Mycie lodówki – dlaczego trzeba robić to regularnie?
Nie ulega wątpliwości, że o czystość w lodówce trzeba dbać. Chodzi tu nie tylko o wymiar estetyczny, lecz również (a raczej: przede wszystkim) o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Brudna lodówka staje się idealnym środowiskiem dla bakterii i grzybów, które z łatwością przenoszą się na przechowywane produkty. Takie drobnoustroje mogą powodować wiele chorób oraz przyspieszać psucie się żywności.
Zbyt rzadkie czyszczenie lodówki sprzyja również powstawaniu nieprzyjemnego zapachu w jej wnętrzu, który czujemy przy każdym otwarciu drzwiczek. Przykra woń przenika do produktów i dań umieszczonych w lodówce, przez co stają się one co najmniej nieapetyczne i niesmaczne.
Regularne, dokładne mycie lodówki to gwarancja, że nigdy nie będziesz musiał mierzyć się z tymi problemami. Co więcej, jest to świetna okazja do sprzątania lodówki z produktów, które straciły przydatność do spożycia. Przy okazji możesz też ustawić z przodu jedzenie, którego termin ważności mija za klika dni. Dzięki temu sięgniesz po nie w pierwszej kolejności i unikniesz marnowania.
Jak często myć lodówkę?
Dobrą praktyką jest mycie lodówki przynajmniej raz w tygodniu, np. przed weekendowymi zakupami. Pozwala to odświeżyć wnętrze urządzenia i zapobiega nagromadzeniu się brudu. Przy okazji masz możliwość pozbycia się starych produktów i przejrzenia zapasów, co bywa pomocne przy tworzeniu listy zakupów.
Świeże plamy i zabrudzenia usuwaj od razu. Możesz do tego wykorzystać chusteczki do mycia lodówki – są szybkie w użyciu, a Ty nie musisz szukać ściereczki i detergentu.
Czym myć lodówkę w środku?
Wybierając preparat do czyszczenia lodówki w środku kieruj się przede wszystkim bezpieczeństwem. Dobry środek powinien być przystosowany do mycia powierzchni mających kontakt z jedzeniem. Pod żadnym pozorem nie używaj agresywnej chemii np. do czyszczenia armatury, usuwania kamienia lub szorowania – opary takich detergentów mogłyby zanieczyścić jedzenie, a następnie spowodować zatrucie.
Dobrym pomysłem jest mycie lodówki płynem do naczyń. Wystarczy zaledwie kilka kropel płynu na litr ciepłej wody, by sprawnie, tanio i skutecznie usunąć brud oraz tłuszcz. Możesz również postawić na dedykowane środki, które powstały z myślą o wszystkich lodówkowych potrzebach. Najwygodniejsze w użyciu są płyny do czyszczenia lodówki w sprayu, które można łatwo i szybko nanieść na ścianki oraz półki. Wybieraj preparaty, które usuną tłuszcz i plamy, zneutralizują przykre wonie i pozostawią powierzchnie lśniące oraz bez smug (nie chcesz przecież polerować każdej półki, prawda?). Zwróć też uwagę na zapach detergentu. Powinien być niewyczuwalny, by nie wpływać niekorzystnie na aromat i smak przechowywanego jedzenia.
Największy wybór preparatów do mycia lodówek znajdziesz w elektromarketach, sklepach ze sprzętem AGD, dużych hipermarketach i specjalistycznych sklepach z chemią gospodarczą. W takich miejscach zwykle dostępnych jest przynajmniej kilka różnych produktów np. antybakteryjnych lub ekologicznych.
Domowe sposoby na mycie lodówki
Jeśli akurat nie masz pod ręką specjalnego detergentu albo chcesz ograniczyć stosowanie sklepowej chemii, możesz przygotować domowy płyn do mycia lodówki. Wszystkie środki czyszczące DIY można przygotować z kilku składników, głównie sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego lub soku z cytryny oraz octu. Na pewno masz w swoim domu przynajmniej jeden z nich!
Mycie lodówki octem – proporcje domowego płynu do czyszczenia lodówki
Ocet jest bardzo skutecznym środkiem czyszczącym i radzi sobie z większością typowych lodówkowych zabrudzeń. Co więcej, działa antybakteryjnie, nabłyszcza szklane półki i w mig neutralizuje przykre zapachy.
Jak przygotować roztwór wody z octem do mycia lodówki? Litr chłodnej wody zmieszaj z 2 dużymi łyżkami octu. Już tak niskie stężenie skutecznie usunie brud, nie pozostawiając we wnętrzu lodówki intensywnej, kwaśnej woni. Jeśli nawet lekki i szybko ulatniający się zapach octu jest dla Ciebie nie do zniesienia, dodaj do roztworu kilka kropel soku z cytryny. Tak przygotowany środek możesz przelać do butelki z atomizerem lub do miski, w której będziesz moczyć ściereczkę – wybór należy do Ciebie.
Jeśli lodówka jest bardzo brudna, a w jej wnętrzu unosi się silny, nieprzyjemny zapach, możesz przygotować domowy detergent o wyższym stężeniu, np. szklanka octu na 3 szklanki wody lub nawet 2 szklanki octu na 2 szklanki wody. Ocet jest naturalnym i dość łagodnym składnikiem, dlatego nie można go „przedawkować”!
Mycie lodówki sodą oczyszczoną
Soda oczyszczona jest jednym z najbardziej uniwersalnych domowych środków czyszczących: rozpuszcza plamy, usuwa nieprzyjemne zapachy oraz zwalcza drobnoustroje. Co więcej, można korzystać z niej na 2 sposoby: rozpuszczając ją w wodzie lub przygotowując sodową papkę czyszczącą.
Zacznijmy od mycia lodówki wodą z sodą. W litrze letniej wody rozpuść 1 łyżkę sody oczyszczonej i dokładnie wymieszaj. Przelej roztwór do butelki z atomizerem lub miski, w której będziesz moczyć szmatkę i gotowe!
Przy mocniejszych zabrudzeniach, opornych plamach lub widocznych kożuchach pleśni lepiej sprawdzi się pasta z sody. Do miseczki wsyp 2 łyżki sody i powoli dodawaj do nich wodę (ok. 1-2 łyżeczki, do uzyskania konsystencji gęstej pasty). Taką papkę nałóż na wszystkie zabrudzenia i pozostaw na 10-15 minut, a następnie zetrzyj miękką ściereczką.
UWAGA! Sodowa papka ma właściwości ścierne, dlatego podczas czyszczenia lodówki sodą oczyszczoną unikaj tarcia i mocnego nacisku – po prostu zbierz pastę płynnym, delikatnym ruchem.
Jak myć lodówkę – czyszczenie lodówki krok po kroku
Czyszczenie lodówki warto wykonywać w pewnej kolejności. W ten sposób ułatwisz sobie pracę i zyskasz pewność, że podczas mycia nie pominąłeś żadnego elementu. Jeśli przymierzasz się do mycia lodówki przed pierwszym użyciem, pomiń punkty 1, 3 i 6.
1. Odłączenie od prądu
Zanim zaczniesz mycie lodówki, odłącz ją od prądu. W ten sposób zapewnisz sobie bezpieczeństwo podczas korzystania z wody i detergentów na bazie wody do czyszczenia urządzenia. Masz chłodziarko-zamrażarkę i obawiasz się o stan swoich mrożonek? Spokojnie, nowoczesne zamrażalniki utrzymują temperaturę przez minimum kilka, a zazwyczaj kilkanaście godzin od odłączenia zasilania, dlatego produktom absolutnie nic się nie stanie.
2. Opróżnienie lodówki
W kolejnym kroku wyjmij z lodówki wszystkie produkty i od razu sprawdź, czy nadal nadają się do spożycia. Na czas mycia lodówki, umieść mięso, nabiał i ryby w lodówce turystycznej, pojemniku z lodem lub torbie termicznej. Takie produkty szybko się psują, dlatego nie powinny przebywać w wysokich temperaturach.
Przeterminowane, zepsute lub spleśniałe jedzenie wyrzuć do pojemnika na bioodpady, a opakowania posortuj zgodnie z rodzajem materiału, z którego je wykonano: szkło do zielonego kosza, a plastik, metal (w tym wieczka słoików) oraz kartony np. po mleku lub sokach do żółtego. Do bioodpadów nie wyrzucaj mięsa, ryb, kości, ości ani tłuszczów zwierzęcych – te powinny trafić do kosza na odpady zmieszane.
Na koniec wyjmij z lodówki półki, szuflady i balkoniki. Jeśli mają plamy, możesz od razu umieścić je w misce z wodą lub nałożyć punktowo środek usuwający zabrudzenia.
3. Rozmrażanie lodówki
Ten etap przeznaczony jest tylko dla posiadaczy lodówek bez funkcji no frost. Jeśli masz chłodziarkę z no frostem, od razu przejdź do kolejnego punktu.
Przed czyszczeniem lodówki musisz pozbyć się szronu i lodu zalegającego na jej ściankach. Po odłączeniu urządzenia od prądu i opróżnieniu wnętrza, pozostaw drzwiczki szeroko otwarte i pozwól, by lód się roztopił. Unikaj zeskrobywania i odrywania kawałków lodu – może to uszkodzić ścianki urządzenia. Pamiętaj też o zabezpieczeniu podłogi chłonnymi ściereczkami lub ręcznikiem papierowym. Kiedy lodówka się rozmrozi, wytrzyj powstałą wodę i przejdź do kolejnego kroku.
4. Mycie półek, szuflad i pojemników
Przed umyciem półek w ciepłej wodzie upewnij się, że osiągnęły już temperaturę pokojową. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz myć je pod prysznicem lub w wannie – nie zachlapiesz podłogi i bez problemu wyczyścisz nawet szuflady XXL.
Półki możesz czyścić detergentem do lodówek, domowym płynem czyszczącym lub wodą z płynem do mycia naczyń. O ile to możliwe, zdemontuj fronty szuflad i dokładnie oczyść wszystkie zakamarki. Przy obramowaniach półek pomóż sobie szczoteczką do zębów lub wykałaczką. Po umyciu, dokładnie spłucz półki, balkoniki i szuflady, a następnie pozostaw do wyschnięcia lub wytrzyj na sucho np. ręcznikiem papierowym.
5. Mycie ścianek lodówki
Czas na wnętrze lodówki. Zmieć resztki jedzenia i okruchy, które pozostały w miejscach mocowania półek i na dnie. Następnie spryskaj ścianki, sufit i dno lodówki wybranym detergentem omijając wszelkie otwory wentylacyjne, kratki i nawiewy. Tak naniesiony preparat pozostaw na moment, a później dokładnie wytrzyj wilgotną szmatką. Kiedy skończysz, opłucz szmatkę i ponownie przetrzyj nią wnętrze lodówki już bez dodatku detergentu (pamiętaj o częstym płukaniu ściereczki w czystej wodzie). Na koniec osusz komorę lodówki suchą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
6. Czyszczenie odpływu lodówki
Ważnym etapem mycia lodówki jest dokładne oczyszczenie jej odpływu. Jest to otwór znajdujący się na tylnej ściance, do którego często wpadają okruchy lub resztki jedzenia, blokując ujście wody. Na początku usuń większe zabrudzenia z odpływu (możesz pomóc sobie pęsetą). Następnie delikatnie oczyść odpływ patyczkiem kosmetycznym zmoczonym w detergencie lub occie bądź specjalną szczotką do czyszczenia odpływu lodówki, która wygląda jak miniaturowa szczotka do butelek.
7. Mycie uszczelek
Uszczelki chronią lodówkę przed dopływem ciepłego powietrza i niepożądanymi wahaniami temperatury. Aby dobrze przylegały do obudowy, muszą być czyste.
Czym myć uszczelki w lodówce? Najlepiej tym samym środkiem, którym myjesz całą komorę urządzenia. Spryskaj nim uszczelki, przetrzyj, a następnie usuń preparat wilgotną ściereczką. Na mocniejsze zabrudzenia możesz nałożyć pastę z sody lub wacik kosmetyczny spryskany detergentem.
Kiedy uszczelki, komora lodówki oraz całe jej wyposażenie będą już suche, możesz zamontować wewnątrz półki, balkoniki i szuflady i uruchomić urządzenie. Gdy temperatura w chłodziarce osiągnie pożądany poziom, umieść we wnętrzu swoje produkty i gotowe! W poprawnym rozmieszczeniu jedzenia na półkach pomoże Ci nasz poradnik: Jak układać produkty w lodówce, by przedłużyć ich świeżość?
Czym myć lodówkę z zewnątrz?
Najlepszym i najwygodniejszym detergentem do mycia lodówki z zewnątrz jest płyn do szyb, który dokładnie wyczyści każdy typ obudowy: z tworzywa sztucznego, stali nierdzewnej, szkła lub emaliowanego metalu, nie pozostawiając smug.
Jak myć lodówkę no frost?
Mycie lodówki no frost niemal nie różni się od czyszczenia każdej innej lodówki. Podstawowe pytanie brzmi: czy rozmrażać lodówkę no frost? Na szczęście, nie ma takiej konieczności. W jej wnętrzu nie zbiera się szron i lód, dlatego rozmrażanie byłoby bezcelowe. Dzięki temu czas od wyłączenia urządzenia z prądu do ponownego uruchomienia znacznie się skraca, a Ty nie musisz zbyt długo oglądać bałaganu w kuchni.
Czytaj też: Jaką temperaturę ustawić w lodówce i w zamrażarce?
Mycie lodówki – triki sprytnej pani domu
Na koniec przygotowaliśmy kilka podpowiedzi i wskazówek, które ułatwią Ci mycie lodówki.
- Plamy w trudno dostępnych miejscach? Zaschnięte resztki produktów pod uszczelkami i prowadnicami, których nie można zdemontować? Skorzystaj z… irygatora do jamy ustnej! Woda pod dużym ciśnieniem dotrze nawet w wąskie szczeliny i skutecznie wypłucze brud.
- Po umyciu lodówki ustaw w jej wnętrzu mały, otwarty pojemniczek z sodą. Soda pochłania zapachy, dlatego zapobiegnie powstawaniu w komorze chłodziarki typowej „lodówkowej” woni.
- Zanim odstawisz swoje produkty do świeżo wyczyszczonej lodówki, przetrzyj denka butelek, stoików, miseczek itp. wilgotną ściereczką. Dzięki temu pozostałe na nich zabrudzenia, okruszki i lepkie substancje nie pozostawią nieestetycznych śladów na lśniących czystością półkach.
Czytaj też: Jak zapobiec powstawaniu brzydkiego zapachu w lodówce?