Gotowanie i podgrzewanie w robocie kuchennym – przydatna funkcja czy zbędny bajer?

Wielofunkcyjny robot kuchenny to zaawansowane urządzenie, które wyręczy Cię w większości kulinarnych zadań – od siekania, krojenia, tarcia czy mieszania aż po mielenie mięsa, zagniatanie ciasta czy wyrób domowego makaronu. Profesjonalne, najdroższe modele są dodatkowo wyposażone w funkcje gotowania, gotowania na parze, podgrzewania i smażenia. Zastępują nie tylko kilka innych sprzętów małego AGD, ale też kuchenkę czy piekarnik. Sprawdź, czy te funkcje są przydatne w codziennym gotowaniu i jakie dania dzięki nim przygotujesz.
Spis treści

Rodzaje robotów z funkcją gotowania

Niezależnie od tego, czy jesteś kuchennym laikiem czy pasjonatem gotowania, wielofunkcyjny robot kuchenny będzie dla Ciebie realną pomocą w codziennym przygotowywaniu posiłków. Wyręczy Cię w najcięższych i pracochłonnych kulinarnych zadaniach i pozwoli zaoszczędzić czas spędzany w kuchni. Potrafi m.in.: rozdrabniać, siekać, kroić w kostkę, miksować i blendować składniki, obierać warzywa, wyciskać soki, mielić mięso i inne produkty czy wyrabiać i zagniatać ciasto.

Choć jego wszechstronność bywa imponująca, najnowsze modele oferują jeszcze bardziej zaawansowane funkcje – gotowania i podgrzewania. Tym samym w jednym urządzeniu możesz przygotować pełny posiłek, także dla całej rodziny lub grupy przyjaciół. Czy sprawdzają się w praktyce? Sprawdź, jakie rodzaje robotów kuchennych są dostępne na rynku, czym się wyróżniają i czy warto zdecydować się na taki sprzęt.

Najbardziej popularne i warte uwagi rodzaje robotów kuchennych z funkcją gotowania to:

  • Multicookery

Multicooker, czyli kombiwar, swoim kształtem przypomina garnek z pokrywą. Jego nazwa wskazuje, że jest wyposażony w szereg funkcji, które ułatwią gotowanie. W przypadku najwyższych modeli może być ich aż 50, w tym np. tradycyjne gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie, podtrzymywanie ciepła, pasteryzowanie, a nawet gotowanie metodą sous-vide. Dlatego z powiedzeniem zastąpi takie sprzęty kuchenne, jak kuchenkę, piekarnik, mikrofalówkę czy zwykłe garnki i patelnie. Świetnie sprawdzi się w przyrządzeniu np.:

  1. gulaszy i dań jednogarnkowych
  2. zup
  3. warzyw i ryb gotowanych na parze
  4. duszonych i smażonych mięs, ryb i owoców morza
  5. risotto i kaszotto
  6. włoskich past
  7. tostów i zapiekanek.

Przewagą multicookera nad zwykłym garnkiem czy patelnią jest równomierne podgrzewanie składników w specjalnej misie oraz łatwość sterowania temperaturą. Co więcej, dzięki szczelnej pokrywie przygotowując danie w kombiwarze, ograniczasz zapachy unoszące się w pomieszczeniu, co przydatne przy obróbce termicznej produktów, które podczas gotowania nieprzyjemnie pachną np. kalafiora, bobu czy podrobów.

Multicooker jest wartym rozważenia urządzeniem gotującym, jeśli najczęściej przygotowujesz proste i mało skomplikowane dania. Jego minusem jest ograniczenie możliwości do realizacji mniej złożonych przepisów. Bardziej wymagającym domowym kucharzom i pasjonatom gotowania poleca się roboty planetarne, które pozwolą przygotować nawet najbardziej skomplikowane dania wytrawne i desery oraz umożliwiają eksperymentowanie w kuchni i poszerzanie kulinarnych możliwości.

  • Thermomixy

Ich nazwa bezpośrednio wskazuje na przeznaczenie sprzętu – pochodzi od połączenia słów „thermo” (ogrzewanie) i „mix” (mieszanie). I choć odnosi się do oryginalnego urządzenia firmy Vorwerk, potocznie używa się jej do określenia kategorii sprzętów gotujących bazujących na konstrukcji, możliwościach i sukcesie pierwowzoru.

Choć z pozoru przypomina multicooker, w praktyce Thermomix ma nad nim znaczną przewagę ze względu na funkcjonalność. Bardziej przypomina robota kuchennego z dodatkową funkcją gotowania niż substytut kuchenki czy piekarnika, jakim jest kombiwar. Nie oferuje jednak tak ogromnej wszechstronności, jak robot planetarny z płytą indukcyjną.

Swoją popularność zawdzięcza sporej wszechstronności i łatwości obsługi. To idealne urządzenie dla osób, które nie potrafią lub nie lubią gotować – robi to praktycznie za użytkownika, przeprowadzając go przez kolejne etapy wybranego przepisu. Nazywany „najmniejszą kuchnią świata” zastąpi kilka innych sprzętów, a potrawy i napoje przygotowuje samodzielnie. Wystarczy włożyć do misy składniki, a urządzenie je zważy, przetworzy, podgrzeje, ugotuje lub upiecze. Umożliwia także m.in.: miksowanie, mielenie, blendowanie czy wyrabianie ciasta. Jego niewątpliwą zaletą jest także automatyzacjaprocesu gotowania – ma zaprogramowaną ogromną liczbę przepisów i dodatkowo kreator listy zakupów.

  • Planetarne roboty kuchenne

Najbardziej zaawansowanymi urządzeniami kuchennymi są roboty planetarne. Wyposażone w mocną płytę indukcyjną umożliwiają gotowanie, podgrzewanie i smażenie, a dzięki opcji rozbudowy o liczne akcesoria zastąpią większość kulinarnych sprzętów. Wyręczą Cię m.in. w: krojeniu, szatkowaniu i tarciu, mieszaniu, ubijaniu, zagniataniu i wyrabianiu ciasta, blednowaniu, wałkowaniu i wykrajaniu domowego makaronu, mieleniu mięsa czy wyciskaniu cytrusów i innych owoców. Możliwości konkretnego modelu zależą od zestawu przystawek, w które został wyposażony, co pozwala idealne dopasować funkcje urządzenia do własnych potrzeb. Możesz też dokupować opcjonalne przystawki, poszerzając zakres czynności, które wykona za Ciebie maszyna.

Wyposażony w technologię podgrzewania indukcyjnego robot jest niezwykle bezpieczny w użytkowaniu i energooszczędny. Elementem grzewczym jest płyta indukcyjna, która podgrzewa samą misę i znajdujące się w niej składniki, wykorzystując pole elektromagnetyczne do wytwarzania ciepła. Dzięki temu innowacyjnemu rozwiązaniu, czyli opcji gotowania indukcyjnego bezpośrednio w naczyniu, jest ono bardziej wydajne niż gazowe czy elektryczne.

Roboty planetarne z funkcją gotowania zapewniają kompleksowe przygotowanie szerokiego wachlarza dań, przystawek, napojów i deserów. Nie tylko ułatwią i uprzyjemnią codziennie gotowanie, ale pozwolą też poszerzać kulinarne umiejętności, szukać inspiracji oraz odkrywać nowe smaki i realizować nawet najbardziej skomplikowane receptury. To wyróżnia je na tle multicookerów i Thermomixa. Mają nad nimi przewagę także pod innymi względami:

  1. Są wyposażone w większą misę – nawet o pojemności 6,7 litra w przypadku topowych modeli w porównaniu z maksymalną pojemnością misy Thermomixa na poziomie 2,2 litra.
  • Oferują większą wszechstronność – dzięki możliwości rozbudowy o zaawansowane przystawki, podczas gdy Thermomix ma w zestawie jedynie ostrza na dnie misy.
  • Precyzja przetwarzania składników – choć noże Thermomixa poszatkują czy zblendują produkty, nie zapewniają takich efektów jak np. 5 tarcz w planetarnym robocie kuchennym.
  • Szeroki zakres temperatur z dowolnym ustawieniem tego parametru – dzięki niemu w robocie planetarnym możesz przyrządzać potrawy na parze, dusić, smażyć w wysokiej lub gotować w niskiej temperaturze, ustawiając ją dokładnością do 1°C.

Zalety planetarnego robota kuchennego z funkcją gotowania

Jeśli chcesz wybrać najbardziej wydajne, wszechstronne i niezawodne urządzenie kuchenne, poznaj największe zalety robota planetarnego z funkcją gotowania:

  • Moc

Roboty kuchenne do gotowania mają przede wszystkim za zadanie ułatwiać pracę w kuchni. Jest to możliwe dzięki odpowiednio wysokiej mocy urządzenia, która pozwala na wykonywanie szeregu zróżnicowanych czynności, w tym tych najcięższych jak mielenie mięsa czy zagniatanie ciasta oraz podgrzanie potraw. Warto zdecydować się na urządzenie o mocy przynajmniej 1400 W.

  • Zakres temperatur i ich regulacja

Szeroki zakres temperatur – zazwyczaj od 20°C do 180°C pozwala korzystać z wielu technik gotowania. Niskie temperatury świetnie sprawdzają się do przyspieszania procesu wyrastania ciasta, roztapiania czekolady czy utrzymywania ciepła potrawy, a średnie -– gotowania na wolnym ogniu (np. gulaszy, dań jednogarnkowych, potrawek czy sosów) i gotowania na parze. Najwyższa temperatura umożliwia smażenie mięsa, ryb i warzyw oraz przygotowanie dań typu stir-fry. Robot planetarny jest niezwykle precyzyjny dzięki możliwości ustawienia temperatury z dokładnością do 1°C, co przekłada się na różnorodność jego zastosowań.

  • Pojemna misa

Duża pojemność misy (6,7 litra) umożliwia przygotowanie dania, deseru lub napoju dla całej rodziny, grupy przyjaciół lub na zapas, np. do zawekowania czy zamrożenia. Jej maksymalna pojemność robocza przy gotowaniu i mieszaniu wynosi 3 l, co pozwala na zagniecenie ciasta na 3 bochenki chleba lub 31 bułeczek, ubicie aż 16 białek lub przygotowanie jednorazowo ok. 12 talerzy zupy.

Misa wykonana ze stali nierdzewnej z aluminiową podstawą gwarantuje idealne rozprowadzenie ciepła w jej wnętrzu. Jest wyposażona w wygodne odporne na wysoką temperaturę gumowane rączki, chroniące przed oparzeniami i praktyczną podziałkę, która ułatwia odmierzenie wybranej ilości składników.

  • Wbudowana waga

Dzięki zintegrowanej w urządzeniu wadze realizacja wszystkich przepisów z aptekarską dokładnością będzie szybka i bezproblemowa. Ważenie składników może odbywać się z zamkniętą lub podniesioną głowicą robota, bezpośrednio w misie, więc nie ma potrzeby ich przekładania i brudzenia dodatkowych naczyń.

  • Automatyczne programy gotowania

Funkcja, w którą zostały wyposażone najwyższe modele robotów sprawia, że samodzielnie przygotowują posiłki. Jedyne co musi zrobić użytkownik to dostarczyć im umyte i pokrojone składniki oraz wybrać konkretny program. Urządzenie automatycznie zmienia temperaturę oraz ustawia tempo mieszania i moc.

  • Dodatkowe funkcje  – gotowanie na parze

Roboty planetarne oferują także możliwość gotowania na parze, które pozwala przygotować zdrowe i lekkie posiłki oraz zapobiega utracie cennych witamin i wartości odżywczych podczas obróbki termicznej świeżych produktów. Wyposażone w praktyczny koszyk do gotowania na parze, który umieszcza się w misie robota, z powodzeniem zastąpią konwencjonalny parowar.

  • Aplikacje z przepisami

Najbardziej zaawansowane modele robotów planetarnych rewolucjonizują domowe gotowanie i inspirują do poszerzania kulinarnych horyzontów, umożliwiając łączność poprzez wi-fi z aplikacją z przepisami i wskazówkami. Co więcej, urządzenie automatycznie konfiguruje ustawienia, dopasowując je do wybranego przepisu, ustawiając optymalną prędkość i czas pracy, aby osiągnąć perfekcyjne rezultaty.

Wybierając wielozadaniowe urządzenie do kuchni warto określić dokładnie swoje potrzeby i oczekiwania. Mnogość modeli dostępnych na rynku i różnorodność ich funkcji pozwolą dopasować sprzęt zarówno pasjonatom gotowania, którzy uwielbiają spędzać godziny w kuchni i eksperymentować, jak i kulinarnym laikom oraz osobom, które planują realizować jedynie prostsze przepisy. W tym ostatnim przypadku nie ma sensu przepłacać, decydując się na zaawansowane wielofunkcyjne urządzenia do gotowania, wyposażone w bogaty zestaw mieszadeł i rozmaitych funkcji, z których nie będzie się korzystać na co dzień.

Sprawdź, jaki robot kuchenny będzie dobry dla Ciebie.

Przejdź do
top