Rodzaje robotów kuchennych – podobieństwa i różnice
Wybór robota kuchennego w pełni dopasowanego do potrzeb użytkownika nie jest łatwy. To funkcjonalne, ale jednocześnie rozbudowane i przeważnie kosztowne urządzenie, dlatego warto dobrze przemyśleć jego zakup. Aby trafnie i rozsądnie zdecydować, który będzie dla Ciebie najlepszy, zacznij od poznania rodzajów sprzętów, a w kolejnych krokach sprawdź, na jakie ich funkcje i możliwości zwrócić uwagę.
Robot kuchenny jest wielofunkcyjnym elektrycznym urządzeniem kuchennym, które (w zależności od modelu) umożliwia miksowanie, siekanie, ugniatanie oraz ubijanie. Wyróżnia się cztery główne kategorie tych maszyn: malaksery, blendery, wielofunkcyjne roboty kuchenne oraz roboty planetarne (nazywane też mikserami planetarnymi). Czym się różnią?
Malakser
Malakser to podstawowy robot kuchenny przeznaczony przede wszystkim do siekania, krojenia i rozdrabniania. Doskonale sprawdza się w prostych czynnościach, których dzięki niemu nie trzeba wykonywać ręcznie. Z jego pomocą szybko przygotujesz surówki i sałatki, posiekasz zioła np. pietruszkę, miętę i koperek czy sprawnie rozdrobnisz czosnek oraz składniki do pesto i dressingów. Sprawdzi się zarówno u osób oczekujących praktycznego wsparcia i odciążenia w codziennym przygotowywaniu posiłków, jak i tych, które nie przepadają za gotowaniem, a chcą czasem zaskoczyć bliskich wyjątkowym daniem. W tej drugiej sytuacji pomoże zaserwować np. domowy hummus i pasty na kanapki, placki ziemniaczane, warzywne zapiekanki lub sałatkę z równo i precyzyjnie pokrojonych owoców.
Coraz częściej producenci wyposażają poszczególne modele malakserów w dodatkowe funkcje, m.in:
- ubijanie (np. piany z białek, bitej śmietany)
- ugniatanie ciasta
- ukręcanie sosów i dipów
- mielenie kawy.
Należy jednak pamiętać, że nie są to główne zadania malaksera i takie możliwości mają wyższe (czyli też droższe) modele. Jeśli jednak rzadko pieczesz ciasta, może okazać się wystarczającym rozwiązaniem, zastępując dodatkowo mikser. Nie zajmie dużo miejsca w kuchni i sprosta Twoim oczekiwaniom bez potrzeby inwestycji w zaawansowany i rozbudowany robot wielofunkcyjny.
Blender
Blendery to najmniejsze i najprostsze sprzęty z wymienionych robotów kuchennych. Dzielą się na ręczne i kielichowe, ze względu na budowę i sposób sterowania, jednak – w uproszczeniu – mają to samo przeznaczenie. Z ich pomocą sprawnie przygotujesz smoothies oraz koktajle z owoców i warzyw, zupy kremy, gładkie sosy i purée. Świetnie sprawdzą się w przypadku osób będących na początku swojej przygody z gotowaniem oraz dbających o zdrową dietę (dzięki łatwości i szybkości przetwarzania świeżych wartościowych składników).
Sprawdź, jaka moc blendera ręcznego będzie najlepsza.
Blendery kielichowe są przeznaczone do przechowywania na stałe na kuchennym blacie i przeważnie oferują większą moc niż modele ręczne, co jest ich niewątpliwą zaletą. Dania, koktajle i desery przygotowuje się w dzbanku (kielichu) montowanym na bazie z silnikiem, co ogranicza liczbę porcji przyrządzanej potrawy, ze względu na jego pojemność. Są jednak wygodniejsze w obsłudze, ponieważ w trakcie pracy nie musisz trzymać urządzenia w dłoni.
Sprawdź, do czego służy blender ręczny a do czego kielichowy.
Na szczególną uwagę w tej kategorii zasługują nowoczesne blendery próżniowe, które poza funkcjami standardowych urządzeń kielichowych oferują możliwość rozdrabniania składników bez dostępu powietrza. Zapobiega to procesowi utleniania skutkującemu utratą cennych wartości odżywczych z przetwarzanych owoców i warzyw.
Poznaj możliwości kielichowego blendera próżniowego Bosch.
Blendery ręczne to praktyczne sprzęty, które podczas pracy trzyma się w dłoni. Choć są mniej komfortowe w użytkowaniu w porównaniu z kielichowymi odpowiednikami, umożliwiają przetwarzanie produktów w dowolnym naczyniu: kielichu (zazwyczaj dołączonym do zestawu), misce czy garnku. Świetnie sprawdzą się do mieszania, rozdrabniania i przecierania składników np. na szybki koktajl czy sok. Wyższe modele, wyposażone w dodatkowe przystawki, np. trzepaczkę, umożliwią m.in. ubicie białek, śmietany czy przygotowanie mas i ciast na naleśniki, placki, biszkopty lub suflety.
Poznaj możliwości wielofunkcyjnego blendera ręcznego Bosch.
Wielofunkcyjny robot kuchenny
Robot wielofunkcyjny jest nieocenioną pomocą w codziennym gotowaniu. Minimalizuje wysiłek wkładany w przygotowanie przystawek, zup, dań i deserów oraz oszczędza czas, który spędzasz w kuchni. Wyręczy Cię w miksowaniu, przetwarzaniu i rozdrabnianiu składników, ugniataniu ciast, ubijaniu jajek i śmietany, a nawet – w przypadku wyższych modeli – mieleniu kawy, ziaren i nasion. Niektóre urządzenia zastąpią także blender, przygotowując koktajle, świeże soki czy zupy kremy.
Wiele robotów kuchennych jest wyposażonych w specjalne tarcze do siekania warzyw, owoców i twardych produktów na grube lub cienkie plasterki, krojenia ziemniaków czy szatkowania delikatnych składników, takich jak czosnek i cebula. Wyższe profesjonalne modele mają w zestawie dodatkowe akcesoria, np. mieszadła do mas i ciast, sitka i popychacze do mielenia i tarcia oraz trzepaczki.
Roboty wielofunkcyjne sprawdzą się w każdej kuchni, ułatwiając gotowanie i pieczenie. Bazowe modele wyposażone w podstawowy zestaw akcesoriów są szczególnie polecane osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kulinariami. Pomogą poradzić sobie z cięższymi i często wymagającymi precyzji czynnościami.
Sprawdź, jaki robot kuchenny będzie najlepszy dla początkujących.
Robot planetarny
Roboty planetarne są najbardziej zaawansowanymi i profesjonalnymi z wymienionych urządzeń. Swoją nazwę wzięły od „planetarnego” obrotu mieszadeł (przypominającego ruch planet wokół Słońca), które kręcą się zarówno wokół misy, jak i własnej osi. Dzięki temu wszystkie składniki są zbierane z boków, dołu i środka miski oraz mieszane znacznie szybciej i dokładniej.
Pod wieloma aspektami są podobne do wielofunkcyjnych robotów kuchennych. Mają podobny rozmiar i większość funkcjonalności. Różnią je konstrukcja i dostępne przystawki. W przypadku podstawowych robotów kuchennych silnik znajduje się w bazie urządzenia, a mieszadła obracają się wyłącznie wokół własnej osi, zgodnie ze wskazówkami zegara. Napęd jest umieszczony w górnej części – w tzw. ramieniu i moduł ten, wraz z zamontowaną końcówką, opuszcza się do misy poniżej.
W związku z szerszymi możliwościami, które wynikają z budowy robotów planetarnych, producenci oferują do nich większą liczbę przystawek, np. specjalistyczny hak do zagniatania ciasta, końcówkę do ucierania czy mieszadła zbierające składniki z brzegów misy. Roboty planetarne to świetna propozycja dla miłośników i pasjonatów gotowania, którzy oczekują od kuchennego sprzętu wysokiej mocy, wszechstronności oraz zaawansowanych funkcji.
Na co zwrócić uwagę, wybierając robot kuchenny?
Zarówno wielofunkcyjne roboty kuchenne, jak i modele planetarne są nieocenioną pomocą w gotowaniu. Aby wybrać urządzenie, które niezawodnie będzie służyło pomocą na co dzień i spełni Twoje oczekiwania, warto zwrócić uwagę na niżej opisane parametry i funkcje sprzętów.
Jaka moc robota kuchennego?
Moc robota jest jedną z najważniejszych kwestii. Słabsze urządzenia nie poradzą sobie z wymagającymi zadaniami, będą gorzej przetwarzać twarde składniki, wolniej mieszać masy i zagniatać ciasta. Mocny robot szybko i sprawnie wyręczy Cię w tych czynnościach.
Najczęściej dostępnymi na rynku urządzeniami są te o mocy:
- poniżej 700 W – przeznaczone do podstawowych zadań
- między 700 W a 1000 W – standardowe modele, które bez trudu np. wyrobią ciasto ale mogą mieć problemy z jego zagniataniem
- powyżej 1000 W – charakteryzujące się bardzo dużą sprawnością i wszechstronnością. Takie urządzenia z powodzeniem uporają się z najcięższymi wyzwaniami kuchennymi, w tym ugniataniem dużej porcji ciasta.
Oczywiście wyższa moc gwarantuje zadowalające efekty pracy robota. Jednak przy jego wyborze warto zastanowić się, w czym będzie realnie pomocny na co dzień, aby nie inwestować w potężny sprzęt, z którego możliwości nie będziesz korzystać.
Jaka pojemność robota kuchennego?
Pojemność jest równie ważnym parametrem jak moc urządzenia. Warto ją sprawdzić szczególnie podczas zakupów przez internet, które ograniczają możliwość zobaczenia robota na żywo i zweryfikowania jego wielkości. Rozmiar misy roboczej ma bezpośredni wpływ na to, czy przygotujesz posiłek dla jednej lub dwóch osób albo dla całej rodziny.
W sklepach znajdziesz modele z misami o pojemności:
- do 3 litrów – przeznaczone do przygotowywania mniejszych posiłków
- 3,5 do 4 litrów – najczęściej spotykane, które sprawdzą się przy tradycyjnym pieczeniu i gotowaniu dla niewielkiej liczby osób
- 5 l i więcej – najwygodniejsze w użytkowaniu, w których swobodnie wyrobisz nawet kilkukilogramowe ciasto lub ubijesz pianę z 8 do 10 białek.
Wybierając konkretny model, zwróć także uwagę na materiał wykonania misy. Im trwalszy, tym lepiej – misa niezawodnie posłuży przez dłuższy czas i bez trudu przetworzysz w niej cięższe i bardziej wymagające produkty. Najbardziej wytrzymałe to te ze stali szlachetnej i nierdzewnej. Solidnie wykonane, są odporne na wysokie i niskie temperatury oraz odbarwienia. Co więcej, ich surowy design świetnie komponuje się z minimalistycznymi i nowoczesnymi wystrojami kuchni.
Równie porządne i estetyczne są szklane misy, które także dobrze znoszą wysokie i niskie temperatury oraz trudno je odbarwić. Należy jednak pamiętać, że w chwili nieuwagi łatwo je zbić, dlatego nie są polecane młodym rodzicom czy właścicielom ciekawskich zwierząt domowych.
Warto wspomnieć, że roboty kuchenne wyposażone w stalową misę są droższe od modeli z tą wykonaną z tworzywa sztucznego. Jeśli zdecydujesz się na jej plastikową wersję, sprawdź czy nadaje się do mycia w zmywarce, jest wystarczająco twarda, a tworzywo grube, co minimalizuje ryzyko uszkodzeń mechanicznych podczas użytkowania.
Funkcje robotów kuchennych
Możliwości robotów w dużej mierze zależą od dołączonych do nich akcesoriów. Te wyposażone w szerszy zestaw przystawek z powodzeniem zastąpią kilka różnych sprzętów kuchennych (np. malakser i blender). Najważniejsze funkcje tych urządzeń to:
- Mieszanie, miksowanie i ubijanie – najbardziej popularne i dostępne we wszystkich modelach. W robocie możesz m.in. sprawnie wymieszać składniki na masę do placków czy naleśników, zmiksować je na biszkopt albo ubić pianę z białek lub śmietanę.
- Krojenie, tarcie i rozdrabnianie – co zapewnia dołączona do zestawu przystawka malakser z różnorodnymi tarczami przystosowanymi np. do krojenia w plastry, ścierania, szatkowania oraz cięcia w słupki.
- Zagniatanie ciast – możliwe w urządzeniach o wyższej mocy, szczególnie sprawnie radzą sobie z nim roboty planetarne wyposażone w specjalny hak.
- Mielenie – dzięki przystawce w postaci maszynki do mielenia bez wysiłku przetworzysz mięso na kotlety, do spaghetti i zapiekanek, na farsze do pierogów, krokietów i kartaczy oraz zmielisz warzywa, np. ziemniaki na kluski i pyzy.
- Blendowanie – większość robotów ma w zestawie blender kielichowy, który umożliwia przygotowanie m.in. smoothies, koktajli, zup kremów, owocowych musów czy sorbetów oraz kruszenie lodu do napojów i drinków.
