Urządzenie do smoothie i koktajli – co wybrać? Jaki blender?

Smoothie i koktajle to pyszny i prosty sposób na wprowadzenie zdrowych przekąsek oraz cennych witamin i mikroelementów do codziennej diety. Możesz je przygotować z ulubionych owoców i warzyw, dowolnie komponować oraz uzupełniać ciekawymi dodatkami. Możliwości kulinarnych kreacji są nieograniczone, jednak aby szybko przygotować je we własnej kuchni, niezbędny będzie odpowiedni sprzęt. Sprawdź, jaki blender do smoothie i koktajli wybrać i na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Spis treści

Blender do smoothie – dlaczego warto go mieć?

Blender to niewielkie i funkcjonalne urządzenie, które pozwala odmienić codzienne menu. Nie tylko ułatwia gotowanie, ale też umożliwia rozwijanie kulinarnych umiejętności poprzez realizowanie trudniejszych i bardziej złożonych przepisów. Ułatwi też wzbogacenie diety o zdrowe i lekkie przystawki, dania główne, napoje i fit desery.

Zamiast batoników czy kalorycznych przekąsek, po które często sięgasz, aby zaspokoić mniejszy głód, postaw na pyszne i odżywcze koktajle. Z odpowiednim blenderem przygotujesz je łatwo i szybko, a wybrane akcesoria umożliwią zabranie ulubionego smoothie ze sobą do prazy, szkoły, na trening czy wycieczkę.

Smoothie i koktajle – kolorowa propozycja na każdy dzień. Dlaczego warto je pić?

Choć zmiksowane warzywa i owoce czasami nie przywołują miłych i apetycznych skojarzeń – a nawet ożywiają złe wspomnienia z przedszkola czy szkoły – zaserwowane w formie pysznego koktajlu pozwolą sprytnie przemycić cenne składniki odżywcze do codziennej diety. Niektóre produkty, takie jak: sałaty, jarmuż, bulwy czy surowe warzywa korzeniowe, spożywane bez dodatków są mdłe i niesmaczne. Jednak skomponowane w gładkim smoothie np. ze słodkimi truskawkami czy malinami, lubianymi i pożywnymi bananami lub przełamane nabiałem albo napojem roślinnym, zyskują na smaku i aromacie.

Dlaczego, poza przyjemnymi doznaniami smakowymi, warto pic świeże koktajle?

  • wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zapobiegać przeziębieniom i chorobom oraz wspomagają ich leczenie

W koktajlach możesz wykorzystać cenne produkty, jak czosnek, imbir czy cytrynę, które są znane ze swoich prozdrowotnych właściwości i działają jak naturalne antybiotyki. Wspomagają organizm w walce np. z przeziębieniem.

  • są bogatym źródłem antyoksydantów

Antyoksydanty chronią przed stresem i spowalniają procesy starzenia komórek. Znajdziesz je m.in. w owocach jagodowych: borówkach, malinach, jagodach, truskawkach, poziomkach, jeżynach czy agreście, w kakao i tzw. super foods – np. jagodach goi.

  • zielone smoothies uzupełniają dietę o duże dawki chlorofilu

Chlorofil jest związkiem chemicznym występującym w roślinach. Pozwala pozbyć się stanów zapalnych z organizmu, poprawia trawienie i pomaga kontrolować prawidłową wagę. To waśnie zielone smoothies, np. na bazie szpinaku, selera, pietruszki, rukwi wodnej czy jarmużu, umożliwią proste uzupełnienie codziennego menu o ten cenny składnik.

  • zawierają beta-karoten i witaminę C

To m.in. one odpowiadają za kondycję skóry, rozświetlają ją i poprawiają koloryt. Beta-karoten neutralizuje działanie wolnych rodników, a witamina C jest niezwykle pomocna w produkcji kolagenu.

  • dodają energii

Kompozycja świeżych owoców i warzyw albo miksu tych produktów, wzbogacona np. o nabiał lub roślinny napój z orzechów, to pożywna propozycja, która doda Ci energii na cały poranek lub pozwoli ograniczyć jej spadki w ciągu dnia. Dostarczy organizmowi porcji sycącego białka.

  • pomagają dbać o smukła sylwetkę

Są zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywą dla gotowych przekąsek (batoników, chipsów czy paluszków), które zawierają dużo soli i cukru oraz szkodliwe dla zdrowia tłuszcze utwardzone.

  • są zdrową przekąska na wynos

Przygotowane samodzielnie smoothie możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na trening, spacer czy wycieczkę.

Zwróć szczególną uwagę na blendery osobiste i próżniowe. Te pierwsze zostały skonstruowane tak, aby szybko przygotować pożywny koktajl w kielichu, który pełni też funkcję kubka do picia. Dzięki wytrzymałym materiałom wykonania kielicha, który jest przystosowany do transportu, oraz specjalnym nakrętkom w zestawie, możesz wypić swój koktajl w dowolnym miejscu. Bez potrzeby brudzenia i mycia dodatkowych naczyń.

Natomiast blendery próżniowe pozwalają zachować świeżość oraz wartości odżywcze produktów na dłużej. Technologia próżni zastosowana w tych urządzeniach zakłada usunięcie jak największej ilości powietrza z kielicha blendera przed przetwarzaniem składników, zapobiegając procesowi utleniania. Opóźnione spożycie natlenionego koktajlu – kilka godzin po przygotowaniu – może grozić rozpoczęciem procesów gnilnych. Dlatego są wartym rozważenia rozwiązaniem, jeśli chcesz codziennie przygotować koktajle np. do pracy.

Sprawdź test kielichowego blendera próżniowego Bosch VitaPower.

  • rozwijają kulinarną wyobraźnię

Pyszny koktajl lub gładkie smoothie możesz przygotować z dowolnych składników. Te zdrowe, z wykorzystaniem produktów, których nie jesz na co dzień na surowo, nie muszą być cierpkie czy gorzkie – wystarczy, że umiejętnie je skomponujesz. Np. banan świetnie zneutralizuje smak liści: jarmużu, szpinaku czy natki pietruszki. Nie bój się eksperymentować! Ta forma posiłku pozwoli poznać nowe składniki i znaleźć swoje ulubione połączenia.

Pro tip: Pamiętaj, żeby dodać do swojego koktajlu odrobinę zdrowego tłuszczu, np. garść orzechów czy migdałów, siemię lniane, awokado lub ulubiony olej przeznaczony do zimnych dań. To pozwoli przez dłuższy czas utrzymać uczucie sytości, a organizm łatwiej przyswaja witaminy A, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.

Jaki blender do smoothie?

Przygotowanie smoothie lub koktajlu bez odpowiedniego sprzętu jest trudne i kłopotliwe. Nieocenioną pomocą będzie blender, który dodatkowo ma wiele innych zastosowań w kuchni. Na rynku znajdziesz wiele modeli ręcznych i kielichowych. Na który się zdecydować z myślą o przetwarzaniu składników na smoothies i koktajle?

Blender ręczny do koktajli i smoothie

Blendery ręczne są mniejsze, kompaktowe i przenośne. Sprawdzą się, kiedy nie chcesz trzymać na stałe urządzenia na blacie lub masz mniejszą kuchnię, bo możesz przechowywać urządzenie w szufladzie lub szafce. Chyba że wybierzesz model rozbudowany o liczne przystawki. Wtedy konieczne będzie wygospodarowanie na nie dodatkowego miejsca. Zwróć uwagę na to, czy dany model i jego akcesoria łatwo się składa oraz demontuje.

Blendery ręczne są szybkie i pozwalają precyzyjnie kontrolować stopień rozdrobnienia składników. Jednak wymagają stałej obsługi podczas pracy – to Ty operujesz stopą urządzenia. Ważne więc, aby blender łatwo się prowadził (dzięki odpowiednio wyprofilowanej ergonomicznej rękojeści) i był wykonany z tworzywa, które nie będzie ślizgało się w dłoni. To zapewni nie tylko wygodę, ale też bezpieczeństwo miksowania.

Zaletą blendera ręcznego jest niewątpliwe dowolność w wyborze ilości porcji przygotowywanego koktajlu. Choć przeważnie ma dołączony do zestawu kielich, możesz go również wykorzystywać do blendowania w większym naczyniu, garnku lub misce, jeśli chcesz przygotować więcej smoothies dla rodziny lub gości.

Blender kielichowy do koktajli i smoothie

Blendery kielichowe składają się z podstawy z silnikiem i specjalnego kielicha, montowanego na bazie, do którego wkłada się składniki. Są wygodniejsze w obsłudze od ręcznych. Aby skomponować koktajl, wystarczy – po umieszczeniu produktów w pojemniku – ustawić tryb lub prędkość, a urządzenie wykona całą pracę za Ciebie. Maksymalna oszczędność czasu i siły to ich największa zaleta.

Cechują się też o wiele większą mocą niż urządzenia ręczne. Są dokładniejsze i szybsze, ale trudniej w nich kontrolować stopień przetworzenia składników. Świetnie sprawdzą się u osób, które chcą mieć urządzenie zawsze pod ręką i zwracają szczególną uwagę na utrzymanie porządku. Są bowiem przeznaczone do stałego przechowywania na kuchennym blacie, a dzięki zamykanemu kielichowi ryzyko zachlapania jest minimalne.

Ponieważ urządzenie będzie pracować wyłącznie z dołączonym do niego oryginalnym kielichem, warto zwrócić uwagę na jego pojemność, aby dostosować je do własnych potrzeb.

Aby dowiedzieć się więcej, sprawdź kiedy wybrać blender ręczny, a do czego lepiej sprawdzi się bledner kielichowy.

Dobry blender do smoothie – na co zwrócić uwagę?

Podczas wybierania sprzętu do przyrządzania smoothies i koktajli, niezależnie od typu blendera oraz modelu, należy zwrócić szczególną uwagę na kilka cech i parametrów:

  • moc urządzenia

Choć może się wydawać, że do zwykłych smoothie i koktajli nie potrzeba urządzenia o zbyt dużej mocy, to nie do końca słuszny punt widzenia. W przypadku blenderów ogólna zasada zakłada, że im większa moc, tym lepiej. Te silniejsze poradzą sobie szybko i bez problemów nawet z najtwardszymi i wymagającymi produktami, co znacznie zwiększa możliwości jego zastosowania w kuchni.

Moc blendera ręcznego do smoothie nie powinna być niższa niż 600 W, a najlepiej, aby była na poziomie przynajmniej 700 W. Wtedy sprzęt zmiksuje nie tylko miękkie składniki (jak banany, truskawki czy maliny), ale sprawnie przetworzy też pełne zdrowych tłuszczów orzechy lub bogate w witaminy surowe warzywa. Pozwoli także kruszyć lód, który – szczególnie w cieplejsze dni – schłodzi Twój napój.

Blendery kielichowe mają zwykle moc bliską 1000 W, co będzie wystarczające.

  • rozmiar i pojemność

Przy wyborze urządzenia weź pod uwagę, jaka pojemność kielicha będzie Ci najczęściej potrzebna, biorąc pod uwagę to, czy planujesz przygotowywanie smoothie i koktajli dla jednej osoby lub pary czy dla całej rodziny. Smoothie dla kilku osób pomieści jedynie większy kielich. Na rynku dostępne są modele z  kielichami o pojemności nawet do 2,5 litra. Będą praktyczną pomocą także w codziennym gotowaniu, np. odżywczej zupy kremu czy potrawki dla dzieci. Umożliwią przetwarzanie większej ilości składników jednocześnie, aby  zaoszczędzić czas na przygotowanie posiłku.

Blendery ręczne nie niosą takich ograniczeń, jednak upewnij się, że dysponujesz naczyniami, z których można bezpiecznie korzystać podczas blendowania. A jeśli planujesz przygotowywać koktajle dla pary, także na wynos, zwróć uwagę na liczbę bidonów w zestawie.

Istotny jest też rozmiar samego urządzenia – ze względu na ilość miejsca, które możesz na nie przeznaczyć w kuchni.

  • ostrza

Ważne, aby ostrza były wyjmowane, co znacznie ułatwi ich czyszczenie. Powinny być też ostre oraz wykonane z wytrzymałego tworzywa, np. stali nierdzewnej, żeby poradziły sobie z twardymi i włóknistymi owocami i warzywami.

Priorytetową kwestią jest także ich liczba i konstrukcja. Zwykle blendery mają od dwóch do nawet sześciu noży. Najlepiej, aby były ruchome lub ułożone w różnych kierunkach, co zapobiega powstawaniu martwego pola, czyli wolnej przestrzeni pod i nad stopą. Takie rozwiązania redukują ssanie oraz zapewniają stałą rotację składników, które zostają równomiernie rozdrobnione.

  • wybór prędkości

Przyrządzenie gładkiego i aksamitnego koktajlu zależy nie tylko od mocy urządzenia, ale też od liczby obrotów na minutę. Przeważnie blendery kielichowe i wyższe modele ręcznych są wyposażone w kilka prędkości pracy do wyboru. Możliwość jej regulacji będzie pomocna szczególnie podczas korzystania z modeli o niższej mocy silnika. Jeśli nie wystarczy do przetworzenia twardszych składników, większa prędkość będzie istotnym wsparciem.

W przypadku blenderów ręcznych regulacja prędkości ma także wpływ na komfort i bezpieczeństwo obsługi. Te z pokrętłem w rękojeści, którym łatwo sterować jedną ręką, lub z praktycznym przyciskiem sterowania (im mocniej naciskasz, tym większą moc uzyskujesz), umożliwiają przetwarzanie większych porcji i bardziej wymagających produktów.

  • ergonomiczna forma

Ponieważ blender ręczny jest przeznaczony do samodzielnej obsługi, powinien być wygodny i bezpieczny w użytkowaniu. Przy wyborze konkretnego modelu zwróć uwagę na sposób wyprofilowania rękojeści. Ważnym aspektem jest antypoślizgowa powłoka, która zapobiega wysunięciu się sprzętu z dłoni podczas pracy.

  • materiały i sposób wykonania

Aby blender bez problemu przetwarzał twardsze składniki na smoothie lub koktajl oraz niezawodnie służył przez lata, jego konstrukcja i materiały, z których został wykonany, powinny być solidne i dopracowane. Postaw na modele skonstruowane z tych najmocniejszych i bezpiecznych dla zdrowia. Najlepszym wyborem są ostrza i stopa blendująca ze stali nierdzewnej. Plastikowe mogą być podatne  na urazy mechaniczne, pęknięcia i farbować od takich składników, jak buraki czy czerwona papryka.

Natomiast w przypadku kielicha warto wybrać te wykonane ze szkła (np. Thermo Resist, odpornego na wysokie i niskie temperatury oraz szok termiczny) lub z tritanu. Są nie tylko trwałe i wytrzymałe, ale też bezpieczne w zetknięciu z produktami spożywczymi. Nie zawierają BPA, czyli bisfenolu A, który może oddziaływać na poziom hormonów w organizmie i prowadzić do rozwoju niektórych chorób. Jest szkodliwy dla zdrowia, dlatego zwróć uwagę na wzmiankę o nim na opakowaniu produktu.

  • dodatkowe akcesoria

Zestaw praktycznych przystawek zwiększa możliwości blendera. Wybierając sprzęt do przygotowania koktajli, sprawdź, czy do modelu ręcznego jest dodany kielich, w którym łatwo przygotujesz porcję tego pożywnego napoju. W większych zestawach znajdziesz także szczelnie zamykany bidon na smoothie, dzięki któremu zrobisz sobie koktajl na wynos, np. do pracy.

Akcesoriów zresztą może być znacznie więcej. Wyższe modele są wyposażone np. w trzepaczkę, mniejszą szatkownicę, przystawkę do puree a nawet tarcze do cięcia frytek i spiralizery do kreowania makaronu z warzyw (cukinii czy marchewki).  Decydując się na konkretny model, postaw na taki zestaw przystawek, który dodatkowo ułatwi Ci codzienne gotowanie.

Sprawdź, jakie możliwości posiada blender dzięki dodatkowym akcesoriom.

  • intuicyjna obsługa i proste czyszczenie

Blender do smoothie i koktajli powinien nie tylko szybko i sprawnie działać, ale też być intuicyjny i prosty w obsłudze oraz konserwacji. Upewnij się, czy złożysz i rozmontujesz urządzenie w krótkim czasie – zwróć uwagę, czy posiada systemy, które ułatwiają montaż stopy i dodatkowych akcesoriów.

Zaletą będzie również możliwość mycia jak największej liczny elementów w zmywarce. Niektóre urządzenia wystarczy jedynie opłukać, inne wymagają rozłożenia na części. Unikaj urządzeń, które trudno oczyścić w zakamarkach.

  • bezpieczeństwo pracy

Warto zainteresować się urządzeniami, których producent pomyślał o rozwiązaniu najbardziej powszechnych problemów, takich jak: rozchlapywanie składników i płynów. Zdarza się, że te najtwardsze lub cząsteczki lodu, który chcesz skruszyć, aby schłodzić swój koktajl, rozpryskują podczas blendowania. To realne zagrożenie, jeśli np. dostaną się do oka.

Szersze stopy blenderów ręcznych ze specjalnymi ząbkami, o odpowiednim kształcie – najczęściej kielicha lub dzwonu – zapobiegają takim sytuacjom. Zapewniają także komfort pracy i czystość kuchni.

W przypadku blenderów kielichowych nie musisz martwić się rozpryskiwanie składników, ponieważ miksujesz je w zamkniętym kielichu. Zwróć jednak uwagę, czy te urządzenia mają dodatkowe zabezpieczenia np. przed przegrzaniem.

Sprawdź ranking najlepszych blenderów.

Przejdź do
top