Elektryczna maszynka do makaronu – must have miłośnika domowej pasty
Elektryczna maszyna do robienia makaronu doskonale sprawdzi się w kuchni osób cierpiących na nieustanny brak czasu, które nie chcą rezygnować z jedzenia najwyższej jakości. Takie urządzenie nie tylko rozwałkuje i pokroi ciasto – niektóre modele również wyrobią je na odpowiednią konsystencję, a nawet pomogą precyzyjnie odmierzyć proporcje składników. Dzięki takim funkcjom automatyczne maszynki pokochają też kuchenni nowicjusze przygotowujący swoje pierwsze potrawy kuchni włoskiej oraz smakosze domowej pasty, którym znudziło się już żmudne, ręczne przygotowywanie makaronu.
Zalety elektrycznych maszynek do makaronu docenią również:
- osoby na specjalnych dietach (np. keto, bezglutenowej, niskowęglowodanowej), które nie mogą spożywać zwykłych makaronów z marketu
- fani kulinariów, którzy lubią eksperymentować z różnymi rodzajami ciasta i dodawać do niego rozmaite, nietypowe składniki
- duże rodziny, w których zrobienie makaronu na wspólny obiad zajmuje sporo czasu
- seniorzy, którzy nie mają już siły na ręczne przygotowanie makaronu od A do Z.
Elektryczna maszynka do wałkowania i krojenia makaronu czy robot do makaronu?
Kiedy już zdecydujesz się na zakup elektrycznej maszynki do makaronu, powinieneś zastanowić się, jakiego typu urządzenia potrzebujesz. W sklepach znajdziemy 2 rodzaje maszynek: sprzęty z rolkami służącymi do wałkowania wcześniej przygotowanego ciasta i krojenia go na wybraną szerokość oraz roboty do makaronu, które samodzielnie zagniatają ciasto, a następnie przygotowują z niego wybrany rodzaj pasty. Z pozoru oba służą do tego samego, lecz ich konstrukcja, sposób użytkowania i możliwości są całkiem inne. Kto powinien wybrać włoską maszynkę, a kto bardziej polubi się z robotem? Przekonajmy się.
Włoska maszynka do makaronu z silnikiem elektrycznym – swojski makaron w tradycyjnym stylu
Elektryczne maszynki w tradycyjnym stylu wyposażone są w silniczek, który napędza rolki. Dzięki temu wałkowanie ciasta i krojenie makaronu są szybsze oraz nie wymagają użycia siły. W niektórych maszynkach mamy do dyspozycji zarówno silniczek, jak i korbę, co daje użytkownikowi większą elastyczność.
Dzięki dołączanym przystawkom, te urządzenia przygotują niemal każdy rodzaj długiego, płaskiego makaronu. Docenią je więc miłośnicy spaghetti, tagliatelle, angel hair, fettuccine i tagliolini. Elektryczne maszynki będą też świetnym wyborem dla fanów ravioli – niektóre z nich mają specjalne przystawki pozwalające na automatyczne tworzenie pierożków z farszem.
Tego typu sprzęty polecamy osobom, które nie tylko chcą szybciej i wygodniej przygotować ulubiony rodzaj pasty, ale też lubują się w tradycyjnym, włoskim designie i przedkładają wygląd nad funkcjonalność. Jeśli ręczne przygotowanie ciasta lub zagniatanie go w robocie planetarnym nie jest dla Ciebie problemem, to szukaj swojego ideału właśnie wśród włoskich elektrycznych maszynek do makaronu. W zależności od producenta, konstrukcji i elementów dołączonych do zestawu, takie maszynki kosztują od ok. 350 zł do grubo ponad 1000 zł. Jeśli jednak wolisz penne lub canneloni, to nie będziesz zadowolony z elektrycznej maszynki z rolkami – jej konstrukcja nie pozwala na przygotowanie „przestrzennych” makaronów.
Najlepsza elektryczna maszynka do makaronu – ważne funkcje i udogodnienia
Oferta sklepów z elektrycznymi maszynkami do makaronu nie powala na kolana – do wyboru będziesz mieć tylko kilka, w porywach do kilkunastu modeli z silniczkiem. Tak mała ilość to spore ograniczenie, ale też możliwość łatwego i szybkiego porównania poszczególnych sprzętów oraz sprawnego zadecydowania, jaka maszynka do makaronu najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Wybierając swoją idealną elektryczną maszynkę do makaronu, koniecznie zwróć uwagę na:
- moc – zwykle mieści się w przedziale 70-100 W. Im mocniejsze będzie urządzenie, tym szybciej poradzi sobie z wałkowaniem i krojeniem ciasta. Mocne maszynki polecane są do częstego przygotowywania dużej ilości makaronu. Do sporadycznego użytku spokojnie wystarczy Ci najsłabsza wersja
- szerokość roboczą – jest to maksymalna szerokość, na jaką maszynka może rozwałkować ciasto. Większa przyspiesza pracę, ale teżwpływa na gabaryty urządzenia i dodatkowych przystawek
- możliwość regulacji grubości ciasta – dobra maszynka do makaronu powinna mieć regulację w minimum kilkustopniowej skali, co pozwoli na przygotowanie różnych typów makaronów
- uchwyt do mocowania na blacie – sprawdź, czy wygodnie się dokręca i odkręca oraz czy zamocowana maszynka jest stabilna i nie przesuwa się. Porównaj też zakres pracy uchwytu z grubością swojego blatu
- zawartość zestawu – absolutne minimum to maszynka, silniczek i 1 przystawka (dołączana lub wbudowana). Warto wybierać modele z dołączonymi akcesoriami do czyszczenia oraz przystawkami pozwalającymi przygotować Twoje ulubione rodzaje makaronu
- możliwość dokupienia dodatkowych przystawek do maszynki do makaronu – nawet jeśli sądzisz, że nie potrzebujesz ich już teraz, to za 2-3 lata możesz zmienić zdanie. Warto wtedy mieć możliwość rozbudowania swojej maszynki o kolejne przystawki z innymi wykrojnikami (tzw. grzebieniami)
- jakość zastosowanych materiałów – najlepsze i najbardziej trwałe maszynki wykonane są ze stali nierdzewnej. Wszystkie materiały powinny być solidne i dobrze spasowane, a metalowe elementy – zabezpieczone przed korozją.
