Blender ręczny czy kielichowy? Który do czego? Porównanie

Blender to jedno najbardziej użytecznych i praktycznych urządzeń kuchennych, które ułatwia pracę i jest niezastąpionym sprzymierzeńcem osób dbających o zdrową i różnorodną dietę. By czerpać jak najwięcej korzyści z jego posiadania warto dobrze przemyśleć zakup konkretnego rodzaju i modelu blendera. Jaki blender wybrać: kielichowy czy ręczny? Do jakich zadań nadają się oba typy urządzeń?
Spis treści

Do czego służy i jak działa blender?

Blender jest urządzeniem kuchennym służącym do rozdrabniania, mieszania, miksowania, ubijania, a nawet krojenia i tarcia składników. Jego użycie znacznie przyspiesza wiele prac kuchennych i umożliwia przygotowanie różnych dań i dodatków.

Zasada działania poszczególnych rodzajów blenderów jest podobna – wirujące z dużą prędkością ostrza błyskawicznie rozdrabniają składniki, tnąc je na coraz mniejsze kawałki. Im dłużej pracuje urządzenie, tym mniejsze fragmenty będziemy w stanie uzyskać – od grubo szatkowanych owoców czy warzyw aż po gładkie i kremowe smoothie.

Blendery najczęściej wyposażone są w wysokowydajny silnik zamontowany, w zależności od rodzaju urządzenia, w rękojeści lub podstawie. Większość sprzętów ma możliwość regulacji ilości obrotów, czyli prędkości wirowania ostrza lub mieszadła, a niektóre dodatkowo posiadają tryb pulsacyjny, turbo i specjalny program do kruszenia lodu.

Jakie zastosowania ma blender w kuchni? Z jego pomocą przygotujesz m.in.:

  • odżywcze smoothie oraz koktajle z owoców i warzyw
  • zupy kremy
  • gładkie sosy i dipy
  • pasty kanapkowe
  • musy i kremy owocowe i owocowo-warzywne
  • kruszony lód
  • domowe lody
  • farsz do indyka, pieczeni lub warzyw
  • mieszankę na kotlety i pulpety mięsne lub wegetariańskie
  • bitą śmietanę i pianę z białek
  • ciasto na naleśniki i pancakes
  • szatkowane warzywa
  • własne mleko roślinne, np. migdałowe, kokosowe
  • mielone orzechy i pestki lub masło orzechowe
  • soki z dodatkiem wody
  • spienione mleko do kawy.

Zaawansowane blendery mogą z powodzeniem zastąpić kilka urządzeń kuchennych, np. mikser, elektryczną tarkę, szatkownicę, rozdrabniacz czy młynek do orzechów i warzyw. Dzięki temu my możemy zaoszczędzić pieniądze, a także miejsce do przechowywania w kuchni. Przy przygotowywaniu mniejszych porcji dań, blender będzie w stanie częściowo przejąć pracę robota kuchennego – z tego względu może być dla niego tańszą i mniejszą alternatywą użyteczną zwłaszcza w niewielkich gospodarstwach domowych.

Rodzaje blenderów kuchennych – porównanie

W sklepach możemy znaleźć 2 podstawowe rodzaje blenderów: ręczne i kielichowe. Różnią się one przede wszystkim wyglądem i sposobem użycia: 

  • blendery kielichowe to wolnostojące urządzenia. Składniki umieszcza się w specjalnym kielichu w formie dzbanka z uchwytem, w którym następnie są one rozdrabniane lub szatkowane.
  • blendery ręczne są urządzeniami, które w trakcie pracy trzyma się w dłoni. Do rękojeści dołączona jest końcówka z ostrzem, którą można umieścić w dowolnym naczyniu, np. w garnku, misce lub specjalnym dołączonym do blendera pojemniku.

Blendery ręczne

Blender ręczny to absolutny kuchenny niezbędnik, który sprawdzi się przy przygotowaniu wielu potraw i szybkich zdrowych przekąsek. Jest niewielkim urządzeniem, które nie posiada własnego kielicha na składniki, wiec cały proces rozdrabniania może odbywać się w garnkach lub miskach. Składa się on z rękojeści z silnikiem oraz końcówek, np. standardowej nasadki miksującej (zwanej czasem żyrafą) lub trzepaczki.

Takie urządzenie jest dobrym wyborem dla osób szukających wielofunkcyjnego blendera z możliwością rozbudowy o kolejne akcesoria do ścierania, krojenia czy ubijania.

Blendera ręcznego będziemy używać trzymając jego rękojeść w dłoni, dlatego warto zwrócić uwagę na jej ergonomię oraz rodzaj materiałów, z których została wykonana – zbyt szeroka lub śliska może wypadać z ręki i znacznie utrudniać pracę.

Czy wszystko zblendujemy blenderem ręcznym?

Możliwości każdego blendera ręcznego będą zależały od jego mocy oraz dołączonych akcesoriów. Wszystkie modele powinny poradzić sobie ze zblendowaniem owoców i niezbyt twardych lub ugotowanych warzyw, a także przygotowaniem rzadkiego ciasta, np. naleśnikowego.

Dobór odpowiednio wysokiej mocy i różnorodnych akcesoriów dodatkowych pozwoli nam rozdrabniać i miksować nawet bardzo wymagające produkty i dania, np. gorącą zupę, twarde warzywa, gęste ciasto czy kostki lodu. Nie oznacza to jednak, że używanie w tym celu blendera zawsze będzie komfortowe i wygodne – wrzący krem może pryskać, a zagniatanie ciasta będzie trwało dość długo.

Możemy mieć też spore trudności z blendowaniem bardzo małej ilości produktów, np. jednej porcji gotowanej marchewki dla niemowlaka czy kilku łyżek pesto – ostrze blendera zapycha się i miesza produkty nieefektywnie.

Jaka moc blendera ręcznego?

Bazowe modele blenderów ręcznych mają moc ok. 200 W, a te najbardziej zaawansowane osiągają nawet 1000 W. Za standard uznajemy natomiast moc ok. 600 W.

Moc blendera ręcznego, który najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni będzie zależała głównie od zadań, do których chcemy go wykorzystać oraz od dołączonych akcesoriów dodatkowych:

  • moc 200-400 W – do przygotowania niezbyt dużych ilości koktajli, smoothie czy kremów z miękkich owoców i warzyw
  • moc 500-700 W – do rozdrabniania większych ilości jedzenia i twardszych składników oraz przygotowywania bardzo gładkich kremów i musów. Umożliwi ubicie śmietany lub piany z białek
  • moc 750-1000 W – rozdrobni nawet orzechy i pestki, pokruszy lód. Poradzi sobie z twardymi warzywami, np. marchewką i burakami. Zblenduje bardzo gęste pasty i farsze i pozwoli uzyskać aksamitną konsystencję koktajli. Akcesoria dołączone do najmocniejszych blenderów umożliwią tarcie, szatkowanie lub krojenie warzyw, a nawet zagniecenie ciasta.

Im większa moc urządzenia, tym twardsze produkty będzie ono siekać i rozdrabniać. Poziom mocy przekłada się też na czas pracy – mocniejszy sprzęt wykona swoje zadanie szybciej i sprawniej.

Typowe akcesoria dostarczane z blenderem ręcznym

Podstawowa końcówka, w która jest wyposażony każdy ręczny blender to niewielkie ostrze zamontowane na wydłużonym uchwycie. Odporne i wytrzymałe przystawki wykonane ze stali nierdzewnej umożliwiają blendowanie nawet gorących składników, np. gotującej się zupy (warto jednak sprawdzić to w instrukcji obsługi). Do urządzenia zazwyczaj dołączony jest też pojemnik z podziałką wykonany z tworzywa sztucznego.

Bardziej rozbudowane blendery ręczne mogą być dodatkowo wyposażone w :

  • mieszadło – trzepaczkę
  • większy pojemnik z uchwytem lub misę
  • przystawkę do krojenia w kostkę
  • przystawkę do ścierania i szatkowania z wymiennymi ostrzami (przygotowuje plastry lub wiórki)
  • rozdrabniacz
  • przystawkę do puree
  • tamper do dociskania ścieranych lub szatkowanych składników 
  • szczelne przykrywki do wszystkich pojemników dołączonych do blendera.

Czyszczenie – czy wszystkie elementy można myć w zmywarce?

Większość akcesoriów dodatkowych można z powodzeniem myć w zmywarce. Producenci zalecają niekiedy umieszczanie ich w górnym koszu urządzenia. Przed przystąpieniem do czyszczenia warto jednak uważnie przeczytać instrukcję obsługi naszego blendera – pewne elementy, np. pokrywy misy i rozdrabniacza, a także niektóre końcówki nie są w pełni szczelne i nie mogą mieć kontaktu z wodą – pozostaje nam czyszczenie ich wilgotną ściereczką.

Pod żadnym pozorem nie wolno wkładać do zmywarki ani myć pod bieżącą wodą rękojeści urządzenia. Jeśli nie masz zmywarki potraktuj elementy blendera tak, jak wszystkie pozostałe naczynia i czyść je ręcznie, zanurzając w wodzie z dodatkiem detergentu, a te wyjątkowo delikatne przecieraj szmatką.

Zabezpieczenie przed użyciem przez dzieci

Ostrze podstawowej końcówki blendera ręcznego jest nieosłonięte, dlatego przy jego używaniu trzeba zachować szczególną ostrożność, a także nie dopuszczać, by urządzenie znalazło się w zasięgu dziecięcych rączek. Na wszelki wypadek warto zaopatrzyć się w sprzęt posiadający specjalne zabezpieczenie przed uruchomieniem przez dzieci, np. w formie przycisku, który należy wcisnąć przed rozpoczęciem pracy.

Blendery kielichowe

Blender kielichowy, zwany też stojącym, zbudowany jest z podstawy, do której przytwierdza się specjalny kielich z ostrzem na dnie i dwuczęściową pokrywką. W kielichu umieszcza się składniki danej potrawy, a następnie szczelnie zamyka pokrywkę. Po uruchomieniu urządzenia, ostrze zaczyna wirować z wybraną przez użytkownika prędkością rozdrabniając, krusząc i tnąc umieszczone w nim produkty.

Dostępne na rynku urządzenia mają kielichy o różnej pojemności, dlatego można z łatwością dopasować wielkość blendera do swoich potrzeb. Oferują również kilka poziomów pracy, a nawet tryb pulsacyjny i program kruszenia lodu. Najbardziej zaawansowane modele blenderów kielichowych to blendery próżniowe, w których rozdrabnianie składników odbywa się bez dostępu powietrza, zapobiegając utlenianiu się cennych wartości odżywczych z owoców i warzyw.

Blendery kielichowe zdecydowanie nie należą do cichych urządzeń. Można stwierdzić, że im mocniejszy jest nasz sprzęt i im wyższy program wybierzemy, tym głośniejsza będzie jego praca. Niektóre blendery próżniowe generują taki hałas, że osoby o sporej wrażliwości mogą nie być w stanie przebywać w jednym pomieszczeniu z pracującym urządzeniem.

Czy wszystko zblendujemy blenderem kielichowym?

Dobry blender kielichowy świetnie nadaje się do przygotowania koktajli, smoothie oraz mrożonej kawy. Odpowiednio mocne urządzenie bez trudu poradzi sobie też ze zblendowaniem twardych produktów, np. ziaren, pestek, orzechów lub surowych buraków oraz z kruszeniem lodu. Niektórzy użytkownicy podejmują nawet próby mielenia kawy w kielichu! Sprzęty wolnostojące są mocniejsze od blenderów ręcznych, przez co wydają się być stworzone do najtrudniejszych kuchennych wyzwań.

Możliwość rozdrobnienia szerokiej gamy produktów nie zawsze idzie jednak w parze z ergonomią pracy. Podobnie jednak jak w przypadku blenderów ręcznych, używanie urządzeń kielichowych podczas przyrządzania niektórych dań może być po prostu niewygodne. Zblendowanie składników na gęstą pastę kanapkową lub masło orzechowe bywa bardzo utrudnione – pasta przykleja się do ścianek kielicha, gdzie nie sięga ostrze urządzenia. Z kolei za sprawą ograniczonej pojemności kielicha blendowanie zupy na gładki krem trzeba najczęściej rozkładać „na raty”. Co więcej, przygotowanie kremu sprawi, że zabrudzimy zarówno kielich jak i garnek zwiększając ilość naczyń do umycia.

Jaka moc blendera kielichowego?

Blendery kielichowe najczęściej mają moc od 300 W do 1500 W, choć możemy spotkać też modele o mocy sięgającej 2000 W. Najsłabsze urządzenia sprawdzą się głównie przy rozdrabnianiu miękkich produktów w niewielkich ilościach. Jeśli chcesz używać blendera wyłącznie do miksowania zup kremów lub koktajli, możesz spokojnie wybrać jeden z bazowych sprzętów – zaliczamy do nich też specjalne urządzenia do przygotowywania posiłków i słoiczków dla niemowląt oraz małych dzieci.

Model kielichowy o mocy 500-1000 W powinien już poradzić sobie z większością kuchennych zadań, w tym z kruszeniem lodu, przygotowaniem kilku porcji smoothie lub rozdrobnieniem orzechów.

Urządzenia o mocy powyżej 1000 W nie będą mieć problemu z przyrządzeniem nawet najbardziej wymagających potraw: gęstych past kanapkowych, masła orzechowego oraz sorbetów z mrożonych owoców.

Im wyższa moc blendera, tym gładszą i bardziej kremową konsystencję rozdrabnianych produktów możemy uzyskać. Większa ilość watów i obrotów przekłada się też na krótszy czas miksowania dania.

Pojemność kielicha blendera

Rozstrzał pojemności kielichów blenderów wolnostojących jest dość duży – od ok. 0,3 litra do niemal 3 litrów. Najmniejszą pojemnością cechują się blendery osobiste, które zamiast kielicha posiadają kubek mieszczący 1 porcję koktajlu lub smoothie. Klasyczne dzbanki z uchwytem bez trudu pomieszczą minimum 1 litr produktów.

Dla kilkuosobowej rodziny, np. 2+2 lub 2+3, która lubuje się w domowych jogurtach owocowych i zdrowych koktajlach, zdecydowanie warto wybrać mikser do smoothie z 2-litrowym lub większym kielichem. Do mniejszych gospodarstw domowych i do okazjonalnego użytku lepiej sprawdzi się mniejszy blender, który też zajmie nieco mniej przestrzeni w kuchennej szafce lub szufladzie.

Jaki kielich wybrać – szklany czy z tworzywa?

Producenci sprzętu AGD zazwyczaj wyposażają swoje stojące blendery w jeden z dwóch rodzajów kielichów: ze szkła lub z tworzywa sztucznego.

Kielich szklany (lub ze szkła hartowanego) warto wybrać jeśli planujemy obróbkę gorących dań, np. blendowanie ciepłej zupy czy ziemniaków na puree. Będzie on też dobrym rozwiązaniem dla osób obawiających się szkodliwych substancji zawartych w tworzywach sztucznych oraz tych, które z troski o środowisko chcą jak najbardziej ograniczyć kupowanie i używanie plastiku. Wadami takiego kielicha są: większa waga oraz spore ryzyko stłuczenia lub uszkodzenia.

Kielichy z tworzywa sztucznego najczęściej powstają z:

  • tritanu – bardziej wytrzymałego i odpornego niż plastik oraz dobrze znoszącego nawet wysokie i bardzo niskie temperatury. Nie powoduje on zmiany smaku potraw i nie wydziela do nich szkodliwych związków
  • plastiku niezawierającego BPA, czyli bisfenolu A.

Zaletą kielichów z tworzywa sztucznego jest znacznie niższa waga, a także mniejsze ryzyko uszkodzenia. Decydując się na taki rodzaj kielicha, będziemy mogli wybierać spośród większej ilości urządzeń – dzbanki z tworzywa zdecydowanie dominują na rynku. Wadą niektórych z nich może być natomiast zmatowienie i niewielkie ryski pojawiające się początkowo w dolnej części kielicha, spowodowane rozdrabnianiem wyjątkowo twardych produktów, np. orzechów i kostek lodu.

Typowe akcesoria dostarczane z blenderem kielichowym

Gama akcesoriów pasujących do blenderów kielichowych jest nieco mniejsza niż w przypadku urządzeń ręcznych.

Najczęściej dołącza się do nich:

  • dodatkowy mniejszy kielich, np. w formie kubka z przykrywką
  • bidon lub butelkę na smoothie lub sok
  • szpatułkę lub popychacz ułatwiający miksowanie
  • pojemniki i butelki próżniowe (w przypadku blenderów próżniowych)
  • rozdrabniacz.

Czyszczenie – czy wszystkie elementy można być w zmywarce?

Większość kielichów i pokrywek blenerów możemy bez obaw myć w zmywarce. Przed umieszczeniem poszczególnych elementów w koszu na naczynia warto jednak sprawdzić zalecenia producenta zawarte w instrukcji obsługi i upewnić się, czy nie uszkodzimy w ten sposób mechanizmów urządzenia.

Wiele blenderów kielichowych posiada specjalny program czyszczenia, podczas którego noże wprawiane są w ruch, a umieszczona w kielichu woda z detergentem skutecznie oczyszcza wszystkie zakamarki pojemnika oraz ostrza.

Zabezpieczenie przed użyciem przez dzieci

Z uwagi na zamontowane na dnie kielicha ostre noże, większość urządzeń wyposażona jest w specjalne zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem np. przez dzieci. To nie jedyne udogodnienie wpływające na podniesienie bezpieczeństwa – niektóre blendery posiadają też specjalny wskaźnik, który informuje o możliwości bezpiecznego otwarcia pokrywy.

W najbardziej zaawansowanych modelach spotkamy nawet automatyczną blokadę pokrywy kielicha, która uniemożliwia dostęp do niego w trakcie pracy urządzenia, a także zapobiega włączeniu go. kiedy pokrywa nie jest prawidłowo zamontowana.

Sportowe blendery kubkowe

Blendery kubkowe zwane też personalnymi lub sportowymi można uznać za jeden z rodzajów blenderów kielichowych – zamiast sporego dzbanka z uchwytem mają one niewielki przezroczysty kubek. Wymiary podstawy urządzenia są nieco mniejsze, a ono całe staje się bardziej kompaktowe i łatwiejsze w przechowywaniu.

Przed uruchomieniem urządzenia wszystkie składniki umieszcza się w kubku, a następnie przytwierdza się go do podstawy. Po zblendowaniu kubek możemy odkręcić i nałożyć na niego specjalną pokrywkę umożliwiającą zabranie ze sobą przygotowanego koktajlu do pracy czy szkoły bez konieczności przelewania do innego pojemnika.

Blender kubkowy pozwala przygotować dokładnie jedną porcję koktajlu lub smoothie. Możemy kupić go jako oddzielne urządzenie lub postawić na mały blender ręczny bądź kielichowy wyposażony dodatkowo w kubek i przykrywki. Takie urządzenie niewątpliwie ułatwia zdrowe odżywianie i jest wprost stworzone dla zabieganych – z jego pomocą możemy w kilka chwil zrobić pełnowartościowy posiłek pełen witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Dobrze sprawdzi się też w rodzinach, których członkowie mają odmienne gusta i smaki oraz przygotowują swoje płynne posiłki z różnych składników. Dokupienie kilku dodatkowych kubków do urządzenia umożliwi każdemu z domowników zrobienie swojego ulubionego porannego koktajlu bez konieczności wcześniejszego umycia dzbanka.

Czy wszystko zblendujemy blenderem kubkowym?

Zdecydowanie nie – blendery kubkowe przystosowane są do rozdrabniania owoców i warzyw z różnymi dodatkami, np.: jogurtem, mlekiem, wodą, masłem orzechowym lub odżywką białkową. Najmocniejsze modele prawdopodobnie poradzą sobie też z kruszeniem lodu i blendowaniem orzechów, jednak nawet one nie podołają zagnieceniu ciasta, przygotowaniu sorbetu wyłącznie z mrożonych owoców czy zmieleniu ziaren na mąkę.

Ze względu na niewielką pojemność, blender osobisty nie nadaje się też do miksowania zup, sosów oraz większych ilości past warzywnych czy mięsa na kotlety. Można oczywiście robić to partiami, ale taki sposób pracy jest bardzo czasochłonny i na dłuższą metę niewygodny.

Jaka moc blendera kubkowego?

Blender kubkowy jest najsłabszym z opisywanych urządzeń – jego moc wynosi zazwyczaj od 300 do 900 W. Wynika to poniekąd ze specyfiki tego typu sprzętów, które projektuje się w taki sposób, by radziły sobie z niezbyt wymagającymi składnikami, z których zwykle robimy koktajle warzywne i owocowe i to w dodatku w niewielkiej ilości. Do tych celów w zupełności wystarczy nawet najsłabszy blender personalny o mocy 300-350W jednak warto pamiętać, że mocniejsze urządzenie przygotuje nasz posiłek w krótszym czasie i pozwoli uzyskać gładszą konsystencję.

Typowe akcesoria dostarczane z blenderem kubkowym

Kubkowe blendery do koktajli wyposażone są w jeden lub kilka wymiennych kubków bądź butelek będących jednocześnie kielichami urządzenia, a także pasujące do nich pokrywki z ustnikiem.

Czyszczenie – czy wszystkie elementy można być w zmywarce?

Podobnie jak w przypadku blenderów kielichowych, większość elementów urządzeń kubkowych można myć w górnym koszu zmywarki. Jeśli chodzi o ostrza urządzenia, sprawa jest dyskusyjna, a opinie podzielone – noże wielu markowych blenderów należy myć ręcznie. Zachęcamy więc do wcześniejszego sprawdzenia zaleceń co do ich pielęgnacji i konserwacji, które producent zawarł w instrukcji obsługi.

Zabezpieczenie przed użyciem przez dzieci

Blendery osobiste często posiadają zabezpieczenie przed niepoprawnym uruchomieniem, np. z nieprawidłowo zamocowaną zakrętką lub źle przytwierdzonym kubkiem. Rzadziej spotykamy inne rodzaje zabezpieczeń, np. w postaci dodatkowego przycisku. Wszystkie z nich jednak z powodzeniem uchronią przed włączeniem urządzenia przez małe dzieci, które nie posiadają jeszcze zdolności manualnych pozwalających dobrze zamocować poszczególne elementy.

Blender – który do czego? Porównanie

Podstawową funkcją wszystkich rodzajów blenderów jest rozdrabnianie. Wydawałoby się więc, że każdy typ urządzenia poradzi sobie w podobny sposób z poszczególnymi kuchennymi zadaniami. Jednak te przypuszczenia nie mają zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością – różnice w konstrukcji blenderów kielichowych i ręcznych sprawiają, że każdy z nich nadaje się do innego rodzaju prac.

Dobór odpowiedniego sprzętu pozwoli nam przygotowywać jedzenie szybciej, efektywniej i przy jak najmniejszym nakładzie sił.

Jaki blender do kruszenia lodu?

Do kruszenia kostek lodu na pewno będziemy potrzebować mocnego blendera – nie poradzi sobie z tym urządzenie słabsze niż 700 W. Przy odpowiedniej mocy w zasadzie bez znaczenia jest to, czy użyjemy blendera kielichowego czy ręcznego. Warto jednak wybrać sprzęt wyposażony w specjalny pojemnik lub kielich, dzięki któremu praca będzie wygodniejsza i w pełni bezpieczna. Z naszych doświadczeń wynika, że kruszenie lodu w naczyniach wykonanych ze zwykłego plastiku może spowodować ich zarysowania i zmatowienie, dlatego lepiej postawić na modele szklane lub tritanowe.

Na korzyść blenderów kielichowych przemawia możliwość kruszenia kostek lodu w zamkniętym pojemniku, co eliminuje ryzyko wydostania się lodowych odłamków poza naczynie.

Który blender sprawdzi się do blendowania gorącej zupy?

Do blendowania gorącej zupy w zupełności wystarczy blender ręczny wyposażony w końcówkę, która może mieć kontakt ze składnikami o wysokiej temperaturze, posiada ostrze ze stali nierdzewnej i technologię zapobiegającą rozchlapywaniu. Przy większych ilościach zupy warto postawić na urządzenie o mocy minimum 500 W.

Z powodzeniem możemy też zmiksować zupę w wysokoobrotowym blenderze wolnostojącym wyposażonym w kielich odporny na działanie wysokiej temperatury, np. z hartowanego szkła lub tritanu. Musimy liczyć się z większą ilością brudnych naczyń po zakończeniu pracy, lecz w zamian dostaniemy krem o naprawdę gładkiej i jedwabistej konsystencji.

Który blender do ubijania białek lub śmietany?

Do ubijania białek lub śmietany najlepiej sprawdzi się blender ręczny ze specjalną trzepaczką (identyczną jak w mikserach) lub mieszadłem przypominającym kuchenną rózgę.

Który blender wybrać do przygotowywania hummusu?

Przygotowanie hummusu jest dla blendera sporym wyzwaniem – ziarna ciecierzycy, nawet te ugotowane lub z puszki, są dość twarde, a zmiksowanie ich na gładki krem bez wyczuwalnych grudek wymaga sporej mocy, minimum 600-700 W.

W sieci często pojawiają się opinie, ze zarówno mocny wysokoobrotowy blender kielichowy jak i ten ręczny bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem hummusu. Naszym zdaniem jednak lepiej sprawdzi się urządzenie ręczne. Dlaczego? W trakcie blendowania możemy nim dowolnie operować, a także mieszać rozdrabniane ziarna bez przerywania pracy. Jedyną wadą zastosowania blendera ręcznego jest konieczność trzymania go w dłoni przez cały czas przygotowywania hummusu, co przy większych ilościach dania może skutkować zakwasami.

Przygotowanie odpowiednio gęstego hummusu w blenderze kielichowym zawsze wymagało od nas robienia przerw na zebranie niezmiksowanych kawałków ze ścianek kielicha i zamieszanie pasty, by sięgnęły do niej zamocowane na dnie noże. Było to dość czasochłonne i niewygodne. Dodanie wody niwelowało te problemy, ale wówczas hummus stawał się zbyt rzadki.

Jaki blender do orzechów i masła orzechowego?

Przygotowanie masła orzechowego to zadanie dla bardzo mocnego blendera kielichowego. Warto postawić na urządzenie o mocy minimum 1000 W posiadające zabezpieczenie przed przegrzaniem silnika – obróbka tak twardych produktów przez dłuższy czas może okazać się zbyt dużym wyzwaniem dla niektórych blenderów, dlatego warto chronić je przed awarią.

Alternatywą jest równie mocny wielofunkcyjny blender ręczny z rozdrabniaczem, lecz minusem jego użycia będzie konieczność przytrzymywania przycisku przez cały czas pracy.

Który blender do smoothie i koktajli?

Do przygotowywania szybkich i prostych koktajli warzywnych oraz owocowych smoothies najwygodniejszy jest blender kielichowy – wystarczy wrzucić do niego wszystkie składniki i nacisnąć odpowiedni przycisk. Będzie on też niezastąpiony jeśli planujemy przyrządzenie kilku porcji potrawy. Nie musi być to najmocniejsze urządzenie na rynku – nawet przeciętny sprzęt poradzi sobie z miękkimi owocami i warzywami używanymi zazwyczaj do koktajli.

Przy częstym przygotowaniu koktajlu na wynos zdecydowanie warto postawić na kubkowy, mały blender do smoothie. W ten sposób ograniczymy ilość brudnych naczyń i przygotujemy dokładnie tyle jedzenia ile potrzeba. Dodatkową zaletą blendera kubkowego i kielichowego jest pewność, że nasze szejki owocowe nie rozprysną się po całej kuchni.

Przyrządzenie odżywczego smoothie jest możliwe również z pomocą blendera ręcznego. Będzie to jednak wymagało od nas nieco więcej wysiłku – trzymania rękojeści przez cały czas blendowania i operowania nią, a także użycia dodatkowego pojemnika, który nie zawsze będzie dołączony do urządzenia. Na koniec warto wspomnieć o jeszcze jednym minusie – podczas blendowania w otwartym naczyniu łatwo o rozpryśnięcia. Wystarczy chwila nieuwagi, by nasza kuchnia, a także ubranie pokryły się drobnymi kropelkami koktajlu z jagód lub truskawek.

Jaki blender do tarcia ziemniaków?

Do tarcia ziemniaków np. na placki warto wybrać wielofunkcyjny blender ręczny o jak największej mocy. Taki sprzęt powinien być wyposażony w pojemną misę z wymiennymi ostrzami o różnych typach i wielkościach oczek.

Nie zalecamy rozdrabniania surowych ziemniaków w blenderze kielichowym oraz przy pomocy klasycznego rozdrabniacza dołączanego do blenderów ręcznych – zmielone na papkę ziemniaki bardzo szybko puszczą sok, a ich konsystencja będzie zbyt rzadka.

Jaki blender do surowej marchewki?

Do tarcia i rozdrabniania surowej marchewki najlepszym wyborem będzie blender ręczny o wysokiej mocy 700-1000 W wyposażony w rozdrabniacz lub misę z nakładanymi ostrzami o oczkach różnej grubości.

Blender ręczny czy kielichowy? Który wybrać?

Blender kielichowy będzie lepszym wyborem dla osób, które:

  • często przygotowują spore ilości koktajli i smoothies
  • robią domowe masła orzechowe
  • chcą mieć wolne ręce w trakcie pracy urządzenia
  • oczekują od blendera jak największej mocy
  • chcą zachować jak najwięcej składników odżywczych w przygotowanych daniach i blendować je bez dostępu powietrza.

Blender ręczny sprawdzi się u użytkowników, którzy:

  • poszukują wielofunkcyjnego urządzenia z opcją ścierania, szatkowania, ubijania, krojenia w plastry i kostkę
  • chcą zastąpić kilka podstawowych urządzeń jednym zaawansowanym sprzętem
  • często robią hummus i gładkie pasty kanapkowe
  • nie chcą brudzić dodatkowego naczynia przy rozdrabnianiu składników lub miksowaniu potraw
  • lubią domowe surówki z dodatkiem szatkowanej kapusty, startej marchewki lub są fanami mizerii
  • nie mają w swojej kuchni miejsca do przechowywania sporego urządzenia
  • dysponują niewielkim budżetem.
Przejdź do
top