Dlaczego smarowanie ekspresu jest ważne?
Smarowanie bloku zaparzającego w ekspresie do kawy marki Saeco ma zapewnić swobodne przesuwanie się mechanicznych części urządzenia, dzięki czemu działa ono bez zarzutów. Odpowiednia ilość smaru zapobiega też blokowaniu się elementów jednostki zaparzającej, które mogą uniemożliwić zrobienie kawy i powodować liczne błędy, a nawet doprowadzić do usterki urządzenia.
Jak często smarować ekspres?
To zależy od tego, jak często używa się ekspresu. Im mocniej jest eksploatowany, tym częściej trzeba smarować blok zaparzający. Dla kawoszy, którzy piją dużo kawy lub w przypadku, gdy z ekspresu korzysta cała rodzina czy zespół pracowników, smarowanie bloku zaparzającego należy wykonywać regularnie.
- Przy parzeniu kawy do pięciu razy dziennie, ekspres trzeba smarować raz na 4 miesiące.
- Gdy kawa przygotowywana jest od 6 do 9 razy dziennie, czynność należy wykonywać co 2 miesiące.
- Jeśli zaś liczba zaparzanych kaw przekracza 10, trzeba pamiętać o smarowaniu bloku przynajmniej raz w miesiącu.
Jak widać, przy bardzo intensywnym użytkowaniu urządzenia warto mieć smar do ekspresu Saeco zawsze pod ręką, a najlepiej zakupić go od razu z ekspresem.
Jak, gdzie, czym smarować ekspres do kawy Saeco?
Szczegółowa instrukcja smarowania bloku zaparzającego obejmuje następujące kroki:
- Przed przystąpieniem do pracy zaopatrz się w smar silikonowy do ekspresów.
- Najpierw wyłącz z prądu ekspres do kawy.
- Gdy urządzenie jest już wyłączone, wyjmij się blok zaparzający. Znajduje się on za drzwiczkami serwisowymi ekspresu.
- Blok zaparzający należy opłukać pod letnią, bieżącą wodą.
- Następnie pozostaw blok do wyschnięcia.
- Gdy będzie już suchy, nałóż się cienką warstwę smaru do ekspresu Saeco na tłok bloku.
- Następnie równie cienką warstwę smaru Saeco nałóż się wokół wałka umiejscowionego w dolnej części bloku.
- Na końcu należy posmarować cienko smarem silikonowym do ekspresu prowadnice po obu stronach bloku zaparzającego.
Jaki smar do ekspresu do kawy Saeco wybrać? Bardzo istotne jest, aby używać jedynie specjalnego smaru do jednostki zaparzającej HD5061 Philips/Saeco. Jest to silikonowy smar spożywczy do ekspresu, który może być bezpiecznie stosowany w kontakcie z żywnością.
Philips 3200 LatteGo – konserwacja bloku zaparzającego
Dlaczego przy okazji omawiania smarowania ekspresu Saeco wspominamy też o urządzeniach Philips? Te dwie marki połączyły swoje siły by oferować ekspresy do kawy odpowiadające zapotrzebowaniu wszystkich grup konsumentów, dlatego rozwiązania stosowane w ich urządzeniach, zalecenia co do konserwacji i pielęgnacji bywają podobne. Obie z nich rekomendują stosowanie tego samego smaru do bloku zaparzającego
W przypadku ekspresu Philips 3200 LatteGo, po konserwacji bloku zaparzającego, ważne jest właściwe umiejscowienie go w ekspresie. Znajduje się za drzwiczkami serwisowymi, po prawej stronie – aby się do niego dostać, należy najpierw wyjąć zbiornik na wodę. Przesunięcie przycisku push w bok i pociągnięcie do siebie uwalnia blok. By znajdował się w neutralnej pozycji, obie strzałki z boku muszą być w jednej linii. Jeśli nie są, trzeba przesunąć dźwignię w dół, tak by dotykała bloku zaparzającego. Koniecznie należy też sprawdzić, czy żółty haczyk blokujący jest w najwyższym położeniu. Jeśli nie – przesuwa się go do góry, aż kliknie.
Nasz poradnik: Smarowanie ekspresu Philips LatteGo 5000 i 3200: jak, gdzie, czym?
Alternatywa dla smarowania ekspresu Saeco
Jeśli smarowanie bloku zaparzającego Saeco z jakichś przyczyn jest zbyt uciążliwe, czasochłonne lub po prostu zbyt skomplikowane, można zdecydować się na ekspres, w którym taka czynność nie jest wymagana. Takie urządzenia proponuje m.in. De’Longhi. Ekspresy do kawy od tego producenta są łatwe w obsłudze i konserwacji dzięki czemu wyróżniają się na tle konkurencji. Smarowanie ekspresu do kawy De’Longhi (jeśli w ogóle jest potrzebne) najczęściej odbywa się przy rutynowym przeglądzie w serwisie.
Zobacz też: