Jak zrobić idealne latte w domu – przepis na kawę mleczną

Mleko i kawa – dwa produkty spożywcze, które pozwalają nam uzyskać aromatyczny, smaczny i pobudzający napar. Ten ciepły i pyszny napój chętnie przygotowujemy w domu lub wybieramy się do kawiarni, jeśli zależy nam, by cieszyć się estetyką podania i aksamitnym smakiem jaki oferuje kawa latte. Nie musimy jednak odbierać sobie przyjemności i satysfakcji z samodzielnego przyrządzania takich kaw. Jak zrobić idealne latte w domu? Liczy się tylko dobry ekspres czy gatunek kawy oraz rodzaj mleka również będą mieć znaczenie? Sprawdźmy!
Spis treści

Co to jest latte?

Kawa latte jest jednym z klasycznych rodzajów mlecznych napojów kawowych. Przepis na latte jest dość prosty: w jej skład wchodzą tylko espresso oraz spienione mleko. Zostają one wymieszane ze sobą, dlatego w szklance widzimy kawowy napar o lekko brązowym zabarwieniu i delikatnej beżowej piance na powierzchni.

Klasyczna latte podawana jest w wysokiej szklance o pojemności około 220 ml. Wielu miłośników tego napoju woli jednak przygotowywać kawę o większej objętości – dla nich przeznaczoneszklanki do latte 400 ml.

Ciekawostką jest, że nazwa „latte” (z włoskiego: mleko), mimo że funkcjonuje w Polsce w powszechnym użyciu, nie jest do końca prawidłowa. Znacznie lepszym określeniem jest caffè latte lub kawa latte. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w trakcie zagranicznych wakacji – niefortunne użycie samego słowa „latte” może sprawić, że we włoskiej kafejce zamiast mlecznej kawy otrzymamy szklankę ciepłego mleka.

Kawa latte a latte macchiato – czy są jakieś różnice?

Sposób zaparzania, nalewania oraz spieniania mleka, a także dodatki sprawiają, że obydwie kawy zaczynają się różnić już nie tylko wyglądem, ale i nutami smakowymi. Główna różnica to jednak wciąż kwestia wizualna – klasyczne latte składa się z 2, a latte macchiato z 3 warstw.

W latte łączy się espresso w proporcji 20% kawy do 80% gorącego i spienionego mleka. Całość zostaje jednak od razu wymieszana i tworzy 2 warstwy o niemal identycznym kolorze.

Fot.: Podstawową różnicą między latte (na zdjęciu) a latte macchiato jest ilość warstw.

Kawa latte macchiato również bazuje na aromatycznym espresso i spienionym mleku. Tutaj jednak stawia się na precyzyjny sposób przygotowania i nalewania aromatycznego naparu. Dzięki temu uzyskuje się trójwarstwową kawę o warstwie mlecznej, mleczno-kawowej oraz wieńczącej całość mlecznej piance. Pianka na latte macchiato jest grubsza niż w przypadku klasycznego latte i ma biały kolor – nie zostaje wymieszana z kawą. Na dole szklanki może być umieszczony słodki syrop smakowy lub miód.

Mleczne pianki obydwu kaw z wierzchu posypuje się przyprawami, np. kardamonem bądź cynamonem.

Espresso – podstawa każdej caffe latte

Mocne i aromatyczne espresso w ilości około 25-50 ml stanowi podstawę latte. Ważne jest, by kawa była bardzo wyrazista – po dodaniu sporej porcji słodkawego mleka jej smak i aromat powinien być nadal wyczuwalny. Espresso parzy się pod wysokim ciśnieniem i przez krótki czas, by nie stało się cierpkie i zachowało swoje charakterystyczne gorzkawe nuty.

Idealne espresso do mlecznych kaw musi wyróżniać się gęstą cremą i ciemną esencją. Poznamy je po piance orzechowego koloru, która nie posiada licznych pęcherzyków, a do tego utrzymuje się na powierzchni przez około 5 minut.

Jaką kawę ziarnistą wybrać do latte?

Najważniejsze dla doskonałego smaku espresso do caffe latte są dobre gatunkowo ziarna. Dobrze sprawdzają się te z Kolumbii, Salwadoru lub Kostaryki. Miłośnicy lżejszych i łagodniejszych smaków powinni postawić na mieszanki kaw z przewagą arabiki. Osoby preferujące wyraziste nuty i szukające mocnego pobudzenia mogą wybrać kawy ziarniste z przewagą robusty, która świetnie komponuje się z mlekiem.

Jaki stopień zmielenia kawy jest odpowiedni do caffe latte?

Mocne i intensywne espresso uzyskamy mieląc ziarna dość drobno. Nieco łagodniejszy napar przygotujemy wtedy, gdy młynek ustawimy na najwyższy lub średni stopień.

Spienianie mleka do caffè latte

Doskonałe espresso to tylko połowa sukcesu. Równie ważne, jeśli nie ważniejsze, jest idealnie spienione mleko, które nadaje naszemu napojowi kremowej konsystencji i łagodnego smaku. Najwygodniej jest skorzystać z ekspresu, który posiada funkcję spieniania mleka. Dobrym rozwiązaniem są modele z oddzielnymi spieniaczami, które nie zasysają mleka do wnętrza ekspresu. Takie dysze są bardziej higieniczne – wystarczy umieścić końcówkę do spieniania w dzbanuszku z mlekiem i podgrzewać je do momentu, w którym denko naczynia zacznie parzyć w rękę. To znak, że mleko osiągnęło właściwą temperaturę, czyli około 50-75°C.

Fot.: Spienianie mleka do caffe latte przy użyciu ręcznego spieniacza i metalowego dzbanka.

Dobrym rozwiązaniem dla osób ceniących wygodę jest automatyczny ekspres do kawy latte z systemem mlecznym, który perfekcyjnie przygotuje wybrany napój od A do Z za jednym naciśnięciem przycisku.

Idealna pianka mleczna musi być zwarta i gęsta. Dostrzeżemy w niej liczne pęcherzyki powietrza, ale bardzo drobne, czasami wręcz niezauważalne. Jeśli są one duże, mleko będzie wydawało się suche, a mleczna pianka straci na swoim smaku.

Jak zrobić latte bez spieniacza?

Z pomocą może przyjść nam mikser lub blender z trzepaczką. Podgrzane na kuchence mleko wystarczy ubijać do momentu uzyskania gęstej pianki. Dobrym rozwiązaniem jest też skorzystanie z french pressa lub małego ręcznego spieniacza mleka na baterie, który zakończony jest niewielką spiralną ubijaczką.

Idealna kawa latte – jakie mleko do spieniania?

Rodzaj mleka użytego do caffe latte ma bardzo duże znaczenie – w końcu to ono stanowi większość tego napoju. Najlepiej sprawdza się to o wysokiej zawartości tłuszczu w okolicy 3,2-3,5%. Wyższa zawartość białka w takim mleku sprawia, że łatwiej ulega ono spienieniu, a powstała pianka jest gładka, kremowa i dłużej się utrzymuje.

Nie należy korzystać z mleka skondensowanego, bo zbyt wysoka zawartość tłuszczu powoduje, że jest ono bardzo gęste i praktycznie niemożliwie do spienienia.

Zamiast mleka krowiego można użyć napoju roślinnego lub mleka bez laktozy, choć w tych przypadkach spienianie będzie trudniejsze. Z napojów roślinnych najlepsze są mleka sojowe lub owsiane. Nieco delikatniejsze napary uzyskuje się przy korzystaniu z napojów migdałowych. Jeśli wybierzemy mleko kokosowe z puszki, to przed jego zastosowaniem konieczne będzie rozwodnienie go do postaci przypominającej mleko krowie.

Jak zrobić latte w domu?

  1. Zaparz espresso z użyciem kawiarki, aeropressu lub ciśnieniowego ekspresu do kawy. Jeśli wolisz mocniejszą kawę, możesz wykorzystać podwójne espresso.
  2. Spień 150-200 ml tłustego mleka z użyciem wybranej metody.
  3. Odstaw mleko na kilkadziesiąt sekund, by mleczna pianka oddzieliła się od pozostałej części mleka. Możesz też kilkukrotnie uderzyć pojemnikiem o blat.
  4. Do szklanki z espresso powoli wlewaj spienione mleko, by dokładnie połączyło się z kawą.
  5. Na wierzchu powinna się pojawić delikatna, beżowa pianka, którą możesz posypać cynamonem, kakao lub ulubionymi przyprawami. Gotowe!

Fot.: Jak zrobić latte w domu? To proste! Wystarczy odrobina wprawy i cierpliwości.

Jak automatycznie przygotować idealne cafè latte? Wybieramy ekspres do latte

Jeśli parzenie kawy latte z użyciem podstawowych sprzętów, np. aeropressu i miksera do ubijania pianki wydaje Ci się zbyt skomplikowane lub czasochłonne, zastanów się, czy nie powinieneś zainwestować w automatyczny ekspres ciśnieniowy, który zrobi wszystko za Ciebie.

Kawa latte inaczej – jak urozmaicić smak kawy?

Oprócz klasycznych napojów kawowych jak caffe latte lub latte macchiato możemy przygotować ich nieco bardziej urozmaicone warianty, które zaskakują swoim smakiem i są świetnym sposobem na przełamanie kawowej rutyny:

  • chai latte – przepis zakłada wykorzystanie mocnej herbaty z orientalnymi przyprawami zamiast kawy
  • pumpkin spice latte – dyniowe latte z syropem klonowym, puree z dyni oraz dodatkiem jirzennych przypraw
  • matcha latte – przepis wykorzystujący sproszkowaną zieloną herbatę – matchę zamiast naparu kawowego
  • iced latte – latte z lodem. Taka mrożona latte to świetna alternatywa dla klasycznej kawy na upalne, letnie dni
  • sojowe latte – doskonała opcja dla wegan i osób uczulonych na mleko krowie
  • świąteczne latte – z dodatkiem przyprawy piernikowej i brązowego cukru.

W czym podajemy latte? Jakie szklanki do latte wybrać?

Aby podkreślić charakter i wygląd kaw mlecznych, zarówno kawę latte, jak i latte macchiato można podawać w przezroczystych i wysokich szklankach. Dzięki temu dopołudniowa lub popołudniowa dawka kofeiny otulona mleczną pianką, będzie wypijana z jeszcze większą przyjemnością.

Jakich dokładnie szklanek potrzebujemy, by wyeksponować teksturę mlecznych kaw? Mogą to być:

  • typowe wysokie szklanki do kawy latte na niskiej nóżce i z uszkiem do trzymania
  • szklanka z uszkiem do irish coffee na wysokiej nóżce (nasz przepis jak zrobić irish coffee krok po kroku)
  • eleganckie szklanki do latte macchiato – bez nóżki
  • szklanki termiczne do latte o podwójnych ściankach
  • filiżanki do latte – mają nieprzezroczyste ścianki, przez co kawa nie wygląda już tak efektownie.

Podając kawę w wysokich szklankach musimy też zaopatrzyć się w łyżeczki do latte, które są dłuższe od tych standardowych i pozwalają wygodnie zamieszać napój.

Wymieszana lub z wyraźnymi warstwami – kawa mleczna już nie tylko pobudza dzięki kofeinie, łagodząc smak kremową pianką, ale i prezentuje się elegancko, co przysparza wyjątkowej atmosfery.

Przejdź do
top