Smarowanie ekspresu do kawy Philips LatteGo: jak, gdzie, czym?

Smarowanie bloku zaparzającego ekspresu, podobnie jak jego czyszczenie i regularna pielęgnacja, pozwalają na sprawne działanie urządzenia i parzenie doskonałego cappuccino, espresso czy americano. Za przygotowywanie idealnego napoju kawowego w głównej mierze odpowiada blok zaparzający – jedna z najważniejszych części w ekspresie automatycznym. Aby jednak blok działał perfekcyjnie, należy odpowiednio go konserwować i pielęgnować. Sprawdź, jak smarować ekspres Philips LatteGo 5000 i 3200.
Spis treści

Regularna pielęgnacja ekspresu: codzienna i okresowa

Wszystkie urządzenia w gospodarstwie domowym wymagają regularnej pielęgnacji, by działały prawidłowo i służyły nam przez długi czas. Nie inaczej jest w przypadku automatycznego ekspresu do kawy. Należy systematycznie przeprowadzać jego czyszczenie, odkamienianie z użyciem odpowiednich detergentów, a po każdym użyciu – płukanie systemu spieniania mleka.

Sercem ekspresu do kawy jest blok zaparzający, który jest odpowiedzialny za proces parzenia i smak kawy. Regularnie, raz w tygodniu powinno się wyjąć blok zaparzający, a następnie dokładnie wypłukać element pod bieżącą wodą. Czynność ta pozwoli uniknąć zapchania się bloku przez resztki kawy i fusy, które osadzają się w nim podczas parzenia. Brak regularnego czyszczenia może spowodować rozwijanie się w nim drobnoustrojów, które są szkodliwe dla zdrowia.

Blok zaparzający niektórych producentów wymaga również regularnego smarowania. Użytkownicy ekspresu bardzo często zapominają o tej ważnej czynności, co powoduje uszkodzenia mechaniczne elementu. Nie zapominajmy też o okresowej wymianie uszczelki na tłoku. Nawet niewielkie zaniedbania mogą nam przysporzyć wieku problemów i skutkować wizytą w serwisie.

Dlaczego trzeba smarować blok zaparzający ekspresu?

Systematyczne smarowanie bloku zaparzającego urządzenia gwarantuje swobodne przesuwanie się części mechanicznych. W elemencie tym znajduje się wiele trybów, tłoków i przekładni, których prawidłowe funkcjonowanie wymaga regularnego smarowania. W innym przypadku części mogą się zatrzeć i spowodować awarię ekspresu. Aby przedłużyć żywotność sprzętu i móc cieszyć się perfekcyjnym smakiem kawy, warto pamiętać o regularnej konserwacji urządzenia.

Trzeba jednak wspomnieć, że na rynku można znaleźć także ekspresy, które nie wymagają smarowania bloku zaparzającego. Jednym z producentów, którzy stosują takie rozwiązanie w swoich urządzeniach, jest De’Longhi.

Czym smarować blok ekspresu do kawy Philips?

Smarowanie ekspresu Philips należy zawsze wykonywać przy użyciu zalecanego przez producenta smaru. Zgodnie z instrukcją obsługi smar do bloku zaparzającego ekspresów LatteGo 5000 i 3200 ma symbol HD5061. Dostępny jest w niewielkich tubkach, które jednak mają sporą wydajność i wystarczają na wiele użyć.

Pamiętaj, że stosowanie nieodpowiednich i nieprzeznaczonych do tego celu produktów smarujących może negatywnie wpłynąć na pracę ekspresu oraz na smak kawy.

Jak i gdzie smarować blok w ekspresie Philips LatteGo 5000 i 3200?

Smarowanie bloku w ekspresie Philips nie jest trudne, warto jednak postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

  1. W pierwszej kolejności wyłącz ekspres i odłącz urządzenie od prądu.
  2. Delikatnym, ale zdecydowanym ruchem wyjmij blok zaparzający, a następnie wyczyść go i wypłucz pod bieżącą wodą usuwając pozostałości kawy i osadu.
  3. Pozostaw blok zaparzający do wyschnięcia.
  4. Przygotuj smar, a następnie nałóż cienką warstwę na:
  • tłok bloku zaparzającego ekspresu;
  • wałek zlokalizowany w dolnej części bloku;
  • prowadnice po obu stronach elementu.

Dokładne wskazówki dotyczące konserwacji bloku zaparzającego w ekspresie do kawy Philips LatteGo 3200 znajdziesz w filmie przygotowanym przez producenta.

Jak często smarować blok zaparzający?

Częstotliwość smarowania bloku zaparzającego uzależniona jest od tego, ile kaw dziennie parzy ekspres. Jeśli przygotowujesz około 10 kaw każdego dnia, warto smarować blok raz w miesiącu. Im rzadziej pracuje ekspres, tym mniejsza częstotliwość konserwacji:

  • od 6 do 9 kaw dziennie –smarowanie raz na 2 miesiące;
  • od 1 do 5 kaw dziennie – smarowanie raz na 4 miesiące.

Zazwyczaj przyjmuje się zasadę, że smarowanie bloku zaparzającego wykonuje się co około 500 kaw.

Czy są ekspresy, których nie trzeba regularnie smarować?

Ekspresy De’Longhi takie jak Dinamica Plus, posiadają blok zaparzający, którego nie smaruje się co 2 miesiące.

Czytaj także: Test ekspresu do kawy DeLonghi DINAMICA 350.75: opinia i recenzja

Jedynie przy przeglądzie i gruntownym czyszczeniu urządzenia raz na 1–2 lata, technik może stwierdzić konieczność uzupełnienia fabrycznie nałożonego smaru i wykona smarowanie ekspresu do kawy De’Longhi za nas.

Przejdź do
top