Dobry robot kuchenny – czym się charakteryzuje?
Dla wielu gotujących na co dzień osób robot kuchenny jest istnym wybawieniem. Wyposażony w zaawansowane technologie i różnorodne przystawki, które zastępują poszczególne sprzęty kuchenne, wyręcza użytkownika w większości czynności związanych z przygotowywaniem posiłków. Wielofunkcyjny i uniwersalny będzie realną pomocą m.in. w:
- mieszaniu
- miksowaniu
- siekaniu i szatkowaniu
- krojeniu w plastry, kostki i słupki
- blendowaniu składników na smoothies, koktajle, kremy i sosy
- kruszeniu lodu
- wyrabianiu i zagniataniu ciast na słodkie wypieki, pieczywo, pizzę czy pierogi
- produkcji domowego makaronu (od wyrobienia ciasta po jego rozwałkowanie i wykrojenie różnorodnych kształtów)
- mieleniu mięsa
- wyciskaniu cytrusów
- przygotowywaniu świeżych soków
- wolnoobrotowym wyciskaniu soków (tłoczonych na zimno)
- wyrobieniu domowych lodów
- mieleniu kawy, przypraw i ziaren
- przygotowaniu makaronu z warzyw (z przystawką spiralizer)
- przecieraniu owoców na musy i domowe przetwory
- ważeniu produktów (dzięki zintegrowanej w urządzeniu wadze odbywa się ono bezpośrednio w misie).
Co więcej poszczególne najnowocześniejsze modele umożliwiają gotowanie, smażenie, podgrzewanie i gotowanie na parze. Wszystko w jednym urządzeniu! O jego funkcjach decyduje przede wszystkim liczba oraz rodzaj dołączonych do niego końcówek, nasadek, przystawek i akcesoriów. Im jest ich więcej, tym szerszy zakres możliwości maszyny. Naturalnie ma to bezpośredni wpływ na cenę sprzętu.
Czytaj też: Gotowanie i podgrzewanie w robocie kuchennym – przydatna funkcja czy zbędny bajer?
Wyróżnia się dwie kategorie wieloczynnościowych zaawansowanych robotów kuchennych:
Roboty wielofunkcyjne z misą – których mieszadła obracają się wokół własnej osi w jednym kierunku, z silnikiem umieszczonym w bazie.
Roboty planetarne – z mieszadła obracającymi się wokół własnej osi oraz wokół misy (tzw. ruch planetarny), które mieszają jeszcze szybciej i skuteczniej.
Choć robot planetarny może z wyglądu przypominać zwykły mikser z misą, ze względu na charakterystyczne ramię, jego możliwości są nieporównywalnie większe. Napęd w tych maszynach umiejscowiony jest w głowicy, co umożliwia rozbudowanie go o szerszą gamę przystawek niż wielofunkcyjne roboty kuchenne.
Naturalnie, wraz z liczbą funkcji wzrasta proporcjonalnie cena sprzętu. Dlatego decydując się na konkretny model, warto dostosowywać jego możliwości do własnych potrzeb i wybrać te akcesoria, które będą rzeczywiście wykorzystywane w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Nie ma sensu przepłacać, kupując wielozadaniową maszynę do gotowania i smażenia, przeznaczoną do realizacji skomplikowanych receptur, jeżeli planujemy przygotowywać jedynie proste potrawy.
Tym bardziej, że wielu producentów oferuje możliwość dokupienia opcjonalnych przystawek do robota. Dlatego w razie potrzeby można z czasem rozbudować go o kolejne akcesoria, a tym samym poszerzyć jego możliwości. Ich ceny wahają się od 100 zł do nawet 1000 zł, w zależności od marki, przeznaczenia i materiałów wykonania przystawki.
Jaki robot kuchenny wybrać?
Wybierając urządzenie wielozadaniowe do kuchni, warto zwrócić uwagę na jego podstawowe parametry, jakość wykonania, trwałość akcesoriów oraz rozmiar i design dopasowane do naszej kuchni.
Z kwestii technicznych najważniejsze są moc robota oraz regulacja prędkości obrotów. Dobre roboty kuchenne, które bez trudu poradzą sobie z przetwarzaniem wymagających składników i najcięższymi kulinarnymi wyzwaniami, mają moc przynajmniej 700 W. Jest to wartość wystarczająca w domowych warunkach, a tak wydajne urządzenie będzie służyło długo i efektywnie.
Kolejnymi istotnymi aspektami są: sposób regulacji obrotów, tryby prędkości oraz funkcja pracy pulsacyjnej. Możliwość wygodnego wybrania prędkości jest szczególnie przydatna przy przygotowywaniu ciast i deserów, jednak nie tylko. Płynna regulacja prędkości pozwala dopasować tempo pracy robota do przygotowywanego dania.
Najbardziej zaawansowane modele oferują aż 8 ciągłych prędkości, 4 prędkości w interwałach oraz pracę pulsacyjną. Umożliwiają więc zarówno dynamiczne ubicie piany z białek czy szybkie zblendowanie owoców na gładkie smoothie, jak i wolne mieszanie wymagających tego delikatnych mas np. na terriny, pasztety czy suflety. Funkcja pracy pulsacyjnej pozwala kontrolować stopień rozdrobnienia produktów np. na sałatkę, zupę czy koktajl.
Aby cieszyć się szerokimi możliwościami robota i przez lata korzystać z jego kulinarnego wsparcia należy wybrać urządzenie skonstruowane z trwałych i solidnych materiałów. Roboty wyższej klasy mają przeważnie obudowy, misy i część akcesoriów ze stali nierdzewnej, odpornej na różnego rodzaju uszkodzenia.
Ważnym kryterium jest także pojemność misy. Powinna być na tyle duża, aby umożliwiała komfortowe mieszanie, miksowanie i przetwarzanie składników oraz przygotowanie dużej porcji posiłku. Dobre roboty kuchenne są wyposażone w misy o pojemności ok. 3 do 5 litrów.
Sprawdź, jakie możliwości oferuje dobry robot planetarny do wyrabiania i zagniatania ciasta.
Ile kosztuje dobry robot kuchenny?
Ceny robotów kuchennych są bardzo rozbieżne i zależą przede wszystkim od ich jakości, materiałów wykonania, zastosowanych technologii i innowacji oraz zawartości zestawu przystawek.
Roboty planetarne są droższe od pozostałych, ale mają też znacznie szersze możliwości. Osiągają wyższe tempo i lepszą jakość pracy. Ich ceny wahają się od kilkuset do nawet 6000 zł. Te najdroższe modele są niezwykle zaawansowane technologicznie, oferując m.in.:
- funkcje gotowania indukcyjnego, smażenia i gotowania na parze (dzięki specjalnej przystawce montowanej na misie)
- podgrzewanie misy (przydatne np. w temperowaniu czekolady lub utrzymaniu temperatury dania)
- sterowania ich funkcjami na kolorowym dotykowym wyświetlaczu
- wgrane automatyczne programy pracy i gotowania
- łączność przez wi-fi ze specjalną aplikacją z przepisami, wskazówkami i inspiracjami.
Sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując robot kuchenny, i jaki wybrać.