Mikser, blender, a może… mikser z blenderem? Porównanie małego AGD do kuchni

Mikser i blender to podstawowe urządzenia w kuchni. Są praktyczną pomocą w codziennym gotowaniu, umożliwiając wzbogacenie domowego menu o wiele ciekawych i pożywnych dań głównych, zup, przekąsek, deserów i napojów. Ułatwiają realizację trudniejszych przepisów oraz dbanie o zbilansowaną dietę całej rodziny. Czym różnią się te sprzęty i co przygotujesz przy ich pomocy? Co wybrać: blender, mikser, a może urządzenie, które łączy ich funkcje? Sprawdź, jakie masz możliwości i na co zwrócić uwagę, wybierając niezawodnego i wszechstronnego kulinarnego pomocnika.
Spis treści

Blender a mikser – podobieństwa i różnice

Blender i mikser pochodzą z tej samej kategorii urządzeń małego AGD, które mają przede wszystkim funkcje miksujące i rozdrabniające. Choć wydaje się, że działają podobnie, w praktyce zdecydowanie różnią się zastosowaniem. Nie brakuje jednak podobieństw. W przypadku obu sprzętów dzieli się je na dwa rodzaje: 

  • ręczne

Poręczne i kompaktowe, zajmują niewiele miejsca w kuchni, nawet po rozłożeniu. Są łatwe w przechowywaniu także w mniejszych pomieszczeniach, np. w szufladzie lub szafce. Często też, w zależności od modelu, można je rozbudować o dodatkowe akcesoria, które zwiększają wszechstronność urządzenia. Są dodatkowo proste w czyszczeniu, ponieważ większość elementów można wygodnie myć w zmywarce lub pod bieżącą wodą z detergentem.

Na ich niekorzyść przemawia fakt, że wymagają ręcznego sterowania i kontrolowania podczas pracy. Co więcej, aby przygotować z ich pomocą danie, deser lub napój, trzeba użyć dodatkowych naczyń.

  • kielichowe (blendery) i z misą (miksery)

Znacznie wygodniejsze w obsłudze – aby z nich skorzystać, wystarczy umieścić składniki w kielichu blendera lub misie miksera oraz wybrać odpowiedni program lub tryb pracy. Nie musisz samodzielnie operować urządzeniem, co pozwala oszczędzać czas, który możesz przeznaczyć na inne kuchenne zadania. Dysponują też przeważnie większą mocą niż ręczne odpowiedniki.

Blendery kielichowe, które najczęściej przechowuje się na stałe na kuchennym blacie, oraz większe miksery z misą, wymagają miejsca w kuchni. Ich przechowywanie w mniejszych pomieszczeniach może być kłopotliwe.

Sprawdź, jakie rodzaje blenderów kielichowych są dostępne na rynku: wysokoobrotowe, mini, próżniowe.

Ekonomia zakupu

Rodzaj urządzenia często determinuje jego cenę. Podstawowy przenośny blender lub mikser ręczny to wydatek rzędu ok. 100–200 zł. Nie licząc najwyższych, zaawansowanych modeli blenderów ręcznych z silnikiem powyżej 1000 W i bogatym zestawem akcesoriów, które są znacznie droższe.

Natomiast standardowe sprzęty kielichowe kosztują ok. 300 zł, 400 zł – a te najmocniejsze nawet 800 zł, 900 zł.To zdecydowanie większy wydatek, jednak w tym przedziale cenowym zaopatrzysz się w większą i solidną maszynę, wyposażoną w szklany, plastikowy lub tritanowy pojemnik, który ułatwi codzienną pracę w kuchni.

Blender czy mikser, co lepiej wybrać?

Najważniejszym kryterium wyboru sprzętu do kuchni są osobiste preferencje i dobranie go do własnych potrzeb. Jeśli dużo pieczesz (.in.. domowego chleba, bułek, ciast i ciasteczek) oraz lubisz przygotowywać desery, lepszym wyborem będzie praktyczny mikser. W zależności od możliwości – lokalowych i finansowych – ręczny lub z misą.

Choć niektóre modele blenderów ręcznych są dodatkowo wyposażone w np. w trzepaczkę, mogą być niewystarczające dla osób, które:

  • pasjonuje cukiernictwo
  • często przygotowują słodkości dla całej rodziny
  • potrzebują ułatwienia np. w zagniataniu cięższych ciast, takich jak: makaronowe lub na pierogi i uszka, kruche do wypieków czy drożdżowe na pieczywo oraz pizzę. 

Przystawka w postaci rózgi lub trzepaczki do blenderów ręcznych lepiej sprawdzi się w przypadku szybkiego ubicia białek, lekkich mas na biszkopt, placki czy suflet lub przygotowaniu bitej śmietany. Nie zastąpi solidnego miksera, który wyręczy Cię w najbardziej żmudnych i czasochłonnych kulinarnych zadaniach przy regularnym pieczeniu.

Blender kielichowy w otoczeniu świeżych owoców i warzyw

Do czego stosować mikser, a w czym lepiej sprawdzi się blender?

Oba urządzenia znacznie różnią się funkcjonalnością. Mikser jest wyposażony w końcówki służące do ucierania, mieszania i ubijania. Będzie praktyczną pomocą w pieczeniu. Natomiast nie poradzi sobie z rozdrabnianiem i przetwarzaniem składników – np. warzyw i owoców – co jest głównym przeznaczeniem blenderów (zarówno ręcznych, jak i kielichowych).

Blender  – funkcje i zastosowanie

Blendery są chętniej wybierane przez amatorów zdrowego stylu życia i osoby, które dużo gotują. W przeciwieństwie do mikserów pomogą wprowadzić zdrowe składniki do codziennej diety. Niektóre modele posiadają kielich lub dodatkowy bidon, w których można zabrać zdrowy koktajl do pracy, szkoły, na trening czy na wycieczkę.

Te urządzenia poradzą sobie nawet z twardszymi i bardziej wymagającymi produktami, m.in. orzechami, nasionami, twardymi serami i wędlinami oraz włóknistymi owocami i warzywami (np. kapustą czy rabarbarem).

Co więcej, blender, wyposażony w bogatszy zestaw akcesoriów, jest bardziej wszechstronny. Dodatkowe przystawki, takie jak szatkownica, masher, tarcze do frytek, akcesoria do kruszenia lodu czy te w postaci małego robota kuchennego, otwierają niezliczone możliwości kulinarnych kreacji. Miksera nie rozbudujesz w taki sposób.

Zdecyduj się więc na blender, jeśli potrzebujesz pomocy w przygotowaniu m.in:

  • smoothies i koktajli
  • świeżych soków
  • zup kremów
  • warzywnych i owocowych musów i przecierów
  • potrawek dla dzieci,
  • hummusów i past do kanapek
  • domowych przetworów
  • farszów do pierogów, krokietów i zapiekanek
  • aksamitnych sosów do dań głównych
  • dressingów do sałatek i warzyw.

W cukierniczym zakresie blender pozwoli przygotować krem do tortu czy bitą śmietanę, a w zależności od przystawek, pomoże także w przyrządzeniu lodów i sorbetów oraz kruszeniu mrożonych owoców.

Sprawdź, do czego służy blender kielichowy, a do czego ręczny.

Mikser – właściwości i funkcje

Miksery mają zazwyczaj dwa obracające się mieszadła lub trzepaczkę do ubijania piany. Nie poradzą sobie z rozdrabnianiem produktów, ale będą pomocne w przygotowaniu ciast i mas na:

  • naleśniki i pancakes
  • placki (słodkie i wytrwane – np. z cukinii czy batatów)
  • racuchy
  • domowe pieczywo: chleby, bułki, bajgle czy chałki
  • wszelkiego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, jogurtowe itp.
  • kremy i masy.

Mikserem z łatwością utrzesz żółtka lub rozdrobnisz miękkie składniki, których potrzebujesz do przygotowania dania czy deseru. Jeśli nie oczekujesz tak szerokiego zakresu możliwości, jakie oferują blendery, będzie wystarczającym, prostszym i tańszym rozwiązaniem.

Poznaj możliwości wielofunkcyjnego blendera ręcznego Bosch. Wybór i zakup konkretnego sprzętu małego AGD zależy wyłącznie od indywidualnych potrzeb Jednak w każdym przypadku warto zadbać o znalezienie mocnego, solidnego, wygodnego i bezpiecznego w użytkowaniu oraz konserwacji urządzenia, które niezawodnie posłuży przez lata.

Przejdź do
top