Szuflada pod piekarnikiem – czy to tylko dodatkowy schowek?
Zapewne każdy z nas kojarzy wygląd tradycyjnej kuchenki gazowej, która jeszcze kilkanaście lat temu znajdowała się w niemal każdym domu. Poza płytą z palnikami i piekarnikiem, znajdowała się w niej również pojemna metalowa szuflada. Wiele osób wykorzystywało ją jako dodatkową przestrzeń do przechowywania akcesoriów do gotowania i pieczenia: blach do ciasta, form i foremek, patelni, a nawet desek do krojenia lub drewnianych przyborów kuchennych.
Takie zastosowanie szuflady pod piekarnikiem było na tyle oczywiste i naturalne, że raczej nikt nie zastanawiał się nad dodatkowymi funkcjami, jakie może ona pełnić w trakcie przygotowania posiłków. Tymczasem szuflada ta ma specjalne zastosowanie, które z pewnością przyda Ci się podczas gotowania, oczekiwania na gości lub przy organizacji dłuższych przyjęć z bufetem na ciepło.
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Pierwotnym zastosowaniem szuflady pod piekarnikiem jest utrzymywanie temperatury gotowych potraw przed podaniem ich na stół. Właśnie taki cel przyświecał jej twórcom – miała za zadanie zapobiegać wystygnięciu przygotowanego wcześniej dania.
Teraz z pewnością masz w głowie mnóstwo pomysłów na wykorzystanie tej właściwości szuflady pod piekarnikiem. Świetnie sprawdzi się ona m.in. do:
- podgrzewania ziemniaków w oczekiwaniu na upieczenie się mięsa lub odwrotnie
- utrzymywania temperatury usmażonych kotletów, nim skończymy smażenie wszystkich porcji
- podgrzania talerzy przed podaniem obiadu
- przechowywania porcji jedzenia dla spóźnionych gości
- suszenia ziół, owoców i grzybów
- roztapiania czekolady lub podgrzewania gotowej masy w puszce.
Zapewne zadajesz sobie pytanie, czy przygotowanego dania nie można pozostawić w piekarniku. Niestety, w większości przypadków nie jest to dobre rozwiązanie – taka potrawa może szybko wysychać i stać się niesmaczna. Wilgotność panująca w szufladzie zapobiegnie utracie soczystości, dlatego danie będzie smakowało tak samo, jak zaraz po przygotowaniu.
Ze względu na bliskość źródła ciepła, producenci odradzają przechowywanie w szufladzie pod piekarnikiem łatwopalnych materiałów: drewnianych akcesoriów, papierowych instrukcji obsługi i zeszytów z przepisami oraz plastikowych naczyń.
Jakie modele piekarników posiadają szufladę grzewczą?
Jak wspomnieliśmy, klasyczna szuflada grzewcza występowała głównie w wolnostojących kuchenkach gazowych i elektrycznych. Obecnie takie urządzenia odchodzą już do lamusa, a ich miejsce zajmują płyty grzewcze i piekarniki do zabudowy, które w standardzie nie mają miejsca służącego do podtrzymywania temperatury dań.
Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zapomnieć o korzyściach, jakie daje posiadanie szuflady pod piekarnikiem. Wielu producentów sprzętów AGD ma w swojej ofercie specjalne szuflady grzewcze, które można zamontować bezpośrednio pod piekarnikiem lub mikrofalówką do zabudowy. Takie urządzenia są proste w obsłudze i estetyczne, a ich wygląd można dopasować do frontu swojego piekarnika. Zestaw: piekarnik i szuflada grzewcza można zamontować zarówno pod blatem kuchennym, jak i w słupku. W każdym z tych przypadków warto zastanowić się, z jakim piekarnikiem połączyć szufladę: z urządzeniem o wysokości 60 cm, czy kompaktowym, 45-centymetrowym, który wraz z szufladą zajmie dokładnie tyle samo miejsca, co pełnowymiarowy sprzęt.
Funkcje nowoczesnych szuflad grzewczych – znacznie więcej niż podgrzewanie dań!
Choć główną funkcją szuflad pod piekarnikiem, które znamy z tradycyjnych kuchenek gazowych było podgrzewanie dań i napoi, to obecnie zastosowania nowoczesnych sprzętów są znacznie szersze.
Szuflady grzewcze do zabudowy wyposażone są m.in. w funkcje:
- gotowania w niskich temperaturach
- wyrastania ciasta
- rozmrażania
- delikatnego dogotowywania
- podgrzewania talerzy lub filiżanek do espresso.
Piekarnik z szufladą grzewczą staje się wielofunkcyjnym urządzeniem, które pozwoli gotować lepiej, sprytniej i bardziej komfortowo. Niektóre modele, zamiast podgrzewania, umożliwiają próżniowe pakowanie żywności.
Szuflada grzewcza do zabudowy wcale nie musi znajdować się pod piekarnikiem – możesz umieścić ją w dowolnym miejscu swojej zabudowy kuchennej. Ciekawie wygląda kompozycja złożona z mikrofalówki do zabudowy i szuflady grzewczej w słupku, obok których zamontowany jest pełnowymiarowy piekarnik (również w słupku).
Zobacz też:
Szuflada pod piekarnikiem w zabudowie – czy warto kupić piekarnik z szufladą grzewczą?
Zalety szuflady pod piekarnikiem docenią osoby, które sporo gotują lub prowadzą intensywne życie towarzyskie i często zapraszają gości. Będą one też znacznym ułatwieniem dla rodzin, w których każda z osób wraca do domu o innej porze.
Tych zalet nie zauważą raczej osoby, które sporadycznie gotują w domu oraz właściciele bardzo małych kuchni – w ich przypadku zamiast szuflady grzewczej lepiej postawić na zwykłą szufladę meblową, która zapewni więcej miejsca do przechowywania.
Jeśli masz piekarnik posiadający tzw. funkcję szabasową (podtrzymywanie temperatury dania), to szuflada grzewcza może okazać się zbędna. Wyjątkiem będą sytuacje, kiedy zechcesz jednocześnie utrzymać ciepłotę dania i piec kolejny posiłek w piekarniku.
Warto wspomnieć, że zakup szuflady jest dodatkowym kosztem (od ok. 1000 do ponad 2000 zł), dlatego jeśli nie jesteś pewny, czy będziesz z niej korzystał, lepiej wstrzymaj się z zakupem. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz ją dokupić i zamontować w miejscu frontu lub szuflady meblowej pod piekarnikiem.
Zobacz też: