Od czego zacząć? Rodzaje blenderów i ich zastosowanie
Podstawowym kryterium klasyfikacji blenderów jest podział na ręczne i kielichowe. Różnią się głównie budową i sposobem przechowywania.
Blendery ręczne są mniejsze, poręczne i łatwiej je schować w szufladzie lub kuchennej szafce. Świetnie sprawdzą się do szybkiego zblendowania składników np. na dressingi do sałatek, sosy do dań głównych czy pasty do chleba. Warto wspomnieć, że wyższe modele bywają wyposażone w dodatkowe przystawki (takie jak: kielich, trzepaczka czy szatkownica), które poszerzają zakres ich możliwości, zacierając granicę z blenderami kielichowymi. Po zamontowaniu dołączonych do zestawu akcesoriów, mogą pełnić ich funkcję.
Sprawdź test wielofunkcyjnego blendera ręcznego Bosch.
Blendery kielichowe zazwyczaj trzyma się na kuchennym blacie na co dzień, więc zajmują więcej miejsca w pomieszczeniu. Są wygodniejsze w częstym użytkowaniu – wystarczy włączyć urządzenie jednym przyciskiem i przetwarzać składniki bez potrzeby trzymania go w dłoni. Z łatwością przygotujesz w nich m.in.: smoothie, musy, zupy kremy czy potrawki dla dzieci.
Aby wybrać blender dopasowany do Twoich potrzeb, zacznij od decyzji, czy w codziennym użytkowaniu lepiej sprawdzi się ręczny czy kielichowy. W kolejnym kroku sprawdź jego funkcje, technologie i możliwości.
Na co zwrócić uwagę, aby wybrać najlepszy blender?
Jakie parametry warto wziąć pod uwagę podczas wyboru dobrego blendera?
- Przeznaczenie
Dopasowanie urządzenia, które ułatwi codzienne gotowanie i najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni, determinuje jego przeznaczenie. Zależy od dań, deserów i napojów, które przygotowujesz najczęściej lub planujesz serwować w przyszłości.
Przeważnie o zakupie blendera decyduje chęć wprowadzenia do diety zdrowych smoothie, lekkich przekąsek i pożywnych zup kremów. W tym celu najlepiej sprawdzą się blendery kielichowe. W zależności od tego, czy będziesz gotować dla siebie czy całej rodziny, zwróć uwagę na rozmiar kielicha. Te większe (np. o pojemności roboczej 1,5 l do 2 l) pozwolą przetworzyć dużą porcję składników jednocześnie na posiłek, napój lub przystawkę dla kilku osób. Mniejsze (np. 500–900 ml) w zupełności wystarczą do przygotowania koktajlu dla 1 lub 2 użytkowników.
Jeśli potrzebujesz w kuchni sprawnego sous-chefa do zadań specjalnych, który w kilka chwil przetworzy najtwardsze produkty (m.in. włókniste warzywa i owoce, orzechy, nasiona czy strączki na domowy hummus czy masło orzechowe), zwróć uwagę na wyższe modele blenderów ręcznych. Ich moc i twarde ostrza poradzą sobie z tego typu produktami w klika chwil.
Blenduj zimne i gorące – ale czy wszystkimi blenderami?
Warto wspomnieć, że nie wszystkie urządzenia można bezpiecznie wykorzystywać do blendowania gorącej zupy czy mrożonych owoców i warzyw oraz kruszenia lodu.
Gdy zależy Ci na takiej funkcji, upewnij się, czy dany model posiada odpowiednie ostrza, najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, które nie ulegną stępieniu podczas pracy z gorącymi lub mrożonymi produktami. W przypadku blenderów kielichowych należy zwrócić szczególną uwagę na to, z jakiego tworzywa zostały wykonane. Te ze szkła Thermo Resist są odporne na wysokie i niskie temperatury oraz szok termiczny. Sprawdzą się nawet w temperaturze sięgającej 160°C i umożliwiają przejście od mieszania składników o wysokiej temperaturze do zamrożonych, bez obaw o pęknięcia i uszkodzenia. Dlatego można przetwarzać zamrożone składniki w kielichu wyjętym prosto z gorącej zmywarki.
- Moc urządzenia
To jedna z podstawowych kwestii. Od niej zależy to, jak blender poradzi sobie z twardymi składnikami i w jakim czasie je przetworzy. Oczywiście – im większa moc, tym lepiej. Na rynku znajdziesz modele o potężnym silniku, zapewniającym moc rzędu 1000–2000 W. Są niezwykle szybkie i wydajne, a te najwyższe bez wysiłku zblendują nawet awokado razem z pestką. Jednak ich cena jest dość wysoka, dlatego są polecane kulinarnym pasjonatom i osobom, które regularnie korzystają z urządzeń małego AGD, realizując bardziej wymagające receptury.
W codziennym, podstawowym użytkowaniu blendera wystarczy moc między 700–1000 W. Pozwoli sprawnie przygotować wiele odżywczych propozycji oraz skruszyć lód do napojów i smoothie.
Niższe modele o mocy od 200 W do 600 W sprawdzą się przy rzadszym użytkowaniu sprzętu lub przetwarzaniu mniej wymagających składników, np. miękkich owoców na mus czy ziół i przypraw z oliwą na sałatkowy dressing.
Sprawdź, jaka moc blendera ręcznego będzie najlepsza.
- Stopa blendera
W przypadku stopy blendującej warto zwrócić uwagę na dwa aspekty – jej kształt i materiał wykonania. Te odpowiednio wyprofilowane, przeważnie w kształcie kielicha lub dzwonu, zapewniają ciągłą rotację składników oraz zapobiegają zachlapaniu kuchni i ubrań, redukując ssanie. Najlepiej, gdy jest wykonana ze stali nierdzewnej, co zapewnia trwałość i wytrzymałość oraz wygodę konserwacji. Plastikowe stopy są mniej solidne, nie wszystkie można myć w zmywarce i niosą ryzyko zafarbowania podczas kontaktu z takimi produktami, jak buraki czy czerwona papryka.
- Ostrza blendujące
Kolejną istotną kwestią przy wyborze dobrego blendera jest rodzaj noży, ponieważ bezpośrednio wpływają na efektywną pracę urządzenia. Powinny być ostre i wytrzymałe, aby bez trudu przetwarzać i miksować wszystkie, także twardsze, składniki.
W wyższych modelach normą jest wykorzystanie minimum dwóch noży, które znacznie poprawiają i przyśpieszają proces rozdrabniania, w tym pracujących w różnych kierunkach lub ruchomych w górę i w dół. Takie innowacje technologiczne zapobiegają powstawaniu martwego pola, czyli wolnej przestrzeni pod i nad stopą, dzięki czemu wszystkie składniki nieustannie trafiają pod ostrza i zostają równomiernie rozdrobnione. Najskuteczniejsze i najtrwalsze noże są wykonane ze stali nierdzewnej.
- Regulacja prędkości
Zarówno w przypadku blenderów ręcznych, jak i kielichowych, sposób regulowania prędkości pracy ma wpływ na kontrolę urządzenia oraz uzyskanie preferowanej tekstury dania. Im więcej prędkości do wyboru, tym precyzyjniej wykorzystasz moc sprzętu do uzyskania oczekiwanych rezultatów.
W przypadku blenderów ręcznych ma ona także wpływ na komfort użytkowania. Urządzenia z pokrętłem w rękojeści, którym łatwo sterować jedna ręką, lub z praktycznym przyciskiem sterowania (im mocniej naciskasz, tym większą moc uzyskujesz) umożliwiają wygodne przetwarzanie większych porcji lub bardziej wymagających produktów.
Warto zwróć uwagę na to, czy blender został wyposażony w tryby turbo i pracy pulsacyjnej. Będą niezwykle pomocne przy rozdrabnianiu twardszych składników, zapewniając chwilowe zwiększenie liczby obrotów ostrzy urządzenia.
- Dodatkowe akcesoria
Większość modeli blenderów, dostępnych na rynku jest wyposażona w zestaw dodatkowych akcesoriów, które poszerzają ich funkcjonalność. Podstawowe przystawki, jak trzepaczka do ubijania białek na pianę, śmietany i mas (m.in. na biszkopty i suflety), szatkownica do krojenia i siekania mniejszych porcji składników czy ostrze do kruszenia lodu, wyręczą Cię w żmudnych kulinarnych zadaniach.
Zaawansowane modele wyposażono w akcesoria, które zmieniają blender we wszechstronne, multifunkcjonalne urządzenie, które pozwoli rozwijać kulinarne umiejętności i realizować trudniejsze i złożone receptury. Od specjalistycznych przystawek do purée, spiralizerów do kreowania makaronów z warzyw, młynki do kawy czy ziół i przypraw po podręczne roboty kuchenne.
Szukając dobrego blendera postaw na ten, który dzięki dodatkowym akcesoriom spełni Twoje kulinarne oczekiwania i realnie ułatwi codzienne gotowanie.
- Proste czyszczenie
Wybierając każdy sprzęt do domu warto zwrócić uwagę nie tylko na łatwość użytkowania, ale też komfort konserwacji. Decydując się na konkretny model, sprawdź, jak dużo elementów i akcesoriów urządzenia można wygodnie myć w zmywarce lub pod bieżącą wodą z detergentem.
- Trwałość materiałów wykonania
Aby blender niezawodnie służył przez lata, jego projekt i konstrukcja powinny być dopracowane w każdym szczególne a materiały, z których został wykonany, wytrzymałe i solidne. Postaw na modele skonstruowane z tych najmocniejszych i jednocześnie bezpiecznych w zetknięciu z produktami spożywczymi: kielich z tritanu (walnego od BPA) czy ostrza ze stali nierdzewnej.
- Design urządzenia
Poza wyżej wymienionymi istotnymi cechami dobrego blendera nie zapominaj o najprzyjemniejszej kwestii. Każdy sprzęt w domu powinien nie tylko bezawaryjnie działać, ale też cieszyć oko. Dlatego zwróć uwagę na dopasowanie designu blendera do własnego gustu i wystroju kuchni. Szczególnie w przypadku urządzeń, które na dłużej zagoszczą na kuchennym blacie. Wybór jest ogromny – zarówno pod względem stylu, linii i elementów wykończenia, jak i koloru obudowy. Postaw na taki, którego użytkowanie będzie proste, ergonomiczne i funkcjonalne, ale też przyjemne.
Zobacz też: