Elektryczna maszynka do mielenia mięsa – czym się charakteryzuje
Jeśli zależy Ci na zawsze świeżo zmielonym mięsie, kontroli nad jego jakością i możliwości komponowaniu w daniach kilku jego gatunków, postaw na elektryczną maszynkę do mielenia. Najlepiej kupić mięso u sprawdzonego lokalnego rzeźnika i samodzielnie je przetworzyć. Z pomocą sprawnego sprzętu szybko przygotujesz m.in.: doskonałe kotlety mielone, pulpety, domowe kiełbasy i farsze do dań mącznych.
Elektryczna maszynka do mielenia coraz częściej pojawia się w domowych kuchniach, dzięki możliwości automatyzacji całego procesu, którego nie zapewniają jej tradycyjne ręczne odpowiedniki. Jest wyposażona w silnik napędzający ślimacznicę i pracuje podłączona do prądu. Warto wspomnieć, że w przypadku tego urządzenia pobór energii elektrycznej nie jest wysoki, więc jego użytkowanie nie generuje dużych kosztów.
Jej zaletą jest względna wszechstronność jak na tak prosty i podstawowy sprzęt. Poza najważniejszą funkcją, czyli mieleniem mięsa, umożliwia przetworzenie innych składników (np. gotowanych ziemniaków na kluski czy pyzy) dzięki różnym nakładkom i końcówkom. Najnowsze modele pomogą także w wyciskaniu soku, szatkowaniu warzyw, tarciu sera, a nawet mieleniu kawy. Oczywiście, wiele zależy od tego, jaki model urządzenia wybierzesz, dopasowując go do swoich potrzeb.
Choć wolnostojące maszynki elektryczne do mielenia mogą znacznie ułatwić codzienne gotowanie, wyręczając Cię w wymagających większego wysiłku kulinarnych zadaniach, mają też pewne wady. Jeśli dysponujesz niewielką przestrzenią w kuchni przechowywanie urządzenia może być kłopotliwe. Jest duże, dość ciężkie oraz wyposażone w dodatkowe nasadki i akcesoria, na które także trzeba znaleźć miejsce. Roboty kuchenne z funkcją mielenia mięsa są przynajmniej tej samej wielkości, jednak na ich korzyść przemawia ogromna wszechstronność i multifunkcjonalność. Są w stanie zastąpić kilka lub kilkanaście innych sprzętów, więc – wbrew pozorom – pozwolą raczej zaoszczędzić miejsce w kuchni.
Najważniejsze cechy i parametry maszynki do mielenia mięsa
Aby wybrać dobrą elektryczną maszynkę do mielenia, która spełni Twoje oczekiwania i niezawodnie posłuży przez lata, warto zwrócić uwagę na jej następujące cechy:
- Moc
Jest jednym z najważniejszych parametrów, ponieważ odpowiada za to, jak urządzenie poradzi sobie z twardymi i wymagającymi produktami, które będziesz w nim przetwarzać – często w większych ilościach. Choć na rynku dostępne są maszynki o mocy od 250 W do nawet 2000 W, sprawną i bezproblemową pracę zapewni już moc przynajmniej 500 W. Niewątpliwą zaletą silniejszych modeli jest dłuższe działanie bez przegrzania, a tym samym bez konieczności ich wyłączania i robienia przerw w mieleniu.
Nie warto wybierać maszynki o niższej mocy, w nadziei, że będzie pobierała mniej energii elektrycznej. Mielenie sporej ilości mięsa w słabym urządzeniu będzie trwało znacznie dłużej, przez co zużywa się więcej prądu niż przy wykorzystaniu modelu o mocy dostosowanej do twardości i specyfiki przetwarzanego produktu.
- Wydajność
Kolejnym istotnym parametrem jest wydajność, którą podaje się w kilogramach na minutę. Im wyższa, tym większą porcję składników zmieli maszynka w określonym czasie. Wydajność najsłabszych maszynek wynosi zaledwie 0,3 kg mięsa na minutę a najmocniejszych – 2,5 kg/min. To znaczna różnica, więc jeśli gotujesz dla całej rodziny lub przygotowujesz duże porcje dań, np. pierogów lub krokietów, które zamrażasz na później – postaw na wyższą wydajność.
- Jakość wykonania
Przeważnie maszynki elektryczne są z tworzyw sztucznych a w przypadku wyższych modeli – ze stali. Producenci przykładają największą uwagę do elementów odpowiadających za mielenie i warto zadbać, żeby to właśnie one były solidne oraz wytrzymałe, co zapewni bezawaryjną pracę urządzenia. Natomiast sitka i noże powinny być odporne na rdzewienie i uszkodzenia mechaniczne, ponieważ są najmocniej eksploatowane i najczęściej czyszczone.
- Nakładki do maszynki
Podstawowym wyposażeniem maszynki są co najmniej dwa sitka, które różnią się wielkością otworów. Pozwolą mielić produkty na różną grubość. Dodatkowe akcesoria dołączone do poszczególnych modeli to m.in.:
- przystawka do tarcia (np. twardych warzyw, wędlin i sera)
- szatkownica
- przecierak do musów (np. z miękkich owoców i warzyw)
- nasadka do robienia kiełbasy
- przystawka do wyrobu makaronu
- Dodatkowe funkcje
Warto zwrócić także uwagę na dodatkowe funkcje i akcesoria maszynki, takie jak: ekran LCD w wyższych modelach, który pozwoli wygodnie kontrolować czas pracy i temperaturę silnika, funkcjonalny popychacz (umożliwiający bezpieczne dodawanie mięsa do gardzieli) czy antypoślizgowe nóżki zapewniające stabilność urządzenia. Sprawdź też, w jakie zabezpieczenia przed przegrzaniem została wyposażona maszynka. Ma to duże znaczenie dla komfortu pracy (bez potrzeby robienia częstych przerw) i jej bezpieczeństwa.
Roboty kuchenne, szczególnie planetarne, jako urządzenia wielofunkcyjne doskonale radzą sobie z najtrudniejszymi kulinarnymi zadaniami. Mielenie nawet większych ilości mięsa oraz przetwarzanie innych wymagających produktów nie stanowi dla nich żadnego wyzwania dzięki wysokiej mocy oraz specjalnym przystawkom i akcesoriom.
Sprawdź, na co zwrócić uwagę, kupując robot kuchenny. Jaki wybrać?
W zależności od modelu robota, maszynka do mielenia mięsa jest jego podstawowym wyposażeniem lub dodatkiem, który możesz dokupić. Jako przystawka jest niezwykle funkcjonalna i wszechstronna dzięki wykorzystaniu dużej mocy i właściwości robota. Umożliwi nie tylko zmielenie wszystkich gatunków mięs, ale też produkcję domowych wędlin i przygotowanie niezliczonych dodatków, którymi urozmaicisz swoje potrawy. Zapewnia pracę bez wysiłku i pomoże w przygotowaniu pasztetów, musów, kiełbas i farszów.
Akcesoria do wielofunkcyjnych robotów kuchennych cechuje trwałość i wysoka jakość wykonania. Przystawka do mielenia dzięki solidnej metalowej konstrukcji korpusu, ślimacznicy i podajnika z tacką z łatwością przetwarza nawet najtwardsze produkty. Najczęściej jest wyposażona w wytrzymałe ostrza i trzy sitka o różnych średnicach otworów:
- Sitko z małymi otworami – przeznaczone do mielenia na drobno składników potraw, w których ważna jest jednolita konsystencja.
Drobno zmielone mięso, m.in. kaczkę, wołowinę czy jagnięcinę, wykorzystasz do różnego rodzaju dań, przekąsek i przystawek np. pierożków, pulpetów czy nadziewanego makaronu ravioli. Miłośnikom ryb pomoże przygotować delikatną terrinę z wędzonego łososia.
- Sitko ze średnimi otworami – doskonale sprawdzi się do mielenia mięsa na burgery, klopsy i pieczenie, dania meksykańskie, grecką moussakę, włoską lasagne oraz wszelkie nadzienia do krokietów, pierogów, naleśników, tortilli czy tacos.
- Sitko z dużymi oczkami – służy do przygotowania mas o wyrazistej strukturze np. do kiełbas i pasztetów.
Dodatkowo przystawki do mielenia mięsa zawierają w zestawie popychacz, nasadki do wyrobu kiełbas a nawet specjalną nasadkę do kebbe – czyli tradycyjnego dania kuchni bliskowschodniej, nadziewanego mięsem z orzeszkami pinii.
Dzięki specjalnej konstrukcji i możliwościom robota zapewniają jeszcze więcej kulinarnych funkcjonalności, takich jak mielenie warzyw, twardego sera, wędlin i orzechów, a przez sitko z dużymi otworami można przepuścić np. skórkę kandyzowaną lub z cytrusów.
Wybierając robota z maszynką do mielenia, zwróć uwagę na sposób montażu przystawki w urządzeniu. Powinno się ją łatwo zakładać i demontować, co ma wpływ na komfort użytkowania i konserwacji sprzętu. Dobre roboty wielofunkcyjne i planetarne są wyposażone w specjalne systemy ułatwiające wymianę akcesoriów.
Dlaczego warto wybrać robota zamiast tradycyjnej maszynki?
Robot kuchenny z przystawką do mielenia mięsa z powodzeniem zastąpi nie tylko tradycyjną maszynkę, ale też wiele innych kuchennych urządzeń np.: blender, malakser, sokowirówkę, maszynkę do wyrobu makaronu czy młynek, a najbardziej zaawansowane modele z funkcją gotowania – małą kuchenkę. Pozwoli przygotować bogaty wachlarz przystawek, zup, dań głównych, dodatków, napojów i deserów. Jego możliwości zależą od doboru opcjonalnych przystawek i potrafią zaskoczyć nawet największych pasjonatów gotowania i pieczenia. Można w nim także wyrobić i zagnieść bez wysiłku ciasto na pieczywo i domowe wypieki. Trudno o bardziej uniwersalnego kulinarnego pomocnika.
Sprawdź, jaki robot planetarny wybrać do wyrabiania i zagniatania ciasta.
Warto podkreślić, że robot kuchenny, w odróżnieniu od tradycyjnej maszynki do mielenia mięsa, posiada dużą moc – w dobrych modelach w zakresie od 1000 W aż do 1700 W. Pozwala ona na dokładniejsze zmielenie nawet najbardziej żylastego mięsa.
W podjęciu decyzji, czy wybrać robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia mięsa czy tradycyjną maszynkę pomocne będzie określenie w jakich dodatkowych czynnościach wyręczy Cię urządzenie. Na korzyść robota zdecydowanie przemawia jego wszechstronność. Nie tylko sprawnie zmieli mięso ale pomoże też błyskawicznie wykreować dodatki do niego. Pasztet czy kiełbasę, przygotowane w maszynce, możemy zaserwować na domowym chlebie, którego upieczenie umożliwi robot ze specjalnym hakiem do zagniatania ciasta. Podobnie w przypadku pierogów, pyz czy uszek – wyrabiając ciasto i przygotowując farsz, używamy tylko jednego urządzenia.
Maszynkę do mielenia w formie przystawki do robota szybciej przygotujesz do użycia – łatwo montuje się ją na urządzeniu, które i tak stoi przez cały czas na kuchennym blacie. Jest także wygodniejsza w czyszczeniu.
Warto pamiętać, że zakup robota kuchennego wiąże się ze znacznie większym wydatkiem niż elektrycznej maszynki. Te najtańsze o ograniczonych możliwościach kosztują ok. 100 zł, a lepsze i bardziej wydajne modele – do 800 zł. Natomiast dobry robot kuchenny to wydatek od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych w zależności od parametrów i dołączonych akcesoriów. Jednak tak wysoki koszt tego urządzenia jest uzasadniony ze względu na jego zaawansowane funkcje i technologie oraz możliwość zastąpienia wielu innych kulinarnych sprzętów.
Zobacz też: