Optymalna temperatura w lodówce – dlaczego jest taka ważna?
Niska temperatura panująca w lodówce pozwala zachować świeżość produktów i przedłużyć ich przydatność do spożycia. W temperaturach zbliżonych od zera aktywność i tempo namnażania się mikroorganizmów znajdujących się w żywności (w tym bakterii i grzybów) znacznie spada. Spowolnieniu ulegają też wszelkie reakcje chemiczne i enzymatyczne, które w normalnych warunkach przyspieszają psucie się jedzenia.
Nie należy jednak obniżać jej w nieskończoność – wraz ze spadkiem temperatury w lodówce wzrasta zużycie energii, a tym samym rachunki za prąd. Z kolei zbyt wysoka temperatura w lodówce przyspiesza psucie się produktów i przyczynia się do marnowania żywności. Co więcej, niektórych produktów, np. świeżego mięsa i ryb w ogóle nie należy przechowywać w chłodziarce, w której panuje maksymalna temperatura (zwykle jest to 8oC) – spożycie takich produktów może skończyć się niebezpiecznym zatruciem.
Podczas rozważań, jaką temperaturę ustawić w lodówce, musimy więc wypracować pewien kompromis pomiędzy energooszczędnością a zachowaniem świeżości jedzenia przez maksymalnie długi czas.
Jaka powinna być temperatura w lodówce?
Temperaturę w większości domowych lodówek można regulować w zakresie od +2oC do +8oC. Za optymalną uznaje się temperaturę 4oC, która przedłuża świeżość produktów, a jednocześnie nie wymaga dużego poboru energii. Jest to jednak wartość uśredniona, która nie sprawdzi się w każdym przypadku.
- Jeśli przechowujesz w lodówce duże ilości świeżego mięsa, nabiału, ryb lub owoców morza, ustaw lodówkę na 2oC.
- Do przechowywania owoców, warzyw, produktów w fabrycznych opakowaniach (np. dżemów, ketchupu, majonezów) możesz wybrać wyższą temperaturę, nawet w zakresie 7-8oC.
- Kiedy zamierzasz szybko zjeść zawartość lodówki, temperatura może być wyższa niż wtedy, kiedy właśnie włożyłeś do niej zapasy na cały tydzień.
Aby przedłużyć świeżość swojego jedzenia, zastosuj nasze wskazówki dotyczące układania produktów w lodówce.
Jaka temperatura w lodówce no frost?
Zalecenia dotyczące optymalnej temperatury w lodówkach no frost są dokładnie takie same, jak w przypadku tradycyjnych chłodziarek. Sama funkcja no frost nie ma zbyt wiele wspólnego z poziomem temperatury, lecz może mieć wpływ na jej rozprowadzenie. W nowoczesnych chłodziarkach i chłodziarko-zamrażarkach stosuje się „ulepszony” no frost lub wymuszony obieg powietrza, który sprawia, że temperatura w całej komorze urządzenia pozostaje taka sama, a Ty nie musisz zastanawiać się, gdzie ułożyć swoje produkty. Możesz umieścić je gdziekolwiek.
Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Skoro już wiesz, jaka powinna być temperatura w lodówce, to czas zastosować tę wiedzę w praktyce. W zależności od modelu i marki urządzenia, ustawianie temperatury może odbywać się w różny sposób: przy pomocy pokrętła (najmniej dokładne), przycisków, dotykowego ekranu, a nawet aplikacji mobilnej.
Jak ustawić pokrętło temperatury w lodówce?
Pokrętło regulacji temperatury zwykle znajduje się w najniższych, podstawowych modelach lodówek lub w starszych, kilku- bądź kilkunastoletnich sprzętach. Umieszczone jest najczęściej wewnątrz komory, dlatego ustawienie temperatury wymaga otwarcia drzwiczek.
Na ile ustawić pokrętło w lodówce? Jeśli skala regulacji oznaczona jest w oC, to wystarczy przekręcić pokrętło na wybraną wartość. W przypadku, kiedy skala opisana jest cyframi, np. 1-5, należy sięgnąć po instrukcję obsługi i odczytać, jakie temperatury kryją się pod poszczególnymi liczbami. Dopiero wtedy będziesz wiedział, jakie ustawienie wybrać, by zapewnić optymalną temperaturę w lodówce.
Ustawienie temperatury w lodówce ze sterowaniem elektronicznym
Ustawienie temperatury w lodówce sterowanej elektronicznie jest dziecinnie proste. Wystarczy naciskać przyciski + lub – aż do uzyskania pożądanej wartości, która pojawi się na wyświetlaczu. Panel sterowania może być zlokalizowany w 2 miejscach: na zewnątrz, na drzwiczkach urządzenia lub wewnątrz, zwykle na samej górze, nad najwyższą półką.
Jak ustawić temperaturę w lodówce z dotykowym panelem?
Dotykowy panel zawsze umieszczony jest na zewnętrznej stronie drzwiczek lodówki, dzięki czemu regulacja temperatury nie wymaga ich otwierania. W zależności od modelu i stopnia skomplikowania urządzenia, interfejs wyboru temperatury może być umieszczony na ekranie głównym lub znajdować się w menu lodówki. Każdy sprzęt obsługuje się inaczej, dlatego najlepiej sięgnąć po instrukcję obsługi.
Ustawianie temperatury w lodówce z Bluetooth i aplikacją mobilną
Temperaturę w lodówce wyposażonej w moduł Wi-Fi i możliwość bezprzewodowego łączenia się ze smartfonem można regulować z dowolnego miejsca przy pomocy aplikacji mobilnej. Aplikacja zwykle daje możliwość samodzielnego ustawienia temperatury lub uruchomienia gotowego trybu (np. eco, świeżość).
Sterowanie przy pomocy aplikacji to nie jedyna możliwość. Lodówki z modułem Wi-Fi zwykle mają też wyświetlacz i przyciski, dzięki którym można wprowadzić ustawienia w tradycyjny sposób.
Prawidłowa temperatura w lodówce z komorą zero
Lodówka z komorą zero daje większe możliwości regulacji temperatury niż tradycyjny model. Wystarczy w strefie 0oC umieścić wszystkie produkty wymagające niskiej temperatury przechowywania: mięso, wędliny, ryby i owoce morza, a warzywa i owoce włożyć do dedykowanej szuflady (lub szuflad), w których będą miały zapewnione optymalne warunki. Dzięki temu temperatura w pozostałej części komory, w której przechowujesz jajka, przetwory i gotowe sosy może być o 1-2oC wyższa (czyli wynosić np. 5oC) niż w przypadku, kiedy obok nich znajdowałyby się szybko psujące się świeże składniki.
Uwaga: Wysoka temperatura panująca w komorze ma wpływ na wzrost temperatury w strefie zero. Jeśli w lodówce jest 8oC, to utrzymanie 0oC w szufladzie na mięso będzie niemożliwe. Dlatego przed ustawieniem optymalnej temperatury w lodówce warto sięgnąć do instrukcji obsługi i sprawdzić zalecenia producenta. W przypadku lodówek Bosch, 0oC w strefie zero jest możliwe wyłącznie przy ustawieniu temperatury w reszcie chłodziarki na 2oC.
Jeśli akurat nie masz w lodówce żadnych świeżych i szybko psujących się składników, zmniejsz poziom chłodzenia w komorze zero (niektóre chłodziarki oferują kilkustopniową regulację). Dzięki temu ograniczysz nieco zużycie energii.
Automatyczna temperatura w lodówce – tryby ECO, wakacje i świeżość
Oprócz ręcznych ustawień, w wielu nowoczesnych lodówkach mamy możliwość wyboru gotowego trybu pracy z zaprogramowaną temperaturą. Do najpopularniejszych trybów należą:
- tryb ECO – zwiększa temperaturę w chłodziarce do 6-8oC, a w zamrażarce do -15-16oC, by zapewnić skuteczne chłodzenie przy niższym zużyciu energii
- tryb świeżość – obniża temperaturę w chłodziarce do 2oC, co pozwala maksymalnie przedłużyć świeżość przechowywanych w niej produktów
- tryb wakacje – utrzymuje temperaturę na poziomie kilkunastu stopni, by zapobiec namnażaniu się bakterii w pustej lodówce i przy dłuższej nieobecności domowników.
Korzystanie w odpowiednich momentach z tych trybów umożliwi dobór temperatury w lodówce do Twoich potrzeb i wymagań Twoich produktów.
Czytaj też: Funkcje i technologie w nowoczesnych lodówkach, które warto znać.
Optymalna temperatura w zamrażarce – ile stopni?
Przy długim przechowywaniu produktów temperatura w zamrażarce domowej powinna wynosić -18oC. W odróżnieniu od lodówki, nie ma tutaj znaczenia rodzaj przechowywanego jedzenia – temperatura zamrażarki powinna być zawsze taka sama. Ustawianie niższej temperatury nie ma większego sensu. Już przy -18oC zupełnie zahamowany zostaje rozwój drobnoustrojów i przebieg procesów chemicznych oraz enzymatycznych, dlatego dalsze obniżanie temperatury w zamrażalniku lodówki np. do -20 lub -25oC nie przyniesie żadnych korzyści, lecz jedynie zwiększy zużycie energii. Szacuje się, że w przypadku zamrażalnika 1oC w dół to aż o 8% większy pobór prądu!
Temperatura w zamrażarce może być też wyższa niż -18oC. Warto jednak pamiętać, że zwiększenie temperatury o każde 3oC skraca czas przydatności produktów do spożycia aż o połowę. Tak więc:
- w -15oC możesz przechowywać jedzenie przez 6 miesięcy
- w -12oC przechowujesz przez 3 miesiące
- przy -9oC musisz zjeść wszystko w 1,5 miesiąca.
Dowiedziono również, że przechowywanie jedzenia w -12oC zamiast w -18oC zmniejsza o 1/5 zawartość witamin w produktach. Czy warto? Oceń sam.
Jak oszczędzać energię i zachować świeżość żywności?
Jak widzisz, w każdym przypadku najlepsza temperatura w lodówce może oznaczać zupełnie coś innego. Optymalne ustawienie lodówki pomoże Ci nie tylko ograniczyć zużycie prądu, ale też zapobiec marnowaniu żywności.
Warto pamiętać, że nie tylko temperatura ma wpływ na pobór energii i skuteczność przechowywania w lodówce. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci zaoszczędzić na rachunkach i wydatkach na jedzenie.
- Dostosuj temperaturę w lodówce do rodzaju przechowywanych produktów.
- Rozmrażaj lodówkę i zamrażarkę od razu po pojawieniu się warstwy lodu – oszronione ścianki znacznie zwiększają zużycie prądu!
- Przy dłuższych wyjazdach korzystaj z trybu wakacyjnego.
- Unikaj zbyt częstego i zbyt długiego otwierania drzwiczek – każde otwarcie wpływa negatywnie na świeżość jedzenia i zwiększa zużycie energii.
- Jeśli masz szuflady zero, korzystaj z nich zgodnie z przeznaczeniem.
- O ile to możliwe, wybieraj tryb ECO w lodówce.
- Podczas zakupów pakuj chłodzone lub mrożone produkty do torb termicznych lub do lodówki turystycznej i przekładaj je do swojej chłodziarki od razu po powrocie do domu.
- Mrożone produkty rozmrażaj w lodówce – zachowasz świeżość i zmniejszysz zużycie energii.
- Utrzymuj temperaturę w kuchni na optymalnym poziomie 19-20oC. Im cieplej jest w pomieszczeniu, tym więcej prądu pobiera lodówka.
- Ustaw chłodziarkę z dala od źródeł ciepła, np. piekarnika, zmywarki lub kaloryfera.
- Dbaj o stan uszczelek w lodówce – powinny być zawsze czyste i szczelnie przylegać do drzwiczek.
Czytaj też: Jak i czym myć lodówkę – gotowe środki i domowe sposoby.