Historia frappe: jak powstała pierwsza kawa mrożona?
Grek Dimitrios Vakondios był pracownikiem firmy Nestle. W 1957 roku wybierał się na targi, które miały miejsce w Salonikach. Miał za zadanie zaprezentować napój dla dzieci. Sam zaś w podróży zwykł raczyć się aromatycznym naparem czarnej i mocnej kawy. Pech chciał, że któregoś razu zabrakło mu dostępu do gorącej wody. Skorzystał więc z zimnej, pierwszy raz mieszając ją z kawą rozpuszczalną. Przelewał ją następnie z jednej szklanki do drugiej, aż do momentu powstania delikatnej pianki. Tym sposobem powstała dobrze nam znana kawa frappe.
Od greckiej frappe do ulubionej kawy na zimno
Oryginalna wersja kawy na zimno przeszła sporo modyfikacji. Sprawia to, że dziś możemy wybierać spośród różnych wariantów, by znaleźć smak, który najbardziej nam odpowiada.
Kawa mrożona bywa przyrządzana nie tylko z zimną wodą, ale i zimnym mlekiem. Frappe ma obecnie wiele odmian:
- caffe freddo – espresso z lodem i mleczną pianką
- affogato – espresso z lodami waniliowymi
- espresso tonic – kawa z lodem i napojem gazowanym
- shakerato – espresso z kostkami lodu wymieszane w shakerze.
Sprawdź, jak zrobić: Affogato – włoską kawę z lodami.
Nie zmieniło się natomiast jedno – baza napoju, którą zawsze stanowi mocne, gęste i aromatyczne espresso ze świeżo zmielonych ziaren, najlepiej zaparzone w dobrym ekspresie ciśnieniowym. Poznamy je po głębokiej, brązowej barwie oraz aksamitnej piance na powierzchni, która powinna mieć wysokość 3-4 milimetrów i utrzymywać się nawet przez kilka minut. Nawet najlepsza kawa mrożona z kawy rozpuszczalnej lub sypanej zdecydowanie nie pozwoli uzyskać smaku i aromatu frappe, który znamy z kawiarni.
Do espresso potrzebny jest:
- dobry ekspres
- odpowiedni gatunek kawy.
Połączenie tych elementów jest gwarancją, że nawet zimne espresso, w którym nie znajdą się mleczne dodatki nie będzie kwaskowate, pełne goryczki czy po prostu niesmaczne.
Czytaj też: Arabica czy robusta: smak, różnice, co wybrać?
Jak zrobić frappe – przepisy na kawę mrożoną
Podstawowy przepis na kawę mrożoną jest dość prosty:
- Zaparz mocne espresso (lub podwójne espresso) i dosłodź je, jeśli lubisz.
- Umieść w szklance kilka kostek lodu i zalej je przygotowanym espresso.
- Dopełnij szklankę zimną wodą. Możesz na wierzch dodać bitą śmietanę. Gotowe!
Czytaj też: Jak zaparzyć espresso? Przepis na doskonałe espresso italiano
Łatwa kawa mrożona z ekspresu to nie jedyny wariant, który możemy przyrządzić samodzielnie w domu.
Jak zrobić kawę mrożoną z mlekiem? Zamiast zimnej wody dolej do espresso z lodem porcję zimnego mleka. Jeśli chcesz uzyskać kawę z kremową pianką, najpierw połącz espresso z mlekiem i spień je przy użyciu miksera lub ręcznego spieniacza na baterie, a później dodaj kostki lodu. W ten sposób powstanie frappe latte.
Jak zrobić kawę mrożoną bez kostek lodu? To proste, wystarczy wlać napój do mocno schłodzonych szklanek albo użyć do jego przygotowania porcji ulubionych lodów, np. waniliowych lub orzechowych. Taka kawa lodowa to nie tylko napój – z powodzeniem może ona zastąpić poobiedni deser.
Niezliczone wersje kaw mrożonych
Dziś raczymy się tak mnogą liczbą wersji kawy mrożonej, że nawet najbardziej wymagający są w stanie znaleźć idealny dla siebie smak caffe frappe. Po wprowadzeniu kilku modyfikacji ten napój możemy też podawać dzieciom. Wystarczy zamienić espresso na gorącą czekoladę lub kakao, które następnie uzupełnimy porcją zimnego mleka i kostek lodu.
Domowa kawa mrożona może być osłodzona nie tylko cukrem – możemy dodać do niej zamiennik cukru, lody lub ulubiony syrop smakowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dolać też odrobinę alkoholu, choć to wersja dla miłośników nie tylko pobudzających naparów kawowych.
Czytaj też: Caffe Affogato – lody z espresso. Przepis na włoską kawę-deser z lodami.
Kawa mrożona – jak smakuje w zależności od kraju?
- Aby poznać smak kawy mrożonej z dodatkiem Coca-Coli, trzeba się wybrać do Bułgarii.
- Z kolei w krajach Europy Środkowo-Wschodniej ten zimny napój przypomina bardziej mleczny koktajl, w którym samej kawy jest niewiele, za to resztę szklanki wypełniają dodatki syropu czekoladowego, bitej śmietany i kruszonego lodu. Jest to kawa nazywana frappuccino.
- W Japonii zaś świeżo zaparzona i gorąca kawa zostaje zalana lodem. Taki zabieg powoduje, że kawy mrożone zyskują lekko owocowy i kwiatowy smak, a do tego podniebienia nie razi ich charakterystyczna kwaskowatość.
Mocniejsza wersja kawy mrożonej to ta, która jest zaparzana na zimno. Nazywamy ją cold brew. Zmielone ziarna kawy zostają zalane zimną wodą, a następnie pozostawione w lodówce na 12 godzin. Przez cały ten czas zmielona kawa uwalnia bardzo dużo kofeiny tworząc wyjątkowo orzeźwiający i pobudzający napar, który przed podaniem należy przefiltrować. Ponadto taki kawowy i zimny napój staje się mniej kwaskowaty i łagodniejszy w smaku. Można w nim też wyczuć subtelne nuty czekoladowo-orzechowe.
Jak widać kawa mrożona frappe ma wiele wersji. Znajdźmy dla siebie tę jedyną, które najbardziej nam smakuje, a przy okazji pokuśmy się o eksperymenty, jeśli tylko do dyspozycji mamy ekspres lub młynek do mielenia i dobre gatunkowo ziarna kawowca.