Jaki piekarnik wybrać – najpopularniejsze rodzaje piekarników
Wybierając najlepszy piekarnik do swojej kuchni, spotkasz się zapewne z kilkoma rodzajami urządzeń. O ile piekarników gazowych i elektrycznych raczej nie trzeba nikomu przedstawiać, to już piekarniki parowe, z mikrofalą lub z funkcją pary mogą być nowością dla osób, które nie śledzą na bieżąco nowinek z rynku sprzętów AGD.
Piekarnik gazowy – dobry wybór dla kuchennych tradycjonalistów
Piekarniki gazowe były bardzo popularne w czasach, kiedy w naszych domach królowały kuchenki wolnostojące. Chyba każdy z nas miał kiedyś okazję używać takiego sprzętu. Za podgrzewanie potrawy w piekarniku gazowym odpowiada płomień umieszczony na dnie urządzenia, którego wielkość reguluje się za pomocą pokrętła.
Niewątpliwą zaletą piekarnika gazowego są niskie koszty eksploatacji – mimo rosnących cen prądu i gazu, to właśnie ten drugi nadal pozostaje bardziej ekonomiczny. Mimo to, piekarniki gazowe mają też sporo wad. Wspomnijmy tylko o nierównomiernym pieczeniu, możliwości podgrzewania tylko „z dołu”, względach bezpieczeństwa (ulatniający się gaz jest zagrożeniem dla zdrowia i życia) oraz niewielkiej ilości funkcji dodatkowych.
Z tych względów obecnie odchodzi się od tego typu urządzeń na rzecz piekarników elektrycznych, a modele gazowe stanowią tylko niewielki ułamek oferty popularnych elektromarketów.
Piekarnik elektryczny – najpopularniejszy i najbardziej precyzyjny
Piekarniki elektryczne to zdecydowanie najpopularniejsze sprzęty do pieczenia i podgrzewania, które w dodatku występują w ogromnej liczbie wariantów, np.: do zabudowy, wolnostojącym, jako część kuchenki oraz kompaktowym. To m.in. ta różnorodność sprawia, że są one tak chętnie wybierane przez użytkowników – znalezienie elektrycznego urządzenia o funkcjach dostosowanych do naszych potrzeb oraz o wymiarach i wyglądzie pasującym do aranżacji kuchni jest stosunkowo proste i nie wymaga wielogodzinnego przeglądania ofert niszowych sklepów.
Działanie piekarnika elektrycznego opiera się na wykorzystaniu grzałek umieszczonych na dnie i suficie urządzenia, które szybko się nagrzewają i umożliwiają utrzymanie stałej temperatury w jego komorze. Takie rozwiązanie daje producentom piekarników elektrycznych możliwość wyposażania ich w różnego rodzaju funkcje, które wspierają icj działanie i są sporym ułatwieniem dla użytkownika.
Sprawdź również: Piekarnik gazowy czy elektryczny – który z nich jest najlepszy?
Piekarnik z mikrofalą – czy warto wybrać rozwiązanie 2w1?
Piekarnik z mikrofalą jest sprzętem, którego można używać na 3 sposoby: jako klasycznego piekarnika elektrycznego, jako kuchenki mikrofalowej lub jako połączenia obu tych urządzeń. Dodatek mikrofal do zwykłego programu pieczenia skraca czas przygotowania potrawy i pozwala szybko uzyskać chrupiąca i przyrumienioną skórkę. Zaletami piekarnika z funkcją mikrofali są oszczędność miejsca, konieczność zakupu tylko 1 urządzenia oraz większa funkcjonalność. Za wady możemy uznać skromny wybór urządzeń, ich wysoką cenę oraz przewagę piekarników kompaktowych o mniejszej pojemności (na rynku jest tylko kilka takich sprzętów o wysokości 60 cm).
Urządzenie 2w1 dobrze sprawdzi się na małych przestrzeniach, których właściciele chcą korzystać z funkcjonalności piekarnika i kuchenki mikrofalowej, a jednocześnie zaoszczędzić nieco miejsca. Jednak kryterium miejsca nie jest jedynym, które może przesądzić o wyborze piekarnika z mikrofalą. Jego zalety docenią też osoby, które korzystają z mikrofalówki jedynie sporadycznie oraz posiadacze minimalistycznych i eleganckich kuchni zaprojektowanych w myśl zasady „mniej znaczy więcej”. Oczywiście, ważna jest kwestia samego procesu pieczenia – jeśli zależy Ci na skróceniu czasu przygotowywania dania i szybkim podgrzewaniu lub jesteś amatorem chrupiących, a jednocześnie soczystych dań, wybierz właśnie piekarnik z mikrofalówką.
Piekarnik parowy – zdrowsze i szybsze gotowanie
Piekarniki parowe to cała grupa urządzeń, które wykorzystują działanie gorącej pary podczas przygotowywania posiłków. Dzięki niej możliwe jest m.in. skrócenie czasu pieczenia dań, uzyskanie bardziej chrupiącej skórki, zapobieganie wysychaniu potraw w trakcie podgrzewania oraz ograniczenie zużycia tłuszczu, a więc i zdrowsze gotowanie.
W zależności od sposobu wykorzystania możemy wśród nich wyróżnić piekarniki z funkcją pary i piekarniki z parowarem.
Piekarnik parowy a piekarnik z funkcją pary – czym się różnią?
Piekarnik parowy, piekarnik z parowarem, piekarnik z funkcją pary… Wszystkie te nazwy brzmią podobnie i niezbyt obeznany użytkownik może mieć problem z rozróżnieniem poszczególnych urządzeń.
Piekarnik z funkcją pary oferuje możliwość dodania cyklicznych wyrzutów gorącej pary do wybranego programu pieczenia. Para występuje tu jedynie jako dodatek i nie może być używana jako jedyne źródło ciepła. Tym, co wyróżnia piekarniki z funkcją pary jest możliwość kontrolowania mocy i częstotliwości tych wyrzutów. Urządzenie, korzystając z wbudowanego pojemnika na wodę, samo wytwarza parę wtedy, kiedy tego potrzebuje. Z tego względu piekarnikiem z funkcją pary raczej nie nazwiemy sprzętu, w którym woda wlewana jest na dno, a sposób jej dozowania pozostaje poza kontrolą użytkownika.
Fot.: Piekarnik z funkcją pary to idealny sprzęt do domowej piekarni – chleb zawsze będzie wyrośnięty i pulchny, a jego skórka – chrupiąca.
Piekarnik z parowarem, poza klasycznym pieczeniem z użyciem grzałek, umożliwia też przygotowanie potraw w 100% na parze. Do wyboru mamy więc 2 opcje: gotowanie wyłączne na parze lub tradycyjne pieczenie. Niektóre z urządzeń tego typu mają też funkcję pary, dzięki czemu łączą zalety obu wspomnianych sposobów przygotowania dań w jednym programie.
Teoria brzmi pięknie, jednak w praktyce nie zawsze sprzęty będą opisane w tak jasny i przejrzysty sposób. Co ciekawe, nawet sprzedawcy gubią się w nazwach piekarników stosowanych przez różnych producentów. Dlatego przed zakupem warto dokładnie sprawdzić, jak dane urządzenie dozuje parę wodną i w jaki sposób wykorzystuje ją podczas przygotowywania potraw.
Piekarnik do zabudowy czy wolnostojący?
Wybór pomiędzy piekarnikiem do zabudowy a wolnostojącym jest podyktowany głównie projektem lub obecną aranżacją naszej kuchni. Piekarniki do zabudowy umieszczane są w ciągu szafek kuchennych, pod blatem lub w słupku. Z zewnątrz widoczny jest tylko ich front z drzwiczkami i panelem sterowania, a wszystkie pozostałe ścianki są „ukryte”. Zaletą takich piekarników jest możliwość umieszczenia ich na różnej wysokości, elegancki wygląd oraz bardzo duża gama tego typu urządzeń w różnych rozmiarach i o odmiennych funkcjach, które znajdziemy w każdym elektromarkecie. Dodatkowym atutem jest możliwość połączenia kilku urządzeń (np. piekarnika, mikrofalówki i ekspresu do kawy) w jednym słupku lub w sąsiadujących słupkach, co daje bardzo dobry efekt estetyczny.
Piekarniki wolnostojące to małe sprzęty AGD, które można ustawić na blacie, stole lub na półce. Mają niewielką pojemność (ok. 20-30 l), kilka poziomów ustawienia blachy lub rusztu, a wyglądem przypominają kuchenkę mikrofalową. Te proste urządzenia elektryczne o bazowych funkcjach nie pomieszczą dużej blachy z ciastem ani sporej brytfanki, lecz świetnie sprawdzą się przy przygotowywaniu niewielkiej ilości mięs, pieczonych warzyw, ciasteczek lub zapiekanek. Wolnostojące piekarniki nie są zbyt popularne, dlatego też wybór urządzeń jest niewielki.
Jaki piekarnik wybrać: pełnowymiarowy, kompaktowy czy mini piekarnik?
Wiele osób na etapie wyposażania kuchni zastanawia się, jaką pojemność piekarnika wybrać. Standardowo, wszystkie piekarniki do zabudowy mają tę samą szerokość – ok. 60 cm – która dopasowana jest do wymiarów przeciętnej szafki kuchennej. Tym, co je różni jest wysokość:
- piekarniki pełnowymiarowe 60 cm x 60 cm – przygotujemy w nich potrawy na 3, 4, a nawet na 5 poziomach. Ich pojemność wynosi ok. 70-79 l, choć zdarzają się też modele mieszczące 60-69 l oraz ponad 80-litrowe.
- piekarniki kompaktowe 60 cm x 45 cm – przy pojemności od 35 do 50 l umożliwiają swobodne pieczenie na 2 lub 3 poziomach.
Rozmiar piekarnika będzie głównie uzależniony od naszych potrzeb – jeśli pieczesz dużo i często, postaw na większy model. Nie oznacza to, że piekarniki kompaktowe przeznaczone są jedynie dla osób gotujących okazjonalnie. Ich funkcje i zaawansowane możliwości techniczne zadowolą nawet najbardziej wybrednych amatorów gotowania, a kompaktowe wymiary pozwolą na umieszczenie piekarnika nawet w małej kuchni lub aneksie kuchennym, a także w jednym słupku z 2 innymi urządzeniami.
Oddzielną kategorią są mini piekarniki. To nic innego, jak opisane wcześniej małe piekarniki wolnostojące będące dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie zmieszczą w swojej kuchni nawet kompaktowego sprzętu albo potrzebują taniego i małego piekarnika na działkę lub do kampera.
Jakie czyszczenie piekarnika wybrać?
Do tej pory skupiliśmy się na przygotowywaniu dań w piekarniku, jednak nie zapominajmy, że po tym gotowaniu trzeba też posprzątać. Nowoczesne piekarniki wyposażone są w różne technologie i udogodnienia, które pomogą nam utrzymać urządzenie w czystości i usuwać zabrudzenia bez większego wysiłku.
Do najpopularniejszych systemów czyszczenia piekarnika należą:
- pyroliza – najbardziej zaawansowany automatyczny program czyszczenia przebiegający w bardzo wysokiej temperaturze, podczas którego wszystkie zabrudzenia i resztki jedzenia zostają spopielone. Czyszczenie nie wymaga stosowania detergentów, a po ostygnięciu piekarnika wystarczy zetrzeć pył ściereczką. Minusy? Możliwy zapach spalenizny w trakcie trwania programu oraz wyższa cena zakupu urządzenia. Taki piekarnik montujemy też z dala od lodówki, co może utrudniać aranżację wnętrza
Jeśli piekarnik z pyrolizą to dla Ciebie nowość, koniecznie sprawdź, jak działa pyrolityczne czyszczenie piekarnika.
- kataliza – wykorzystuje działanie wymiennych wkładów umieszczonych na ściankach piekarnika, na których osadza się brud i tłuszcz. Następnie zanieczyszczenia są spalane w temperaturze nieco niższej niż w przypadku pyrolizy i dosłownie znikają. Wkłady należy wymieniać co kilkanaście miesięcy, co stanowi dodatkowy koszt eksploatacyjny. Powierzchnie bez wkładów będziemy musieli wyczyścić ręcznie
Dowiedz się, na czym polega katalityczne czyszczenie piekarnika.
- emalia samoczyszcząca – specjalna, porowata powłoka, którą pokryte są wewnętrzne ścianki piekarnika. Działa podobnie do paneli katalitycznych – pochłania cząsteczki tłuszczu i brudu, a następnie je utlenia. Raz naniesiona emalia działa przez cały okres eksploatacji piekarnika
- powłoka łatwoczyszcząca – rodzaj śliskiej emalii, której powierzchnia jest bardzo łatwa w czyszczeniu, a usunięcie plam nie wymaga większego wysiłku. Najczęściej pokrywa się nią wszystkie wewnętrzne ścianki, dno i sufit piekarnika. Taka emalia ułatwia czyszczenie, ale nie wykona go za nas
- czyszczenie parowe – wykorzystuje czyszczące właściwości pary wodnej. Podczas dedykowanego programu, woda umieszczona w specjalnym pojemniku lub na dnie urządzenia paruje i osadza się na wszystkich elementach komory piekarnika. Pozwala to zmiękczyć plamy i brud, które następnie dadzą się łatwo wyczyścić ściereczką lub gąbką.
Wybierając piekarnik z pyrolizą, katalizą lub samoczyszczącą emalią warto sprawdzić, jakie elementy urządzenia pozwoli nam wyczyścić dana technologia. Wkłady katalityczne mogą być zamontowane tylko na ściankach, podobnie jak samoczyszcząca emalia, która w wybranych modelach występuje np. wyłącznie na tylnej ścianie. W takiej sytuacji pozostaje nam ręczne czyszczenie pozostałych elementów: blach, prowadnic, rusztów, a także części komory piekarnika.
Pyroliza również nie jest systemem idealnym – niektóre blachy i prowadnice nie mogą być czyszczone w ten sposób, dlatego trzeba je zdemontować przed uruchomieniem programu.
Jaki piekarnik wybrać? Energooszczędny!
Kolejnym ważnym parametrem, na który należy zwrócić uwagę przy wyborze piekarnika elektrycznego jest jego klasa efektywności energetycznej. Oznaczona jest ona literami od A do D, przy czym A+++ oznacza najbardziej oszczędne sprzęty, a D – najbardziej prądożerne. Klasę energetyczną znajdziesz na etykiecie energetycznej, którą obowiązkowo musi posiadać każdy sprzęt. Dodatkowo zawiera ona informację o poborze prądu oraz o pojemności piekarnika.
Zdecydowana większość piekarników do zabudowy dostępnych na ryku ma klasę energetyczną A lub A+. Jeśli same litery niewiele Ci mówią, sprawdź zużycie energii podczas jednego cyklu pieczenia. Obecnie producenci zobowiązani są podawać je dla 2 trybów: tradycyjnego i z włączonym wentylatorem (termoobieg). Praca wentylatora sprawia, że urządzenie pobiera znacznie mniej energii, dlatego jeśli szukasz taniego w eksploatacji sprzętu, postaw właśnie na piekarnik z termoobiegiem o klasie A+.
Funkcje dodatkowe, które podpowiedzą, jaki piekarnik wybrać
Podstawowe, najprostsze modele piekarników elektrycznych posiadają tylko 3 ustawienia: grzanie z góry, grzanie z dołu oraz grzanie z góry i dołu, a dodatkowo pokrętło umożliwiające wybranie konkretnej temperatury. Bardziej zaawansowane urządzenia wyposażone są w znacznie większą ilość ustawień pracy oraz funkcji dodatkowych, które ułatwiają pracę, a nawet przejmują kontrolę nad pieczeniem. Postaramy się pokrótce omówić kilka z nich:
- termoobieg – specjalny wiatrak zapewniający cyrkulację gorącego powietrza w komorze piekarnika, utrzymanie jednolitej temperatury oraz równomierne pieczenie potraw na wszystkich poziomach. Podczas pieczenia z termoobiegiem dobry piekarnik pobiera mniej energii niż w trakcie analogicznego programu bez włączonego wiatraka
- automatyczne programy – funkcja, która umożliwia wybór rodzaju przygotowywanej potrawy oraz jej gramatury, a następnie dopasowuje wszystkie parametry pieczenia w taki sposób, by uzyskać najlepszy efekt
- grill – dodatkowa grzałka zamontowana na suficie piekarnika, która bardzo szybko się rozgrzewa umożliwiając przygotowanie dań o smaku niemal identycznym jak te z tradycyjnego grilla węglowego. Służy też do szybkiego zrumienienia potraw oraz rozpuszczenia sera lub cukru na ich powierzchni
Sprawdź też: Funkcja grill w piekarniku – czy warto?
- timer – wbudowany zegar z minutnikiem, który odmierza czas pieczenia i sygnałem dźwiękowym informuje nas o jego upływie. Niektóre modele piekarników mają też możliwość automatycznego wyłączenia się po upływie wyznaczonego czasu
- termosonda – sonda umieszczona we wnętrzu pieczonej potrawy, która jest połączona z piekarnikiem. Podczas przygotowywania dania mierzy jego temperaturę i przesyła do urządzenia dane, na podstawie których może ono samodzielnie sterować parametrami pieczenia
- łagodne domykanie i płynne otwieranie drzwiczek – zapobiega trzaskaniu oraz niekontrolowanemu opadaniu drzwi piekarnika w trakcie ich otwierania i zamykania
- rozmrażanie – pozwala w kilkanaście-kilkadziesiąt minut rozmrozić nawet głęboko zamrożone produkty
- podtrzymywanie ciepła (tzw. funkcja szabasowa) – utrzymywanie temperatury przygotowanej potrawy nawet przez kilkadziesiąt godzin w taki sposób, by była gotowa do spożycia w każdej chwili
- katalizator zapachów – pochlania aromat przygotowywanych potraw, który nie wydostaje się poza komorę piekarnika i nie unosi się w powietrzu w całym domu
- szybkie nagrzewanie – przyspieszone rozgrzewanie piekarnika, które pobiera więcej prądu, ale jest świetną opcją dla zapominalskich i zabieganych.
Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu
Poza funkcjami, które ułatwiają pieczenie, gotowanie i czyszczenie, przy rozważaniach, jaki piekarnik wybrać do swojej kuchni warto też zwrócić uwagę na udogodnienia wpływające na bezpieczeństwo korzystania z tego sprzętu. Do najpopularniejszych i najbardziej użytecznych z nich należą:
- blokada otwarcia drzwi w trakcie pracy – zapobiega niepożądanemu otwarciu rozgrzanego piekarnika np. przez dzieci
- chłodny front piekarnika – zapobiega nagrzewaniu się szklanych drzwiczek do wysokich temperatur, a tym samym minimalizuje ryzyko oparzenia
- blokada przycisków – uniemożliwia uruchomienie piekarnika lub zmianę jego ustawień przez niepowołane osoby
- chowane pokrętła – są mniej eksponowane niż zwykłe, wystające elementy sterowania, przez co nie przyciągają wzroku dzieci
- prowadnice z zabezpieczeniem przed spadnięciem blachy.
Piekarnik dwustrefowy Dual Cook – hit czy kit?
Piekarnik dwustrefowy, zwany też dual cook, to urządzenie do zabudowy wyposażone w szczelną przegrodę, która dzieli jego komorę na 2 mniejsze części i zapobiega mieszaniu się powietrza, a więc też przenikaniu się zapachów, wilgotności i temperatur przygotowywanych dań. Przegrodę wsuwa się w taki sam sposób, jak zwykłą blachę. Sprawia ona, że w obu częściach piekarnika możemy używać odmiennych ustawień i piec zupełnie inne potrawy zachowując ich unikalny aromat i smak. Umożliwia to jednoczesne pieczenie dwóch całkiem róznych, nawet takich o wyrazistych aromatach.
Niektóre piekarniki dwustrefowe wyposażone są w łamane drzwiczki umożliwiające doglądanie dania przygotowywanego na górnym poziomie bez konieczności otwierania części, w której piecze się drugie z dań.
Ten rodzaj piekarnika powinny rozważyć głównie osoby, które pieką bardzo dużo i często, lecz nie przygotowują jednorazowo dużych porcji dań. Dwie komory zoptymalizują czas pracy piekarnika (a więc też zmniejszą zużycie energii), ale należy pamiętać, że w każdej z nich zmieści się mniej blach lub rusztów (maksymalnie 2) niż w standardowym urządzeniu.
Poznaj wady i zalety piekarników dual cook.
Programator piekarnika – na co zwracać uwagę?
Programator jest elementem panelu sterowania piekarnika, który umożliwia nam wybranie odpowiedniego trybu grzania oraz ustawienie temperatury. W piekarnikach najczęściej spotkamy się z 4 rodzajami programatorów:
- z pokrętłami – to tradycyjny i najprostszy sposób sterowania, który wykorzystuje działanie 2 podstawowych pokręteł. Pierwsze z nich pozwala na wybór temperatury, a drugie – programu pracy. Taki programator może być też uzupełniony o wyświetlacz pokazujący czas lub aktualną godzinę oraz przyciski
- z piktogramami – do sterowania piekarnikiem służą dedykowane przyciski umieszczone na panelu sterowania
- tekstowy – ustawienia piekarnika wybieramy „przeklikując” nazwy poszczególnych programów na wbudowanym wyświetlaczu. Jest to niezbyt wygodne, ale za to bardzo estetyczne rozwiązanie (brak wystających pokręteł)
- obrazkowy z kolorowym wyświetlaczem – to najbardziej zaawansowany rodzaj programatora, który jest sterowany dotykowo lub za pomocą przycisków. Znajdziemy go w najlepszych piekarnikach o wielu funkcjach dodatkowych.
Poza funkcjami sterowania, programator jest ważnym elementem designu piekarnika. Podświetlane piktogramy, kontrastujące chowane pokrętła i pierścienie czy spory kolorowy wyświetlacz od razu rzucają się w oczy i przyciągają wzrok.
Wyposażenie dodatkowe i akcesoria do piekarnika
Wybierając piekarnik warto zwracać uwagę nie tylko na funkcje, ale też akcesoria, które umożliwiają nam wykorzystanie pełnego potencjału urządzenia. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem i nie potrzebujesz zbyt wielu dodatków na start, sprawdź, czy producent wybranego piekarnika oferuje możliwość późniejszego dokupienia akcesoriów zwiększających ilość jego zastosowań.
Do najpopularniejszych akcesoriów do piekarnika należą:
- blachy – podstawowy element wyposażenia piekarnika, który może posłużyć jako naczynie do pieczenia lub podstawa do ustawienia innej blachy bądź brytfanki
- blachy połówkowe – blachy o standardowej szerokości, lecz 2 razy węższe. Umożliwiają przygotowanie 2 różnych dań na tym samym poziomie piekarnika
- ruszty – to nic innego jak metalowe kratki, na których można bezpośrednio układać przygotowywane produkty lub ustawiać naczynia
- rożen – dość rzadko spotykane akcesorium, która ma zastosowanie głównie do opiekania bądź grillowania większych kawałków mięs lub drobiu w całości
- kamień do pizzy – gruba kamienna płyta, która rozgrzewa się i umożliwia upieczenie doskonałej pizzy w kilka minut
- brytfanka – głębsze naczynie wykonane z materiału odpornego na wysoką temperaturę
- termosonda – specjalny szpikulec, który wbija się w pieczoną potrawę, by monitorować jej temperaturę wewnętrzną.
Prowadnice teleskopowe czy drabinkowe?
Większość z akcesoriów dodatkowych piekarnika montowana jest na prowadnicach. Ich rodzaj istotnie wpływa na komfort użytkowania, ale też na cenę urządzenia. Najpopularniejszymi typami prowadnic są:
- prowadnice teleskopowe – są najdroższe, lecz najwygodniejsze – jako jedyne umożliwiają pełne wysunięcie blachy z piekarnika z zachowaniem tego samego poziomu i bez ryzyka wypadnięcia. Większość piekarników posiada od 1 do 3 kompletów takich prowadnic, które często występują obok prowadnic drabinkowych. Zwykle każda z prowadnic jest przykręcona osobno, a ich zdjęcie do czyszczenia wymaga nieco czasu. Ciekawym rozwiązaniem są prowadnice teleskopowe, które można zamontować „na klik” na dowolnym poziomie piekarnika w kilka chwil, bez konieczności odkręcania śrubek
- prowadnice drabinkowe – metalowe drabinki o poziomych szczeblach montowane na bocznych ściankach. Pomiędzy szczeble wsuwa się blachę, co zapobiega niszczeniu emalii, którą pokryta jest komora urządzenia. Należy jednak zachować ostrożność – elementy prowadnicy nie wysuwają się poza piekarnik, dlatego rozgrzana blacha może wypaść przy nieostrożnym użytkowaniu. Ich demontaż jest dość prosty – wystarczy odkręcić kilka śrubek
- wytłoczenia w bocznych ściankach piekarnika – wcięcia na bokach piekarnika, w które wsuwa się blachy. Najtańsze, ale też najmniej wygodne. Podczas korzystania z nich blacha może wydawać nieprzyjemny dźwięk i blokować się, kiedy nie jest wyjmowana idealnie na wprost. Szybko prowadzi to do uszkodzenia emalii w wytłoczeniach oraz na bokach blachy. Nie wymagają demontażu do czyszczenia, ale w załamaniach może zbierać się zaschnięty tłuszcz, co nastręcza trudności podczas mycia komory.
Alternatywą dla prowadnic jest wózek, czyli system, w którym blachy są przymocowane do drzwi piekarnika i wysuwają się w momencie ich otwarcia. To bardzo wygodne rozwiązanie, które dodatkowo ułatwia utrzymanie czystości. Znajdziemy je tylko w topowych modelach piekarników, za które trzeba słono zapłacić.
Design na pierwszym miejscu – jaki piekarnik dla estetów?
Wybierając najlepszy piekarnik do swojej kuchni warto zwracać uwagę nie tylko na funkcje, ale też na wygląd urządzenia. Design panelu sterowania i całego frontu dla jednych może być kwestią drugoplanową, a dla innych będzie podstawowym kryterium, znacznie wyprzedzając funkcjonalność i przeznaczenie urządzenia. Pamiętaj, że fabryczny front piekarnika jest czymś, co będzie przyciągało Twój wzrok i często rzucało się w oczy, zwłaszcza jeśli masz w domu aneks kuchenny.
W sklepach znajdziemy zarówno dość typowe modele z obudową w kolorze inox i czarną szybą, ale też designerskie piekarniki retro o stylizowanych uchwytach i pokrętłach, wprost idealne do kuchni vintage. W bardziej nowoczesnych pomieszczeniach dobrze komponują się czarne piekarniki do zabudowy o minimalistycznym wzornictwie lub modele z białym frontem i czarnymi detalami. Fani intensywnych i nasyconych kolorów również znajdą coś dla siebie, jednak piekarniki o wyrazistych barwach są trudno dostępne, a ich zakup może wiązać się z koniecznością pójścia na wiele kompromisów pod względem funkcjonalności.
Jaki piekarnik wybrać? Dostosowany do swoich potrzeb!
Skoro wiesz już, na co zwracać uwagę podczas wyboru piekarnika oraz znasz najważniejsze funkcje i parametry dostępnych na rynku urządzeń, to nie pozostaje Ci nic innego jak stworzyć listę swoich wymagań i oczekiwań. Warto podzielić ją na 2 części: absolutnie niezbędne udogodnienia, których brak od razu dyskwalifikuje dany sprzęt oraz pożądane cechy, bez których możesz się obejść, jeśli n