Affogato – kawa czy deser (lody z espresso)?

Kawa znana nam jest od dawna. Większość z nas sięga po nią każdego ranka, a także pija ją w przerwach w pracy lub jako dodatek do ciasta. Obecnie możemy wybierać spośród wyśmienitych naparów kawowych, które śmiało konkurują z najlepszymi deserami. Jednym z takich aromatycznych i ciekawych sposobów podania kawy jest affogato. Czym się wyróżnia? To tak naprawdę kawa, czy może jednak słodki deser o smaku kawy wyjęty wprost z włoskiej restauracji?
Spis treści

Cafe affogato – włoski klasyk

Cafe affogato, w skrócie nazywana affogato, to pyszne połączenie kawy z lodami. Ze względu na lody, które stanowią tu równie podstawowy składnik, co sama kawa, ten napój często uznaje się za deser. Można go jeść łyżeczką, bo na dnie maleńkich filiżanek do espresso lądują porcje lodów.

Co to jest affogato? „Affogato” z włoskiego znaczy „utopiony”. I w taki właśnie sposób prezentuje się kawa z lodami waniliowymi, którą można wypić nie tylko we Włoszech, ale i w wielu innych krajach. Na dno filiżanki trafia porcja lodów, a na nie wlewa się świeżo przygotowaną gorącą kawę. Część lodów od razu się roztapia, co powoduje wytworzenie na powierzchni mleczno-kawowej pianki. Ten aromatyczny napar kawowy, po połączeniu z lodami waniliowymi, staje się deserem na upalne dni, który można pomału popijać, czekając, aż rozpuści się reszta lodów, lub jeść całość łyżeczką.

Cafe Affogato – czego potrzebujemy? Jak zrobić lody z espresso?

Do stworzenia tego klasyka przygotuj:

  • dobrej jakości lody waniliowe
  • świeżo zaparzone espresso z wysokiej klasy ziaren odpowiedniego gatunku.

Niestety, słabej jakości składniki powodują, że affogato wcale nie smakuje tak, jak powinno. Jeśli chcesz mieć pewność co do pochodzenia swoich półproduktów, przygotuj własne domowe lody waniliowe, dodając do nich serek mascarpone, by były bardziej kremowe.

Jak zrobić kawę z lodami? To bajecznie proste! Do niewielkiej szklanki lub filiżanki włóż gałkę lodów waniliowych, a następnie zalej je gorącą kawą espresso. Podawaj od razu!

przygotowanie affogato – lodów z gorącym espresso
fot. przygotowanie affogato – lodów z gorącym espresso

Espresso Affogato – orzeźwienie nie tylko na upalne dni

Affogato to dobra alternatywa dla typowej kawy mrożonej. Ze względu na chłód lodów doskonale orzeźwia, a jednocześnie pobudza – bazuje przecież na mocnym espresso. Nie jest to jednak zupełnie zimny napar kawowy, do którego wykorzystuje się tylko chłodne mleko lub kostki lodu i kawę parzoną.

O orzeźwiające affogato można się pokusić o dowolnej porze roku. Ten sposób przyrządzania kawy jest propozycją dla osób, które nie przepadają za czystym mocnym naparem espresso. Porcja lodów nie tylko osładza kawę, ale i łagodzi dozę goryczy oraz kwaskowatości, która pochodzi z zaparzonego espresso. Jest to też doskonały sposób na łatwy i szybki deser z lodami.

Inne wersje Affogato. Deser nie tylko z lodami waniliowymi

Najczęściej spotykany przepis na deser affogato bazuje na lodach waniliowych i espresso. Można jednak pokusić się o użycie lodów o innych smakach. Często spotykane są lody czekoladowe, pistacjowe, orzechowe. Równie dobrze można poeksperymentować ze smakami owocowymi, na przykład brzoskwiniowym. Dzięki temu poznaje się zupełnie inne aromaty i smaki, jakie osiągamy przez nietypowe połączenia składników.

Ze względu na to, że affogato uznaje się głównie za deser, to często spotykane są wersje, w których dodatkiem jest amaretto. Czasem też uzupełnia się je posypką czekoladową, kakao, bitą śmietaną lub odrobiną miodu. Desery lodowe affogato można znaleźć również w wersjach dla dzieci, gdzie zamiast espresso wykorzystuje się czekoladę. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, by na taki deser do kawiarni wybrała się cała rodzina.

wersja affogato z bitą śmietaną i kakao
fot. wersja affogato z bitą śmietaną i kakao

Jaka kawa do affogato?

Dobra gatunkowo kawa to podstawa afogatto, ale duży wypływ na efekt końcowy ma też sposób jej parzenia i użycie w tym celu odpowiedniego sprzętu. Do uzyskania prawdziwego espresso, które jest gęste, ciemne, mocne i zwieńczone złocistą crema jak we włoskiej kawiarni, potrzebny jest ekspres. Jednak nie przelewowy ani ten na kapsułki, ponieważ nie uda nam się z jego pomocą przyrządzić odpowiedniego naparu kawowego. Nie nadaje się do tego również kawa rozpuszczalna, z której nie powstanie prawdziwe espresso, ani mleczna kawa, która zupełnie zmieni charakter deseru.

Połączenie kawy (najlepiej mieszanki arabiki i robusty), dobrego młynka do mielenia i ekspresu ciśnieniowego, pozwala uzyskać najlepszy, mocny napar iście włoskiego espresso. Najlepiej postaw na swoją ulubioną kawę – zyskasz pewność, że smak deseru będzie idealnie trafiał w Twój gust.

Przejdź do
top