Jeśli chcesz czasem pobawić się w manualne wałkowanie makaronu, sprawdź, czy wybrany przez Ciebie model ma też możliwość zamontowania korbki.
Automatyczna maszynka do robienia makaronu i do wyrabiania ciasta
Robot do makaronu jest urządzeniem, które niemal zupełnie przejmuje kontrolę nad przygotowaniem domowego makaronu. Rolą użytkownika jest jedynie wybranie tarczy pozwalającej stworzyć dany kształt makaronu, wsypanie składników na ciasto do pojemnika, uruchomienie urządzenia, a po pewnym czasie – odebranie gotowego, surowego makaronu. Z tego względu jgo zalety docenią miłośnicy pasty, którzy nie mają czasu na gotowanie lub zwyczajnie nie lubią tego robić.
Automatyczna makaroniarka doskonale sprawdzi się u osób, które przygotowują bardzo dużo swojskiego makaronu, a jednocześnie nie czerpią radości z procesu zagniatania ciasta, wałkowania go, a następnie krojenia w wybrane kształty. Będzie ona też dobrym wyborem dla poczatkujących kucharzy – najlepsze modele wyposażone są we wbudowaną wagę, która odmierza potrzebną ilość mąki, a nawet podpowiada, ile wody użyć, by ciasto na makaron było zawsze doskonałe. Na koniec, automatyczne maszynki do makaronu polecimy również miłośnikom rureczek penne, paccheri i maccheroni oraz muszelek conchiglie. Dołączone do nich nasadki i tarcze, przez które przeciska się ciasto, pozwalają na stworzenie tych makaronowych cudów we własnej kuchni.
Parametry automatycznej maszynki do makaronu
Wybierając najlepszy robot do makaronu do swojej kuchni, powinieneś kierować się nieco innymi kryteriami niż w przypadku elektrycznej włoskiej maszynki. Do najważniejszych z nich zaliczamy:
- moc – najczęściej waha się ona do 150 do 300 W, a do częstego, domowego użytku wystarczy już 200-watowy sprzęt. Większa moc oznacza, że maszynka wyrobi więcej ciasta, a następnie szybciej stworzy z niego finezyjne, makaronowe kształty
- zawartość zestawu – poza nasadkami do wyrobu makaronu, wiele maszynek ma również tarcze do ciasteczek, a nawet końcówki do wyrobu kiełbas. Duża ilość nasadek daje większą elastyczność, ale zwykle oznacza też wyższą cenę, dlatego zastanów się, czy na pewno potrzebujesz rozbudowanego zestawu
- dostępność dodatkowych nasadek – pozwoli zwiększać zakres zastosowań robota w miarę Twoich potrzeb, a także dokupić nasadkę, która zagubi się w kuchennym rozgardiaszu
- czas przygotowania makaronu – im krótszy, tym szybciej z mąki, wody i dodatków powstaną gotowe do ugotowania penne, spaghetti, pappardelle lub makaron do rosołu domowej roboty
- wielkość pojemnika na ciasto – średnio wynosi od 400 do 800 g. Małe pojemniki sprawdzą się w domach singli, par i rodzin 2+1, a duże – u osób, które robią makaron „na zapas (do suszenia, mrożenia) lub mają dużą rodzinę
- prostota czyszczenia – sprawdź, czy elementy maszynki można łatwo rozmontować i wyczyścić lub umyć w zmywarce
- wbudowana waga – nie jest konieczna, lecz znacznie ułatwia i przyspiesza pracę, umożliwiając sprawne i dokładne odmierzenie składników
- wymiary urządzenia – automatyczna makaroniarki są większe niż włoskie maszynki z silnikiem. Jeśli masz mało miejsca do przechowywania, wybierz jak najbardziej kompaktowy sprzęt.
Czym zastąpić elektryczną maszynkę do makaronu?
Oprócz maszynek elektrycznych, w sklepach dostępne są też inne typy maszynek do makaronu. Wybór jest ogromny, dlatego każdy z pewnością znajdzie sprzęt, który idealnie spełni jego wymagania. Co ważne, taki zakup wcale nie musi zrujnować domowego budżetu – najprostsze maszynki można mieć już za kilkadziesiąt złotych!
Jednak maszynka to nie jedyne urządzenie elektryczne, z pomocą którego można przygotować doskonałą, domową pastę. Równie dobrze nadają się do tego robot kuchenny oraz… maszynka do mielenia mięsa. Jak to możliwe? Poznaj różne rodzaje maszynek do makaronu oraz alternatywne urządzenia do wyrobu pasty .