Piekarnik z pyrolizą – czym jest i jak działa pyroliza

Najlepsze piekarniki do zabudowy wyposażone są w samoczyszczące funkcje ułatwiające usuwanie uporczywych zabrudzeń, plam z tłuszczu oraz resztek jedzenia. Jedną z takich funkcji jest pyroliza, zwana też pirolizą lub pyrolitycznym czyszczeniem piekarnika. To bardzo wygodna i skuteczna metoda, którą wiele osób pokocha, a drugie tyle – znienawidzi. Sprawdź, jak przebiega samooczyszczenie piekarnika i dowiedz się, czy warto wybrać piekarnik do zabudowy z pyrolizą.
Spis treści

Pyroliza – co to jest?

Pyroliza jest procesem rozpadu, który zachodzi w bardzo wysokiej temperaturze, bez dostępu tlenu i innych czynników mogących mieć wpływ na jego przebieg. Jest ona stosowana w wielu gałęziach przemysłu, ale nie tylko. Producenci piekarników do użytku domowego zauważyli zalety pyrolizy i postanowili wykorzystać ją do skutecznego i niemal bezobsługowego czyszczenia wnętrz swoich urządzeń z tłuszczu, osadów i zaschniętych resztek.

Każdy piekarnik z pyrolizą wyposażony jest w specjalny program czyszczenia, który automatycznie rozgrzewa go do bardzo wysokiej temperatury pozwalającej na spopielenie nawet najbardziej opornych zabrudzeń. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu specjalnych, odpornych na wysoką temperaturę grzałek, potrójnej szyby w drzwiach oraz dodatkowej izolacji cieplnej całej komory urządzenia.

Po upływie przewidzianego czasu piekarnik wyłącza się i stygnie. Kiedy jego elementy są już chłodne, należy usunąć spopielone resztki i pył. Dodatkowe mycie, szorowanie lub stosowanie detergentów do piekarnika zazwyczaj nie jest już konieczne

Jak działa pyrolityczne czyszczenie piekarnika?

Czyszczenie pyrolityczne tak naprawdę rozpoczyna się jeszcze przed uruchomieniem programu czyszczącego na panelu piekarnika. Zanim urządzenie przystąpi do pracy, należy wyjąć z niego wszystkie elementy które nie są odporne na działanie ekstremalnych temperatur (np. blachy i ruszty). Warto też usunąć większe resztki jedzenia, które, zamiast zamienić się w pył, zaczęłyby się spalać, powodując powstanie dużych ilości dymu oraz wydzielanie się nieprzyjemnego zapachu spalenizny.

Następnie należy uruchomić program czyszczenia. Niektóre piekarniki wyposażone są w 2 rodzaje programów:

  • standardowy, trwający 2-3 godziny
  • krótszy (tzw. ekopyroliza) do usuwania niewielkich zabrudzeń.

Podczas każdego z nich urządzenie rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, sięgającej nawet 500oC. Ze względów bezpieczeństwa, na czas trwania czyszczenia pyrolitycznego drzwiczki piekarnika zostaną zablokowane. Podczas cyklu pyrolizy, brud, plamy, resztki jedzenia i inne osady powstałe w trakcie pieczenia zostaną spopielone i opadną na dno piekarnika. Będzie można usunąć je stamtąd przy użyciu szmatki, lecz dopiero wtedy, kiedy komora urządzenia zupełnie ostygnie.

Fot.: Możliwość pyrolitycznego czyszczenia blach i rusztów warto zawsze sprawdzić w instrukcji obsługi.

Pyrolityczne czyszczenie piekarnika umożliwia kompleksowe oczyszczenie wszystkich powierzchni, zakamarków i załamań w komorze urządzenia bez większego wysiłku. Najbardziej zaawansowane modele piekarników do zabudowy wyposaża się w blachy i ruszty odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego można czyścić zarówno komorę, jak i akcesoria podczas jednego cyklu. Znika też konieczność stosowania środków chemicznych, a wraz z nią obawa niektórych użytkowników o możliwość przedostania się ich pozostałości do przygotowywanego jedzenia.

Co powinieneś wiedzieć zanim uruchomisz pirolizę piekarnika?

Czyszczenie pyrolityczne w piekarniku powinno przeprowadzać się okresowo, np. co 2-3 miesiące, a przy wyjątkowo częstym użytkowaniu lub mocnych zabrudzeniach – nawet w krótszych interwałach. Z tego względu, jeśli wewnątrz piekarnika jest sporo plam i brudu zaledwie po kilku użyciach, nie zwlekaj z uruchomieniem programu samoczyszczącego.

Przed włączeniem pirolizy usuń też plamy z kwaśnych produktów: ketchupu, sosów, pomidorów lub musztardy. Zawarte w nich substancje, w połączeniu z wysoką temperaturą, mogą spowodować odbarwienie emalii na wewnętrznych ściankach urządzenia. Jeśli masz w zwyczaju wieszanie ściereczki na uchwycie piekarnika, koniecznie zdejmij ją zanim uruchomisz pyrolizę!

Piekarnik z pyrolizą – czy warto?

Pyroliza jest najbardziej zaawansowanym systemem czyszczącym stosowanym w nowoczesnych piekarnikach. Pozwala czyścić wnętrze urządzenia dokładnie, skutecznie, bez chemii i bez zbytniego zaangażowania użytkownika. Jednocześnie jest dość drogim rozwiązaniem – najtańsze i najprostsze piekarniki pyrolityczne kosztują 1500 zł, a za sprzęty ze średniej półki z nieco większym wyborem funkcji dodatkowych zapłacimy ok. 2500-3000 zł.

Fot.: Za piekarnik z pyrolizą trzeba zwykle słono zapłacić – to najbardziej zaawansowana, ale też najdroższa metoda autoczyszczenia.

Wobec różnorodności rozwiązań ułatwiających czyszczenie zapewne zastanawiasz się, czy na pewno warto wybrać pyrolizę, czy może pójść na pewne kompromisy i zdecydować się na katalizę, czyszczenie parowe, emalię łatwoczyszczącą lub piekarnik bez dodatkowych udogodnień. Aby ułatwić Ci podjęcie decyzji, zebraliśmy wszystkie plusy i minusy czyszczenia pyrolitycznego w piekarniku.

Zalety pyrolizy – dlaczego warto kupić piekarnik z funkcją pyrolizy?

  • dokładne czyszczenie komory piekarnika bez konieczności szorowania, skrobania i odmaczania
  • minimalny nakład pracy użytkownika (włączenie programu, a na koniec usunięcie popiołu)
  • brak konieczności stosowania silnych detergentów
  • automatyczny proces, który nie wymaga ustawiania temperatury ani czasu pracy
  • niwelowanie nieprzyjemnego zapachu, który wydziela zabrudzony piekarnik.

Zalety pyrolizy docenią też fani grillowania i opiekania mięs. Jak wiadomo, po zakończeniu pieczenia piekarnik z rożnem obrotowym jest cały pokryty tłuszczem, plamami oraz przyschniętymi zabrudzeniami, które trzeba usunąć niemal natychmiast, zanim przywrą na dobre. Funkcja pyrolizy pozwoli Ci w spokoju zjeść ciepły posiłek, podczas gdy Twój piekarnik będzie czyścił się sam.

Wady pyrolitycznego czyszczenia piekarnika

  • wymaga zużycia sporej ilości prądu
  • może generować dużo dymu, który z piekarnika przedostanie się do kuchni
  • jest długotrwałe – standardowo proces trwa ok. 3 godzin
  • akcesoria większości piekarników nie nadają się do czyszczenia pyrolitycznego
  • cena zakupu piekarnika z pyrolizą jest wyższa niż urządzenia z innymi metodami czyszczenia
  • podczas procesu czyszczenia konieczne jest stałe wietrzenie kuchni (może być to uciążliwe np. w aneksach kuchennych oraz zimą).

O czym pamiętać kupując piekarnik do zabudowy z pyrolizą?

Pyrolityczne samoczyszczenie piekarnika często opisywane jest przez producentów jako komfortowe, bezobsługowe i mało angażujące dla użytkownika. Jednak piekarnik piekarnikowi nierówny – niektóre urządzenia wyposażone są w dodatkowe udogodnienia sprawiające, że ich czyszczenie jest jeszcze prostsze. Warto zwrócić na nie uwagę już podczas zakupu piekarnika, by uniknąć bolesnych rozczarowań.

Jeśli zależy Ci na czyszczeniu piekarnika łącznie z akcesoriami, przed zakupem sprawdź, czy prowadnice, blachy i ruszty wybranego piekarnika z pyrolizą są odporne na bardzo wysokie temperatury.

Aby zminimalizować odczuwanie nieprzyjemnego zapachu dymu powstającego w trakcie czyszczenia pyrolitycznego, wybierz piekarnik z pyrolizą i katalizatorem zapachu. Ten element zapobiega przedostawaniu się woni spalenizny poza komorę piekarnika i to zarówno w trakcie trwania procesu pyrolizy, jak i podczas standardowego pieczenia.

Fot.: Wybór piekarnika z akcesoriami, które można czyścić pyrolitycznie to spora wygoda i oszczędność czasu.

Warto również dobrze przemyśleć miejsce montaż urządzenia w kuchni. Niektórzy producenci odradzają umieszczanie piekarnika w sąsiedztwie chłodziarek, zamrażarek, a nawet innych sprzętów kuchennych. By uniknąć rozczarowań, przed zakupem należy dokładnie sprawdzić zalecenia producenta dotyczące montażu zawarte w instrukcji obsługi.

Pyroliza w piekarnikach różnych marek – przegląd rozwiązań

Czyszczenie pyrolityczne w piekarnikach różnych producentów może występować pod różnymi nazwami. Aby ułatwić Ci znalezienie właściwego urządzenia, przygotowaliśmy zestawienie nazewnictwa najczęściej stosowanego przez popularne marki sprzętów AGD:

  • piekarniki Haier – pyroliza występuje w nich pod nazwami: Autoczyszczenie pirolityczne oraz Autoczyszczenie pirolityczne ECO+ (bardziej energooszczędna opcja)
  • piekarniki Whirlpool – pyroliza jest w nich nazywana technologią pirolityczną. Dodatkowo producent stosuje specjalne szklane panele w drzwiczkach odbijające temperaturę, które zapobiegają nadmiernemu nagrzewaniu się frontu
  • piekarnik Beko – pyroliza pojawia się pod nazwą czyszczenie pyrolityczne
  • Amica – pyroliza występuje pod nazwą Pyro. Zwykle znajdziemy ją już w oznaczeniu modelu, co szybko pozwala zorientować się z jakim urządzeniem mamy do czynienia
  • piekarnik Bosch – pyroliza nie ma specjalnej nazwy ani oznaczenia, dlatego w opisie produktu należy szukać po prostu sformułowania „pyroliza” albo „czyszczenie pyroliticzne”
  • piekarnik Siemens z pyrolizą rozpoznasz po występowaniu funkcji activeClean
  • piekarniki Electrolux z pyrolizą – najliczniejsza grupa produktów z czyszczeniem pyrolitycznym na rynku. Funkcja oznaczona jest na panelu sterowania jako PYR lub symbolem 9 kropeczek układających się w kształt kwadratu.
  • piekarnik Samsung – pyroliza występuje po prostu pod nazwą czyszczenie pyrolityczne
  • pyroliza w piekarnikach Miele nosi nazwę „program pirolizy”
  • piekarnik Smeg z pyrolizą łatwiej znajdziemy używając spolszczonej nazwy tej funkcji, a mianowicie: piroliza.
Przejdź do
top