Robot kuchenny do chleba, bułek, pieczywa domowej roboty

Czas czytania 3 minut
Świeże i chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, domowej roboty chałka podana z konfiturami czy zapach pieczonego chleba unoszący się w całym domu brzmią jak kulinarne marzenia. Jednak samodzielne przygotowanie pieczywa wydaje się trudne i pracochłonne, dlatego często z niego rezygnujemy, wybierając gotowe produkty. Z dobrym robotem kuchennym, który wyręczy Cię w najbardziej uciążliwych czynnościach, takich jak wyrabianie i zagniatanie ciasta, opanujesz sztukę pieczenia do perfekcji. Najlepiej sprawdzą się roboty planetarne, które zapewniają dużą moc, niezbędną do pracy z cięższymi i bardziej wymagającymi masami, i są wyposażone w zestaw praktycznych akcesoriów ułatwiających codzienne gotowanie.
Robot kuchenny do chleba, bułek, pieczywa domowej roboty
Czas czytania 3 minut
Świeże i chrupiące, jeszcze ciepłe bułeczki na śniadanie, domowej roboty chałka podana z konfiturami czy zapach pieczonego chleba unoszący się w całym domu brzmią jak kulinarne marzenia. Jednak samodzielne przygotowanie pieczywa wydaje się trudne i pracochłonne, dlatego często z niego rezygnujemy, wybierając gotowe produkty. Z dobrym robotem kuchennym, który wyręczy Cię w najbardziej uciążliwych czynnościach, takich jak wyrabianie i zagniatanie ciasta, opanujesz sztukę pieczenia do perfekcji. Najlepiej sprawdzą się roboty planetarne, które zapewniają dużą moc, niezbędną do pracy z cięższymi i bardziej wymagającymi masami, i są wyposażone w zestaw praktycznych akcesoriów ułatwiających codzienne gotowanie.

Czy warto kupić robot planetarny do domowego pieczywa?

Wyrabianie i zagniatanie różnego rodzaju ciast, szczególnie tych na zakwasie, kojarzy się z bardzo trudną i męczącą czynnością. Wymaga też sporo wolnego miejsca na kuchennym blacie lub stole oraz generuje spory bałagan. Czy domowe pieczywo można przygotować prościej i wygodniej? Ten proces nie tylko ułatwisz, ale też przyspieszysz dzięki robotom planetarnym.

Te wielozadaniowe urządzenia świetnie sprawdzają się zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i domowej kuchni. Szybko wyrobią ciasto na pieczywo m.in.:

  • chleby
  • bułki i kajzerki
  • rogaliki
  • chałki i brioszki
  • obwarzanki
  • tosty
  • bagietki  
  • tortille, lawasze i pity
  • pizze i foccacie.

To jednak dopiero początek ich kulinarnych możliwości. Aby wspomóc początkujących piekarzy i domowych cukierników, szybko i bez wysiłku ubiją jajka na bezę, bitą śmietanę, połączą składniki na słodkie kremy i masy np. do przekładania ciast i tortów, przetrą owoce na musy czy zmielą orzechy i przyprawy do ciasteczek czy pierniczków. Najwyższe i najbardziej zaawansowane modele z funkcją gotowania (wyposażone w płytę indukcyjną) umożliwią nawet temperowanie czekolady czy podgrzewane misy z ciastem drożdżowym, aby szybciej wyrosło. Dzięki możliwości rozbudowy o liczne dodatkowe przystawki (np. malakser, misker, blender, młynek czy wyciskarkę do cytrusów) z powodzeniem zastąpią kilkanaście innych sprzętów kuchennych.

Sprawdź, jaki robot planetarny wybrać do wyrabiania i zagniatania ciasta.

Kreowanie domowych wypieków przy pomocy robota jest znacznie prostsze i przyjemniejsze, a dodatkowo umożliwia dowolne komponowanie ich składów i receptur. Możesz zdecydować się na chleb z dowolnego rodzaju mąki (np. pszennej, orkiszowej, żytniej albo pełnoziarnistej) lub połączyć różne gatunki mąk i uzupełnić pieczywo ulubionymi dodatkami, takimi jak ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane czy czarnuszka.

kobieta przesypuje mąkę ze szklanej misy do misy robota kuchennego

Jakie cechy powinien mieć dobry robot do wyrabiania ciasta na pieczywo?

Roboty planetarne oferują bardzo dużo funkcji i ułatwień w codziennym gotowaniu, jednak nie wszystkie z nich będą potrzebne przy wypieku domowego pieczywa. Decydując się na zakup sprzętu, który przede wszystkim ma Cię wyręczyć w piekarniczych zadaniach, zwróć uwagę na jego kilka istotnych parametrów technicznych:

  • Moc

Wysoka moc robota do domowego pieczywa to podstawa. Im większa, tym lepiej poradzi sobie z ugniataniem ciężkich i wymagających ciast. Do podstawowych wypieków wystarczy model o mocy 1000 W. Urządzenia ze zbyt niską mocą nie uporają się z dokładnym połączeniem składników oraz perfekcyjnym zagnieceniem ciasta, więc konieczne będzie ręczne dokończenie tych zadań.

  • Pojemność misy

Misa to kluczowe wyposażenie każdego robota, a jej pojemność jest szczególnie ważna przy przygotowywaniu ciast i mas. Powinna wynosić 5–7 l. To pozwoli zmieścić aby wszystkie składniki i zapewni wygodną pracę nad ciastem, zwłaszcza drożdżowym, które zwiększa swoją objętość podczas wyrastania.

Istotny jest także materiał jej wykonania. Niektóre masy, szczególnie na chleb, są lepkie, co jest kłopotliwe podczas ich wyrabiania. W stalowej misie ciasto nie przykleja się do jej ścianek, jak w przypadku szklanej, więc nie trzeba podsypywać go dodatkowo mąką.

  • Sterowanie

Wybór sposobu sterowania robotem zależy głownie od Twoich preferencji. Dostępne na rynku modele oferują najczęściej jeden z dwóch wariantów – pokrętło lub bardziej nowoczesny panel dotykowy z wgranym oprogramowaniem dostosowanym do konkretnych wypieków, dlatego nie musisz martwić się, jaką moc i czas pracy ustawić.

Hak robota kuchennego wyrabiający ciasto w dużej, metalowej misie
  • Przystawki i akcesoria

Każdy robot kuchenny do wyrabiania i zagniatania ciasta ma w zestawie komplet praktycznych przystawek, które umożliwią sprawne przygotowanie domowego pieczywa:

  • Hak do zagniatania ciasta  – niezbędny do wyrabiania gęstszych i cięższych ciast: na chleb, drożdżowego, żytniego, na pizzę czy makaron. Specjalny, spiralny kształt tej końcówki sprawia, że hak skutecznie miesza ciasto jednocześnie zapobiegając jego narastaniu.
  • Mieszadło uniwersalne  – umożliwi precyzyjne mieszanie lżejszych mas i ciast.
  • Trzepaczka – błyskawicznie ubija masy napowietrzając je.
  • Mieszadło elastyczne – wyposażone w elastyczne skrzydełka dokładnie zbiera składniki ze ścianek misy, np. podczas ucierania kremów na bazie cukru i masła.
  • Mieszadło do przekładania  – przeznaczone do mieszania wyjątkowo delikatnych kremów i musów.

Sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując robot kuchenny.

Dodatkowe funkcje robota, które ułatwią przygotowanie domowych wypieków

Poza niezbędnymi przystawkami i akcesoriami do wyrobienia ciast na domowe pieczywo, dobry robot planetarny zapewnia też dodatkowe udogodnienia:

  • precyzyjne odmierzanie składników

Misa robota ma wewnętrzną miarkę, która ułatwia odmierzenie i wsypywanie odpowiedniej ilości poszczególnych produktów, np. sypkich składników do zaczynu.

  • kontrola efektów pracy

Wyższe modele robotów planetarnych są wyposażone w oświetlenie wnętrza misy. Specjalna lampa umieszczona w głowicy dokładnie oświetla przetwarzane składniki, co pozwala na bieżąco kontrolować efekty pracy.

  • ważenie składników we wnętrzu misy

Dzięki specjalistycznej wadze zintegrowanej z robotem ważenie składników jest bezproblemowe, łatwe i precyzyjne – z dokładnością do 1 g. Odbywa się bezpośrednio w misie, więc nie wymaga używania i mycia dodatkowych naczyń.

  • dwie misy ze stali nierdzewnej w zestawie

Funkcja DuoBowl w poszczególnych modelach robotów zwiększa komfort pieczenia dzięki opcji korzystania z dwóch mis o różnych pojemnościach.

  • mielenie przypraw, orzechów i innych dodatków

Praktyczny młynek do kawy i przypraw to dodatkowa przystawka do robota planetarnego, która świetnie sprawdzi się podczas kreowania domowych wypieków. Umożliwi szybkie i sprawne rozdrobnienie m.in. orzechów, ziaren i nasion, które możesz dodać do pieczywa aby wzbogacić jego smak i dodać mu cennych wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się także do samodzielnego przygotowania mąki bez glutenu, co szczególnie przydatne dla osób, które go nie tolerują lub nie chcą spożywać. Pozwala szybko i bez wysiłku zmielić produkty np. na mąkę orzechową, ryżową czy migdałową.

Testujemy i recenzujemy sprzęty. Ułatwiamy podejmowanie świadomych decyzji zakupowych.
Przejdź do
Click outside to hide the comparison bar
Compare