Kawa bezkofeinowa: czy jest zdrowa, jak powstaje, właściwości

Umiejętnie zaparzona kawa jest zawsze dobrym pomysłem na rozpoczęcie poranka lub na relaksującą przerwę w pracy. Co jednak, jeśli nie możemy przyjmować kofeiny? Czy musimy rezygnować z ulubionego napoju? Niekoniecznie. Wtedy możemy sięgnąć po kawę bezkofeinową, która zachowuje wszystkie właściwości tradycyjnego kawowego napoju, lecz pozbawiona jest pobudzającego działania kofeiny.
Spis treści

Kawa bezkofeinowa – jak powstaje?

Kawa bezkofeinowa powstaje podczas procesu oczyszczania surowych, zielonych i niepalonych ziaren. Odbywa się to za pomocą różnych metod. Ważnym etapem każdej z metod jest dobre wypłukanie ziaren, które pozbawia je kofeiny, pozostawiając jednocześnie wszelkie walory smakowe i odżywcze. Aby osiągnąć taki efekt, stosuje się np. różnego rodzaju filtry.

3 metody oczyszczania kawy z kofeiny

  • Metoda przy użyciu chemicznego rozpuszczalnika.

Metoda ta polega na zanurzeniu ziaren w gorącej wodzie i pozostawieniu ich tam przez kilka godzin. W trakcie moczenia, przy pomocy chlorku metylenu lub octanu etylu usuwana jest kofeina. Jak to działa? Rozpuszczalnik wiąże się z kofeiną, ale pozostawia wewnątrz ziaren resztę składników wchodzących w skład kawy.

  • Metoda Swiss Water Process

Jest to najbardziej naturalna metoda usuwania kofeiny za pomocą wody. Polega ona na moczeniu ziaren we wrzącej wodzie i pobieraniu wody do osobnego pojemnika, a następnie przepuszczaniu jej przez specjalny filtr, który zawiera aktywny węgiel. Dzięki temu, że filtr jest porowaty, wyłapuje tylko większe cząsteczki kofeiny, przepuszczając składniki odżywcze oraz olejki eteryczne. Kawa bezkofeinowa pozyskana taką metodą jest smaczna, aromatyczna a przy tym odżywcza zupełnie tak samo, jak tradycyjny napój.

  • Metoda usuwania kofeiny przy pomocy dwutlenku węgla.

Bezkofeinową kawę możemy uzyskać również dzięki przepuszczeniu przez ziarna dwutlenku węgla. Proces ten pozwala na usunięcie kofeiny, jednak pozostawia pozostałe substancje zawarte w ziarnach kawy w nienaruszonym stanie.

Kawa bezkofeinowa – rodzaje

Jeszcze kilkanaście lat temu kawa bezkofeinowa była stosunkowo trudno dostępna, a wybór produktów pozostawał niewielki. Obecnie kawa bez kofeiny dostępna jest w niemal wszystkich możliwych formach, a co więcej spotykamy ją też w ofercie popularnych producentów i na półkach większości hipermarketów oraz dyskontów.

Fot.: Kawa bezkofeinowa w ziarnach nadaje się do ekspresu ciśnieniowego oraz automatycznego.

Ziarnista kawa bezkofeinowa świetnie sprawdzi się u osób ceniących proces parzenia kawy w ekspresie kolbowym lub łatwość przygotowania naparu przez ekspres automatyczny. Ci, którzy są przywiązani do warstwy fusów na dnie szklanki docenią szeroką dostępność kawy bezkofeinowej mielonej. Dla miłośników prostych i szybkich rozwiązań, których zupełnie nie interesuje proces parzenia ciśnieniowego powstała kawa bezkofeinowa rozpuszczalna w wygodnej formie granulek. Nie musisz się obawiać braku ulubionej małej czarnej bez kofeiny nawet wtedy, kiedy masz ekspres kapsułkowy – kapsułki z kawą bezkofeinową produkuje już co najmniej kilka firm.

Hitem wśród osób ceniących zrównoważony rozwój są ziarna bio. Myślisz, że nie możesz pozwolić sobie na nie ze względu na zawartość kofeiny? Nic bardziej mylnego! Z myślą o osobach takich jak Ty powstała ekologiczna kawa bezkofeinowa w ziarnach.

Cena kawy bez kofeiny

Podobnie jak w przypadku tradycyjnych ziaren, najlepsza kawa bezkofeinowa nie jest tanim produktem. Ceny poszczególnych jej rodzajów kształtują się następująco:

  • kawa bezkofeinowa w ziarnach, od ok. 35 zł/500 g
  • kawa mielona bezkofeinowa, od ok. 25 zł/500 g
  • kawa rozpuszczalna bez kofeiny, od ok. 17 zł/100 g
  • kawa bezkofeinowa bio, od ok. 30 zł/250 g
  • kawa bezkofeinowa w kapsułkach, od ok. 12 zł/10 szt.

Gdzie kupić kawę bezkofeinową? Koneserzy najlepszej kawy bezkofeinowej zdecydowanie powinni skupić się na ofercie sklepów internetowych specjalizujących się w kawie. Jeśli nie przykładasz większej wagi do jakości ziaren możesz z powodzeniem kupić ją także w markecie lub dyskoncie.

Kawa bezkofeinowa – czy jest zdrowa?

Wokół walorów zdrowotnych lub szkodliwości kawy tradycyjnej oraz bezkofeinowej narosło wiele mitów. Jak jest naprawdę i czy faktycznie kawa bezkofeinowa szkodzi? A może pewne grupy osób odniosą korzyść z jej picia?

Kawa bezkofeinowa – właściwości

Dobra kawa bezkofeinowa zachowuje wszelkie właściwości tradycyjnej kawy. Pozbawiona jest jedynie działania pobudzającego, a jej smak jest łagodniejszy. Przede wszystkim kawa zawiera sporą ilość antyoksydantów, czyli substancji, które zwalczają wolne rodniki. Te z kolei mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób m.in. nowotworów. Ponadto, jak wykazują badania, kawa działa przeciwmiażdżycowo.

Dobra wiadomość jest też taka, że kawa może wspomagać proces utraty wagi, ponieważ zawarte w niej kwasy chlorogeniczne powodują spadek adsorpcji glukozy nawet o 6,9 %. Jak pokazują liczne badania, poprawa metabolizmu glukozy powoduje również, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Każda nawet bezkofeinowa kawa wypita w ciągu dnia zmniejsza to ryzyko o 8 %.

Kawa bezkofeinowa – dla kogo?

Pozbawienie kawy kofeiny sprawia, że mogą ją pić osoby, u których spożycie tej substancji nie jest wskazane z różnych względów zdrowotnych. Chodzi tu przede wszystkim osoby cierpiące na bezsenność czy bóle głowy (głównie migreny).

Kawa bezkofeinowa to także lepszy wybór dla tych, którzy borykają się z nerwicami. Osoby takie żyją w ciągłym napięciu, ich układ nerwowy jest stale pobudzony, a wszelkie dodatkowe bodźce nie są dla nich korzystne. Klasyczna kawa z kofeiną jest psychostymulantem, który pobudza ośrodkowy układ nerwowy co sprawia, że osoby przeżywające permanentny stres powinny jej unikać. Mogą za to bezpiecznie pić kawę bez kofeiny, odnosząc korzyści z jej pozostałych prozdrowotnych właściwości.

Fot.: Picie kawy bezkofeinowej jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i karmiących.

Szczególną ostrożność w piciu kawy z kofeiną powinny zachować kobiety w ciąży, gdyż kofeina przenika przez łożysko już od 7-8 tygodnia życia płodu. Może to wpłynąć na gospodarkę wapniową płodu oraz niższą masę urodzeniową dziecka. Dopuszczalna dawka kofeiny dla kobiet w ciąży, a także tych karmiących piersią to 300 mg, co odpowiada dwóm filiżankom kawy z kofeiną. Więcej na ten temat przeczytasz w poradniku: Czy można pić kawę w ciąży i w trakcie karmienia piersią? >>

Czy w ciąży można pić kawę bezkofeinową? Jak najbardziej. Jest ona bezpieczna zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla jej dziecka. Dobrze sprawdza się też w okresie karmienia maluszka piersią.

Kawa bez kofeiny – najczęstsze pytania

Ile kofeiny ma kawa bezkofeinowa? Kawa dekofeinizowana zawiera ok. 1-5 mg kofeiny w 1 filiżance.

Czy kawa bezkofeinowa wypłukuje magnez? Zarówno kawa tradycyjna jak i bezkofeinowa nie wypłukują magnezu. Wręcz przeciwnie – z każdą filiżanką dostarczają do organizmu ok. 7 mg tego pierwiastka.

Czy kawa bezkofeinowa podnosi ciśnienie? Nie, oczyszczenie ziaren kawy z kofeiny sprawia, że przygotowany z nich napar nie wpływa na wzrost ciśnienia, dlatego jest bezpieczny nawet u osób z nadciśnieniem

Czy kawa bezkofeinowa pobudza? Nie, za efekt pobudzenia w tradycyjnej kawie odpowiada kofeina. Z tego względu kawa bezkofeinowa nie ma efektu pobudzającego.

Ile kcal ma kawa bezkofeinowa? Filiżanka czarnej kawy bezkofeinowej beż żadnych dodatków ma ok. 2 kcal.

Czy kawa bezkofeinowa odwadnia? Nie, za działanie moczopędne w tradycyjnej kawie odpowiada kofeina, dlatego kawa bezkofeinowa nie zwiększa wydalania płynów.

Czy kawa bezkofeinowa zakwasza organizm? Za sprawą przemian zachodzących w trakcie dekofeinizacji, kawa bez kofeiny w dużych ilościach może zakłócać równowagę kwasowo-zasadową organizmu i prowadzić do zakwaszenia.

Czy dzieci mogą pić kawę bezkofeinową? Tak. Jeśli maluch lubi smak oraz zapach naparu, można podawać mu bezkofeinową kawę z dobrej jakości ziaren. Warto jednak unikać dodatku cukru oraz słodzonych syropów.

Przejdź do
top