Młynek do kawy – jak wpływa na jej smak?
Smak kawy jest uzależniony od wielu czynników. Najważniejszymi z nich są świeżość ziaren oraz sposób ich mielenia. Najlepsza kawa powstaje ze świeżo zmielonych ziaren, dlatego tak ważną rolę w ekspresach odgrywają młynki. Mielenie kawy tuż przed jej parzeniem to gwarancja najlepszego aromatu i smaku. Kawa zmielona przed podaniem zachowuje także najwięcej cennych właściwości.
Znawcy kawy uważają, że aż 75% właściwości owoców kawowca ulatnia się w ciągu kilkunastu minut od zmielenia. Oznacza to, że jeśli chcesz cieszyć się najlepszym smakiem i aromatem napoju, musisz zainwestować w dobrej jakości młynek do kawy lub ekspres z wbudowanym młynkiem.
Czytaj też: Jak i w czym przechowywać kawę ziarnistą lub zmieloną?
Rodzaje młynków do mielenia kawy
Na rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje młynków do kawy: młynek udarowy i żarnowy.
Młynki udarowe rozdrabniają ziarna kawy tnąc je na małe kawałeczki specjalnymi wirującymi ostrzami. Stopień zmielenia kawy dostosowuje się wydłużając lub skracając czas ich pracy.
Młynki żarnowe pracują natomiast jak żarna do zboża, tzn. ścierają ziarna kawy przyległymi częściami wyposażonymi w specjalne ząbki.
Zarówno bariści, jak i koneserzy aromatycznego napoju od lat prowadzą spory na temat najlepszych młynków. W wielu dyskusjach zwycięża stalowy żarnowy młynek do kawy, jednak i ceramiczny broni się nieźle. Jeśli szukasz dobrego młynka do kawy albo planujesz zakup ekspresu z wbudowanym młynkiem, koniecznie poznaj parametry obu typów rozdrabniaczy i wybierz model, które spełni Twoje oczekiwania.
Młynek ceramiczny
Ceramiczny młynek żarnowy to dobre narzędzie do mielenia kawy. Jest jednym z najczęściej pojawiających się rozdrabniaczy w ekspresach automatycznych. Z łatwością można kupić go też jako oddzielne urządzenie, np. wolnostojący elektryczny młynek do kawy. Jego niewątpliwą zaletą jest brak możliwości przegrzania, a co za tym idzie – ograniczenie ryzyka nagrzania ziaren i utraty ich smaku.
Niektórzy użytkownicy uważają, że młynki do kawy ceramiczne pracują ciszej niż stalowe żarna. To jednak mylne wrażenie. Głośność działania młynka jest bowiem uzależniona przede wszystkim od usytuowania tego elementu w ekspresie, rodzaju obudowy urządzenia czy natężenia dźwięku przy pracy silnika, a nie od materiału, z jakiego został wykonany. Ponadto warto zastanowić się, czy hałas emitowany przez żarna ceramiczne jest naprawdę aż tak uciążliwy. Mielenie kawy zajmuje chwilę, dlatego kryterium głośności urządzenia z pewnością nie powinno być decydujące podczas wyboru sprzętu do rozdrabniania ziaren.
Warto zwrócić natomiast uwagę na opinie specjalistów mówiące o tym, że młynki ceramiczne są nieco mniej wytrzymałe i bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne niż te wykonane ze stali. Trzeba jednak pamiętać, że w domowym użytkowaniu różnica może nie być wyczuwalna. Prawidłowe korzystanie z urządzenia jest gwarancją wieloletniej, bezawaryjnej pracy młynka, a więc też doskonałego smaku i aromatu kawy.
Ekspresy z młynkiem żarnowym ceramicznym przetestowane na portalu Sprawdzono.pl:
Młynek stalowy
Ekspres do kawy wyposażony w stalowy młynek jest często demonizowany ze względu na popularne mity, które narosły wokół tego rodzaju żaren. Choć utarło się, że młynki stalowe pracują głośniej od ceramicznych, to w rzeczywistości zazwyczaj jest odwrotnie – są one dość ciche i efektywne. Powszechne jest również przypisywanie im właściwości zmieniających smak kawy.
Według niektórych użytkowników żarna stalowe nadają ziarnom metaliczny posmak. Takie twierdzenia są nieprawdziwe, ponieważ materiał, z jakiego wykonuje się młynki jest odpowiednio zabezpieczony i nie wchodzi w reakcję z pożywieniem. Stal jest jednym z najszlachetniejszych metali stosowanych w produkcji naczyń i garnków – w przeciwieństwie do innych stopów nie reaguje z substancjami zawartymi w produktach spożywczych, a co za tym idzie, nie zmienia ich smaku oraz przede wszystkim nie wpływa na ich skład chemiczny. Oznacza to, że jest zupełnie bezpieczna, a korzystanie z naczyń stalowych nie powoduje przedostawania się do dań szkodliwych metali ciężkich. Wątpliwości może rozwiać prosta analogia. Jeśli nie masz pewności, że młynek stalowy żarnowy nie zmienia smaku kawy, zastanów się, czy gotowana w stalowym garnku zupa ma metaliczny posmak. Nie? Zatem nie musisz obawiać się używania ekspresów do kawy z młynkiem stalowym.
Stalowe młynki, poza tym, że nie wpływają na smak i zapach kawy, są wyjątkowo trwałe, ponieważ stal nierdzewna jest szczególnie odporna na uszkodzenia. Trzeba jednak pamiętać, że ważna jest odpowiednia konserwacja elementów stalowych. Dzięki regularnemu czyszczeniu i stosowaniu przedmiotów zgodnie z ich przeznaczeniem, części wykonane ze stali będą służyły latami.
Warto też dodać, że stalowe młynki do kawy cechują się wysoką trwałością. Dzięki mocy i ostrości żaren, ziarna są idealnie rozcieranie i nie powstaje pył. Brak „kurzu” pozwoli nam uzyskać idealnie zaparzoną kawę, ponieważ jej najcenniejsze właściwości zostają w ziarenkach. Zbyt duża ilość pyłu (czasami zdarza się w przypadku młynków ceramicznych) może natomiast sprawiać, że kawa jest zbyt gorzka.
Ekspresy z młynkiem stalowym przetestowane na portalu Sprawdzono.pl:
Młynek ceramiczny czy stalowy?
Dokonując wyboru ekspresu musimy zdecydować, czy będzie on posiadał młynek do kawy ceramiczny czy stalowy. Analiza rodzajów młynków pozwala stwierdzić, że wybór nie jest łatwy. Zarówno młynki stalowe, jak i ceramiczne mają dobre parametry i mogą z powodzeniem mleć ziarenka kawy. Kupując ekspres wyposażony w rozdrabniacz lub szukając urządzenia wolnostojącego, warto zwrócić uwagę na kilka detali.
- Wiadomo już, że rzekomo wysoka temperatura panująca wewnątrz młynków ceramicznych nie różni się od temperatury w młynku stalowym, dlatego zmielona kawa nie jest niepotrzebnie podgrzewana w żadnym z tych urządzeń.
- Kolejny popularny mit to głośność pracy. Niektórzy uważają, że hałas powstający podczas pracy sprzętu jest związany z rodzajem materiału, z jakiego został wykonany. To nieprawda. Głośność mielenia wynika raczej z działania silnika, tworzywa obudowy ekspresu czy innych elementów.
- Wiemy również, że kawa mielona w żarnach stalowych nie ma metalicznego posmaku. Zatem co odróżnia te dwa rodzaje młynków?
- Różnic jest niewiele, jednak warto wiedzieć, że młynki z żarnami stalowymi są trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Oznacza to, że jeśli do wnętrza młynka stalowego przypadkiem dostanie się kamyk lub twarda gałązka, nic się nie stanie. W najgorszym wypadku jego elementy, zwłaszcza ostrza delikatnie (niezauważalnie) się zarysują. Jeśli jednak twardy przedmiot znajdzie się w młynku ceramicznym, ten może ulec uszkodzeniu ze względu na większą kruchość materiału.
- Kolejna dostrzegalna różnica to precyzja mielenia kawy. Żarna stalowe są zdecydowanie bardziej ostre od tych wykonanych z ceramiki. W efekcie kawa zmielona przy ich pomocy jest pozbawiona pyłu. Mała zawartość kurzu kawowego to z kolei gwarancja smaku. Zbyt dużo pyłu sprawia, że napój gorzknieje.
Jaki młynek w ekspresie jest lepszy? Młynek stalowy wypada nieco lepiej niż jego ceramiczny odpowiednik, dlatego kupując urządzenie wolnostojące albo ekspres do kawy, warto rozważyć zakup sprzętu wykonanego ze stali.
Nie oznacza to jednak, że młynek ceramiczny nie spełni swojego zadania. Trzeba jednak mieć na uwadze jego żywotność, która może być krótsza niż w przypadku urządzenia ze stali. Przygotowując się do zakupów, warto przede wszystkim zastanowić się, jak często i do jakich celów będzie używany młynek. Jeśli codziennie pijasz espresso, postaw zdecydowanie na dobrej jakości żarnowy młynek stalowy. Takie urządzenie zagwarantuje ci najlepszy smak i aromat kawy bez zbędnej goryczki. Jeśli jednak kawę w domu pijesz od święta, a w dodatku dodajesz do niej mleko i cukier, możesz spokojnie wybrać młynek ceramiczny. Różnica w smaku nie będzie w ogóle wyczuwalna.
Profesjonalni bariści wykorzystują zazwyczaj ekspresy lub oddzielne urządzenia wyposażone w stalowe młynki żarnowe, dlatego jeśli zależy ci na kawie najwyższej jakości, zainwestuj w urządzenie wykonane ze stali. Pamiętaj także, że taki sprzęt to nie tylko gwarancja bezpyłowego zmielenia kawy, czyli zachowania wszystkich jej właściwości, ale także pewność, że młynek będzie pracował bez zarzutu przez wiele lat.
Wybierając młynek do kawy, nie zapominaj jednak o jego regularnej konserwacji. Bez względu na to, jaki typ urządzenia wybierzesz, stosuj się do zaleceń producenta i czyść sprzęt tak często, jak jest to konieczne. Dzięki temu młynek będzie naprawdę długowieczny, a kawa zawsze wybitnie smaczna i aromatyczna.
Czytaj też: Rodzaje ekspresów do kawy – jaki ekspres wybrać?
Czytaj też: Ekspres kolbowy z młynkiem – jaki wybrać i na co zwrócić uwagę?