Jak działa blender i do czego służy?
Blender jest stosunkowo niewielkim urządzeniem elektrycznym, którego główną funkcją jest przetwarzanie (poprzez dzielenie na mniejsze cząstki) i miksowanie różnego rodzaju produktów, najczęściej owoców i warzyw. Świetnie sprawdza się jako codzienna pomoc w gotowaniu. Jest poręczny, funkcjonalny i zajmuje mało miejsca na kuchennym blacie, w szafce czy szufladzie.
Poszczególne rodzaje blenderów działają na podobnej zasadzie – ostrza blendujące, wprawione w ruch mocą kompaktowego silnika, wirują z dużą prędkością, rozdrabniając i mieszając składniki. Silnik, w zależności od rodzaju urządzenia, jest zamontowany w rękojeści (w przypadku blenderów ręcznych) lub w podstawie (modele blenderów kielichowych). Większość sprzętów ma możliwość regulacji obrotów, czyli szybkości wirowania ostrza lub mieszadła. Niektóre są dodatkowo wyposażone w tryby pulsacyjny i turbo.
Sprawdź, jakie urządzenie wybrać do smoothie i koktajli.
Co przygotujesz z pomocą blendera?
Jak na tak małe i przeważnie niedrogie urządzenie blender umożliwia przygotowanie bogatej palety kulinarnych propozycji. Oczywiście za wyższe i zaawansowane modele, z rozbudowanym zestawem akcesoriów, trzeba zapłacić więcej. Z jego pomocą przygotujesz m.in.:
- smoothie, koktajle i soki ze świeżych owoców i warzyw
- zupy kremy
- sosy do mięs, warzyw i dań głównych
- dipy
- dressingi do sałatek
- purée z ziemniaków i innych warzyw
- pasty i smarowidła do pieczywa
- musy, przeciery i kremy z owoców i warzyw
- potrawki dla niemowląt
- fit desery np. na bazie owoców
- farsze do pieczonych mięs, warzywnych zapiekanek, pierogów, naleśników czy krokietów
- kruszony lód do napojów i drinków
- domowy majonez
- ciasto na naleśniki i placki.
Poza rozdrabnianiem i mieszaniem, blender można wykorzystać także do miksowania i ubijania, a nawet krojenia oraz tarcia składników. Jego wszechstronność zależy od dodatkowych akcesoriów, w które został wyposażony. Poszczególne modele z powodzeniem zastąpią kilka urządzeń kuchennych. W zestawie z szatkownicą pozwoli zetrzeć lub sprawnie pociąć na dowolny kształt i wielkość np.: owoce, warzywa, twarde wędliny i sery. Po zamontowaniu trzepaczki szybko ubijesz śmietanę, białka do ciast i deserów lub lekkie masy, m.n.. na biszkopty i suflety, a przystawka spiralizer umożliwi przygotowanie makaronu z warzyw.in.in. z cukinii lub marchewki).
Sprawdź, jakie możliwości zapewniają akcesoria do blenderów.
Rodzaje blenderów kuchennych
Blendery dzielą się na dwie główne kategorie – ręczne i kielichowe. Czym się różnią i jakie mają zastosowanie w kuchni?
- blendery ręczne
To urządzenia, które podczas pracy trzyma się w dłoni, a do rękojeści zamontowana jest stopa z ostrzem blendującym. Można ją umieścić w dowolnym naczyniu, aby przetworzyć składniki w: misce, garnku lub kielichu dołączonym do zestawu. Blendery ręczne służą przede wszystkim do mieszania i przecierania produktów np. na szybki koktajl czy sok z owoców i warzyw.
- blendery kielichowe
W przeciwieństwie do ręcznych, blendery kielichowe przechowuje się zazwyczaj na stałe na kuchennym blacie. Te wolnostojące sprzęty składają się z bazy (postawy) z silnikiem i ostrzami u nasady oraz kielicha, do którego wkładamy składniki. Łatwo w nich przygotować większą porcję koktajlu, zupy kremu czy gładkiego sosu.
Blendery ręczne – charakterystyka i zastosowanie
Blender ręczny jest praktycznym i poręcznym rozwiązaniem, pomocnym w szybkim przygotowaniu wielu potraw, napojów i zdrowych przekąsek. Ze względu na kompaktowe wymiary łatwo go schować w kuchennej szafce czy szufladzie.
Operujemy nim, trzymając rękojeść w dłoni, dlatego warto zwrócić uwagę na jej kształt, ergonomię oraz rodzaj tworzywa, z jakiego została wykonana. Te zbyt szerokie lub śliskie mogą wypadać z ręki, co nie tylko utrudnia pracę, ale też stanowi realne niebezpieczeństwo (urządzenie jest podłączone do prądu).
Najlepiej sprawdza się przy przetwarzaniu mniejszej ilości składników i najczęściej jest wykorzystywany do przygotowywania różnego rodzaju smoothies, dipów, dressingów, past warzywnych, domowego majonezu i sosów (np. aioli czy do sałatki Cezar) oraz miksowania zup bezpośrednio w garnku. Umożliwia też szybkie zblendowanie potrawek dla niemowląt, owoców na zdrowy mus, a modele z wytrzymałymi ostrzami i większą mocą (powyżej 600 W) – bez problemu kruszą lód.
Niewątpliwą zaletą jest możliwość prostego rozbudowania go o funkcjonalne przystawki. Wystarczy odkręcić lub zdjąć stopę z ostrzami i zamontować np. trzepaczkę (aby sprawnie ubić pianę z białek lub uzyskać bitą śmietanę) czy przystawkę do purée, która umożliwi szybkie przetarcie dowolnych warzyw na gładką, jedwabistą masę.
Warto wspomnieć, że blender ręczny ma także swoje wady. To, że musimy trzymać go w dłoni podczas blendowania, jest mniej komfortowym rozwiązaniem w porównaniu z blenderami kielichowymi. Przeważnie zapewnia też mniejszą moc, więc słabiej radzi sobie przetwarzaniem twardych i wymagających produktów (poza wyższymi i droższymi modelami z silnikami od 1000 aż do 2000 W, wyposażonymi w wytrzymałe ostrza ze stali nierdzewnej).
Biorąc pod uwagę kwestie bezpieczeństwa, także wypada gorzej w opozycji do swoich kielichowych odpowiedników. Noża blendera ręcznego są odsłonięte, co zwiększa ryzyko skaleczeń, a kabel zasilający często utrudnia swobodne manewrowanie urządzeniem (modele bezprzewodowe są rzadkością i zazwyczaj zapewniają mniejszą moc). Co więcej, niższe serie nie mają technologii lub specjalnie wyprofilowanej stopy, które zapobiegają zachlapaniom kuchni i ubrań podczas miksowania.
Na co zwrócić uwagę, kupując blender ręczny?
Przy wyborze blendera ręcznego warto wziąć pod uwagę takie aspekty, jak:
- moc urządzenia
- ostrość i rodzaj noży (najlepiej sprawdzają się te ze stali nierdzewnej)
- kształt stopy
- wyprofilowanie rękojeści
- zestaw akcesoriów
- łatwość konserwacji (ile i jakie elementy można myć w zmywarce lub wygodnie przepłukać pod bieżącą wodą)
- tworzywa i materiały, z których został wykonany.
Blender ręczny – dla kogo?
Blender ręczny świetnie sprawdzi się u użytkowników, którzy:
- nie planują korzystania z blendera na co dzień lub z dużą częstotliwością
- potrzebują podręcznego urządzenia, umożliwiającego szybkie przetworzenie mniejszej porcji składników
- szukają urządzenia, które dzięki możliwości rozbudowy o przystawki zastąpi kilka innych sprzętów lub gadżetów kuchennych (m.in. funkcje ścierania, ubijania, szatkowania czy krojenia w plastry i kostkę)
- często przygotowują pasty kanapkowe, hummusy i przeciery
- nie chcą zajmować miejsca na blacie lub mają mniejsze kuchnie
- dysponują niższym budżetem.
Blendery kielichowe – czym się charakteryzują i do czego służą?
Blender kielichowy składa się z podstawy (bazy z silnikiem) oraz specjalnego kielicha z ostrzem tnącym na dnie i pokrywką u nasady. Do kielicha wkładamy składniki, zamykamy pokrywę i, po włączeniu urządzenia oraz wybraniu dowolnego trybu, całą pracę wykonuje za nas. To zdecydowanie wygodniejsze rozwiązanie niż operowanie blenderem ręcznym.
Przeznaczone do przechowywania na stałe na kuchennym blacie, są większe i cięższe od ręcznych, ale dzięki temu także stabilniejsze. Świetnie sprawdzą się do przygotowania dużych porcji owocowych lub warzywnych koktajli i smoothies, zup kremów, gładkich sosów, przecierów, musów i dań dla dzieci. Dobry blender kielichowy bez trudu poradzi sobie ze zblendowaniem orzechów (np. na domowe masło orzechowe), ziaren, pestek lub surowych twardych warzyw (m.in. buraków czy kapusty) oraz kruszeniem lodu. Niektóre wyższe modele umożliwiają nawet mielenie ziaren kawy.
Największą zaletą tych urządzeń jest bezproblemowe i dokładne przetwarzanie najtwardszych produktów w większych ilościach. Zazwyczaj mają potężniejszą moc niż blendery ręczne, a zamykany kielich niweluje problem rozpryskiwania składników podczas miksowania, zapewniając higienę pracy i czystość kuchni.
Także w kwestii bezpieczeństwa wyprzedzają ręczne odpowiedniki. Noże są ukryte w kielichu i nie mamy styczności z przewodem zasilającym podczas pracy urządzenia.
Nie są jednak pozbawione wad. Warto pamiętać, że zajmują więcej miejsca w kuchni i trudniej je wyczyścić. Poza tym pracują zdecydowanie głośniej od ręcznych i są od nich droższe.
O czym pamiętać, wybierając blender kielichowy?
Dostępne na rynku urządzenia mają różnorakie funkcje i parametry, na które warto zwrócić uwagę:
- pojemność kielicha
Oferty producentów obfitują w modele o różnych rozmiarach kielicha, dlatego z łatwością można dopasować wielkość blendera do własnych potrzeb. Rozstrzał pojemności jest dość duży – od 0,25 do 3 l. Przy wyborze konkretnego modelu warto zwrócić uwagę na dodatkowy parametr, który określa pojemność roboczą kielicha. To on dokładnie wskaże, jaką ilość dania lub napoju możemy przygotować za jednym razem.
- moc urządzenia
Blendery kielichowe najczęściej mają moc od 300 do 1500 W, choć najwyższe i najdroższe modele zapewniają moc na poziomie nawet 2000 W. Blendery o niższej mocy będą pomocne przy rozdrabnianiu miękkich produktów, miksowaniu zup kremów lub przygotowaniu koktajli z podstawowych produktów. Te o mocy od 500 do 1000 W szybko i sprawnie poradzą sobie z większością kulinarnych wyzwań (w tym z kruszeniem lodu czy przetworzeniem twardszych produktów). Najmocniejsze urządzenia (o mocy powyżej 1000 W) wyręczą Cię czasochłonnych zadaniach kuchennych oraz sprostają tym najtrudniejszym. Pomogą bez wysiłku zblednować np. mrożone owoce na koktajle, lody i sorbety czy zetrzeć orzechy na domowe masło orzechowe. Większa moc i liczba obrotów przekłada się także na krótszy czas miksowania produktów.
- poziomy i tryby pracy
Większość blenderów oferuje kilka poziomów pracy, a niektóre tryb pulsacyjny i program kruszenia lodu.
- materiał wykonania kielicha
Producenci sprzętu AGD zazwyczaj wyposażają swoje stojące blendery w jeden z dwóch rodzajów kielichów: ze szkła (albo szkła hartowanego) lub z tworzywa sztucznego. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na dwa aspekty:
- Czy planujemy obróbkę gorących dań lub mocno zmrożonych składników, np. podczas blendowania ciepłej zupy, warzyw na purée czy mrożonych owoców na sorbet?
- Bezpieczeństwo w zetknięciu z produktami spożywczymi.
W obu przypadkach doskonale sprawdzą się szklane kielichy oraz te wykonane z np. z tritanu – wytrzymałego na działanie wysokich i niskich temperatur (oraz szok termiczny) tworzywa, wolnego od BPA (czyli bisfenolu A, który jest szkodliwy dla naszego zdrowia).
- podkategorie blenderów kielichowych
Najbardziej zaawansowane modele blenderów kielichowych to blendery próżniowe, w których rozdrabnianie składników odbywa się bez dostępu powietrza. Ten proces zapobiega utlenianiu, które skutkuje utratą cennych witamin, minerałów oraz wartości odżywczych ze świeżych owoców i warzyw.
Wartą uwagi podkategorią – szczególnie dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia – są blendery osobiste. Są wyposażone w wytrzymały kielich odporny na urazy mechaniczne i przeznaczony do transportu, oraz praktyczne nakrętki. Może pełnić rolę kubka do picia. Umożliwiają przygotowanie i zabranie ze sobą np. ulubionego smoothie do pracy, na trening czy wycieczkę. Bez potrzeby brudzenia oraz mycia dodatkowych naczyń.
Poznaj poszczególne rodzaje blenderów kielichowych.
- dodatkowe akcesoria
Choć gama akcesoriów dołączanych do blenderów kielichowych jest skromniejsza w porównaniu z ręcznymi, możemy dopasować je do własnych potrzeb. Jeśli planujemy przygotowywać posiłki nie tylko dla całej rodziny, ale też np. koktajl dla siebie na śniadanie lub do pracy, warto sprawdzić, czy urządzenie ma w zestawie mniejszy kielich (najlepiej w formie kubka z przykrywką).
- komfort konserwacji
Aby nie tylko użytkowanie, ale tez czyszczenie blendera było proste i szybkie, należy wybierać sprzęty, których jak najwięcej elementów i akcesoriów można wygodnie myć w zmywarce.
Niektóre modele blenderów kielichowych zostały wyposażone w specjalny program autoczyszczenia. Wystarczy wlać do kielicha wodę z detergentem aby urządzenie, wprawiając w ruch noże, skutecznie domyło wszelkie zakamarki oraz ostrza.
Blender kielichowy – dla kogo?
Blender kielichowy będzie najlepszym wyborem dla osób, które:
- dysponują większą kuchnia i chcą mieć urządzenie zawsze pod ręką, na blacie
- często korzystają z funkcji i możliwości blendera
- przygotowują dania, napoje i desery dla pary lub całej rodziny, przetwarzając większe ilości składników jednocześnie
- oczekują większej mocy do blednowania twardych składników (np. przy przygotowywaniu przetworów z włóknistych owoców i warzyw – takich jak rabarbar – lub domowego masła orzechowego)
- stawiają na wysoką ekstrakcję składników, czyli proces wyodrębniania wartości odżywczych z przetwarzanych produktów (np. owoców, warzyw, orzechów czy nasion), aby były najlepiej przyswajalne przez organizm i lekkostrawne.