Jak działa funkcja grill w piekarniku?
Funkcję grill znajdziemy w większości nowoczesnych piekarników do zabudowy oraz kuchenek wolnostojących. Pozwala ona przygotować zupełnie nowe dania, a także odkryć inny sposób przyrządzania dobrze znanych i lubianych potraw.
Działanie funkcji grilla w piekarniku różni się od przygotowywania potraw na klasycznym grillu gazowym lub węglowym. Przede wszystkim, danie podgrzewane jest nie z dołu, a z góry, przy pomocy grzałek umieszczonych w górnej części piekarnika. Nie są to te same grzałki, które wykorzystujemy np. podczas uruchomienia funkcji grzania od góry, lecz dodatkowe elementy przeznaczone wyłącznie do grillowania. Rozgrzewają się one do wysokiej temperatury, która pozwala na szybkie ścięcie się białka w przygotowywanych potrawach, zapewniając im soczyste wnętrze i chrupiącą skórkę.
Funkcja grill w piekarniku – symbol
Ikona grill w piekarniku może wyglądać na 2 sposoby: jako zygzak lub kilka sąsiadujących ze sobą trójkątów. W urządzeniach, w których mamy do dyspozycji grill o malej oraz o dużej powierzchni, ten pierwszy będzie oznaczony krótszym zygzakiem, a drugi – dłuższym.
Niektóre piekarniki mają też programy łączące grill z innymi trybami grzania:
- mały grill z termoobiegiem (krótki zygzak i wiatrak)
- duży grill z termoobiegiem (długi zygzak i wiatrak)
- SuperGril – połączenie dużego grilla i grzania od góry (długi zygzak, a nad nim prosta kreska)
- TurboGrill w piekarniku – połączenie dużego grilla, pieczenia z góry oraz termoobiegu (prosta kreska, długi zygzak i wiatrak).
Grillowanie w piekarniku z funkcją termoobiegu przyspiesza czas przygotowania potrawy, sprawia, że piecze się ona równomiernie oraz umożliwia uzyskanie świetnego rezultatu w nieco niższej temperaturze. Dodatkowe uruchomienie grzania z góry jeszcze bardziej skraca czas gotowania, co będzie doskonałą opcją dla niecierpliwych oraz zapobiegnie wysuszeniu się dania.
Czytaj też: Symbole na piekarniku – co oznaczają?
Grillowanie w piekarniku elektrycznym – zdrowsza alternatywa dla grilla węglowego
Podstawową zaletą grillowania w piekarniku jest elastyczność przygotowywania przypieczonych, chrupiących potraw – możemy robić to bez względu na pogodę, porę roku i dnia oraz bez konieczności żmudnego rozpalania grilla. Mamy też znacznie większą kontrolę nad temperaturą i możemy uzupełnić działanie grzałki grillującej o dodatkowe funkcje.
Co więcej, potrawy przygotowane w piekarniku elektrycznym z funkcją grill są znacznie zdrowsze niż te z grilla węglowego – na jedzeniu nie osadzają się szkodliwe substancje powstające podczas spalania węgla oraz tłuszczu kapiącego z mięsa wprost na palenisko. Dodatkowo znika ryzyko pojawienia się niekontrolowanego płomienia, który zwęgli wierzch potrawy, zamiast przypiec ją i nadać jej rumiany kolor. Nie potrzebujemy też typowych akcesoriów grillowych: podpałki, aluminiowych tacek oraz węgla, a po zakończeniu gotowania nie musimy zastanawiać się, co zrobić z powstałym popiołem.
Można śmiało powiedzieć, że tryb grill w piekarniku pozwala wyeliminować wady znane nam z tradycyjnego grillowania zachowując przy tym niemal wszystkie zalety takiego sposobu obróbki jedzenia: brak konieczności dodawania tłuszczu oraz krótki czas przygotowania dań.
Dla fanów grilla ogrodowego minusem grillowania w piekarniku będzie z pewnością brak charakterystycznego aromatu dymu oraz drewna oraz długiego „rytuału” związanego z przygotowaniem paleniska, rozpaleniem go i stałą kontrolą nad pieczeniem dań.
