Jak układać produkty w lodówce? Praktyczne wskazówki

Czas czytania 4 minut
Utrzymanie porządku w lodówce ma nie tylko wymiar estetyczny, ale też praktyczny. Prawidłowe przechowywanie żywności wydłuża jej świeżość, zapobiega przedwczesnemu psuciu się i marnowaniu. Rozmieszczenie produktów w lodówce nie może być jednak przypadkowe – aby zapewnić im najlepsze warunki, należy wziąć pod uwagę rozkład temperatury w lodówce. Dowiedz się, jak układać żywność w lodówce i poznaj najlepsze miejsca na przechowywanie owoców, warzyw, zupy w garnku oraz innych produktów spożywczych.
Jak układać produkty w lodówce? Praktyczne wskazówki
Czas czytania 4 minut
Utrzymanie porządku w lodówce ma nie tylko wymiar estetyczny, ale też praktyczny. Prawidłowe przechowywanie żywności wydłuża jej świeżość, zapobiega przedwczesnemu psuciu się i marnowaniu. Rozmieszczenie produktów w lodówce nie może być jednak przypadkowe – aby zapewnić im najlepsze warunki, należy wziąć pod uwagę rozkład temperatury w lodówce. Dowiedz się, jak układać żywność w lodówce i poznaj najlepsze miejsca na przechowywanie owoców, warzyw, zupy w garnku oraz innych produktów spożywczych.

Przechowywanie w lodówce – podstawowe zasady organizacji lodówki

Przechowywanie żywności w lodówce musi być wygodne. Z tego względu produkty, po które sięgamy najczęściej powinny być umieszczone w łatwo dostępnych miejscach, np. z przodu lub na drzwiach, a te używane sporadycznie mogą zajmować najwyższą półkę lub odległe zakątki szuflad. Na wysokości wzroku powinniśmy też ustawiać jedzenie o najkrótszym terminie ważności, by zjeść je jako pierwsze i uniknąć marnowania żywności. To jednak nie wszystko – prawidłowa organizacja lodówki ma na celu również maksymalne przedłużenie świeżości jedzenia. Możemy zadbać o to umieszczając produkty w miejscach, w których panuje optymalna dla nich temperatura. I tak mięso powinno trafić do najzimniejszej strefy, a soki, sosy lub jajka można z powodzeniem umieścić na najcieplejszych półkach.

Gdzie w lodówce jest najzimniej? Na dolnych półkach. Ogólna zasada mówi, że im niżej, tym zimniej.To właśnie tam należy przechowywać wszystkie łatwo psujące się, świeże produkty. Jeśli Twoja lodówka wyposażona jest w komorę zero, to właśnie ona będzie najzimniejszym miejscem w całym wnętrzu.

Gdzie w lodówce jest najcieplej? Najcieplejszą strefą są drzwiczki lodówki, gdzie temperatura może nawet przekraczać 10oC. Drugie miejsce zajmuje najwyższa półka – tam możemy spodziewać się temperatury ok. 8oC.

Czytaj też: Jaką temperaturę ustawić w lodówce i zamrażarce?

Przechowywanie żywności – jak układać w lodówce poszczególne produkty?

Na każdej półce lodówki panuje inna temperatura. Ma to związek z naturalną właściwością powietrza – ciepłe jest lżejsze i unosi się do góry, podczas gdy zimne opada na dół. W ten sposób powstają spore różnice, sięgające nawet kilku stopni. Warto wziąć je pod uwagę planując ułożenie produktów w lodówce. Rozmieszczając je na odpowiednich półkach przedłużysz ich świeżość i unikniesz konieczności wyrzucania jedzenia.

Górna półka – miejsce na produkty mleczne, przetwory i ciasta

Na górnej półce panuje temperatura 6-8oC, która jest idealna do przechowywania:

  • produktów mlecznych: jogurtów, kefirów, śmietany, mleka
  • masła (łatwo je rozsmarujesz)
  • przetworów: dżemów, powideł, kiszonek
  • ciast, deserów.
Kobieta trzymająca butelkę mleka stoi przy otwartej lodówce zastanawiając się, jak układać w lodówce nabiał
Fot.: Wyższe temperatury panujące na górnej półce sprzyjają przechowywaniu w lodówce produktów zawierających bakterie fermentacji mlekowej.

Środkowe półki – przechowywanie serów, wędlin i gotowych dań

Temperatura na środkowej półce lodówki waha się pomiędzy 4 a 7oC, dlatego należy tam umieszczać:

  • sery: twarde, żółte, kanapkowe, twarożki
  • gotowe potrawy (domowe lub ze sklepu)
  • otwarte puszki z jedzeniem
  • trwałe wędliny: kabanosy, kiełbasy.

Dolna półka – idealne warunki dla mięsa i ryb

Na dolnej półce jest najzimniej – w zależności od ustawień lodówki, temperatura może wynosić od 4 do 0oC. To idealne warunki do przechowywania świeżych, szybko psujących się produktów:

  • surowego mięsa
  • surowych ryb
  • owoców morza
  • nietrwałych wędlin (np. domowych, bez konserwantów).

Niektóre lodówki wyposażone są w tzw. komorę zero, czyli szufladę (lub szuflady), w których panuje temperatura około 0oC. Jeśli w Twoim urządzeniu jest taka komora, to włóż do niej wszystkie świeże produkty, a dolną półkę potraktuj tak, jak środkową.

