzenia zdążą się utrwalić, a ich wyczyszczenie stanie się bardziej pracochłonne.
Jeśli chodzi o codzienne, bieżące czyszczenie zimnej płyty indukcyjnej i ceramicznej, to możemy postawić je na równi. Powierzchnia obu z nich jest najczęściej wykonana z takiego samego materiału i wymaga podobnego traktowania. W sytuacjach awaryjnych bezapelacyjnie wygrywa jednak indukcja.
Jaką płytę łatwiej wybrać – indukcyjną czy ceramiczną?
Indukcyjną, ale… Ilość modeli płyt indukcyjnych dostępnych w sklepach jest kilkukrotnie większa niż ilość płyt ceramicznych. Indukcje oferowane są w wielu rozmiarach, kolorach, kombinacjach ilości, układu i rodzaju pól grzewczych oraz z różnorodnym zestawem funkcji dodatkowych – zdecydowanie jest w czym wybierać. W przypadku urządzeń ceramicznych ten wybór jest mocno okrojony. Jeśli jednak nie interesują Cię nowoczesne sprzęty z licznymi udogodnieniami, to nie powinieneś negatywnie odczuć tej różnicy.
Płyta indukcyjna czy ceramiczna – koszty zakupu
Ceramiczna, ale… Najtańszą czteropalnikową płytę ceramiczną można mieć już za 600 zł. Najdroższe urządzenia to koszt ok. 2000 zł, choć pojedyncze modele renomowanych marek mogą kosztować nawet 3500 zł.
Ceny płyt indukcyjnych 60 cm zaczynają się już poniżej 800 zł, a mogą dochodzić nawet do 5 (i więcej) tysięcy zł. Na zakup sprzętu ze średniej półki warto przeznaczyć ok. 2,5 tys. zł.
Choć ceny zakupu przemawiają na korzyść płyt ceramicznych, to już koszty eksploatacji zdecydowanie przeciągają linę na stronę indukcji, która zużywa mniej prądu. Co to znaczy „mniej”? Sprawdź w poprzedzających akapitach.
Co lepsze – płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Odpowiedź na pytanie: płyta ceramiczna czy indukcyjna jest bardzo indywidualną kwestią. Wybór płyty elektrycznej do zabudowy zależy tu od preferencji użytkownika, jego przyzwyczajeń, budżetu i nie tylko. To, co będzie lepsze dla jednej osoby, dla innej może okazać się totalną klapą. Właśnie dlatego skupiliśmy się na wskazaniu, czym różni się płyta indukcyjna od ceramicznej – dzięki tym informacjom będziesz mógł rozważyć wszystkie za i przeciw, by w końcu podjąć decyzję i znaleźć urządzenie, które spełni wszystkie Twoje oczekiwania.