Jak kruszyć lód? Jaki blender do kruszenia lodu i mrożonych owoców wybrać?

Drinki, bezalkoholowe koktajle, świeżo wyciskane soki, smoothies i sorbety najlepiej smakują schłodzone. Tym bardziej w upalne dni. Można je zaserwować z kostkami lodu ale bardziej efektowną formą podania jest dodanie tego kruszonego. Nie tylko pięknie wgląda, ale też skuteczniej chłodzi napój. Jak przygotować samodzielnie kruszony lód? Pomocny będzie dobry blender, który umożliwi także przetwarzanie mrożonych warzyw i owoców do zdrowych dań, deserów i koktajli. Sprawdź, jaki wybrać, aby poradził sobie z mocno zamrożonymi składnikami.
Spis treści

Czy warto kupić blender do kruszenia lodu i przetwarzania mrożonek?

Blender do kruszenia lodu to warta uwagi propozycja dla wszystkich, lubiących dobrze schłodzone napoje. Umożliwi też przygotowanie domowych sorbetów z ulubionych owoców czy efektownego ponczu na przyjęcie lub grilla z przyjaciółmi. Dzięki wysokiej mocy i zaawansowanym funkcjom bez problemu poradzi sobie także z rozdrabnianiem: 

  • Zamrożonych warzyw – które w mniejszych kawałkach szybciej się rozmrożą, aby w krótkim czasie przygotować z nich pożywną zupę krem
  • mrożonych owoców do aksamitnych smoothies, zdrowych koktajli i soków czy deserów.

Wystarczy umieścić składniki w specjalnym kielichu, dodać odrobinę płynu (wody, mleka, jogurtu, kefiru lub napoju roślinnego) i zblednować całość, aby uzyskać odżywczy i dobrze schłodzony koktajl owocowy.

Warto wspomnieć, że blendery, które mają funkcję kruszenia lodu, są mocniejsze i bardziej wytrzymałe niż standardowe, podstawowe modele, dzięki czemu będą wszechstronną pomocą w codziennym gotowaniu. Urządzenie o odpowiedniej mocy i funkcjach umożliwia m.in. rozdrabnianie twardych składników: orzechów, pestek czy nasion na pył, miksowanie nawet surowych lub włóknistych owoców i warzyw oraz szybkie przygotowanie hummusu, past na kanapki, musów, przecierów, potrawek dla dzieci i przetworów z sezonowych produktów.

Sprawdź, czym wyróżniają się dobre blendery i jak wybrać najlepszy blender.

Różowe koktajle w szklankach na tle butelek z tym samym napojem

Jaki blender wybrać do kruszenia lodu i mrożonek – ręczny czy kielichowy

To, czy do kruszenia lodu wybierzesz blender ręczny czy kielichowy zależy od osobistych preferencji. Ważne, aby zwrócić uwagę na wyposażenie urządzenia, żeby zawierało w zestawie wytrzymały kielich, dzięki któremu praca będzie komfortowa i w pełni bezpieczna. Kruszenie lodu np. w plastikowych naczyniach może powodować ich zarysowania, matowienie a nawet pękanie, dlatego najlepiej postawić na modele ze szklanym lub tritanowym pojemnikiem.

Na korzyść blenderów kielichowych przemawia możliwość blendowania, miksowania i kruszenia kostek lodu w zamkniętym pojemniku, co eliminuje ryzyko odpryskiwania składników lub lodowych odłamków poza naczynie. Jest też wygodniejszym rozwiązaniem w porównaniu z ręcznymi odpowiednikami ponieważ nie wymaga trzymania rękojeści w dłoni podczas pracy.

Jednak blendery kielichowe są z zasady przeznaczone do ustawienia na stałe na kuchennym blacie, więc jeśli nie lubisz tak przechowywać urządzeń małego AGD lub masz mniejszą kuchnię, lepszym wyborem, ze względu na kompaktowość, będzie blender ręczny.

Poznaj rodzaje blenderów kielichowych: wysokoobrotowe, mini, próżniowe.

Blender do kruszenia lodu – na co zwrócić uwagę?

Jeśli dysponujesz odpowiednim urządzeniem, kruszenie lodu jest niezwykle proste. Wystarczy ustawić odpowiednią moc, aby ostrza rozdrobniły kostki na bardzo małe kawałki. Najlepiej sprawdzi się w tej sytuacji blender z funkcją kruszenia lodu. Jakie cechy i parametry brać pod uwagę, wybierając taki sprzęt?

  • Moc urządzenia

Choć na rynku znajdziesz niedrogie, 100-watowe urządzenia, poradzą sobie jedynie z miękkimi składnikami, a ich praca nie będzie zbyt dokładna ani szybka. Natomiast standardowe modele, które są najczęściej wykorzystywane w domowych kuchniach, mają moc od 600 do 800 W. Są funkcjonalne i dobrze sprawdzają się podczas codziennego gotowania, choć nie umożliwią sprawnego przetworzenia najtwardszych składników. Dlatego, aby skutecznie kruszyć lód, wybierz model o mocy minimum 700 W. Natomiast te jeszcze mocniejsze – od 1000 W  do nawet 2000 W – działają zdecydowanie szybciej i bardziej precyzyjnie. Decydując się na większą moc, skrócisz także czas potrzebny na przygotowywanie wielu potraw, napojów i deserów.

  • Noże

Niezwykle istotną kwestią przy wyborze dobrego blendera jest rodzaj noży, które bezpośrednio wpływają na efektywną pracę urządzenia. Powinny być ostre i wytrzymałe, aby bez trudu przetwarzać i miksować wszystkie, także twardsze, składniki i kruszyć lód.  

W wyższych modelach normą jest wykorzystanie co dwóch noży, co znacznie poprawia i przyśpiesza proces rozdrabniania, a nawet konstrukcje siekające w przeciwnych kierunkach lub ruchome. Możesz zdecydować się także na propozycje z wymiennymi ostrzami.

Ostrza, które mają posłużyć przez długi czas, powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.

  • Stopa blendera

W przypadku wyboru stopy blendującej warto zwrócić uwagę na dwa aspekty – jej kształt i materiał wykonania. Te odpowiednio wyprofilowane, przeważnie w kształcie kielicha lub dzwonu, zapewniają ciągłą rotację składników oraz zapobiegają zachlapaniu kuchni i ubrań, redukując ssanie.

Natomiast wykonanie ze stali nierdzewnej zapewnia trwałość i wytrzymałość oraz wygodę konserwacji. Plastikowe stopy są mniej solidne i nie wszystkie można myć w zmywarce.

  • Obroty

Parametr ten określa, ile razy na minutę obraca się otrze. W zależności od modelu blendera wartość ta może wynosić nawet 20000. Przy takiej prędkości warto zdecydować się na model, który ma możliwość ich wygodnej regulacji. Niektóre urządzenia mają tylko jeden tryb prędkości, nie gwarantując efektywnej pracy. Lepiej zainwestować w blender do kruszenia lodu z regulacją prędkości ostrzy i dodatkowymi trybami turbo oraz pracy pulsacyjnej.

  • Kontrola pracy

Dobrze, aby blender do kruszenia lodu i twardych składników miał wbudowaną kontrolę prędkości, która pozwala swobodnie nadzorować pracę urządzenia i mieć wypływ na stopień rozdrobnienia składników.

Większość blenderów dostępnych na rynku sterowana jest manualnie za pomocą pokrętła lub przycisku w rękojeści, jednak coraz bardziej popularne są modele elektroniczne. Zarówno w przypadku blenderów ręcznych, jak i kielichowych, sposób regulowania prędkości pracy ma wpływ na komfort obsługi urządzenia oraz uzyskanie preferowanej tekstury dania.

  • Funkcje i akcesoria

Blender do lodu powinien mieć specjalną przystawkę z odpowiednio ułożonymi i ostrymi nożami. W przypadku modeli ręcznych warto zwrócić uwagę, aby był wyposażony w dodatkowy kielich i to, z jakiego tworzywa został on wykonany. Najlepiej sprawdzą się kielichy triatanowe lub ze szkła Thermo Resist, które sprawdzą się nawet w temperaturze sięgającej -160°C i umożliwiają przejście od mieszania składników o wysokiej temperaturze do zamrożonych.

  • Higiena pracy

Dla pełnej wygody i bezpieczeństwa pracy warto zwrócić uwagę, czy urządzenie ma technologie zapobiegające chlapaniu podczas blednowania. Kruszone z dużą mocą odłamki lodu mogą być niebezpieczne, jeśli w trakcie przetwarzania odprysną z naczynia. W przypadku blenderów kielichowych nie ma za tym problemu, ponieważ miksowanie odbywa się w szczelnie zamkniętym kielichu.

  • Łatwe czyszczenie

Przed zakupem blendera, podobnie jak każdego innego urządzenia do domu, zwróć uwagę nie tylko na łatwość użytkowania, ale też wygodę konserwacji. Upewnij się, jak dużo elementów i akcesoriów można wygodnie myć w zmywarce lub przepłukać pod bieżącą wodą.

  • Trwałość materiałów wykonania

Aby blender sprawnie przetwarzał najtwardsze składniki, kruszył lód oraz niezawodnie służył przez lata, materiały, z których został wykonany, powinny być wytrzymałe i solidne. Postaw na modele skonstruowane z tych najmocniejszych i jednocześnie bezpiecznych w zetknięciu z produktami spożywczymi, takimi jak stal nierdzewna czy tritan, który jest wolny od szkodliwych dla zdrowia związków BPA.  

Przejdź do
top