Robot planetarny do wyrabiania i zagniatania ciasta – wykorzystaj jego możliwości!

Smak świeżego domowego ciasta i zapach, który unosi się w domu przy jego pieczeniu, przywołują najprzyjemniejsze wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Jednak wielu kucharzy amatorów rezygnuje z samodzielnych wypieków, ponieważ samo wyrabianie i zagniatanie ciasta bywa męczące i wydaje się skomplikowane. W tej sytuacji niezawodną pomocą będzie nowoczesny robot planetarny, który wykona za Ciebie najtrudniejszą pracę i dokładnie wyrobi ciasto, przygotowując je do pieczenia. Sprawdź, jakie funkcje i wyposażenie powinno mieć urządzenie do jego wyrabiania i zagniatania, aby wybrać odpowiedni model oraz w pełni korzystać z jego możliwości.
Spis treści

Czym jest robot planetarny?

Wybór odpowiedniego robota kuchennego nie jest łatwy ze względu na bardzo szeroką ofertę rynkową. Producenci proponują mnóstwo urządzeń, których zadaniem jest pomoc w gotowaniu i pieczeniu. Poszczególne modele różnią się funkcjonalnością, budową, wyposażeniem i ceną. Dlatego przed dokonaniem zakupu warto dokładnie im się przyjrzeć i sprawdzić, na jakie ich cechy i możliwości zwrócić uwagę.

Robot planetarny to profesjonalne i bardzo nowoczesne wielofunkcyjne urządzenie, które wyróżnia możliwość rozbudowy o różnorodne akcesoria. Dzięki ich wszechstronności jest ogromnym wsparciem w przygotowywaniu posiłków. Wyposażony w bogatą gamę przystawek może zastąpić nawet kilkanaście innych sprzętów kuchennych.

Jego cechą charakterystyczną jest wielokierunkowa praca mieszadeł, które obracają się wokół własnej osi oraz misy, co zapewnia szybszą i dokładniejszą pracę w porównaniu z innymi robotami kuchennymi. Ten ruch przypomina krążenie planet dookoła Słońca – stąd właśnie wzięła się jego nazwa.

Robot planetarny pozwala zdecydowanie skrócić czas przyrządzania wielu potraw. Choć jest kojarzony głównie jako urządzenie służące do wymieszania składników, jego możliwości są znacznie większe. Wyższe modele bez trudu siekają, kroją, szatkują, miksują i blendują produkty, mielą mięso czy wyciskają soki. Okażą się też niezwykle pomocne w wyrabianiu i zagniataniu ciast:

  • drożdżowego, kruchego i innych na słodkie wypieki
  • na pączki i faworki
  • na pieczywo: bułki, chleby, chałki, rogaliki czy brioszki
  • na pierogi
  • na makaron.

Wiele osób rezygnuje z ich samodzielnego przygotowania, ponieważ ręczne wyrabianie ciasta kojarzy się z męczącą i żmudną pracą oraz bałaganem w kuchni. Z dobrym robotem planetarnym ten najtrudniejszy etap przygotowywania domowych wypieków zostanie wykonany całkowicie bez Twojego wysiłku.

Budowa robota planetarnego

Najprościej można porównać robota planetarnego do sporego miksera z misą. Jednak to tylko pozory, ponieważ jest zdecydowanie bardziej skomplikowanym urządzeniem o większej funkcjonalności. Składa się z następujących elementów:

  • Korpus

Znak rozpoznawczy tych urządzeń; jest dostępny w wielu designerskich wariantach i różnych kolorach.

Porządny robot planetarny, który poradzi sobie z zagniataniem ciasta, powinna charakteryzować wysoka jakość wykonania. Dlatego najlepiej wybrać urządzenie z solidnym korpusem wykonanym ze stali nierdzewnej. Najlepiej na stabilnej postawie z antypoślizgowymi nóżkami lub podkładce, dla pełnego bezpieczeństwa podczas pracy.

  • Misa

W zależności od modelu urządzenia jest wykonana ze stali nierdzewnej, szkła lub tworzyw sztucznych i ma różną pojemność, najczęściej od 3 do 7 litrów.

  • Ruchoma głowica

To bardzo charakterystyczny element robotów planetarnych. Dzięki możliwości uniesienia jej górnej części można łatwo i swobodnie dodawać składniki do misy oraz zakładać i zdejmować akcesoria.

  • Gniazdo główne

Montuje się w nim podstawowe końcówki, np. do mieszania, miksowania czy ubijania.

  • Gniazdo średnich i szybkich obrotów

Umiejscowione przeważnie pod pokrywą w górnej części korpusu. Służy do montażu przystawek, których praca wymaga średniej lub dużej prędkości obrotów, takich jak blender, malakser czy sokowirówka.

  • Gniazdo wolnych obrotów

Usytuowane najczęściej w przedniej części korpusu, pod specjalną pokrywą. Mocuje się do niego przystawki, które nie wymagają dużej mocy obrotów np. wyciskarkę wolnoobrotową i maszynkę do mielenia mięsa.

  • Regulator obrotów

Najczęściej w formie pokrętła lub suwaka, umożliwia regulację obrotów – płynną lub kilkustopniową. Wyższe i bardziej zaawansowane model robotów planetarnych są wyposażone w wyświetlacze (także kolorowe) i przyciski z panelem sterowania, na których ustawia się wybrany tryb lub prędkość pracy.

  • Przycisk pracy pulsacyjnej

Niezwykle praktyczny i pomocny, ponieważ ta funkcja pozwala na chwilowe zwiększenie obrotów, aby np. rozdrobnić twardsze składniki (mi.in. nasiona, ziarna czy orzechy do wypieków). Ma go wiele robotów do wyrabiania ciasta.

Sprawdź, jaki prosty robot kuchenny wybrać, jeśli nie umiesz gotować.

Jeśli kochasz wypieki, zwróć szczególną uwagę na pojemność misy robota planetarnego

Jaki robot będzie najlepszy do wyrabiania i zagniatania ciasta?

Jaki robot planetarny będzie najlepszą i niezawodną pomocą w kreowaniu domowych wypieków? Powinien mieć wystarczającą moc, odpowiednie funkcje i akcesoria. Warto pamiętać, że wiele urządzeń poradzi sobie z wyrobieniem ciasta, ale nie wszystkie je zagniotą. Dlatego zwróć uwagę na informację zawartą na opakowaniu. Dobrze, aby znalazła się na nim adnotacja, że w konkretnym modelu z funkcją wyrabiania ciasta także je zagnieciesz.

To szczególnie ważne w przypadku ciasta drożdżowego, które – choć wymagające – jest podstawą wielu wypieków, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Przez użycie drożdży ma pulchną i elastyczną strukturę a podczas wyrastania kilkukrotnie zwiększa swoją objętość. Im dłużej się je wyrabia, tym mocniej będzie napowietrzone, aby nie kruszyło się po upieczeniu. Wymaga wiec dużo uwagi i cięższej pracy, którą z powodzeniem może wykonać za Ciebie robot.

Aby poradził sobie z tym trudniejszym zadaniem powinien mieć moc przynajmniej 1000 W i być wyposażony specjalną końcówkę do zagniatania – tzw. hak. Do jego przygotowania świetnie sprawdzi się również stalowa misa, którą można wcześniej podgrzać, aby ciasto szybciej wyrastało lub skorzystać z tej funkcji w robocie z wbudowaną płytą indukcyjną.

Modele robotów planetarnych z funkcją gotowania są świetnym wyborem dla miłośników pieczenia. Nie tylko usprawnią proces wyrastania ciast, ale pomogą też w przygotowaniu wielu bardziej wymagających wypieków (np. sufletów) czy temperowaniu czekolady.

Niezwykle istotną kwestią przy wyborze robota planetarnego jest decyzja, czy będziesz korzystać z jego możliwości także w przyrządzaniu dań wytrawnych i napojów. Jeśli zależy Ci na urządzeniu wielofunkcyjnym, postaw na modele wyposażone w zestaw wymiennych nakładek i przystawek, które przeistoczą urządzenie np. w malakser, sokowirówkę czy maszynkę do mielenia mięsa. Choć zajmie więcej miejsca w kuchni, z powodzeniem zastąpi kilka innych sprzętów, co dodatkowo uzasadnia większy wydatek, na który trzeba się przygotować przy tego typu maszynach.

Sprawdź, jaki robot kuchenny będzie dobry dla Ciebie.

Jak wybrać robot planetarny do domowych wypieków?

Aby w gąszczu przeróżnych urządzeń o niezliczonych funkcjach i akcesoriach wybrać to, które spełni wszystkie Twoje oczekiwania związane z przygotowaniem domowych wypieków, zwróć uwagę ich na najważniejsze cechy i parametry:

  • Moc urządzenia

Wyższa moc zawsze idzie w parze z większymi możliwościami maszyny i gwarantuje, że poradzi sobie nawet z bardziej wymagającymi kuchennymi zadaniami. A takimi są bez wątpienia wyrabianie i zagniatanie ciast. Dlatego najlepiej wybrać model o mocy przynajmniej 1000 W lub 1500 W. Roboty o jeszcze większej mocy zapewniają doskonałe rezultaty przetwarzania składników i bez trudu, błyskawicznie poradzą sobie z najtwardszymi produktami, takimi jak rabarbar czy orzechy, które możesz dodać np. do ciast i babeczek.

  • Regulacja obrotów

Obroty to parametr określający prędkości wirowania noży lub mieszadeł. W codziennym korzystaniu z robota ważny jest sposób ich regulacji. Urządzenia planetarne najczęściej mają skokową lub płynną regulację prędkości, a ustawia się je za pomocą specjalnego pokrętła lub suwaka (rzadziej przy użyciu przycisków plus i minus). Sprawdź, która opcja będzie dla Ciebie najwygodniejsza, ponieważ to podstawowa funkcja, której będziesz najczęściej używać, korzystając z robota.

W przypadku maszyny do wypieków najlepszym rozwiązaniem jest płynna regulacja prędkości, która umożliwia wygodne dopasowanie tempa pracy robota do specyfiki przygotowywanej potrawy. Umożliwia zarówno dynamiczne ubicie bitej śmietany do tortu lub białek na pianę do ciast i ciasteczek, jak i wolne, delikatne mieszanie lżejszych mas, np. owocowych musów czy kremów do przekładania.

  • Rodzaj misy

Misa jest jednym z najważniejszych elementów, na które należy zwrócić uwagę wybierając robot planetarny do wyrabiania i zagniatania ciasta. Istotne są jej:

a) Pojemność

Na rynku znajdziesz roboty kuchenne wyposażone w misy o pojemności od 3 do nawet 10 litrów (te jednak wykorzystywane są w profesjonalnej gastronomii). W popularnych modelach misa ma przeważnie od 5 do 7 litrów, co pozwala swobodnie przygotować w niej większą porcję wypieku. Ubijesz w niej np. pianę z 8–10 białek i wyrobisz nawet kilkukilogramowe ciasto. Postaw na większą misę jeśli gotujesz dla całej rodziny albo lubisz dzielić się swoimi wypiekami.

b) Wykonanie

Najtrwalsze i najbardziej wytrzymałe są misy ze stali nierdzewnej lub szlachetnej. Wykorzystanie tego materiału chroni je przed urazami mechanicznymi oraz zapobiega odbarwieniom i przejmowaniu zapachów.

c) Wykończenie

Warto zwrócić także uwagę na detale wykończenia misy, takie jak uchwyty ułatwiające przenoszenie czy dzióbek do przelewania ciasta zapobiegający zachlapaniu blatu lub stołu. Na ogół w środku misy znajduje się praktyczna podziałka do odmierzania składników a wyższe modele są wyposażone w specjalne oświetlenie jej wnętrza (umieszczone w głowicy robota), które ułatwia kontrolowanie postępów pracy.

Bardziej zaawansowane modele robotów planetarnych mają w zestawie dwie misy o różnych pojemnościach, co zwiększa komfort pieczenia i gotowania, lub obrotową misę, do której łatwiej można dodawać kolejne składniki podczas mieszania, nie przerywając pracy.

  • Wbudowana waga

Ważenie składników i ich dokładne odmierzanie to podstawowa czynność przy pieczeniu. Dzięki zintegrowanej w robocie wadze będzie bezproblemowe, łatwiejsze i niezwykle precyzyjne – z dokładnością nawet do 1 g. Odbywa się bezpośrednio w misie albo w przystawce (np. kielichu blendera), więc nie ma potrzeby używania i mycia dodatkowych naczyń. Nie będziesz też potrzebować oddzielnej wagi kuchennej, która zajmuje dodatkowe miejsce na blacie.

  • Dostępne akcesoria

O przeznaczeniu robota najczęściej świadczą jego akcesoria. W przypadku większości modeli bazowe wyposażenie pozwoli wyrobić i zagnieść ciasto oraz poszatkować, posiekać, pokroić i zetrzeć różne produkty. Jednak uzupełniony o dodatkowe przystawki umożliwi m.in. przygotowanie smoothies, koktajli i zup kremów, domowego makaronu, świeżych soków czy mieleniu mięsa. Dlatego już na etapie zakupu warto zweryfikować dostępne akcesoria, aby wybrać zestaw, który będzie dla Ciebie realną pomocą w codziennym gotowaniu.

Atrakcyjną opcją jest także możliwość późniejszej rozbudowy robota w opcjonalne akcesoria. Nie zawsze można od razu pozwolić sobie na zakup modelu z bogatszym wyposażeniem, a – dzięki kompatybilności przystawek w obrębie danej marki – będziesz mieć możliwość dokupowania kolejnych akcesoriów.

Robot planetarny zapewnia idealnie ubite jajka albo bitą śmietanę

Najważniejsze akcesoria pomocne w wyrabianiu i zagniataniu ciasta

Robot planetarny, który sprawdzi się do przygotowywania domowych wypieków, jest wyposażony w komplet praktycznych przystawek umożliwiających wyrabianie i zagniatania każdego rodzaju ciasta oraz miksowanie i ubijanie składników. Przy wyborze urządzenia zwróć uwagę, czy ma w zestawie:

  • Uniwersalne mieszadło – umożliwi wyrobienie różnych ciast m.in. piaskowego, biszkoptowego czy makaronowego, przygotowanie ciasteczek, pierniczków, babeczek i cukierków, a także różnego rodzaju nadzień i farszów, puree (np. owocowych do przekładania ciast) oraz wielu innych dań.
  • Hak do zagniatania ciasta  – niezbędny do wyrabiania ciasta drożdżowego, chlebowego, na pączki, pizzę czy makaron. Jego wyprofilowany kształt sprawia, że skutecznie miesza ciasto, jednocześnie zapobiegając jego narastaniu.
  • Trzepaczka  – doskonale nadaje się do mieszania i ubijania składników. Z jej pomocą ubijesz białka do ciast czy na bezę, bitą śmietanę oraz przygotujesz lżejsze ciasta i masy, suflety oraz sosy. Nadaje składnikom puszystej konsystencji i równomiernie je ubija.
  • Mieszadło elastyczne –bardzo praktyczne dzięki elastycznym skrzydełkom, które dokładnie zbierają przetwarzane produkty ze ścianek misy. Eliminuje konieczność zeskrobywania składników z misy podczas mieszania, np. przy przygotowywaniu kremów na bazie masła i cukru.
  • Mieszadło do przekładania – świetnie sprawdza się do mieszania kremów, musów, ciast i sorbetów, zapobiegając utracie ich puszystości.
Przejdź do
top