Piekarnik elektryczny – nowoczesne i wielofunkcyjne pieczenie potraw
Piekarniki elektryczne w ciągu ostatnich kilku, a nawet kilkunastu lat zaczęły wypierać z naszych domów modele gazowe. Taki trend spowodowany jest m.in. ich prostszą obsługą, większą dostępnością oraz mnogością funkcji dodatkowych, dzięki którym każdy z użytkowników dopasuje odpowiednie urządzenie dla siebie.
Poza różnorodnością funkcji, nowoczesne piekarniki elektryczne mogą występować też w różnych formach:
- piekarnik elektryczny do zabudowy (60 x 60 cm lub 45 x 60 cm)
- piekarnik elektryczny wolnostojący (tzw. mini piekarnik elektryczny)
- kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym
- kuchenka elektryczna z piekarnikiem elektrycznym.
Obecnie konsumenci najchętniej wybierają piekarniki elektryczne do zabudowy.
Jak działa piekarnik elektryczny?
Zasada działania piekarnika elektrycznego opiera się na działaniu grzałek zamontowanych na jego dnie i suficie. Są one wykonane z trwałego materiału odpornego na wysokie temperatury, który rozgrzewa się w chwili, kiedy przepływa przez niego prąd elektryczny. Zależnie od producenta, grzałki piekarników elektrycznych mogą mieć różne kształty, lecz najczęściej przypominają wydłużoną sinusoidę.
Kolejnym ważnym elementem piekarnika elektrycznego jest termostat odpowiedzialny za utrzymanie stałej temperatury w komorze urządzenia. Kiedy osiągnie ona poziom określony przez użytkownika, termostat automatycznie wyłącza grzałki. Jeśli po kilku chwilach temperatura zacznie spadać, grzałki ponownie się uruchomią – taki cykl powtarza się przez cały czas pracy piekarnika.
Piekarnik elektryczny – czy warto? Zalety i wady piekarników na prąd
Precyzyjne, automatyczne sterowanie temperaturą oraz rozkład grzałek sprawiają, że piekarniki elektryczne mogą być wyposażane w liczne funkcje dodatkowe. Wspomnijmy chociażby o automatycznych programach pieczenia, termosondzie, która przejmuje kontrolę nad przygotowaniem dania lub funkcjach samooczyszczenia wykorzystujących działanie wysokiej temperatury. Niemal wszystkie z produkowanych obecnie piekarników elektrycznych są też wyposażone w termoobieg zapewniający równomierne pieczenie dania na wszystkich poziomach.
Zaletami piekarników elektrycznych są:
- duża ilość funkcji dodatkowych do wyboru (np. automatyczne programy i przepisy, czyszczenie, timer)
- ogromny wybór modeli w sklepach z AGD
- w przypadku piekarników do zabudowy – możliwość zamontowania na różnej wysokości
- szybsze rozgrzewanie
- wiele wariantów grzania (z góry, z dołu, grill)
- dostępność piekarników elektrycznych parowych, z funkcją pary i z mikrofalą.
Wadami piekarnika elektrycznego są natomiast:
- wyższe koszty zakupu i eksploatacji
- konieczność umieszczenia piekarnika w pobliżu gniazdka elektrycznego.
Czytaj też: Ranking piekarników do zabudowy – top 10 modeli
Piekarnik gazowy – tradycyjne pieczenie na ogniu
Piekarniki gazowe królowały w naszych domach od bardzo dawna. Były popularne jeszcze kilkanaście lat temu, kiedy znacznie chętniej wybieraliśmy kuchenki wolnostojące niż płyty grzewcze. Tradycyjne pieczenie na ogniu było dość tanie, lecz wymagało dokładnego poznania specyfiki działania i możliwości swojego piekarnika. Obecnie piekarniki gazowe stanowią tylko niewielki procent oferty sklepów ze sprzętami AGD. Wśród nich znajdziemy zarówno piekarniki gazowe do zabudowy, jak i wspomniane wcześniej tradycyjne kuchnie gazowe z piekarnikiem gazowym.
Do montażu tego typu piekarnika konieczna jest instalacja gazowa w budynku. Warto wspomnieć, że w nowym budownictwie często rezygnuje się z niej, prawdopodobnie ze względu na bezpieczeństwo oraz wyższe koszty.
Jak działa piekarnik gazowy?
Źródłem ciepła w piekarniku gazowym jest palnik umieszczony na dnie urządzenia, w którym ogień tli się przez cały czas jego pracy. Płomień ten powstaje w wyniku spalania gazu ziemnego (z domowej instalacji) lub gazu z butli (propan-butan). Wysokość płomienia, a więc i temperaturę pieczenia panująca w komorze, możemy regulować na panelu sterowania.
Ważnym elementem piekarnika gazowego jest też elektryczny układ zapłonowy, który podnosi bezpieczeństwo użytkowania i ułatwia zapalenie gazu. Zazwyczaj wystarczy nacisnąć odpowiedni przycisk i przekręcić pokrętło, by błękitny płomień pojawił się na dnie urządzenia. Jeśli piekarnik nie jest w niego wyposażony, będziemy zmuszeni korzystać z zapałek lub zapalarek do gazu.
Piekarnik gazowy – czy warto? Zalety i wady piekarników gazowych
Do zalet piekarnika gazowego możemy zaliczyć:
- tańszą eksploatację
- niższą cenę zakupu
- możliwość użytkowania nawet wtedy, kiedy zabraknie prądu i w rejonach bez dostępu do mediów (konieczna butla gazowa).
Oprócz kilku zalet, piekarniki gazowe mają też sporo wad:
- mniejszy wybór urządzeń dostępnych w sklepach
- mniej funkcji dodatkowych niż w przypadku piekarników elektrycznych
- konieczność posiadania instalacji gazowej w budynku lub korzystania z wymiennych butli z gazem
- grzanie tylko z dołu i nierównomierne podgrzewanie dania
- brak automatycznych funkcji czyszczących
- konieczność rozgrzania przed użyciem.
Niektóre piekarniki gazowe wyposażone są w funkcje zasilane energią elektryczną, np. grill, który pozwala na przypieczenie skórki i nadanie jej rumianego koloru lub obrotowy rożen do pieczenia mięs.
Czytaj też: Funkcja grill w piekarniku – jak jej używać?
Piekarnik elektryczny a gazowy – różnice w użytkowaniu
Choć zarówno piekarnik gazowy, jak i elektryczny służą do tego samego celu, to sposób użytkowania obu rodzajów urządzeń znacząco się różni.
Piekarniki elektryczne są dość proste i komfortowe w obsłudze – coraz częściej sterowanie odbywa się za pomocą elektronicznego panelu, na którym możemy precyzyjnie ustawić temperaturę, tryb grzania oraz czas pracy, a także uruchomić funkcje dodatkowe (np. przyspieszone nagrzewanie, funkcja pary). Najbardziej zaawansowane piekarniki zasilane z gniazdka potrafią nawet samodzielnie kontrolować proces pieczenia korzystając z wbudowanych sensorów oraz automatycznych przepisów na wiele dań.
W przypadku piekarników gazowych nie mamy do dyspozycji aż tylu automatycznych funkcji, dlatego jesteśmy zmuszeni do stałego kontrolowania parametrów pieczenia i doglądania swojej potrawy. Panel sterujący umożliwia wybór temperatury, trybu pracy oraz czasu. Wielu użytkowników twierdzi, że piekarnik gazowy piecze potrawy nierównomiernie, dlatego zmuszeni są np., do odwracania blachy z ciastem w połowie pieczenia. Często konieczne jest też używanie konkretnego rodzaju blach, który zapobiegnie przypalaniu się potrawy od dołu, gdy z wierzchu będzie ona jeszcze niedopieczona.
Ekonomiczny piekarnik – elektryczny czy gazowy?
Jeśli podstawowym kryterium, którym kierujesz się przy wyborze piekarnika jest jak najniższa cena zarówno zakupu jak i eksploatacji, wybierz piekarnik gazowy. Tego typu urządzenia są jednymi z najtańszych na sklepowych półkach. Co więcej, cena gazu jest sporo niższa od jednostkowej ceny prądu, dlatego piekarnik gazowy powinien przynajmniej w pewnym stopniu obniżyć nasze rachunki za media.
Ta rada sprawdzi się tylko u osób posiadających już instalację gazową w swojej kuchni. Jeśli dopiero planujesz jej zamontowanie, koniecznie sprawdź wcześniej koszty zbudowania przyłącza. Może okazać się, że sama instalacja gazowa będzie tak droga, że jej cena zniweluje wszystkie korzyści wynikające z tańszego zakupu i niższych rachunków. Nie bierz się też za samodzielne podłączanie instalacji lub urządzenia, jeśli jeszcze nigdy tego nie robiłeś – jakakolwiek nieszczelność przewodów może spowodować ulatnianie się gazu, który jest niebezpieczny dla zdrowia i życia.
Jeśli nie masz możliwości podłączenia gazu, pozostaje Ci znalezienie jak najbardziej oszczędnego piekarnika elektrycznego. Podczas wyboru warto kierować się klasą efektywności energetycznej oraz zużyciem energii w trakcie cyklu pracy. Co ciekawe, piekarnik z włączonym termoobiegiem pobiera sporo mniej prądu niż podczas analogicznego cyklu bez włączonego wiatraka. Dlatego jeśli chcesz zaoszczędzić na rachunkach, szukaj modeli wyposażonych w funkcję termoobiegu.
Piekarnik elektryczny czy gazowy – wszystko zależy do Twoich potrzeb!
Podobnie jak w przypadku innych sprzętów AGD, wybierając najlepszy piekarnik do swojej kuchni warto najpierw określić swoje potrzeby (częstotliwość pieczenia, rodzaje dań, oczekiwania co do funkcji dodatkowych, designu i ułatwień obsługi) oraz podsumować dotychczasowe doświadczenia z użytkowaniem różnych urządzeń. Te informacje pozwolą nam podjąć decyzję co do wyboru danego typu piekarnika, a następnie konkretnego modelu.
Podsumowując, piekarniki elektryczne polecane są osobom, które cenią sobie maksymalną wygodę i uproszczenie pieczenia, a także pełną kontrolę nad przygotowywaniem potrawy. Proste sterowanie, automatyczne programy oraz wiele trybów grzania daje ogromną elastyczność w kuchni. Początkujący z pewnością docenią możliwości zaprogramowanej książki kucharskiej i czujników sterujących pieczeniem, a zaawansowani zachwycą się precyzyjnym przygotowywaniem potraw z pomocą termosondy, funkcji pary lub grilla o różnej mocy i powierzchni. Piekarniki elektryczne też najlepszym (i w sumie jedynym) rozwiązaniem dla kuchni, których właściciele nie mogą lub nie chcą montować instalacji gazowej.
Jeśli masz już spore doświadczenie w użytkowaniu piekarnika gazowego i jesteś zadowolony z jego działania, to nic nie stoi na przeszkodzie, byś ponownie wybrał właśnie takie urządzenie. Piekarniki i kuchenki gazowe bywają niezastąpione w rejonach, w których występują częste przerwy w dostawie prądu (np. ze względu na warunki pogodowe, awaryjność infrastruktury). Dzięki nim będziesz mógł zawsze przygotować ciepły posiłek i to bez względu na okoliczności. Piekarnik gazowy będzie też dobrym rozwiązaniem dla osób, które potrzebują jedynie podstawowych funkcji, używają urządzenia sporadycznie oraz nie chcą wydawać kroci na zakup swojego sprzętu.
Sprawdź, na co jeszcze należy zwrócić uwagę podczas wyboru piekarnika.