Szuflady – wygodne przechowywanie owoców i warzyw

Temperatura w zwykłych szufladach lodówki mieści się w przedziale 7-10oC. Panująca tam wysoka wilgotność zapewnia długie przechowywanie i zachowanie świeżości warzyw oraz owoców.

Nowoczesne lodówki wyposażone są w szuflady z regulacją wilgotności. Z pomocą pokrętła lub suwaka można precyzyjnie dostosować panujące w nich warunki do potrzeb przechowywanych owoców (niższa wilgotność) i warzyw (wysoka wilgotność).

Poznaj funkcje i technologie stosowane w nowoczesnych lodówkach.

Drzwi lodówki – przestrzeń na najmniej wymagające produkty

Półki na drzwiach lodówki są najcieplejszą strefą, gdzie temperatura może wynosić 10oC, a nawet więcej. Podczas otwierania drzwiczek to miejsce jest najbardziej narażone na wahania temperatury, którym nie zapobiegną nawet najlepsze technologie. Z tego względu na półeczkach w drzwiach lodówki przechowujemy najbardziej odporne produkty:

  • napoje i soki
  • oleje
  • jaja
  • sosy, ketchup, majonez.

Rozmieszczenie produktów w lodówce – schemat

Jesteś wzrokowcem i sam opis to dla Ciebie za mało? A może chcesz wydrukować schemat rozmieszczenia produktów w lodówce i powiesić go w kuchni, na przykład na… lodówce? Przygotowaliśmy dla Ciebie przejrzystą infografikę.

Infografika - schemat lodówki przedstawiający jak układać w lodówce poszczególne produkty

Jak układać żywność w lodówce no frost?

Przechowywanie żywności w lodówce no frost nie różni się znacząco od układania jej w tradycyjnej chłodziarce. O ile urządzenie nie jest wyposażone w stałą cyrkulację powietrza (zwaną też wymuszonym obiegiem powietrza), to rozmieszczenie produktów w lodówce no frost powinno być takie samo, jak na powyższym schemacie. Dzięki funkcji no frost możemy jednak dosunąć jedzenie lub naczynia do ścianki bez ryzyka, że do niej przymarzną. Lepiej jednak nie praktykować tego zbyt często (utrudnia to chłodzenie), lecz jedynie w awaryjnych sytuacjach.

Jak układać rzeczy w lodówce ze stałą cyrkulacją powietrza?

Odpowiedź jest prosta: dowolnie. Lodówki ze stałym obiegiem powietrza utrzymują równomierną, niską temperaturę w każdym zakątku komory, dzięki czemu schemat rozmieszczenia produktów w lodówce może pójść w odstawkę.

Których produktów nie należy trzymać w lodówce?

Istnieje całkiem spora grupa produktów, którym przechowywanie w lodówce może zaszkodzić: stracą smak, szybciej zwiędną lub negatywnie wpłyną na jakość innych dań i składników.

Do lodówki nie wkładamy:

  • pomidorów i ogórków (stracą smak i aromat)
  • owoców egzotycznych: bananów, mango, awokado, cytrusów, ananasa
  • ziemniaków, włoszczyzny, cukinii i papryki (zawilgotnieją i szybciej zaczną gnić)
  • cebuli i czosnku
  • miodu (szybciej twardnieje)
  • kawy i herbaty (przejdą lodówkowym zapachem)
  • produktów sypkich, którym szkodzi nadmiary wilgoci: mąki, ryżu, kasz, płatków zbożowych, cukru oraz soli
  • pieczywa (szybciej czerstwieje i pleśnieje).

Jak utrzymać porządek w lodówce? Przydatne akcesoria

Wiesz już jak układać produkty w lodówce. Czas popracować nad wygodą korzystania z urządzenia i stworzeniem w jego wnętrzu ergonomicznego układu półek, który odpowie na Twoje potrzeby.

W najlepszej sytuacji są osoby, które dopiero planują zakup lodówki i mogą idealnie dopasować układ szuflad, półek i półeczek do ilości i rodzaju przechowywanych produktów. Jeśli jednak masz już lodówkę i potrzebujesz zmian, możesz skorzystać z kilku praktycznych akcesoriów, które ułatwią utrzymanie porządku w lodówce:

  • mata antypleśniowa – zapewnia cyrkulację powietrza i chroni owoce oraz warzywa przed zawilgotnieniem i pleśnieniem
  • szczelne, szklane pojemniki na jedzenie – przydadzą się do przechowywania krojonych serów i wędlin, a także resztek z obiadu i sałatek
  • wysuwane pojemniki lub koszyczki, które podwiesza się pod klasyczną półką – takie mini szuflady pozwalają lepiej wykorzystać pojemność lodówki i oddzielić od siebie poszczególne produkty. Mogą być też wyposażone w praktyczne wkłady np. na jajka
  • obrotowa tacka na słoiki – dzięki niej nie trzeba sięgać na sam koniec lodówki – wystarczy obrócić „karuzelkę”
  • pionowy separator – stanowi podpórkę dla piętrowo ułożonych produktów, np. butelek
  • podwieszana półka na butelki – pozwoli wygodnie przechowywać wino, mleko i napoje
  • wstawiana półeczka – stworzy dodatkowy poziom przechowywania, idealny na produkty w małych opakowaniach, np. serki kanapkowe, jogurty lub niskie słoiki.
Testujemy i recenzujemy sprzęty. Ułatwiamy podejmowanie świadomych decyzji zakupowych.
Przejdź do
Click outside to hide the comparison bar
Compare