Przygotowanie dobrej kawy nie jest zadaniem łatwym – szczególnie, jeśli nie dysponujemy odpowiednim do tego sprzętem. Należy jeszcze wiedzieć, jaki ekspres wybrać, aby cieszyć się naszym ulubionym rodzajem kawy. Postawić na ekspres kolbowy, czy może automat? Poniżej staramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Kawa espresso – jak zaparzyć włoski klasyk?
Nazwa espresso pochodzi od włoskiego słowa „espressivo”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza tyle co „wyrazisty”. Rzeczywiście, trudno w zasadzie coś tutaj dodać – espresso to po prostu niewielka, mocna, wyrazista kawa o intensywnym aromacie z cremą w kolorze orzecha laskowego.
Zgodnie z wzorcem opracowanym przez Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, prawdziwe espresso italiano powinno mieć następujące parametry:
- ilość zmielonej kawy – 7 g
- temperatura wody wydostającej się z ekspresu – 88oC
- temperatura naparu w filiżance – 67oC
- ciśnienie podczas parzenia – 9 barów
- czas ekstrakcji – 25 sekund
- ilość naparu w filiżance – 25 ml.
Dla wydobycia najgłębszego aromatu, napar należy podawać je we wcześniej podgrzanych filiżankach do espresso.
Jaka kawa do espresso – jak wybrać najlepsze ziarna kawy?
Najlepsza kawa do parzenia espresso to ta ziarnista i świeżo palona. Niedawno wypalone ziarna kawy mają najwięcej aromatu, który jest kwintesencją dobrego espresso. Warto wybierać ziarna ciemno lub średnio palone o gorzkawym posmaku, które w odróżnieniu od kawy jasno palonych nie mają kwaskowatych nut niewskazanych przy parzeniu espresso. Fani małej, mocnej kawy powinni też wystrzegać się kawy mielonej – tylko ziarna zmielone tuż przed przygotowaniem naparu zapewniają doskonały smak i zniewalający zapach.
Równie istotny co świeżość kawy jest wybór odpowiedniego jej gatunku. Eksperci nie mają wątpliwości – do espresso najlepiej nadaje się 100% arabica pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej lub z Afryki.
Zobacz też:
Jak zaparzyć espresso – sposoby parzenia esencjonalnej kawy
W czym i jak zrobić espresso? Tutaj mamy kilka rozwiązań. Pierwszym z nich jest wykorzystanie kawiarek oferujących możliwość przygotowania kawy pod ciśnieniem, które były popularne już w okresie przedwojennym. W ostatnich latach spopularyzował się też aeropress, który dzięki specjalnej nakładce z bardzo gęstym sitkiem pozwoli nam przygotować niewielką, mocną kawę. Obecnie mamy jednak do dyspozycji prostsze w użyciu i bardziej precyzyjne sprzęty – dobre ekspresy ciśnieniowe do kawy: kolbowe i automatyczne.
Wielu miłośników małej czarnej zastanawia się jaki ekspres do espresso wybrać. Lepiej zdecydować się na ekspres kolbowy, czy też automatyczny? Na to pytanie nie ma jednej słusznej odpowiedzi – dobre espresso można otrzymać z obu rodzajów ekspresów do kawy.
Ekspres automatyczny – proste parzenie espresso
Ekspresy automatyczne są prostsze w obsłudze. W celu przygotowania kawy nie potrzebujemy dodatkowych umiejętności. Parzenie espresso ogranicza się właściwie do wybrania rodzaju napoju na panelu ekspresu ciśnieniowego, a resztę wykonuje za nas nasz sprzęt.
Najlepsze automatyczne ekspresy do espresso mają możliwość regulacji grubości mielenia kawy, mocy, objętości, intensywności aromatu oraz temperatury naparu, co teoretycznie pozwalałoby nam zgodnie ze sztuką zaparzyć espresso italiano. No właśnie – teoretycznie. W praktyce z precyzją tego typu sprzętów bywa różnie, podobnie jak z dostępnymi opcjami personalizacji kawy. Cóż z tego, że możemy ustawić jej ilość, skoro nawet najlepsze ekspresy do kawy Siemens mogą przygotować espresso o minimalnej objętości 35 ml zamiast zalecanych 25 ml? Podobnie jest z gramaturą użytych ziaren – nigdy tak naprawdę nie dowiemy się, jakiej ilości zmielonej kawy użył nasz automatyczny ekspres ciśnieniowy przygotowując mocne lub extra mocne espresso.
Ten brak precyzji jest ceną jaką musimy zapłacić za proste, szybkie i niemal bezobsługowe przygotowanie ulubionej kawy oraz wsparcie szeregu nowoczesnych funkcji, w które wyposażone są dobre ekspresy do kawy espresso, np. termobloku odpowiadającego za szybkie nagrzewanie się urządzenia czy automatycznego powiadomienia o odkamienianiu.
Jedną z zalet ekspresu automatycznego jest za to możliwość prostego przygotowania kawy mlecznych. Jeśli lubisz czasem przełamać swoją kawową rutynę kremowym cappuccino lub mlecznym cafe latte, to przy wyborze urządzenia sprawdź, czy jest ono w stanie parzyć również kawy białe Jeśli jednak wolisz pozostać przy espresso, będziesz mógł nico zaoszczędzić na zakupie – urządzenia z mniejszym wyborem kaw mlecznych i bez wyszukanych systemów spieniania mleka są zazwyczaj tańsze.
Ekspres kolbowy do espresso – najlepszy wybór dla koneserów czarnej kawy
W przypadku ekspresów kolbowych parzenie kawy jest nieco bardziej skomplikowane i wymaga pewnej wiedzy i doświadczenia, a przede wszystkim czasu. Jednak dla wielu taki swoisty rytuał, którego ukoronowaniem jest filiżanka świetnej kawy jest równie ważny, co efekt końcowy.
Aby uzyskać esencjonalną i aromatyczną małą czarną należy zmielić ziarna (jeśli ekspres nie ma wbudowanego młynka konieczne będzie dodatkowe urządzenie), wsypać odmierzoną ilość kawy mielonej do kolby i odpowiednio ją ubić. W bardziej zawansowanych ekspresach kolbowych będziemy musieli dobrać odpowiednie ustawienia temperatury i ciśnienia, a także kontrolować objętość przygotowywanego napoju. Pracochłonne parzenie niesie jednak za sobą sporo korzyści: możemy dokładnie kontrolować niemal każdy parametr, dzięki czemu uzyskanie idealnego włoskiego espresso nie będzie żadnym wyzwaniem.
Najlepszy ekspres do espresso – na co zwrócić uwagę?
Wybierając najlepszy ciśnieniowy ekspres do espresso warto zwrócić uwagę na kilka parametrów, które są niezwykle przydatne przy parzeniu małej czarnej:
- ciśnienie – powinno wynosić minimum 9 barów
- regulowana wysokość adaptera do kawy lub podstawki umożliwiająca przygotowanie espresso bez rozchlapywania
- możliwość dostosowania objętości naparu, mocy i intensywności aromatu
- funkcja podgrzewania filiżanek – posiada ją większość ekspresów kolbowych i wybrane modele automatyczne.
Czytaj też: Ranking ekspresów do espresso – poznaj najlepszy ekspres do czarnej kawy
Ekspres ciśnieniowy do espresso – kolbowy czy automatyczny?
Skoro znamy już sposób parzenia espresso w poszczególnych rodzajach ekspresów, to warto się zastanowić, które z urządzeń najlepiej spełni nasze oczekiwania.
Ekspres kolbowy do espresso to świetne rozwiązanie dla użytkowników, którzy:
- cenią sobie najwyższą precyzję przy parzeniu kawy
- doceniają skomplikowany i czasochłonny proces przygotowania małej czarnej
- lubią eksperymentować z doborem ciśnienia, gramatury zmielonej kawy oraz technikami jej ubijania
- chcą poznaj wszystkie tajniki parzenia kawy i poczuć się jak profesjonalni bariści
- mają w swojej kuchni miejsce na oddzielny młynek do kawy
- dysponują budżetem poniżej 1000 zł.
Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając ekspres kolbowy? Dowiedz się >>
Ekspres automatyczny do espresso lepiej sprawdzi się w kuchniach osób, które:
- doceniają szybkość i prostotę patrzenia kawy
- poszukują urządzenia z automatycznymi programami czyszczącymi oraz z przypomnieniem o konieczności ich przeprowadzenia
- wolą mieć ekspres do kawy z młynkiem
- planują poza espresso przygotowywać też kawy mleczne
- chcą kupić ekspres do zabudowy
- dysponują większym budżetem.
Poznaj aktualny ranking ekspresów automatycznych >>
Zobacz też: