Ekspres kolbowy Amica Espris CD 1011
Testowanemu ekspresowi warto przyjrzeć się z tego względu, że jest to model niedrogi, a zarazem wielofunkcyjny. Dodatkowo swoim wyglądem doskonale wpisuje się w obecne trendy. W zestawie, wraz z ekspresem, znajdziemy:
- zamykany dzbanek na kawę,
- kolbę,
- miarkę do kawy/ubijak,
- instrukcję obsługi w języku polskim,
- kartę gwarancyjną,
- sitko na kawę.
Wygląd – mocna strona ekspresu Amica Espris CD 1011
Ekspres Amica Espris CD 1011 to gratka dla miłośników stylu vintage, a także tych ceniących sobie minimalizm. Korpus produktu wykonano z białego tworzywa sztucznego. Dużym plusem jest zrezygnowanie z połysku na rzecz matowego wykończenia. Dodaje to całości elegancji. Elementy takie jak nakrętka, pojemnika na wodę, dysza spieniacza, uchwyt kolby, pojemnik na zlewki oraz pokrętło funkcyjne wykonane zostały w kolorze czarnym, co elegancko kontrastuje z białym korpusem. Ciekawym zabiegiem są delikatne czarne rysunki oraz napisy, jakie znalazły się na ekspresie. Patrząc na nie, ma się wrażenie, że ktoś namalował je odręcznie flamastrem, co jest bardzo interesującym rozwiązaniem i jeszcze mocniej podkreśla przytulny charakter przedmiotu.
Pierwszy zestaw rysunków mamy obok pokrętła funkcyjnego, czyli na panelu sterującym. Za pomocą manualnego pokrętła możemy płynnie poruszać się po funkcjach oznaczonych rysunkami. Dzięki temu obsługa panelu jest bardzo intuicyjna.
Mamy tutaj:
- rysunek „kawa”, czyli włączenie funkcji kawy,
- pause, czyli zatrzymanie,
- wyłącznik,
- rysunek spieniacza mleka.
Na panelu jest także niewielka czerwona dioda, która włącza się, kiedy ekspres osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gotowy do pracy. Umieszczona jest tuż przed pokrętłem, dzięki czemu nie ma możliwości przeoczenia jej, kiedy się zaświeci.
Drugi zestaw obrazków widnieje z boku korpusu. Tutaj mamy przedstawione aż 3 rodzaje napojów, jakie możemy uzyskać, korzystając z ekspresu. Są to:
- spienione mleko,
- gorąca woda,
- espresso.
Całość prezentuje się elegancko, prosto, klasycznie. Ponadto połączenie kolorów białego oraz czarnego sprawia, że ekspres będzie dobrze korespondował z innymi sprzętami, nawet tymi o wyrazistych kolorach.
Jego niekwestionowaną zaletą jest wielkość – bez problemu zmieści się w małej kuchni, aneksie kuchennym, w niewielkim biurze, a nawet w szafce.
Akcesoria dopasowane do całości
Akcesoria, które dołączono do ekspresu, współgrają wyglądem z całością. Kolba wykończona jest matową czarną plastikową rączką. Takie rozwiązanie to nie tylko kwestia dobrego wyglądu produktu, ale i jego funkcjonalności – rączka z tworzywa sztucznego nie nagrzewa się podczas pracy.
Na uwagę zasługuje dzbanek, dzięki któremu produkt zyskuje na praktyczności. To nieczęsto spotykane rozwiązanie, ponieważ w ekspresach kolbowych stosuje się w większości przypadków filiżanki. Dzbanek o pojemności kubka kawy wykonany jest z przezroczystego szkła, zakończony charakterystycznym dzióbkiem. Na frontowej ścianie widzimy białą przedziałkę pomocną do określenia ilości kawy odpowiadającej 4 filiżankom espresso.
Bezpieczeństwo użytkowania ekspresu kolbowego Amica
Podczas użytkowania ekspresu warto zwrócić uwagę na metalowe elementy, które nagrzewają się i pozostają ciepłe jeszcze przez jakiś czas po wyłączeniu sprzętu. Szczególnie dysza do spieniania mleka oraz chromowana część kolby – po wyjęciu jej z ekspresu należy zachować ostrożność i nie dotykać metalowej powierzchni bezpośrednio, co mogłoby skutkować poparzeniem.
Kolejna rzecz, przy której musimy zachować ostrożność, to para, która wydobywa się z dyszy spieniacza. Aby uniknąć poparzenia, należy używać odpowiednio wysokich szklanek i nie zbliżać rąk do gorącej pary wodnej.
Jeśli nigdy nie korzystaliście z takiego ekspresu, możecie automatycznie po zaparzeniu kawy chcieć dolać wody, żeby zrobić kolejną filiżankę lub wylać pozostałości wody z boilera. I tutaj uwaga! W tego typu ekspresach po zrobieniu kawy włączmy guzik „pausa” a dopiero po 5 minutach wyłączamy go, tym samym uwalniając ciśnienie, jakie pozostało w środku. Dzięki temu unikamy niebezpieczeństwa poparzenia się.
Na plus zasługuje to, że ekspres jest wyposażony w funkcję automatycznego wyłączania.
Łatwy do utrzymania w czystości
Jest to jego niekwestionowana zaleta. Wszystkie elementy zewnętrzne można w prosty sposób umyć za pomocą wilgotnej ściereczki. Tym sposobem pozbędziemy się kurzu z korpusu, a także kropelek kawy, które osadzają się na białej powierzchni. Pojemnik na skropliny jest wyjmowany, można go myć pod bieżącą wodą.
Wytrzymałość i stabilność
Produkt wykonany jest bardzo solidnie. Uwagę od razu zwraca boiler, do produkcji którego użyto stali nierdzewnej. Bezpośrednio wpływa to na wytrzymałość i trwałość ekspresu. Kolejny ważny element to niewielkie przyssawki umieszczone na spodzie ekspresu, dzięki czemu sprzęt stabilnie trzyma się podłoża. W trakcie robienia kawy ekspres nie przesuwa się, co ma często miejsce w modelach z niższej lub tej samej półki cenowej.
Ile kosztuje ekspres Amica CD 1011 ?
W zależności od sklepu, w jakim zrobimy zakupy, za model Amica Espris CD 1011 zapłacimy ok 179 zł (stan na luty 2023). W porównaniu do innych ekspresów tego typu, cena nie jest wygórowana, wręcz niska w stosunku do tego, co oferuje nam sprzęt.
Ekspres kolbowy Amica CD 1011 – specyfikacja techniczna
Rodzaj ekspresu: ciśnieniowy
Moc znamionowa: 800 W
Ciśnienie: 5 bar
Pojemność zbiornika na wodę: 0,24 L
System super crema: TAK
Bojler ze stali szlachetnej: TAK
Ruchoma dysza z parą: TAK
Powlekany uchwyt filtra: TAK
Filtr kawy: TAK/ na 1,2 lub 4 kawy
Rodzaj kawy: mielona
Ubijak do kawy/miarka do kawy: TAK
Intuicyjna i prosta obsługa
Obsługa ekspresu jest bardzo prosta. Po pierwszym zaparzeniu kawy ponowne zaglądanie w instrukcję nie będzie konieczne. Zmiana z funkcji parzenia kawy na spieniacz do mleka wymaga jednego ruchu pokrętłem – cały proces przebiega bardzo płynnie z uwagi na lekkość działania pokrętła.
Proces przygotowania kawy nie różni się od tego wykorzystywanego w innych ekspresach ciśnieniowych. Jedyne, na co warto tutaj zwrócić uwagę, to konieczność dociśnięcia kolby podczas montowania – po wykonaniu dużej ilości kawy proces ten będzie przebiegał sprawniej, jednak na początku potrzeba użycia większej siły.
Jak zrobić kawę krok po kroku ekspresem kolbowym od Amiki?
Przygotowanie filiżanki kawy zajmuje kilka minut. Wystarczy umieścić filtr w kolbie, dosypać odpowiednią ilość mielonej kawy, a za pomocą ubijaka wyrównać ją. Następnie wkładamy kolbę do głowicy i dociskamy, aby zakleszczyła się. Ustawiamy dzbanek na podstawie, pokrętło przekręcamy na pozycję parzenia kawy i czekamy około 2 minut, aż ekspres się nagrzeje, czerwona dioda zapali i rozpocznie się proces parzenia kawy.
Niestety, ekspres po zaparzeniu kawy nie wyłączy się. Trzeba to zrobić samodzielnie co oznacza, że podczas procesu zaparzania musimy być w pobliżu. A szkoda, bo ilość wody dostosowana jest do wielkości dzbanka i funkcja automatycznego wyłączenia po przygotowaniu kawy byłaby tutaj bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Na duży plus zasługują jeszcze trzy kwestie. Pierwsza to długość czasu, jaką dzbanek trzyma ciepło. Druga – dzięki pokrywce na dzbanku podczas parzenia kawa spływa bezpośrednio do pojemnika i tym samym unikamy osadzania się kropelek płynu na ściankach ekspresu. Trzecia – kawę można zaparzyć w dzbanku z pokrywką, dzbanku bez pokrywki lub w dowolnej ulubionej filiżance.
Czytaj też: Jak zaparzyć espresso – wybieramy ekspres do kawy espresso
Czarna, biała i coś jeszcze? Jakie napoje wykonamy z pomocą ekspresu?
Nie będę ukrywała, że dużym zaskoczeniem było dla mnie, iż ekspres naprawdę dobrze radzi sobie ze spienianiem mleka, dzięki czemu możemy wykonać świetne cappuccino. Moja uwaga – pod spieniacz należy zawsze podstawić kubeczek na skropliny, inaczej gorąca woda rozleje się po kuchennym blacie. Poza tym, za pomocą Amica Espris CD 1011 zrobimy czarną kawę, spienimy mleko, przygotujemy wrzątek lub aż 4 filiżanki espresso jednocześnie.
Wracając jednak do spieniacza mleka – tutaj początki mogą być nieco problematyczne. Mleko może nie spieniać się tak, jakbyśmy tego chcieli. Może być rozwodnione, a pianka ledwo widoczna. Warto być cierpliwym, zmieniać kont ułożenia szklanki oraz dyszy spieniającej i metodą prób oraz błędów wypracować swój sposób na idealnie spienione mleko. Kiedy się to uda, pianka będzie naprawdę gęsta i na jej bazie przygotujemy ulubiony napój mleczny.
Czytaj też: Rodzaje kaw: espresso, cappuccino, latte, americano i inne
Smak. Niedrogi ekspres i dobra kawa
W tym modelu nie ma możliwości wybrania stopnia intensywności kawy, dlatego napój w smaku jest naprawdę mocny. Ale czy to minus? Smak można określić jako punkt przejściowy między ekspresem przelewowym a ciśnieniowym. Trudno porównywać go do kawy wykonanej w dużo droższych modelach, bo byłoby to nieadekwatne. Jeśli jednak ktoś lubi mocną, świeżo parzoną kawą z ekspresu ciśnieniowego, ta jak najbardziej spełni jego oczekiwania.
Zalety i wady ekspresu kolbowego Amica CD 1011
Zanim przejdę do opisania zalet i wad produktu, chciałabym zwrócić uwagę, że ekspres nie należy do drogich produktów, przez co jego wady w dużej mierze wynikają z ubogiego wyposażenia, a nie z błędów produkcji.
Zalety ekspresu kolbowego Amica Espris CD 1011:
- bardzo ładny, dopracowany wygląd,
- akcesoria zachowują stylistykę całości,
- niewielki rozmiar produktu,
- intuicyjna i prosta obsługa,
- funkcja spieniania mleka oraz gorącej wody,
- powlekany uchwyt filtra, dzięki czemu nie wyślizguje się z dłoni,
- boiler ze stali nierdzewnej,
- cicha praca urządzenia,
- łatwość utrzymania produktu w czystości.
Wady ekspresu kolbowego Amica Espris CD 1011:
- możliwość przygotowania jednej kawy,
- długi czas nagrzewania ekspresu,
- brak możliwości regulacji mocy kawy.
Moja opinia po kilku tygodniach testowania ekspresu Amica Espris CD 1011
Ekspres kolbowy Amica Espris CD 1011 jest urządzeniem łączącym w sobie praktyczność, funkcjonalność oraz ładny wygląd. Musimy jednak mieć na uwadze, iż nie jest to produkt dla każdego. Doskonale sprawdzi się w jednoosobowym biurze, w mieszkaniu singla i wszędzie tam, gdzie na daną chwilę wystarczy jedna filiżanka kawy. Rozwiązanie to nie zda egzaminu w miejscach, gdzie będzie non stop używane – ciągłe dolewanie wody i długi czas nagrzewania urządzenia oraz zaparzenia kawy sprawiają, że takie użytkowanie mija się z celem.
Z czystym sumieniem mogę polecić testowany ekspres, bo przygotowywanie w nim kawy było prawdziwą przyjemnością. Tak, jak samo patrzenie na niego, bo jego wygląd dopracowany jest w każdym calu. Osoby ceniące sobie estetycznie wykonane produkty i detale będą bardzo zadowolone. Błędy, o jakich wspominałam, czyli np. brak możliwości regulacji mocy kawy, nie są nie do przejścia. Możliwości ekspresu są jak najbardziej adekwatne do jego ceny. Jeśli komuś zależy na filiżance dobrej, mocnej i aromatycznej kawy, nie rozczaruje się.
Czytaj też: Test ekspresu ciśnieniowego De’Longhi Stilosa EC 235.BK