Jak prawidłowo czyścić i odkamienić ekspres do kawy?

Posiadanie w domu automatycznego lub kolbowego ekspresu do kawy już dawno przestało być czymś zaskakującym i niespotykanym. Polacy uwielbiają pić kawę, nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach swoje miejsce znalazł dobrej jakości sprzęt do przygotowywania małej czarnej. Jednak aby móc cieszyć się napojem równie smacznym, jak z kawiarni, należy odpowiednio dbać o swój ekspres. Jak czyścić ekspres do kawy i za pomocą jakich środków usunąć kamień?
Spis treści

Jak kamień wpływa na ekspres do kawy?

Gromadzący się na elementach ekspresu do kawy kamień to nic innego jak osad zawierający sole magnezu oraz wapnia. Zbyt duża ilość kamienia negatywnie wpływa nie tylko na pracę urządzenia, ale też na smak i wygląd parzonej w nim kawy.

Kamienny osad skraca żywotność ekspresu i zaburza jego prawidłowe funkcjonowanie, zmniejszając pojemność bojlera i przepływ wody oraz wydłużając czas jej podgrzewania. W efekcie pompa zaczyna głośniej pracować, a po pewnym czasie może ulec awarii. Co istotne, takiego defektu nie obejmuje gwarancja, nawet ta przedłużona, dlatego należy regularnie usuwać kamień z ekspresu.

Jak zalegający kamień ma wpływ na jakość parzonej kawy, jej smak, aromat, konsystencję i wygląd? Oto powody, dla których warto regularnie odkamieniać ekspres.

Jak kamień wpływa na cremę?

Nieregularne czyszczenie z kamienia sprawia, że pojawiająca się na samym wierzchu małej czarnej aromatyczna pianka w kolorze złotobrązowym – crema – traci swoje właściwości. Nie jest ona już tak gęsta i słodka, mało tego, staje się bardzo cienka i szybko znika. W przypadku mocno zakamienionych urządzeń crema nie tworzy się w ogóle!

Jak kamień wpływa na smak kawy?

Grzałka ekspresu, na której pojawia się osad, nie jest w stanie wystarczająco nagrzać wody. W efekcie podczas parzenia uzyskuje ona niższe wartości temperatury niż te zalecane przez producenta, a zmielone ziarna nie zaparzają się wystarczająco efektywnie. Ma to ogromny wpływ na pogorszenie się smaku kawy – jest mniej wyrazista, nie czuć już wcześniej zauważalnych aromatów. Na dodatek mogą pojawić się w niej nieestetycznie wyglądające płatki kamienia wypłukane z ekspresu.

Czym odkamienić ekspres do kawy – środki do odwapniania

Czyszczenie ekspresu z kamienia nie obejmuje wyłącznie usuwania nagromadzonych zwapnień. Bardzo ważne są także:

  • regularne płukanie systemu spieniania mleka
  • wymiana filtrów do wody, które zapobiegają osadzeniu się kamienia, a tym samym przedłużają żywotność urządzenia.

Używanie do parzenia kawy miękkiej wody lub kranówki zmiękczonej przy pomocy filtra jest bardzo istotne – taka woda nie rzutuje na smak napojów, dzięki czemu możemy cieszyć się pełnym, niczym niezmąconym aromatem.

Twarda woda, za sprawą dużej zawartości soli mineralnych, może negatywnie wpływać na smak kawy i dodawać jej goryczki. Warto zawrócić uwagę również na odczyn pH wody (optymalny mieści się w przedziale 5,5–7,5) oraz na zawartość chloru. Spore stężenie tego pierwiastka może sprawiać, że kawa nabierze nieco kwaśnego posmaku.

Czym odkamienić ekspres do kawy? Na rynku dostępnych jest wiele preparatów do domowego i profesjonalnego użytku. Znajdziesz je w marketach z urządzeniami AGD, sklepach internetowych oraz bezpośrednio u producentów.

Do czyszczenia i odwapniania ekspresu służą:

  • tabletki do czyszczenia ekspresu
  • tabletki do odkamieniania
  • odkamieniacze do ekspresu w płynie
  • preparaty do czyszczenia systemu mlecznego.

Jak odkamienić ekspres do kawy krok po kroku?

Jak odkamieniać ekspres do kawy przy pomocy tabletek? Wyjmij pojemnik na wodę i dobrze przepłucz jego wnętrze pod kranem. Następnie uzupełnij go lekko ciepłą wodą i wrzuć do środka tabletki do odkamieniania ekspresu. Zaczekaj ok. 15 minut, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie włóż pojemnik do urządzenia i przygotuj kawę bez zmielonych ziaren – rób to dopóty, dopóki zabrudzone urządzenie pobiera wodę ze zbiornika. Po zużyciu całej wody ponownie wyciągnij i przepłucz pojemnik, napełnij go czystą wodą i zrób kolejne dwa kubki wrzątku, aby przepłukać system z ewentualnych pozostałości.

czyszczenie i odkamienianie ekspresu do kawy
Fot. czyszczenie i odkamienianie ekspresu do kawy

Oprócz tabletek odkamieniających na rynku dostępne są również specjalne tabletki do czyszczenia ekspresu. Ich zadaniem jest usuwanie osadu zalegającego wewnątrz urządzenia, a także olejków kawowych i tłustego filmu powstałego na jego elementach. Zupełnie nie radzą sobie jednak z kamieniem i zwapnieniami. Z tego względu nie używaj tabletek czyszczących do odkamieniania i odwrotnie – ich działanie jest zupełnie inne, więc i osiągnięty efekt może być daleki od zamierzonego.

Jak odkamieniać ekspres, używając do tego specjalnego płynu?

Przed rozpoczęciem odwapnianiaprzygotuj odpowiednio swój ekspres: opróżnij tacki na skropliny i fusy oraz wylej zawartość zbiornika na wodę. Wyjmij filtr wody, jeśli go używasz i przepłucz pusty pojemnik. Następnie postępuj zgodnie z instrukcją poniżej:

  1. Wlej do pojemnika płyn do odkamieniania ekspresu i dolej wodę według zaleceń producenta.
  2. Włóż pojemnik z wodą i płynem na miejsce, a pod wylot kawy, a także mleka w przypadku ekspresów ze zintegrowanym systemem mlecznym, podstaw naczynie.
  3. Uruchom automatyczny program odkamieniania i postępuj zgodnie ze wskazówkami na wyświetlaczu ekspresu.
  4. Zachowaj ostrożność przy wylewaniu wody z dodatkiem płynu do odkamieniania po zakończeniu programu. Nie zapomnij o dokładnym opłukaniu zbiornika na wodę i ponownym zamontowaniu lub wymianie wkładu filtrującego wodę.

Twój ekspres nie ma automatycznego programu odkamieniania? To nie problem. Wystarczy, że po umieszczeniu w nim zbiornika na wodę z płynem do odkamieniania uruchomisz program przygotowywania napoju bez kawy. Po jego zakończeniu odczekaj kilkanaście minut i uruchom ponownie ten sam program. Powtarzaj tę czynność do czasu, aż odkamieniacz z wodą się skończy. Następnie przepłucz zbiornik i wlej do niego czystą wodę bez żadnych dodatków. Uruchom program bez kawy jeszcze dwukrotnie, by wypłukać środek odkamieniający z przewodów w ekspresie. Gotowe!

Jaki płyn odkamieniający do ekspresu wybrać? Kupując odkamieniacz do ekspresu, najlepiej kierować się wskazaniami, które zamieścił producent Twojego sprzętu w instrukcji obsługi. Skład i działanie środków dostępnych na rynku są bardzo zbliżone, dlatego raczej nic nie stoi na przeszkodzie, by np. płyn do odkamieniania ekspresu De’Longhi, Krups czy Melitta zastosować w urządzeniach innych marek.

Odkamienianie ekspresu do kawy – domowe sposoby

Istnieją jeszcze domowe sposoby usuwania kamienia z ekspresu. Do najpopularniejszych należą:

  • użycie łyżeczki sypkiego kwasku cytrynowego
  • odkamienianie ekspresu octem.
Domowe sposoby odkamieniania ekspresu do kawy to m.in. sok cytrynowy, kwasek, ocet
Fot. Domowe sposoby odkamieniania ekspresu do kawy to m.in. sok cytrynowy, kwasek, ocet

Nie są one jednak tak samo skuteczne jak profesjonalne preparaty. Dlaczego?

Ocet nie jest w stanie usunąć całego kamienia, nie rozpuści też zalegających we wnętrzu urządzenia resztek po oleju kawowym, a w trakcie czyszczenia niezbyt przyjemnie pachnie. W efekcie nie dość, że ekspres nie będzie należycie wyczyszczony, to jeszcze działanie octu może spowodować powstanie osadów negatywnie wpływających na smak i aromat kawy.

Jak wygląda sytuacja w przypadku innych sposobów, takich jak odkamienianie ekspresu do kawy kwaskiem cytrynowym, kwasem siarkowym czy kwasem solnym? Również nie są one zalecane. Takie substancje mogą uszkodzić system rurek i rozpuścić uszczelniający je silikon. Pod żadnym pozorem nie wolno też korzystać z proszków odkamieniających, jakie stosuje się do pralek. Nie tylko nie usuną one kamienia, ale też mogą zniszczyć ekspres – nierozpuszczone granulki zalegną w elementach wewnątrz urządzenia, skutecznie je blokując.

Podobna zasada dotyczy użycia sody oczyszczonej – co prawda jest ona stosowana do sprzątania, mycia i przygotowywania domowych detergentów, ale zupełnie nie nadaje się do delikatnych ekspresów do kawy. Te mogą być czyszczone wyłącznie przeznaczonymi do nich środkami przystosowanymi do cienkich rurek, przewodów i skomplikowanych mechanizmów. Co więcej, jeśli zastosowanie niezalecanych przez producenta preparatów do odwapniania ekspresu doprowadzi do jego awarii, możemy się spotkać z odrzuceniem naszej reklamacji i to nawet w przypadku, kiedy obowiązywała jeszcze gwarancja producenta lub rękojmia. W takiej sytuacji będziemy zmuszeni do naprawy ekspresu na własny koszt. Czy warto? W naszej opinii nie, ale ostateczna decyzja jest zawsze po stronie użytkownika.

Jak często trzeba odkamienić ekspres ciśnieniowy?

Co ile odkamieniać ekspres do kawy? Ważną wskazówkę w tej kwestii daje portal Kuchenny.com.pl:

Przyjmuje się, że najkorzystniej jest odkamieniać ekspres co 200 do maksymalnie 300 porcji przygotowanej kawy. Oczywiście trudno pilnować liczby wypitych napojów, dlatego najlepiej oszacować, ile kawy pijesz dziennie i przyjąć, że np. czyszczenie ekspresu do kawy powinno się przeprowadzać co 3 i pół miesiąca (taki rachunek wychodzi, jeśli wypijasz dziennie 2 filiżanki).

odkamieniony automatyczny ekspres do kawy
Fot. odkamieniony automatyczny ekspres do kawy

Warto mieć na względzie, że rozbudowane, automatyczne ciśnieniowe ekspresy do kawy są tak zaprogramowane, aby samodzielnie przypominały o potrzebie odkamienienia – może to być zależne od liczby przygotowanych napojów lub od upływu czasu, np. 3 miesięcy.

Jak mierzyć twardość wody?

Badanie poziomu twardości wody można przeprowadzić na kilka sposobów:

  • poprzez oddanie próbki wody do profesjonalnego laboratorium, gdzie specjaliści dokładnie przebadają jej stan – jest to najdroższa opcja.
  • przy użyciu paskowego testera twardości: pasek namacza się w wodzie, a uzyskany wynik (kolor paska) porównuje z gamą kolorystyczną zamieszczoną na opakowaniu. Im ciemniejszy kolor, tym twardsza woda.
  • stosując kropelkowy test wody – do miseczki z pobraną wodą wpuszcza się kilka kropel odpowiedniego preparatu, który zaczyna zmieniać kolor z zielonego na czerwony – liczba kropelek przekłada się na poziom twardości wody.

Twardość wody określana jest w kilku skalach: niemieckiej, angielskiej, francuskiej lub amerykańskiej. Generalnie przyjmuje się, że twardość ogólna wody liczona jest według wzoru mgCaCO3/l:

  • woda bardzo miękka ma skalę 0–85
  • woda miękka 85–170
  • woda średnia 170–340
  • woda twarda między 340 a 510
  • zaś woda bardzo twarda powyżej 510.

W przypadku bardzo twardej wody konieczne jest odkamienianie ekspresu do kawy nawet co miesiąc, a używając wody bardzo miękkiej można to robić zaledwie raz w roku.

Źródła:

Przejdź do
top