- Wyższe modele, które są wyposażone w zaawansowane przystawki charakteryzują się większą funkcjonalnością, co przekłada się na wszechstronne wsparcie w gotowaniu i pieczeniu. Ich dodatkowe możliwości to m.in.:
- Przygotowanie świeżych soków – dzięki jednej z dwóch przystawek: wyciskarce lub sokowirówce. W tej pierwszej wyciśniesz sok z cytrusów, w drugiej z pozostałych owoców i warzyw.
- Gotowanie na parze – tę opcję gwarantują jedynie wysokiej jakości droższe roboty kuchenne. Jest szczególnie przydatna, jeśli zależy Ci na przyrządzaniu lekkich, zdrowych posiłków, zachowujących większość witamin i składników odżywczych ze świeżych produktów.
- Robienie domowego makaronu – o ile ciasto na makaron przygotujesz w większości wielofunkcyjnych robotów kuchennych, te zaawansowane oferują także możliwość rozwałkowania go i wycięcia różnorakich kształtów włoskiego przysmaku.
- Emulgowanie – czyli proces łączenia dwóch niemieszających się cieczy, np. oleju z wodą. W robocie wyposażonym w taką funkcję szybko przygotujesz domowe majonezy, sosy, musy i sorbety.
- Ważenie składników – robot ze zintegrowaną wagą kuchenną znacznie ułatwi gotowanie i pieczenie. Umożliwia precyzyjne odmierzenie ilości składników, wskazanych w przepisie.
Przystawki do robotów kuchennych
Zdecydowaną zaletą robota kuchennego, wyróżniającą go na tle innych kuchennych sprzętów, jest możliwość rozbudowy o wiele dodatkowych akcesoriów, które poszerzają jego kulinarne możliwości.
Najczęściej w bazowym zestawie przystawek do robota znajdziesz:
- trzepaczkę
- mieszadła
- hak do ciasta
- malakser
- zestaw tarcz.
Wyższe modele są często wyposażone także w:
- maszynkę do mielenia mięsa
- młynek
- blender kielichowy
- pojemnik do ciasta (dodatkowe naczynie do wyrabiania i zagniatania)
- sokowirówkę
- wyciskarkę do cytrusów.
Liczba przystawek zależy od jakości urządzenia oraz jego przeznaczenia. Wybierając robot, zwróć uwagę, jakie akcesoria są dołączone do konkretnego modelu, aby spełnił wszystkie Twoje kulinarne oczekiwania.
Większość producentów oferuje też możliwość dokupowania opcjonalnych przystawek do swoich urządzeń. To atrakcyjne rozwiązanie dla klienta, także ze względów ekonomicznych. Nie wymaga decydowania się z góry na wyższy i droższy model z bogatym zestawem akcesoriów, spośród których nie wszystkie są mu potrzebne. Możesz wybrać prostsze urządzenie i dokupić konkretną przystawkę.
Łatwość obsługi robota i sposób sterowania
Niezwykle istotną kwestią przy wyborze robota kuchennego jest bezproblemowa i prosta obsługa. Zakładając, że będzie używanym codziennie kuchennym pomocnikiem – im bardziej intuicyjna i komfortowa, tym przyjemniejsze stanie się gotowanie.
Warto dokładnie przyjrzeć się już samej jego konstrukcji. Najlepiej, jeśli ramię robota można podnieść za pomocą jednego przycisku, co znacznie ułatwi wkładanie składników do misy. Aby można było je dodawać także podczas pracy urządzenia, zwróć uwagę, czy pokrywa na misę posiada odpowiedni do tego otwór.
Sprawdź też, w jaki sposób zmienia się ustawienia podczas mieszania, ubijania i miksowania. Najczęściej służą do tego specjalne pokrętła lub suwaki. Wybierz opcję, która będzie dla Ciebie najwygodniejsza. Nieskomplikowana obsługa urządzenia nie tylko zwiększy komfort pracy, ale też znacznie przyspieszy przygotowanie posiłku.
Kolejnym istotnym aspektem jest sposób sterowania robotem. Warto wybrać model z płynną regulacją obrotów na wielu poziomach prędkości, która pozwala dopasować tempo pracy do specyfiki przygotowywanego dania. Umożliwi zarówno wolne i delikatne mieszanie, jak i dynamiczne ubicie np. piany z białek. Dobrze też, aby był wyposażony w funkcję TURBO, przydatną przy miksowaniu bardziej wymagających składników, oraz tryb pulsacyjny, który pozwala kontrolować stopień rozdrobnienia np. warzyw czy owoców na sałatkę lub koktajl.