Alternatywne metody parzenia kawy stają się coraz popularniejsze, czego zasługą może być dążenie do lepszej jakości produktów, które spożywamy czy którymi się otaczamy. Jedną z takich metod jest aeropress, który do tej pory mogliśmy spotkać wyłącznie w dobrych, niszowych kawiarniach. Teraz coraz chętniej decydujemy się na takie urządzenie w domu. Poznaj zasadę jego działania oraz procedurę parzenia kawy w aeropressie.
Jak działa aeropress?
Aeropress to niewielkie urządzenie, które dzięki swoim rozmiarom może być zabierane w podróż, na biwak czy gdziekolwiek, gdzie chcesz napić się aromatycznej kawy. Działa jak duża strzykawka – posiada tłok, który pod ciśnieniem przeciska napar kawowy przez filtr.
Historia aeropressu zaczęła się dopiero w 2005 roku, kiedy wynalazca Alen Adler pokazał światu swoje nowe “dziecko”, mające zapewnić dostęp do dobrej jakości kawy bez konieczności kupowania drogiego ekspresu. Wynalazek pokochali bariści, którzy organizują nawet mistrzostwa w parzeniu kawy właśnie tą metodą.
Co zyskujemy? Mocny, aromatyczny napój podobny do espresso, lecz mniej gorzki.
Co tracimy w porównaniu z klasyczną „zalewajką”? Fusy, ale za nimi raczej nikt nie będzie tęsknić.
Smak kawy z aeropressu jest głęboki i pełny. Smakosze wyczują w nim owocowe nuty trudne do uzyskania przy pomocy innych metod parzenia kawy. Napar jest soczysty i świeży, pozbawiony kwasowości i niezbyt oleisty.
Jak zaparzyć kawę w aeropressie krok po kroku?
Parzenie kawy w aeropressie jest bardzo proste. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście kawy – najlepiej ziarnistej, zmielonej drobno lub średnio i na świeżo, bezpośrednio przed przygotowaniem napoju. Oprócz tego niezbędny będzie filtr do aeropressu i woda.
Jak zrobić kawę w aeropressie?
- Zagotuj wodę i poczekaj, aż jej temperatura spadnie do około 70-90 stopni Celsjusza.
- Umieść papierowy filtr na spodzie tuby aeropressu i zwilż go wodą (dzięki temu kawa nie nabierze papierowego posmaku).
- Wsyp zmieloną kawę do aeropressu – około 20 gram na każde 250ml wody.
- Zalej kawę 50 ml gorącej wody, zamieszaj i odczekaj 30 sekund. To wstępnie parzenie naparu.
- Dolej resztę wody, zamieszaj, a następnie włóż tłok do tuby pod kątem tak, aby delikatnie się „zassał”.
- Dociskaj tłok, aż ciśnienie sprawi, że cały napar przedostanie się przez filtr prosto do Twojego kubka lub filiżanki.
- Nie zapomnij o wyrzuceniu filtra i dokładnym przepłukaniu aeropressu!
Poniżej przedstawiam bardzo ciekawy materiał wideo od Coffeedesk, w którym Maciek Duszak, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, pokazuje, jak zaparzyć kawę w AeroPressie.
Rodzaje kawy z aeropressu
Przy pomocy aeropressu można oczywiście zaparzyć standardową czarną kawę, ale też nieco bardziej wyszukane napoje. Zacznijmy od espresso, które posłuży też za bazę kremowego cappuccino. Możemy przygotować je zmniejszając ilość wody używanej do parzenia kawy do ok. 80 g i skracając czas parzenia wstępnego do 10 sekund. Pomocna może się okazać nakładka na aeropress Fellow Prismo – użyta zamiast standardowego sitka pozwoli zaparzyć gęstsze i bardziej intensywne espresso z aeropressu.
Tak przygotowaną kawę możemy od razu podać w niewielkiej filiżance lub wlać do wcześniej spienionego mleka tworząc cappuccino, caffe latte, latte macchiato lub dowolną inną kawę, której składnikiem jest esencjonalne espresso.
Czytaj też: Jak zrobić idealne latte w domu – przepis na kawę mleczną
Ciekawostką jest możliwość przygotowania w aeropressie cold brew – kawy macerowanej na zimno. Wymaga to jednak sporo cierpliwości i czasu – cały proces zajmie nam aż 3-4 godziny.
Jaką kawę wybrać do aeropressu?
Kawa do aeropressu powinna być oczywiście świeżo mielona, dzięki temu będziemy w stanie wydobyć z ziaren całą głębię smaku i aromatu. Ze względów technicznych warto zmielić ziarna odrobinę grubiej niż w przypadku klasycznego espresso z ekspresu ciśnieniowego: zbyt małe drobinki mogą zapychać filtr, co z kolei sprawi trudność w przeciśnięciu naparu przy pomocy tłoka.
Bariści zalecają używanie średnio lub jasno palonych ziaren kawy do aeropressu, nawet jeśli na co dzień swoją ulubioną kawę przygotowujesz z tych mocniej palonych. To sprawi, że w napoju pojawią się owocowe nuty. Możesz oczywiście eksperymentować z rodzajem kawy, grubością mielenia, ilością zmielonych ziaren oraz czasem ich parzenia, by kawa zaparzona w aeropressie idealnie trafiała w Twój gust.
Czytaj też: Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?
Ile gram kawy użyć do aeropressu? Standardowo zaleca się używanie od 16 do 22 g kawy na 250-270 ml wody. W przypadku innych ilości parzonego naparu warto kierować się proporcją: 7-9 g kawy mielonej na 100 ml wody.
Aeropress czy kawiarka?
Zarówno aeropress do kawy, jak i kawiarka parzą kawę z wykorzystaniem ciśnienia, jednak w przypadku tego pierwszego uzyskujemy je mechanicznie, przez zassanie i wciskanie tłoka urządzenia. W kawiarce odpowiedzialna jest za to wysoka temperatura.
Kawiarka i aeropress sprawdzą się w odmiennych sytuacjach, choćby dlatego, że do parzenia kawy z użyciem kawiarki niezbędny jest dostęp do kuchenki gazowej lub elektrycznej – jest podgrzewana od spodu niczym czajnik, co może być problematyczne np. w podróży. Aeropress do parzenia kawy wymaga jedynie dostępu do czajnika elektrycznego. Kolejną zaletą aeropressu jest wygoda. Proces parzenia kawy jest szybki, po przepłukaniu tłoka i tuby praktycznie od razu możemy przystąpić do przygotowywania kolejnej filiżanki. Kawiarka natomiast musi ostygnąć, a samo parzenie kawy zajmuje kilka minut więcej.
French press czy aeropress?
French Press, inaczej prasa francuska lub cafeterka, to urządzenie, które działa na podobnej zasadzie, co aeropress, choć jest zdecydowanie bardziej znane w Polsce. To szklany dzbanek, wyposażony w metalowy tłok z sitkiem, przez który przeciska się napar przygotowany niemal identycznie, jak w przypadku aeropressu.
Które więc wybrać? To zależy od własnych preferencji.French press jest w stanie przygotować więcej napoju w tym samym czasie, lecz jest też większy i, co za tym idzie, nie będzie już tak wygodny w warunkach „ polowych”.
Aeropress: gdzie kupić, ile kosztuje?
Oryginalny aeropress można kupić w dobrych sklepach internetowych z kawą i akcesoriami do jej parzenia. Kupując produkt na serwisach aukcyjnych czy od osób prywatnych należy być czujnym, czy na pewno jest tak wartościowy, jak deklaruje sprzedawca. Nie chodzi tu o snobizm, ale o praktyczne problemy, które mogą pojawić się przy zakupie podróbki z niepewnego źródła (na przykład nieszczelne połączenie tłoka z tubą, które uniemożliwi prawidłowe parzenie kawy). Oryginalny Aeropress w najprostszej wersji kupimy za około 150 zł.
Warto pamiętać, że:
Aeropress do robienia kawy to produkt opatentowany na całym świecie z zastrzeżonym znakiem handlowym. Wszelkie inne „pressy” to urządzenia, które działają na takiej samej zasadzie.