Kawa w kapsułkach – skład, technologia
Kapsułka jest gotowym „wkładem”, który umieszczamy we wnętrzu ekspresu w celu zaparzenia kawy. Zbudowana jest z plastikowego, aluminiowego, a rzadziej foliowo-papierowego opakowania szczelnie zamkniętego membraną. Po przeciwnej stronie membrany znajduje się filtr, który umożliwia oddzielenie fusów od przygotowanego napoju. Konstrukcja kapsułki sprawia, że ciśnienie wody wykorzystywanej do parzenia kawy samoistnie dostosowuje się do jej zawartości, dlatego proces parzenia przebiega szybko i sprawnie. Jej budowa najczęściej chroniona jest patentami, dlatego trudno „podrobić” ją w warunkach domowych. Z tego względu jesteśmy skazani na zakup pasujących do naszego urządzenia kapsułek w sklepach.
Aby zachować wszystkie walory smakowe i wyjątkowy zapach kapsułkowanej kawy, pakuje się ją tuż po wypaleniu i zmieleniu. Hermetyczne zamknięcie chroni przed wietrzeniem, ale też przed przedostaniem się do wnętrza wilgoci. Dzięki temu kawa z kapsułki zachowuje świeżość nawet na wiele miesięcy po zmieleniu.
Kapsułki do kawy dostępne w sklepach mogą różnić się między sobą kształtem oraz wielkością. Jest to spowodowane różnicami w konstrukcji ekspresów poszczególnych marek oraz zawartością kapsułki (kawa, kawa z mlekiem w proszku lub aromatem, kakao, gorąca czekolada, mleko w proszku).
Jedna kapsułka wystarcza do zaparzenia jednej filiżanki czarnej kawy. W zależności od modelu i producenta ekspresu do przygotowania kawy z mlekiem będą potrzebne 1 lub 2 kapsułki.
Kapsułka kapsułce nierówna – co jest w kapsułkach do kawy?
Pod względem zawartości kapsułki możemy podzielić na 3 rodzaje:
- kapsułki z mieloną kawą w ilości ok. 5–7g – do parzenia kaw czarnych
- kapsułki z mieloną kawą i odtłuszczonym mlekiem w proszku lub aromatem mlecznym – są większe niż standardowe i służą do przygotowywania kaw i napojów mlecznych
- kapsułki z samym mlekiem w proszku – używane do tworzenia mlecznych napojów jako uzupełnienie kapsułek z mieloną kawą.
Najpopularniejsze są kapsułki wypełnione tylko mieloną kawą. Jej jakość w niczym nie odbiega od zmielonych ziaren, które kupujemy do ekspresów automatycznych, kolbowych lub przelewowych – renomowane marki starannie dobierają gatunek, pochodzenie i stopień ich palenia, by stworzyć z nich kompozycje o doskonałych smaku i aromacie.
Oprócz kapsułek pozwalających przygotować klasyczne kawy mleczne i czarne na rynku dostępne są też takie, dzięki którym można stworzyć napoje o smaku inspirowanym znanymi słodyczami, np. ciasteczkami Oreo, batonami Milky Way, Twix lub Mars, a także kawy z mlekiem roślinnym. Wiele marek wypuszcza też edycje limitowane swoich kapsułek, np. zimowe lub świąteczne, o wyjątkowych zapachach, smakach i dodatkach.
Kapsułki do ekspresów są łatwo dostępne w sklepach spożywczych, supermarketach, dyskontach, a nawet w niektórych sklepach z urządzeniami AGD. Najszerszy wybór znajdziemy w sklepach online, w wyspecjalizowanych punktach sprzedaży kawy oraz w salonach poszczególnych marek i na ich wyspach w centrach handlowych.
Jak smakuje kawa w kapsułkach?
Kawa w kapsułkach może być smaczna, gęsta i aromatyczna oraz idealnie trafiać w nasze gusta. Niekiedy bywa też odwrotnie – może okazać się rozczarowująca i znacznie odbiegać od naszych oczekiwań. Jej smak będzie zależał głównie od rodzaju, jakości oraz pochodzenia zmielonych ziaren, które zamknięto w kapsułce.
Staranny dobór gatunku kawy, jej wyszukanych smaków i aromatów będzie szczególnie ważny dla osób, które picie kawy traktują jako swego rodzaju rytuał oraz lubują się w smakowaniu i wyszukiwaniu subtelnych różnic między poszczególnymi rodzajami ziaren pochodzącymi z najbardziej odległych zakątków świata.
Czytaj też: Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?
Jednak szukając swojego kawowego ideału nie warto kierować się wyłącznie wysoką ceną. Podobnie, jak w przypadku innych produktów spożywczych, niekiedy zdarzy nam się trafić na prawdziwą perełkę za niewielkie pieniądze, a innym razem wydamy krocie na niesmaczny bubel.
Która kawa w kapsułkach najlepsza?
Wybór najlepszej kawy w kapsułkach będzie zależał głównie od naszego gustu oraz indywidualnych preferencji. Przed zakupem zdecydowanie należy zapoznać się z jej składem oraz z informacjami producenta o mocy, aromacie, kwasowości itd. Jedni z nas będą gustować w łagodnej arabice, inni w pobudzającej robuście lub w mieszance obu tych gatunków w różnych proporcjach. Duże znaczenie ma też stopień palenia ziaren, który nieodłącznie wiąże się z intensywnością kawowej goryczki.
Warto też sprawdzić, do jakiego rodzaju napojów najlepiej nadają się wybrane kapsułki: lungo, espresso, a może americano? Podobnie będzie w przypadku kaw mlecznych – z kapsułki do cappuccino trudno będzie przygotować perfekcyjne latte macchiato. Możesz też wybrać kawę smakową (np. waniliową, orzechową), bezkofeinową, a nawet organiczną, opatrzoną odpowiednimi certyfikatami.
Czytaj też: Rodzaje kaw: espresso, cappuccino, latte, americano i inne
Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?
Kawa w kapsułkach to nic innego jak zwykła mielona kawa. Z tego względu nie jest ona ani zdrowsza, ani bardziej szkodliwa od małej czarnej parzonej w tradycyjny sposób albo w innym rodzaju ekspresu – ich walory są dokładnie takie same.
Najnowsze badania sugerują, że kawa ma korzystny wpływ na zdrowie:
- zwiększa produkcję hormonu szczęścia – serotoniny
- przyspiesza metabolizm, ułatwiając odchudzanie
- zwiększa wytrzymałość w trakcie treningów i zmniejsza potreningowy ból mięśni
- redukuje ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
- wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć
- zawiera cenne antyoksydanty
- zmniejsza ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową
- ogranicza niebezpieczeństwo rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera.
Za rzekomą szkodliwość kawy w kapsułkach odpowiada furan – substancja powstająca podczas hermetycznego pakowania żywności. Aby faktycznie był on szkodliwy dla organizmu, trzeba by wypić kilkanaście filiżanek kawy dziennie, co brzmi dość abstrakcyjnie. Jeśli jednak zależy Ci na uniknięciu spożycia furanu wraz z kawą, po jej zaparzeniu odczekaj minutę lub dwie, nim weźmiesz pierwszy łyk – związek ten szybko się ulatnia, dlatego już po kilku chwilach nie zostanie po nim nawet ślad.
Szkodliwe mogą być natomiast dodatki do kawy, zarówno te znajdujące się w kapsułkach, jak np. mleko w proszku lub sztuczne aromaty, jak i te, które sami dodajemy do gotowego napoju – cukier i syropy smakowe. Aromaty mogą przyczyniać się do reakcji alergicznych i rozwoju nietolerancji pokarmowych. Cukier, słodzone syropy i mleko w proszku powodują szybki i nagły wzrost stężenia zarówno glukozy, jak i insuliny we krwi. Nie zaszkodzi nam to przy okazjonalnym spożyciu napoju, ale już regularne picie kawy z takimi dodatkami jest niewskazane, a osobom z cukrzycą, zaburzeniami tolerancji węglowodanów lub insulinoopornością wręcz zabronione.
Ekspresy do kawy na kapsułki
Ekspres do kawy na kapsułki jest jednym z najprostszych oraz najtańszych urządzeń, dzięki któremu przygotujemy aromatyczną małą czarną w domowym zaciszu. Zasada działania ekspresu jest dość prosta: po włożeniu kapsułki z ulubioną kawą w wyznaczone miejsce i naciśnięciu przycisku urządzenie pobiera wodę ze zbiornika, przepompowuje ją i podgrzewa. Następnie wąska igła przebija membranę kapsułki i wtryskuje gorącą wodę pod ciśnieniem do jej wnętrza – wtedy rozpoczyna się proces parzenia, a następnie filtracji kawy. Gdy cały przygotowany napar spłynie do podstawionej wcześniej filiżanki, możesz już zacząć delektować się swoim ulubionym napojem.
Mimo prostej konstrukcji i niewielkich wymiarów ciśnienie wykorzystywane do parzenia kawy w ekspresie kapsułkowym jest niemal identyczne jak w przypadku dużych zaawansowanych sprzętów ciśnieniowych i automatycznych i zazwyczaj wynosi od 15 do 19 barów.
Ze względu na liczne zalety ekspresy kapsułkowe mają całkiem spore grono zwolenników. Dlaczego są tak popularne? Z jakich powodów użytkownicy decydują się na ich zakup? Przyczyn może być co najmniej kilka:
- szybkie, wygodne i proste parzenie kawy
- łatwa obsługa urządzenia
- zachowanie higieny i czystości procesu parzenia bez konieczności przeprowadzania wielu zabiegów konserwacyjnych
- przygotowywanie powtarzalnych napoi, które zawsze mają ten sam smak
- duży wybór kapsułkowanych kaw w sklepach
- możliwość przygotowania nie tylko klasycznej kawy, ale też herbaty, gorącej czekolady, kakao oraz kaw smakowych
- duża dostępność urządzeń w sklepach AGD, a także w supermarketach i sklepach online
- niska cena zakupu – już od ok. 100–150 zł
- wyjątkowy design – obudowy o różnych kształtach i kolorach, często w ciekawych formach np. futurystycznych, retro
- niewielkie rozmiary – ekspres do kawy na kapsułki zajmuje bardzo mało miejsca na blacie.
Kawa w kapsułkach jest prawdopodobnie dla Ciebie jeśli:
- masz małą kuchnię lub aneks kuchenny – urządzenie jest kompaktowe i zajmuje niewiele miejsca na blacie
- masz ograniczony budżet – najtańsze modele kupisz już za 100–150 zł
- nie masz czasu i cenisz sobie wygodę – parzenie kawy zajmuje tylko chwilę, a samo urządzenie nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych ani konserwacyjnych
- lubisz niebanalny design – na rynku dostępne są sprzęty w najróżniejszych wzorach i kolorach, których design niekiedy potrafi zadziwić
- lubisz próbować nowych smaków, rodzajów kaw od espresso po macchiatto – ich przygotowanie wymaga jedynie zakupienia odpowiednich kapsułek i naciśnięcia przycisku
- przygotowywanie i picie kawy jest dla Ciebie miłym przerywnikiem dnia, a nie długim rytuałem, przez który chcesz przechodzić krok po kroku
- potrzebujesz prostego sposobu, dzięki któremu Twoje dzieci samodzielnie przygotują kakao lub gorącą czekoladę
- nie lubisz skomplikowanych sprzętów, które zabierają Ci Twój cenny czas
- szukasz urządzenia do okazjonalnego użytku np. w domku letniskowym lub na działce.
Czytaj też: Rodzaje ekspresów do kawy – jaki ekspres wybrać?
Kawa w kapsułkach nie jest prawdopodobnie dla Ciebie jeśli:
- picie, a przede wszystkim parzenie kawy jest dla Ciebie rytuałem, bez którego nie wyobrażasz sobie swojego dnia – wtedy idealnym rozwiązaniem będzie ekspres kolbowy
- na długo przywiązujesz się do sprawdzonych i dobrych produktów oraz niechętnie podchodzisz do nowości, zmian i eksperymentów
- dysponujesz sporym budżetem, a wysoka cena nie jest dla Ciebie ograniczeniem – w takim przypadku lepiej postawić na ekspres przelewowy, automatyczny albo kolbowy
- masz wystarczająco dużą kuchnię na spory sprzęt wolnostojący lub do zabudowy
- zależy Ci na mocnej, aromatycznej kawie – taką mogą przygotować tylko bardziej zaawansowane urządzenia
- chcesz dostosować parametry parzenia kawy oraz jej proporcje do swoich upodobań
- zależy Ci na pełnej kontroli nad procesem mielenia, zaparzania i ekstrakcji ziaren
- lubisz inteligentne urządzenia o zaawansowanych funkcjach, którymi można sterować przy pomocy smartfona
- chcesz za jednym razem parzyć dwie kawy lub przygotować cały dzbanek aromatycznego naparu.