Ręczna maszynka do makaronu – domowa pasta w włoskim stylu
Pewnie każdy z nas kojarzy tradycyjną, włoską maszynkę do makronu na korbkę. Wyróżnia ją prosta konstrukcja, łatwe i szybkie czyszczenie oraz spora trwałość – najlepsze maszynki do makaronu ze stali nierdzewnej mogą służyć nawet kilkanaście lat. Zbudowana jest z metalowych lub (rzadziej) plastikowych wałków, które obracają się w rytm kręcenia korbką. Do stabilnego ustawienia maszynki na blacie służy antypoślizgowy zacisk, dzięki któremu sprzęt nie przesuwa się w trakcie pracy.
Używanie takiej maszynki wymaga nieco siły fizycznej i wytrzymałości – napędzana jest ona siłą mięśni użytkownika, dlatego już przepuszczeniu kilku partii ciasta pomiędzy praskami można poczuć piekący ból ramienia. Ze względu na rodzaj „napędu”, szybkość pracy maszynki, a więc i tempro produkcji makaronu zależy właśnie od osoby, która obsługuje urządzenie.
Przed rozpoczęciem pracy, konieczne jest jednak przygotowanie ciasta makaronowego (ręcznie lub z pomocą robota planetarnego), które następnie umieszcza się pomiędzy wałkami. W zależności od modelu, maszynka może służyć jedynie do krojenia ciasta lub też do wałkowania oraz krojenia.
Włoska maszynka do makaronu – wałkowanie i krojenie w jednym
Maszynki do wałkowania i krojenia znane są niemal na całym świecie. Są idealne dla kucharzy-amatorów, którzy chcą szybko przygotować domowy makaron w niewielkiej ilości.
Jak działa włoska maszynka do makaronu? Pomiędzy wałki wkłada się ciasto makaronowe, które następnie jest rozwałkowywane na płat o wybranej przez użytkownika grubości i sporej powierzchni. Po rozwałkowaniu całego ciasta, do maszynki przypina się przystawkę z rolkami zwanymi grzebieniami, które kroją płaty ciasta na wstęgi, wstążki lub nitki. Zwykle tego typu maszynki mają kilka wymiennych przystawek do różnych rodzajów makaronów, np.:
- tagliolini
- fettuccine
- tagliatelle
- spaghetti
- nitki
- reginette
- lasagne.
Dostępne rodzaje makaronów oraz zakres regulacji grubości ciasta zależy od konkretnego modelu maszynki. Niektóre włoskie maszynki mają też specjalne przystawki, które umożliwiają jednoczesne nadziewanie i krojenie pierożków ravioli. Inne natomiast mają kilka rzędów wałków i grzebieni zamocowanych na stałe – takich modeli zwykle nie da się już rozbudować o dodatkowe przystawki. Na koniec warto wspomnieć, że funkcja wałkowania ciasta sprawdzi się też przy produkcji domowych pierogów lub wigilijnych uszek do barszczu.
Zaletami ręcznej maszynki do robienia makaronów są:
- kompaktowe wymiary i łatwe przechowywanie
- elegancki design w stylu retro
- prosta obsługa i konserwacja
- przyspieszenie produkcji domowej pasty
- możliwość rozbudowy o dodatkowe przystawki do krojenia innych rodzajów makaronów (wybrane modele).
Oprócz plusów, takie maszynki do wyrobu makaronu mają też minusy:
- ich obsługa wymaga użycia siły i może być męcząca
- konieczne jest wcześniejsze zagniecenie ciasta makaronowego.
Najprostsza maszynka do krojenia makaronu
Proste i tanie maszynki do makaronu, zwane też krajarkami, umożliwiają pocięcie już rozwałkowanego ciasta na makaron nitki do rosołu. To kompaktowe sprzęty kuchenne, które działają tak samo jak maszynki włoskie, lecz są od nich znacznie mniejsze. Nie mają przy tym funkcji wałkowania oraz wymiennych przystawek. Idealnie sprawdzą się w domach tradycjonalistów, którzy chcą samodzielnie zagniatać ciasto, wałkować je i suszyć, ale nie mają już ochoty na krojenie go w cienkie paseczki.
Elektryczna maszynka do makaronu i pierogów
Elektryczna maszynka do makronu wygląda i działa niemal tak samo, jak jej ręczna, włoska siostra. Różnica tkwi jednak w napędzie – maszynki elektryczne wyposażone są w silniczek, który obraca metalowe wałki lub grzebienie. Dzięki temu użytkownik może skupić się na podtrzymywaniu rozwałkowanego ciasta oraz gotowego makaronu zamiast na męczącym kręceniu korbką.
Do zalet elektrycznej maszynki do makaronu z obracającymi się rolkami zaliczamy:
- szybkie i sprawne działanie
- łatwe czyszczenie elementów mających kontakt z ciastem
- ciekawy design, często w stylu retro
- możliwość przygotowania zarówno pokrojonego makaronu, jak i płatów na lasagne lub rozwałkowanego ciasta na pierogi
- możliwość wykonania ravioli z nadzieniem (jeśli dokupisz odpowiednią przystawkę).
Niestety, tego typu maszynki do makaronu mają też sporo wad. Najważniejszą z nich jest konieczność wcześniejszego przygotowania ciasta na makaron – w tym akurat urządzenie nas nie wyręczy. Wybierając taki model maszynki musisz liczyć się z koniecznością ręcznego wyrobienia ciasta lub zaopatrzyć się w dobry robot planetarny do zagniatania ciasta, który zrobi to za Ciebie. Pozostałymi wadami elektrycznych włoskich maszynek do makaronu są:
- możliwość przygotowania jedynie płaskich rodzajów makaronów (zapomnij o penne i canneloni)
- kilkuetapowy proces przygotowania pasty (zagniatanie ciasta, wałkowanie, krojenie)
- konieczność ustawienia w pobliżu gniazdka elektrycznego.
Automatyczna maszynka do robienia makaronu
Automatyczne maszynki do makaronu to najbardziej zaawansowane urządzenia, które umożliwiają przygotowanie doskonałej domowej pasty przy minimalnym udziale i wysiłku użytkownika. W odróżnieniu od stylowych włoskich maszynek, roboty do makaronu wykonane są głównie z tworzywa sztucznego i mają znacznie bardziej nowoczesny design.
Zbudowane są z pojemnika z mieszadłami, do którego wsypuje się składniki na ciasto oraz tarczy formującej, przez którą podajnik ślimakowy (lub podobny mechanizm) przeciska wyrobione już ciasto, tworząc gotowy do ugotowania makaron. Niektóre maszynki mają też zintegrowaną wagę pozwalającą szybko odmierzyć składniki, podpowiadają zalecane proporcje mąki i wody, a nawet… samodzielnie pobierają wodę z wbudowanego pojemnika. Do każdego automatu do makaronu dołączone są różne tarcze, które umożliwiają przygotowanie wielu ciekawych rodzajów pasty. W zależności od modelu, mogą być to:
- penne
- spaghetti o różnej grubości
- udon
- lasagne
- fusilli
- tagliatelle
- pappardelle
- angel hair
- fettuccine
- tagliolini
- pennette
- maccheroni rigati
- pici
- paccheri
- giglio rigato
- eliche.
Najlepsze automatyczne maszynki do pasty mają też udogodnienia zapobiegające sklejaniu się świeżego makaronu, np. nasadki wyciskające makaron pionowo w dół, a nie do przodu lub wbudowany wentylator, który suszy świeżo przeciśnięte kluski i kluseczki.
Czytaj też: Jak wybrać dobrą elektryczną maszynkę do makaronu? Poradnik
Urządzenie do makaronu może posłużyć też do wyrabiania ciasta na chleb lub spód szarlotki, do produkcji domowych ciasteczek, a nawet… wędlin! Jeśli masz w zestawie specjalne końcówki do wyciskania ciastek w różnych kształtach lub do nadziewania kiełbas, to nic nie stoi na przeszkodzie, by z nich skorzystać.
Zalety automatycznej maszyny do makaronu:
- niemal zupełna automatyzacja całego procesu produkcji pasty
- możliwość przygotowania wielu rodzajów makaronów i klusek
- prosta obsługa, dla początkujących i zaawansowanych
- szybkie działanie
- możliwość zagniatania ciasta nie tylko na makaron
- nasadki do ciasteczek lub do napełniania kiełbas.
Wady domowych robotów do robienia makaronu:
- wysoka cena zakupu
- brak możliwości jednoczesnego wycinania i nadziewania ravioli
- dłuższe i bardziej czasochłonne czyszczenie niż w przypadku włoskiej maszynki do pasty.
A może profesjonalna maszyna do makaronu? Kiedy warto ją kupić?
W specjalistycznych sklepach gastronomicznych znajdziemy profesjonalne maszynki do makaronu, przeznaczone do restauracji oraz cateringów. Są to tradycyjne włoskie maszynki, niekiedy uzupełnione o silniczek elektryczny, który automatyzuje pracę urządzenia.
Produkuje się je z myślą o częstym użytkowaniu, dlatego są mocne, wykonane z najbardziej wytrzymałych materiałów (zazwyczaj ze stali szlachetnej), trwałe i solidne. Z tego względu w profesjonalną maszynkę elektryczną powinny zainwestować osoby, które przygotowują domowy makaron często lub w dużych ilościach.
Zaletą gastronomicznych maszynek do makaronu jest też (zazwyczaj) spora różnorodność przystawek, co pozwala przygotować wiele rodzajów pasty, od popularnego spaghetti i tagliatelle aż po rzadko spotykane reginette lub trenette. Takie urządzenia są droższe od maszynek dla kucharzy-amatorów. Pamiętaj jednak, że za tą ceną idzie też trwałość – najlepsze modele z powodzeniem posłużą Ci przez kilkanaście lat.
Ile kosztuje maszynka do robienia makaronu? Ceny urządzeń
Cena maszynki do makaronu będzie zależna od jej rodzaju, sposobu wykonania, zastosowanych materiałów, dołączonych do zestawu przystawek… słowem: od wielu różnych czynników. Jeśli masz już na oku pewien model, to przed zakupem koniecznie porównaj oferty różnych sklepów – mogą różnić się nawet o kilkadziesiąt procent!
Zastanawiasz się, jakie urządzenie zmieści się w Twoim budżecie? Poniżej przedstawiamy orientacyjne ceny maszyn do makaronu różnych typów.
- Najprostszą maszynkę do cięcia makaronu można kupić już za ok. 50-60 zł.
- Ręczne, włoskie maszynki do wałkowania i krojenia makaronu to wydatek minimum 150-200 zł.
- Najtańsza elektryczna maszynka do robienia makaronu kosztuje ok. 500 zł. Ceny topowych modeli zaczynają się od 800 zł.
- Zakup automatycznej maszynki do makaronu (robota do makaronu) wiąże się z wydatkiem ok. 400-1300 zł.
Gdzie można kupić maszynkę do makaronu?
Jeśli chcesz kupić dobrą maszynkę do makaronu, to nie polecamy Ci zaczynać poszukiwań od sklepów stacjonarnych – ich oferta jest zwykle uboga, a niektóre z nich w ogóle nie mają takich urządzeń na stanie. Lepszym pomysłem będą sklepy internetowe i to zarówno popularne elektromarkety, jak i sklepy online dla fanów kulinariów. W większości z nich znajdziesz przynajmniej kilka różnych modeli maszynek do wyrobu makaronu, które pozwolą Ci sprecyzować oczekiwania i zawęzić pole wyboru.
W poszukiwaniu profesjonalnej, włoskiej lub elektrycznej maszyny do makaronu najlepiej udaj się do specjalistycznego sklepu dla gastronomii.
Czym zastąpić maszynkę do pasty? Alternatywne urządzenia do wyrobu makaronu
Jeśli chcesz zautomatyzować produkcję domowej pasty, nie musisz od razu kupować maszynki do makaronu. Być może masz już urządzenia, które wystarczy rozbudować o specjalną przystawkę lub końcówkę umożliwiającą wałkowanie i krojenie płatów ciasta lub wyciskanie makaronowych świderków, rureczek i spiralek.
Robot kuchenny z maszynką do makaronu
Jeśli chcesz zamienić swój robot kuchenny w robot do robienia makaronu, zaopatrz się w odpowiednią przystawkę. Dzięki niej przygotujesz swoją pastę korzystając tylko z 1 urządzenia – najpierw zagnieciesz ciasto w misie robota, a następnie rozwałkujesz je i pokroisz z użyciem dołączanych przystawek.
Znakomita większość producentów ma w ofercie przynajmniej kilka typów przystawek pozwalających przygotować najpopularniejsze typy pasty. Przystawki do makaronu Bosch, Zelmer i Kitchen Aid działają na takiej samej zasadzie, jak elektryczne maszynki włoskie. Kenwood dodatkowo proponuje przystawkę do wyciskania krótkich makaronów oraz do nadziewania ravioli. Cena tych akcesoriów jest niemal identyczna, jak cena nowej maszynki elektrycznej, dlatego przed zakupem zastanów się, czego dokładnie oczekujesz od swojego urządzenia. My z pewnością możemy polecić przystawki osobom, które mają już robota kuchennego i szukają kompaktowego sprzętu do makaronu, który będzie łatwy w przechowywaniu i nie zajmie zbyt dużo miejsca.
Mieliśmy okazję testować robota planetarnego Kenwood, do którego można dokupić zarówno przystawkę z rolkami i grzebieniami, jak i wykrojnik do wyciskania makaronów o różnych kształtach. Przejdź do testu robota Kenwood Prospero+ KHC29.P0Si i sprawdź, jak się spisał!
Makaron z maszynki do mięsa
Alternatywą dla maszynki do makaronu jest również maszynka do mięsa wyposażona w specjalne tarcze lub nakładki. Wystarczy zamontować wybraną przystawkę, wrzucić do urządzenia wcześniej zagniecione ciasto i uruchomić je lub rozpocząć kręcenie korbką. Resztą zajmie się podajnik ślimakowy, który przesunie ciasto i przeciśnie je przez otworki w tarczy, tworząc kształtne rurki, wstążki lub świderki.
Niektóre maszynki do mielenia mają w zestawie specjalne nakładki do makaronu, a do innych trzeba dokupić je oddzielnie. W obu przypadkach jest to dość tani sposób na domowy makaron – w zależności od producenta, zestaw 5-6 przystawek do różnych typów pasty kosztuje od ok. 30 do 100 zł.