Jak zaparzyć espresso – wybieramy ekspres do kawy espresso

Kawa stała się nieodłącznym elementem wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich czy biznesowych. Rozmowy przy dobrym ekspresie do kawy w pracy należą z reguły do najprzyjemniejszych. W kawiarniach spotykamy się, aby przedyskutować jakąś sprawę, zobaczyć się z przyjaciółmi, poczytać w spokoju gazetę. Jednak coraz więcej osób zamiast zamawiać kawę w kawiarniach wybiera przygotowywanie jej we własnym mieszkaniu. Nic zresztą dziwnego – wystarczy dysponować dobrym ekspresem ciśnieniowym z młynkiem, aby delektować się precyzyjnie wykonanym espresso czy różnymi rodzajami kaw mlecznych.
Spis treści

Przygotowanie dobrej kawy nie jest zadaniem łatwym – szczególnie, jeśli nie dysponujemy odpowiednim do tego sprzętem. Należy jeszcze wiedzieć, jaki ekspres wybrać, aby cieszyć się naszym ulubionym rodzajem kawy. Postawić na ekspres kolbowy, czy może automat? Poniżej staramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Kawa espresso – jak zaparzyć włoski klasyk?

Nazwa espresso pochodzi od włoskiego słowa „espressivo”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza tyle co „wyrazisty”. Rzeczywiście, trudno w zasadzie coś tutaj dodać – espresso to po prostu niewielka, mocna, wyrazista kawa o intensywnym aromacie z cremą w kolorze orzecha laskowego.

Zgodnie z wzorcem opracowanym przez Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, prawdziwe espresso italiano powinno mieć następujące parametry:

  • ilość zmielonej kawy – 7 g
  • temperatura wody wydostającej się z ekspresu – 88oC
  • temperatura naparu w filiżance – 67oC
  • ciśnienie podczas parzenia – 9 barów
  • czas ekstrakcji – 25 sekund
  • ilość naparu w filiżance – 25 ml.

Dla wydobycia najgłębszego aromatu, napar należy podawać je we wcześniej podgrzanych filiżankach do espresso.

Jaka kawa do espresso – jak wybrać najlepsze ziarna kawy?

Najlepsza kawa do parzenia espresso to ta ziarnista i świeżo palona. Niedawno wypalone ziarna kawy mają najwięcej aromatu, który jest kwintesencją dobrego espresso. Warto wybierać ziarna ciemno lub średnio palone o gorzkawym posmaku, które w odróżnieniu od kawy jasno palonych nie mają kwaskowatych nut niewskazanych przy parzeniu espresso. Fani małej, mocnej kawy powinni też wystrzegać się kawy mielonej – tylko ziarna zmielone tuż przed przygotowaniem naparu zapewniają doskonały smak i zniewalający zapach.

Równie istotny co świeżość kawy jest wybór odpowiedniego jej gatunku. Eksperci nie mają wątpliwości – do espresso najlepiej nadaje się 100% arabica pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej lub z Afryki.

Jak zrobić espresso – sposoby parzenia esencjonalnej kawy

W czym i jak zrobić espresso? Tutaj mamy kilka rozwiązań. Pierwszym z nich jest wykorzystanie kawiarek oferujących możliwość przygotowania kawy pod ciśnieniem, które były popularne już w okresie przedwojennym. W ostatnich latach spopularyzował się też aeropress, który dzięki specjalnej nakładce z bardzo gęstym sitkiem pozwoli nam przygotować niewielką, mocną kawę. Obecnie mamy jednak do dyspozycji prostsze w użyciu i bardziej precyzyjne sprzęty – dobre ekspresy ciśnieniowe do kawy: kolbowe i automatyczne.

Fot.: Chcąc zaparzyć idealne espresso mamy do wyboru aż kilka różnych metod.

Wielu miłośników małej czarnej zastanawia się jaki ekspres do espresso wybrać. Lepiej zdecydować się na ekspres kolbowy, czy też automatyczny? Na to pytanie nie ma jednej słusznej odpowiedzi – dobre espresso można otrzymać z obu rodzajów ekspresów do kawy.

Ekspres automatyczny – proste parzenie espresso

Ekspresy automatyczne są prostsze w obsłudze. W celu przygotowania kawy nie potrzebujemy dodatkowych umiejętności. Parzenie espresso ogranicza się właściwie do wybrania rodzaju napoju na panelu ekspresu ciśnieniowego, a resztę wykonuje za nas nasz sprzęt.

Najlepsze automatyczne ekspresy do espresso mają możliwość regulacji grubości mielenia kawy, mocy, objętości, intensywności aromatu oraz temperatury naparu, co teoretycznie pozwalałoby nam zgodnie ze sztuką zaparzyć espresso italiano. No właśnie – teoretycznie. W praktyce z precyzją tego typu sprzętów bywa różnie, podobnie jak z dostępnymi opcjami personalizacji kawy. Cóż z tego, że możemy ustawić jej ilość, skoro nawet najlepsze ekspresy do kawy Siemens mogą przygotować espresso o minimalnej objętości 35 ml zamiast zalecanych 25 ml? Podobnie jest z gramaturą użytych ziaren – nigdy tak naprawdę nie dowiemy się, jakiej ilości zmielonej kawy użył nasz automatyczny ekspres ciśnieniowy przygotowując mocne lub extra mocne espresso.

Ten brak precyzji jest ceną jaką musimy zapłacić za proste, szybkie i niemal bezobsługowe przygotowanie ulubionej kawy oraz wsparcie szeregu nowoczesnych funkcji, w które wyposażone są dobre ekspresy do kawy espresso, np. termobloku odpowiadającego za szybkie nagrzewanie się urządzenia czy automatycznego powiadomienia o odkamienianiu.

Jedną z zalet ekspresu automatycznego jest za to możliwość prostego przygotowania kawy mlecznych. Jeśli lubisz czasem przełamać swoją kawową rutynę kremowym cappuccino lub mlecznym cafe latte, to przy wyborze urządzenia sprawdź, czy jest ono w stanie parzyć również kawy białe Jeśli jednak wolisz pozostać przy espresso, będziesz mógł nico zaoszczędzić na zakupie – urządzenia z mniejszym wyborem kaw mlecznych i bez wyszukanych systemów spieniania mleka są zazwyczaj tańsze.

Ekspres kolbowy do espresso – najlepszy wybór dla koneserów

W przypadku ekspresów kolbowych parzenie kawy jest nieco bardziej skomplikowane i wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia, a przede wszystkim czasu. Jednak dla wielu taki swoisty rytuał, którego ukoronowaniem jest filiżanka świetnej kawy jest równie ważny, co efekt końcowy.

Aby uzyskać esencjonalną i aromatyczną małą czarną należy zmielić ziarna (jeśli ekspres nie ma wbudowanego młynka konieczne będzie dodatkowe urządzenie), wsypać odmierzoną ilość kawy mielonej do kolby i odpowiednio ją ubić. W bardziej zawansowanych ekspresach kolbowych będziemy musieli dobrać odpowiednie ustawienia temperatury i ciśnienia, a także kontrolować objętość przygotowywanego napoju. Pracochłonne parzenie niesie jednak za sobą sporo korzyści: możemy dokładnie kontrolować niemal każdy parametr, dzięki czemu uzyskanie idealnego włoskiego espresso nie będzie żadnym wyzwaniem.

Fot.: Zaawansowane ekspresy kolbowe używane są do parzenia espresso w najlepszych kawiarniach.

Najlepszy ekspres do espresso – na co zwrócić uwagę?

Wybierając najlepszy ciśnieniowy ekspres do espresso warto zwrócić uwagę na kilka parametrów, które są niezwykle przydatne przy parzeniu małej czarnej:

  • ciśnienie – powinno wynosić minimum 9 barów
  • regulowana wysokość adaptera do kawy lub podstawki umożliwiająca przygotowanie espresso bez rozchlapywania
  • możliwość dostosowania objętości naparu, mocy i intensywności aromatu
  • funkcja podgrzewania filiżanek – posiada ją większość ekspresów kolbowych i wybrane modele automatyczne.

Ekspres ciśnieniowy do espresso – kolbowy czy automatyczny?

Skoro znamy już sposób parzenia espresso w poszczególnych rodzajach ekspresów, to warto się zastanowić, które z urządzeń najlepiej spełni nasze oczekiwania.

Ekspres kolbowy do espresso to świetne rozwiązanie dla użytkowników, którzy:

  • cenią sobie najwyższą precyzję przy parzeniu kawy
  • doceniają skomplikowany i czasochłonny proces przygotowania małej czarnej
  • lubią eksperymentować z doborem ciśnienia, gramatury zmielonej kawy oraz technikami jej ubijania
  • chcą poznaj wszystkie tajniki parzenia kawy i poczuć się jak profesjonalni bariści
  • mają w swojej kuchni miejsce na oddzielny młynek do kawy
  • dysponują budżetem poniżej 1000 zł.

Ekspres automatyczny do espresso lepiej sprawdzi się w kuchniach osób, które:

  • doceniają szybkość i prostotę patrzenia kawy
  • poszukują urządzenia z automatycznymi programami czyszczącymi oraz z przypomnieniem o konieczności ich przeprowadzenia
  • wolą mieć ekspres do kawy z młynkiem
  • planują poza espresso przygotowywać też kawy mleczne
  • chcą kupić ekspres do zabudowy
  • dysponują większym budżetem.

Jaki ekspres do kawy czarnej – polecane modele do espresso

Skoro wiemy już, jakie są wady i zalety poszczególnych typów ekspresów do kawy czarnej, to warto przejść do omówienia polecanych i najpopularniejszych modeli urządzeń pozwalających zaparzyć doskonałe espresso.

Ekspresy kolbowe do espresso

Poniżej znajdziesz kilka propozycji dobrych ekspresów do kawy z kolbą. Będą one doskonałym wyborem dla osób, które chcą we własnym domu poczuć klimat prawdziwej włoskiej kawiarni.

De’Longhi Dedica Style

Kolbowy ekspres do kawy De’Longhi Dedica Style EC 685.BK jest dość popularnym urządzeniem o stylowym wyglądzie i kompaktowych wymiarach – ma tylko 15 cm szerokości! Producent deklaruje, że ekspres parzy doskonała kawę, na której zawsze pojawia się gęsta i wysoka crema. Do jej przygotowania możemy wykorzystać zarówno zmielona kawę, jak i wygodne saszetki kawowe E.S.E. Ekspres dostępny jest w 4 kolorach: białym, czarnym, srebrnym i czerwonym, dlatego bez trudu wybierzemy wariant idealnie pasujący do naszej kuchni.

Fot.: Kompaktowy, stylowy i prosty w obsłudze – taki właśnie jest ekspres De’Longhi Dedica Style (źródło: strona producenta).

Dlaczego to dobry ekspres do kawy espresso?

  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • 3 różne filtry w zestawie
  • system grzewczy Termoblok.

Pozostałe funkcje:

  • ręczna dysza spieniająca
  • 2 dostępne napoje: espresso i duża kawa
  • maksymalna wysokość szklanki: 12 cm
  • moc: 1350 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,1 l.

Cena: 649 zł (stan na marzec 2022).

Smeg ECF01CREU

Stylowy, elegancki i pożądany przez wielu miłośników designu oraz stylu retro – mowa oczywiście o kolbowym ekspresie Smeg. Jego charakterystyczna obudowa z lakierowanej stali w wielu kolorach do wyboru pasuje do pozostałych urządzeń tej marki i jest niezwykle dekoracyjnym elementem każdej kuchni. Jednak nie znalazł się w naszym zestawieniu wyłącznie ze względu na wygląd – parzona w nim kawa jest doskonała. Co więcej mamy możliwość zamontowania filtra wody, który pozytywnie wpływa na smak kawy oraz jakość powstałej na jej powierzchni crema.

Dlaczego to dobry ekspres do kawy espresso?

  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • stalowy bojler
  • opcjonalny filtr wody.

Pozostałe funkcje:

  • ręczna dysza spieniająca
  • 2 dostępne napoje: espresso i doppio
  • maksymalna wysokość szklanki: 8 cm
  • moc: 1350 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1 l.

Cena: 1469 zł (stan na marzec 2022).

Krups Opio

Propozycja marki Krups to dość tani ekspres do kawy z kolbą Opio XP320830. Tym, co wyróżnia go na tle konkurencji jest pokrętło sterowania umieszczone w centralnym punkcie obudowy. Przygotowana w nim kawa, jak deklaruje producent, pozbawiona jest nieprzyjemnej goryczki, a w dowolnej chwili można uzupełnić ją o porcję mleka spienionego z pomocą manualnej dyszy parowej.

Dlaczego to dobry ekspres do espresso?

  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • system grzewczy Termoblok.

Pozostałe funkcje:

  • ręczna dysza spieniająca
  • regulacja mocy kawy
  • 2 dostępne napoje: espresso i czarna kawa
  • moc: 1140 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,5 l.

Cena: 370 zł (stan na marzec 2022).

De’Longhi Icona

Kolejnym stylowym urządzeniem w naszym zestawieniu jest kolbowy ekspres do kawy De’Longhi Icona, który występuje w wersjach: Eco i Vintage. Urzeka on stylistyką w duchu lat 50., a równocześnie, zgodnie z deklaracją producenta, przygotowuje doskonałe espresso w prawdziwie włoskim stylu. Za optymalną temperaturę parzenia kawy odpowiadają: bojler i 2 termostaty, a system cappuccino pozwala spienić mleko z użyciem ręcznej dyszy i metalowego dzbanka, który, niestety, nie jest elementem zestawu. Możliwość użycia gotowych saszetek E.S.E. sprawia, że małą czarną można zaparzyć bez większego wysiłku.

Dlaczego to dobry ekspres do kawy espresso?

  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • 2 oddzielne filtry w zestawie
  • profesjonalny Filtr Crema
  • wbudowany ubijak do kawy.

Pozostałe funkcje:

  • ręczna dysza spieniająca
  • regulacja emisji pary
  • 2 dostępne napoje: espresso i duża kawa
  • moc: 1100 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,4 l.

Cena: 559 zł (stan na marzec 2022).

Sage Barista Express

Podczas prezentacji kolbowych ekspresów do kawy nie sposób pominąć bardziej zaawansowanych, żeby nie powiedzieć: profesjonalnych urządzeń, które jednak z powodzeniem nadają się do użytku domowego. Sage Barista Express SES875BKS to sprzęt dla prawdziwych koneserów doskonałego espresso. Posiada wbudowany stalowy młynek z regulacją grubości mielenia, dzięki czemu kawa zawsze powstaje ze świeżo zmielonych ziaren. Mnogość różnych opcji i ustawień sprawia, że to urządzenie stworzone dla osób chcących poświęcić większą ilość czasu na zaparzenie idealnej kawy.

Fot.: Zaawansowany ekspres kolbowy Sage Barista Express (źródło: strona producenta).

Dlaczego to dobry ekspres do espresso?

  • wbudowany młynek stalowy
  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • system niskociśnieniowego parzenia wstępnego
  • wbudowany tamper.

Pozostałe funkcje:

  • automatyczne odkamienianie i czyszczenie
  • dołączony dzbanek do spieniania
  • ręczna dysza spieniająca
  • moc: 1850 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,5 l.

Cena: 2359 zł (stan na marzec 2022).

Ekspresy automatyczne do espresso

Podczas selekcji automatycznych ekspresów do espresso, które umieściliśmy w naszym zestawieniu, skupiliśmy się na podstawowych urządzeniach bez specjalnych ułatwień dedykowanych amatorom mlecznych kaw. Takie ekspresy mają zazwyczaj niewielki wybór napojów, który jednak powinien w zupełności wystarczyć osobom lubującym się głównie w espresso.

De’Longhi Magnifica S

Automatyczny ekspres do kawy De’Longhi Magnifica S ECAM 22.110.B to dość podstawowy model tego producenta, który jednak pozwala przygotować automatycznie 2 najważniejsze napoje w menu fanów małej czarnej: espresso i espresso lungo. Sterowanie urządzeniem jest dość proste i odbywa się za pomocą przycisków oraz pokrętła umieszczonego na panelu. Użytkownicy w swoich recenzjach wskazują, że ekspres bezawaryjnie służy im przez wiele lat, a jakość kaw nie spada nawet mimo upływu długiego czasu.

Fot.: Magnifica S to doskonała propozycja De’Longhi dla miłośników espresso z ekspresu automatycznego (źródło: strona producenta).

Dlaczego to dobry ekspres do espresso?

  • wbudowany młynek stalowy
  • 13-stopniowa regulacja grubości mielenia
  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • regulacja mocy i objętości napoju
  • opcjonalny filtr wody.

Pozostałe funkcje:

  • automatyczne odkamienianie i czyszczenie
  • ręczna dysza spieniająca
  • 2 przepisy kawowe: espresso i espresso lungo
  • moc: 1450 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l
  • programowanie twardości wody.

Cena: 1290 zł (stan na marzec 2022).

Saeco Lirika

Ekspres automatyczny Saeco Lirika RI9840/01 nadaje się zarówno do użytku domowego, jak i do niewielkich biur. Ma wysoką wydajność, spore pojemniki na wodę i kawę ziarnistą, a co najważniejsze – przygotowuje doskonałe czarne kawy za dotknięciem przycisku. Obsługa urządzenia jest prosta, podobnie jak jego design, choć tu lepiej pasuje słowo: toporny. Nawet mimo niezbyt porywającego wzornictwa można stwierdzić, że to dobry sprzęt za przystępną cenę. Urządzenie dostępne jest też w wersjach z automatycznym systemem mlecznym: Cappuccinatore (RI9841/01) lub One Touch Cappuccino (RI9851/01), które pozwolą pogodzić interesy fanów espresso i amatorów kaw mlecznych.

Dlaczego to dobry ekspres do espresso?

  • wbudowany młynek ceramiczny
  • 3-stopniowa regulacja grubości mielenia ziaren
  • ciśnienie: 15 barów
  • możliwość parzenia 2 espresso lub 2 czarnych kaw jednocześnie.

Pozostałe funkcje:

  • automatyczne odkamienianie i czyszczenie
  • wydajność: do 30 kaw dziennie
  • moc: 1850 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 2,5 l.

Cena: 1139 zł (stan na marzec 2022).

Philips 2200 LatteGo

Ekspres ciśnieniowy z systemem spieniania mleka Philips LatteGo 2200 prezentuje się chyba najlepiej z dotychczas omawianych ekspresów automatycznych. Wszystko to za sprawą efektownego panelu sterowania oraz nowoczesnego designu. To podstawowe urządzenie przyrządzi automatycznie 3 napoje kawowe, w tym oczywiście espresso. Indywidualne ustawienia mocy i aromatu zapiszemy w pamięci ekspresu dzięki funkcji Moja Kawa, a kiedy już postanowimy dodać do espresso mlecznej pianki, zrobi to za nas system mleczny LatteGo. Co ważne, pokrywa pojemnika na ziarna kawy jest szczelna i zapobiega wietrzeniu ich unikalnego aromatu.

Fot.: Bazowy model z rodziny LatteGo – Philips 2200 idealnie nadaje się do parzenia espresso (źródło: strona producenta).

Dlaczego to dobry ekspres do espresso?

  • wbudowany młynek ceramiczny
  • 12-stopniowa regulacja grubości mielenia ziaren
  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • opcjonalny filtr wody AquaClean
  • szczelna pokrywka pojemnika na ziarna.

Pozostałe funkcje:

  • automatyczne odkamienianie i czyszczenie
  • automatyczny system mleczny
  • 3 rodzaje automatycznych przepisów kawowych
  • funkcja Moja Kawa
  • moc: 1500 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l.

Cena: 1678 zł (stan na marzec 2022).

De’Longhi ESAM 3000.B

Ten automatyczny ekspres do kawy został stworzony do parzenia espresso – jedynym napojem, który możemy przygotować w nim po naciśnięciu przycisku jest właśnie ta mała, mocna i aromatyczna kawa. To urządzenie posiada wszystko, co niezbędne do otrzymania doskonałego naparu: stalowy młynek, system Thermoblock oraz odpowiednie ciśnienie robocze. Za taką cenę to naprawdę rewelacyjny wynik, choć brak wbudowanego filtra zmusza nas do zainwestowania w dzbanek lub karafkę filtrującą. Warto też wspomnieć o designie tego ekspresu: jest prosty, elegancki i wyjątkowo dobrze przemyślany, dlatego bez trudu wpasuje się w wystrój każdej kuchni.

Fot.: Ekspres do espresso De’Longhi ESAM 3000.B to najprostszy sprzęt do espresso w naszym zestawieniu (źródło: strona producenta).

Dlaczego to dobry ekspres do espresso?

  • wbudowany młynek stalowy
  • ciśnienie: 15 barów
  • funkcja podgrzewania filiżanek
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • programowanie twardości wody
  • system grzewczy Thermoblock.

Pozostałe funkcje:

  • automatyczne odkamienianie i płukanie
  • tylko 1 przepis kawowy: espresso
  • ręczna dysza spieniająca
  • moc: 1450 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,8 l

Cena: 1189 zł (stan na marzec 2022).

Jura E8 (EB)

Skoro mówimy o automatycznych ekspresach do espresso, to musimy wspomnieć o jednym z urządzeń Jura, a konkretnie o modelu E8. Dlaczego umieściliśmy w naszym zestawieniu model z automatycznym systemem mlecznym, który parzy automatycznie aż 17 rodzajów kaw? To proste – urządzenia tej marki uznawane są za jedne z najlepszych ekspresów na świecie i zbierają bardzo dobre recenzje użytkowników. Jeśli zależy Ci na doskonałym smaku kawy z ekspresu automatycznego, a budżet nie jest problemem – postaw właśnie na sprzęt Jura. Ekspres E8 zachwyca minimalistycznym designem i w niczym nie przypomina pozostałych urządzeń dostępnych na rynku. Został wyposażony w liczne funkcje udoskonalające proces parzenia kawy, które są gwarantem doskonałego i jedynego w swoim rodzaju smaku naparu.

Fot.: Ekspres automatyczny Jura E8 zapewni Ci ucztę nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu (źródło: strona producenta).

Dlaczego to dobry ekspres do espresso?

  • wbudowany młynek stalowy
  • ciśnienie: 15 barów
  • możliwość parzenia 2 espresso jednocześnie
  • opcjonalny filtr wody
  • system grzewczy Termoblok
  • możliwość regulacji mocy i objętości kawy
  • Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej.

Pozostałe funkcje:

  • automatyczne odkamienianie i czyszczenie
  • największa jednostka zaparzająca na rynku – 16 g
  • 17 przepisów kawowych
  • moc: 1450 W
  • pojemność zbiornika na wodę: 1,9 l.

Cena: 5299 zł (stan na marzec 2022).

Przejdź do
top