Jak grillować w piekarniku – instrukcja krok po kroku
Grillowanie w piekarniku jest niemal tak samo proste, jak zwykłe pieczenie, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący i niezbyt wprawieni adepci gotowania.
Jak zrobić grilla w piekarniku?
- Przygotuj jedzenie wykorzystując te same techniki i przepisy, jak w przypadku dań na grilla ogrodowego.
- Wybierz opcję grill w piekarniku i ustaw odpowiednią temperaturę lub poziom grzania.
- Po rozgrzaniu się piekarnika, umieść potrawę na ruszcie.
- W trakcie pieczenia, odwracaj większe produkty (duże kawałki mięsa, szaszłyki) na drugą stronę, a te mniejsze, np. warzywa, mieszaj od czasu do czasu, analogicznie jak na grillu węglowym.
- Jeśli wiesz, że z potrawy umieszczonej na ruszcie będzie kapał tłuszcz lub woda, włóż na dno piekarnika naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia, która zbierze nadmiar płynów. Uchroni to piekarnik przed zabrudzeniem i gromadzeniem się dymu ze spalonego tłuszczu.
- Po zakończeniu grillowania i ostygnięciu piekarnika, umyj dokładnie jego wnętrze wykorzystując specjalne środki czyszczące lub domowe sposoby. Sprawdź, jak wyczyścić piekarnik.
Grillowanie w piekarniku elektrycznym – jaką temperaturę wybrać?
Temperatura grilla w piekarniku będzie zależała przede wszystkim od rodzaju i ilości przygotowywanych potraw. Duże i grube kawałki mięsa będą wymagały działania niższej temperatury przez dłuższy czas, a do grillowania soczystych i chrupiących warzyw lub roztopienia sera na toście w zupełności wystarczy kilka chwil na maksymalnych ustawieniach. Na najwyższych dostępnych parametrach pracy grillowane potrawy rumienią się bardzo szybko, dlatego wybierając je należy stale kontrolować stopień przypieczenia, by uniknąć przypalenia dania.
Niektóre piekarniki z funkcją grilla nie umożliwiają ustawienia konkretnej temperatury. Zamiast tego wybieramy poziom grzania, np. w skali od 1 do 3. Ze względu na te różnice, warto sprawdzić, jakie parametry grillowania poszczególnych dań i produktów zaleca producent piekarnika w instrukcji obsługi.
Co można grillować w piekarniku – pomysły na dania z grilla
Funkcja grill w piekarniku pozwoli nam przygotować dokładnie te same dania, które zazwyczaj robi się na tradycyjnym grillu i jeszcze więcej. Wszystko to dzięki precyzyjnej kontroli temperatury oraz nagrzewaniu z góry.
Wykorzystaj grill w piekarniku do:
- przygotowania kiełbasy, karkówki, żeberek, piersi z kurczaka, ryb i owoców morza, grillowanych warzyw, szaszłyków oraz tofu
- przypieczenia całego kurczaka
- zrobienia zapiekanek wegetariańskich lub z dodatkiem mięsa
- zrumienienia skórki tradycyjnie pieczonych potraw
- przygotowania przystawek, np. suszonych śliwek lub szparagów w boczku
- przyrządzenia faszerowanych warzyw, np. papryki, pieczarek lub cukinii
- grillowania sera (camembert, halloumi)
- tostowania chleba, jeśli nie masz tostera
- podgrzania chlebków naan, pity, tortilli oraz bułek na burgery
- rozpuszczenia sera na tostach lub na wierzchu zapiekanek.
Funkcja grilla w piekarniku elektrycznym świetnie nadaje się nie tylko do przyrządzania potraw od zera, ale też do odgrzewania. Dzięki niej resztki pizzy z obiadu lub wczorajsza zapiekanka warzywna będą smakowały jak tuż po upieczeniu. To świetne rozwiązanie również dla osób korzystających z cateringów dietetycznych – odgrzanie śniadaniowych placuszków, omleta lub frittaty zajmuje tylko moment.
Zobacz też: