Z czego składa się cappuccino?
Mleczna kawa cappuccino składa się z trzech zasadniczych części:
- mocnego, aromatycznego espresso
- gorącego mleka
- mlecznej, kremowej pianki.
Proporcje cappuccino są bardzo proste do obliczenia: na jedną część kawy przypada jedna część mleka i jedna część pianki.
Perfekcyjnie przygotowany napój to prawdziwa rozkosz dla podniebienia wymagających miłośników kaw. Jak już wspominano na blogu we wpisie Rodzaje kaw: espresso, cappuccino, latte, americano i inne: Ten napój zawdzięcza nazwę kolorowi habitów kapucynów, który jednocześnie przypomina barwę kawy z mlekiem i należy do najpopularniejszych mlecznych kaw, jakie pija się w kawiarniach i w domowym zaciszu na całym świecie.
Co ciekawe, cappuccino nie jest tożsame z kawą „kapuziner”, jaką serwowano w XVIII wieku w wiedeńskich kawiarniach – dodawano do niej bitą śmietankę oraz cukier.
Czy cappuccino ma kofeinę?
Bazą cappuccino jest espresso, które zawiera kofeinę, dlatego cappuccino również będzie ją miało. Jeśli użyjemy pojedynczego espresso, zawartość kofeiny wyniesie ok. 63 mg, a w przypadku podwójnego – ok. 126 mg. Jak zmniejszyć ilość kofeiny w cappuccinio?
Aby nasza mleczna kawa była mniej pobudzająca, warto przygotować ją na nieco słabszym espresso lub skorzystać z kawy bezkofeiniowej. Jeśli natomiast potrzebujemy większej dawki kofeiny niż zawiera podwójne cappuccino, możemy do jego przygotowania użyć mieszanki ziaren arabiki i robusty. Pierwsza z nich korzystnie wpłynie na aromat napoju, a druga dzięki znacznie większej zawartości kofeiny, wzmocni jego działanie.
Ile kalorii ma cappuccino?
Standardowe, włoskie cappuccino przygotowane na mleku o zawartości tłuszczu 3,2% i z 1 łyżeczką cukru ma ok. 85 kcal w 1 filiżance (150 ml). Jak zmniejszyć kaloryczność cappuccino?
Przede wszystkim zrezygnuj ze słodzenia kawy – jej kaloryczność spadnie wtedy o ok. ¼. Możesz też użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu, np. 2%. Wystrzegaj się natomiast wszelkich wysokokalorycznych dodatków do kawy: słodzonych syropów, bitej śmietany, gałki lodów oraz kakaowej lub czekoladowej posypki. Zamiast nich warto wybrać cynamon, który przyspiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej.
Czym różni się latte od cappuccino?
Te dwa kawowe klasyki z pozoru mogą wydawać się identyczne – składają się bowiem z dokładnie tych samych komponentów: espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Różnica między latte i cappuccino tkwi jednak w proporcjach składników: do przygotowania cappuccino wykorzystujemy 125 ml spienionego mleka, zaś do zrobienia latte użyjemy go 200 ml lub nawet więcej.
W związku z tym latte jest słabszą kawą o bardziej mlecznym smaku. Do kawowej bazy dodaje się niekiedy słodkie syropy smakowe i różnorodne dodatki w postaci prażonych orzeszków lub kawałków czekolady.
Klasyczne cappuccino serwuje się samo, bez dodatków w postaci odrobiny startej czekolady lub prażonych wiórków kokosowych, które często mają za zadanie maskować niedoskonałości w wykonaniu mlecznej piany.
Różni się też sposób podania obu rodzajów kaw: szklanki do latte są większe i mogą być przezroczyste (np. termiczne szklanki z podwójnym dnem), a typowa filiżanka do kawy cappuccino mieści do 190 ml napoju i wykonana jest z białej porcelany.
O przygotowaniu idealnego latte przeczytasz w artykule Jak zrobić idealne latte w domu – przepis na kawę mleczną
Idealnie przygotowane espresso – baza mlecznej kawy
Bez doskonałego espresso nie uda się uzyskać dobrej kawy mlecznej – to podstawa w przygotowaniu nie tylko cappuccino, ale także wszelkich innych białych kaw. Z tego względu miłośnicy dobrej kawy powinni zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt do jej parzenia. Mocne i esencjonalne espresso przygotujemy z pomocą kawiarki lub aeropressu z nakładką Fellow Prismo. Jeśli dysponujemy nieco większym budżetem, lub jesteśmy zdania, że kawiarka do cappuccino nie jest najlepszym możliwym rozwiązaniem, możemy też postawić na dobry ekspres do kawy: automatyczny lub kolbowy.
Czytaj też: Jak zaparzyć espresso? Porady dla początkujących i zaawansowanych
Espresso używane do przygotowania cappuccino powinno mieć wyrazisty smak i mocny aromat, aby było wyczuwalne w samej kawie. Najlepiej wybrać do tego jednolite mieszanki kawy z gatunku arabica, na przykład pochodzącej z krajów Ameryki Południowej (Brazylii, Kolumbii) oraz średni stopień zmielenia ziaren. Pozwoli to uzyskać gęsty napar z mocnym body oraz wyraźną, trwałą i grubą pianką.
Spienione mleko – ukoronowanie domowego cappuccino
Przygotowanie idealnej kremowej mlecznej pianki stanowi największe wyzwanie dla początkującego baristy. Wpływ na nią ma nie tylko rodzaj mleka, ale także jego temperatura i sposób ubicia.
Mleczna, kremowa pianka w cappuccino powinna być gęsta, bez dużych, widocznych pęcherzyków powietrza (sprawiają one, że nie czuć smaku mleka, a sama pianka szybko opadnie). Przygotowując ją nie możemy też zbyt mocno podgrzać mleka – w wysokiej temperaturze traci ono słodkawy posmak i staje się gorzkie. Optymalną temperaturą pianki mlecznej jest 50-67°C.
Jak zrobić piankę do cappuccino? W domu prawdziwego fana cappuccino nie może zbraknąć spieniacza do mleka. Najwygodniejszy w użyciu będzie z pewnością ekspres z automatycznym systemem mlecznym. Przygotowanie cappuccino z jego pomocą jest bardzo proste – w przypadku posiadania automatycznego programu w ekspresie, wystarczy włączyć odpowiedni tryb, aby po chwili móc się delektować smakiem idealnej kawy.
Należy jednak pamiętać, że bariści w kawiarniach używają dzbanka na mleko oraz spieniających dysz parowych, dlatego użycie podobnego urządzenia w domowych warunkach również jest dobrym pomysłem, choć wymaga nieco wprawy.
Jeśli nie dysponujesz ekspresem, możesz wykorzystać french press, który pozwoli stworzyć gęstą i kremową piankę bez dużych bąbli powietrza lub mały ręczny spieniacz na baterie. Niestety, warto mieć jednak na uwadze, że nie uda się przygotować tak równomiernie napowietrzonego mleka, co w efekcie uniemożliwi przygotowanie kawowych wzorków.
Dlaczego mleko do cappuccino ma znaczenie?
Aby pianka na powierzchni kawy utrzymała swoją gęstość i można było się nią długo cieszyć, należy wybrać do jej przygotowania odpowiedne mleko. Nie może być ono zbyt chude, bowiem posiada mniejszą zawartość białka, które się pieni. Taka pianka nie jest gładka, wytwarzają się w niej bąbelki powietrza, przez co szybko opada i rozpuszcza się w gotowym naparze. Mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 0% lub 0,5% w ogóle nie nadaje się do przygotowania kawy.
Wśród baristów istnieje jedna zasada: im bardziej tłuste mleko, tym lepszą piankę uzyskamy. W związku z tym należy sięgnąć po mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2% lub nawet jeszcze więcej -specjalne mleka do spieniania mają 3,6% lub nawet 3,8% tłuszczu. Oczywiście nie może być do zbyt tłusty produkt – mleko uzyskane z proszku lub mleko skondensowane nie nadają się do tego typu napoju.
Cappuccino bez laktozy – czy to możliwe?
Czy osoby mające problemy z mlecznym cukrem, czyli laktozą, mogą cieszyć się pełnym smakiem takiej kawy?
Jak najbardziej! Wystarczy sięgnąć po mleko bez laktozy lub wybrane mleko roślinne, na przykład migdałowe. Jedyny problem tkwi w samym procesie spieniania – ręczne ubijanie pianki jest pracochłonne i znaczne utrudnione, dlatego w takim przypadku lepiej wybrać ekspres do cappuccino z automatycznym systemem spieniania mleka. Dzięki temu bez problemu przygotujesz białe kawy z użyciem mlek roślinnych.
Mleczne i roślinne pianki przygotowane w automatycznym ekspresie do kawy cappuccino i latte wykorzystasz również do caffe latte, latte macchiato i espresso macchiato.
Jak zrobić cappuccino – przepis krok po kroku
Jak zrobić cappuccino w domu?
- Przygotuj filiżankę oraz ok. 100 ml mleka.
- Mleko ubij do momentu uzyskania gęstej, kremowej pianki (całość powinna mieć około 125 ml objętości).
- W filiżance zaparz 25 ml mocnego espresso i dosłodź je, jeśli chcesz.
- Delikatnie przelej spienione mleko do filiżanki w taki sposób, by pianka znalazła się na wierzchu. Gotowe!
Kawę podajemy w uprzednio podgrzanych porcelanowych filiżankach do cappuccino o pojemności 190 ml. Napój powinien zajmować około 150 ml z uwzględnieniem 1-2 centymetrowej pianki.
Ciekawostka:
We Włoszech cappuccino pije się w godzinach porannych jako nieodłączna część śniadania, w towarzystwie słodkiego pieczywa lub lekkiego ciasta.
Zobacz też: